Kisalföld logö

2018. 08. 21. kedd - Sámuel, Hajna 21°C | 32°C Még több cikk.

Szja: közeleg a határidő

A magánszemélyek 2010-ben szja-bevallásukat háromféle módon teljesíthetik: önadózással, adóhatósági közreműködéssel készülő egyszerűsített bevallással és munkáltatói adómegállapítással.

A február 25-i és a május 20-i határidő előtt segíthet az APEH regionális igazgatóságának tájékoztatása.

Önadózással a magánszemélyek a 0953. számú bevalláson teljesíthetik személyi jövedelemadó-bevallási kötelezettségüket. Ennek határideje május 20. Kivételt jelentenek az egyéni vállalkozók és az áfa fizetésére kötelezett magánszemélyek, nekik a bevallási határidő február 25.

Az adóhatósági közreműködéssel készülő egyszerűsített bevallás az erre a célra szolgáló nyilatkozaton (0953Ny) kérhető. Kitöltve, aláírva február 15-ig kell postára adni vagy az ügyfélkapun keresztül az APEH-nek elküldeni. Akkor lehet kérni, ha kizárólag olyan bevallásköteles bevételt szerzett az adózó, amelyből a munkáltató adót, adóelőleget vont le.

Január 31-ig írásban kérhetik a dolgozók munkáltatójuktól, hogy a 2009-es szja-t állapítsák meg számukra és számolják el a különbözetet. Ha a munkáltató nem ajánlja fel munkavállalójának a munkáltatói elszámolás lehetőségét, erről időben tájékoztatnia kell.

Hasznos tudnivalók. A bevallások elkészítéséhez szükséges igazolásokat február 15-ig kell megkapniuk az adózóknak. A 2009-es szja bevallása kiegészül a vagyonadó bevallásával. A két bevallást egyszerre, de külön nyomtatványon (0953 és 1042) kell teljesíteni.

Várhatóan január végéig postázzák a bevallási egységcsomagokat. Akinek az adókötelezettségét 2009-ben munkáltatója állapította meg, illetve nem nyújtott be szja-bevallást, egységcsomagot az adóhatóság ügyfélszolgálatain kérhet, vagy bevallását elkészítheti a www.apeh.hu honlapról letölthető nyomtatványkitöltő program segítségével.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Vagyonadó: kész(ül) a B verzió?

Visszamenőleges hatállyal megsemmisítette az ingatlanadót az Alkotmánybíróság. Egyes hangok szerint kész(ül) a vagyonadó B verziója. Tovább olvasom