Kisalföld logö

2017. 08. 23. szerda - Bence 14°C | 22°C Még több cikk.

Szijjártó Péter: a nyugdíjrendszer átalakítása egész Magyarországot érinti

A miniszterelnöki szóvivő szerint a kormányzat és a rendvédelmi dolgozók nyugdíj ügyben is egy oldalon állnak.


Egyik területen - a nyugdíjrendszer átalakítása terén - véget értek a tárgyalások a rendvédelmi dolgozókkal, viszont az új rendvédelmis életpálya-modellről csak most kezdődik a konzultáció a szakszervezetekkel - nyilatkozta Szijjártó Péter miniszterelnöki szóvivő a Duna Televízió Közbeszéd című műsorában kedd este. A politikus nyilatkozatából valószínűsíthető, hogy a kormányzat ragaszkodik a mostani elképzeléseihez, az életpálya modell kapcsán viszont nyitott a tárgyalásokra. A szóvivő az interjúban arról is beszélt: 2012 január elsejétől a teljes nyugdíjrendszer átalakul, ez pedig nem csak a rendvédelmiseket és a rokkantsági nyugdíjasokat, hanem "egész Magyarországot" érinti.

Világossá vált, hogy vannak kérdések, amelyekben a szakszervezetek véleményét a belügyminiszter beépítette a kormány álláspontjába, és vannak olyanok, amelyekben nincs egyetértés – így nyilatkozott Szijjártó Péter Orbán Viktor miniszterelnök és a rendvédelmis szakszervezetek keddi megbeszéléséről a Közbeszéd stúdiójában.

A szóvivő megismételte a kedden már többször elhangzott szavakat: a rendvédelmi dolgozók és a kormány a nézetkülönbségeik ellenére is egyazon oldalon állnak; a választóvonal ugyanis nem köztük, hanem a “rend oldalán állók és a rendbontók között húzódik". A szakszervezeti vezetők pedig kötelezettséget vállaltak arra, hogy nem ismétlődnek meg az esetleges demonstrációkon a korábbi tüntetések jelentei, amelyek a miniszterelnöki szóvivő szerint egyértelműen törvénysértést valósítottak meg.

Az elmúlt nyolc évet kellene közösen kijavítani

A miniszterelnök azt is világosan elmondta a szakszervezeteknek, hogy ha nem került volna sor a már megtett és még terezett nyugdíjjal kapcsolatos intézkedésekre, akkor a nyugdíjrendszert nem lehetett volna visszarángatni a csőd széléről – fejtette ki álláspontját Szijjártó Péter.

“Azért is egy oldalon állunk a rendvédelmiekkel, mert együttműködésre van szükség velük ahhoz, hogy az elmúlt nyolc év hibáit kijavítsuk. Az elmúlt nyolc év rossz gazdaságpolitikai döntései vezettek oda, hogy a nyugdíjrendszer a csőd szélére került. Az, hogy a nyugdíjakat sikerült biztonságba helyezni, egy közös siker. Az is közös célunk, hogy egy idő után a rendvédelmi dolgozók a jelenleginél sokkal méltóbb, jobb körülmények között – mind anyagilag, mind társadalmi megbecsültség tekintetében – tehessék dolgukat" .

A tárgyalások egyik fele véget ért

A cél lehet közös, de az eszközök a jelek szerint nem, a rendvédelmi dolgozók nem fogadják el a korengedményes nyugdíj rendszerének ilyen formában való eltörlését. Biztos, hogy a kormány nem változtat az álláspontján? - kérdezte a Közbeszéd.

Nekünk tíz millió magyarországi polgár érdekeit kell szem előtt tartanunk, és nekik az az érdekük, hogy a nyugdíjrendszer stabil és biztonságos legyen; ennek érdekében pedig lépéseket kell tennünk, ehhez minél több ember munkájra van szükségünk – reagált a szóvivő, hozzátéve: ezért kínálták fel a lehetőséget önkéntes alapon a munkába való visszatérésre az ötvenhét év alatti rendvédelmi dolgozóknak. Innentől kezdve az is világos – tette hozzá kérdésre reagálva Szijjártó Péter -, hogy a nyugdíjkasszából csak a nyugdíjakat fizet az állam, annak, aki elérte az öregségi nyugdíjkorhatárt.

Mindezekkel - és a teljes új nyugdíjrendszerrel - párhuzamosan szeretné életbe léptetni a kormányzat az új életpálya modellt, amelyről szeptember 15-ig tárgyal majd a belügyminiszter a rendvédelmi dolgozók szakszervezeteivel – emelte ki Szijjártó Péter. “Tehát a tárgyalások egy része, a nyugdíjrendszerrel kapcsolatos rész véget ért, de az új életpálya modellel kapcsolatos tárgyalások most kezdődnek illetve folytatódnak" - tette hozzá a szóvivő.

Nyugdíjat csak a nyugdíjkasszából fizetnek ezután

A miniszterelnök arról beszélt, hogy a nyugdíjrendszerben tett mostani változtatások csak az első lépés a rendszer átalakításában. A rendvédelmiseken és a rokkantsági nyugdíjasokon kívül egyéb társadalmi csoportokhoz is hozzányúlnak annak érdekében, hogy adott esetben ne kelljen vagy ne a mai mértékben kelljen a központi költségvetésből kiegészíteni a nyugdíjkasszát, hanem abból finanszírozzák, ami nyugdíjjárulékként befolyik? - kérdezte a Közbeszéd.

A nyugdíjrendszer átalakítása komplex kérdés, és ha azt mondjuk, hogy a nyugdíjkasszából csak nyugdíjat fizetünk, a nyugdíj pedig csak a nyugdíjkasszából folyósítható, akkor az egész rendszer átalakításra kerül – válaszolt Szijjártó Péter, hozzátéve: még egy-két hónapot várni kell az új nyugdíjrendszer részleteire, legelőször is június 30-ig, a szociális konzultáció kiértékelését kell megvárni.

Az új szisztémának jövő év januárjában kell hatályban lépnie. Addig részint meg kell ismerni a szociális konzultáció eredményeit, nyáron el kell végezni a szükséges jogalkotási előkészítő munkákat, ősszel pedig tárgyalhatja a parlament az új rendszer részleteit, törvényeit – hangzott az interjúban.

Az ismételt kérdésre, hogy ezek szerint valóban nem csak a rendvédelmisek és rokkantsági nyugdíjasok lesznek-e érintettek az átalakításban, hanem más csoportok is, a szóvivő úgy reagált: a nyugdíjrendszer átalakítása nyilván egész Magyarországot érinti.

Korábban nem emelt kifogást az adatvédelmi biztos, pedig informálták

A szociális konzultációs kérdőíveket Jóri András adatvédelmi biztos részéről ért bírálatot - miszerint a kérdőívek nem felelnek meg az adatvédelmi törvényeknek, hiszen a vonalkódokkal azonosítható a kitöltők személye - Szijjártó Péter megdöbbentőnek nevezte. “Ugyanakkor értem, miért írta ezt a levelet. Nem tudok másra gondolni, mint hogy nagyon komoly személyes bizonytalanság áll a háttérben. Jóri úr egész egyszerűen bizonytalan személyes karrierjét illetően" - tette hozzá a szóvivő.

Emlékeztetett: az új alaptörvény világossá teszi, hogy a négy ombudsmanból egy marad, és a jelenlegi jogőrök éppen a napokban ismerhették meg a rendszert átalakítani hivatott törvény tervezetét; ebben három hivatalnak és pozíciónak nevesítve van a fennmaradása, "a negyedik az, amit Jóri András tölt be". “Nem tudok elvonatkoztatni attól, hogy esetleg összefüggés van a személyes jövőjét illető bizonytalansága és a mostani állásfoglalása között. Természetesen ha írásban megkapjuk levelét, tanulmányozni fogják kollégáink és harminc napon belül válaszolni fogunk rá" -hangzott az interjúban.

A miniszterelnöki szóvivő ezzel kapcsolatban még felidézte: amikor a kormány döntött a szociális konzultációról, akkor a lebonyolításért felelős állami szerv vezetője megkereste Jóri Andrást, konzultált vele, ismertette a kérdőívek elkészítésének módját. Két esetben pedig az ombudsman kollégái tájékozódtak a lebonyolító kormányzati intézményben, megnézték a kérdőívek készültét, tájékoztatást kaptak a feldolgozásuk várható módjáról.

“Egyetlen személyes konzultáción semmilyen kifogást nem emeltek, ráadásul, amikor a lebonyolító megkérte az ombudsman hivatalától a nyilvántartásba vételt a személyes adatok kezelésére, akkor a hivatal megadta ezt a nyilvántartásba vételt " - szögezte le a miniszterelnöki szóvivő a Közbeszéd stúdiójában.

---

A rendvédelmi szakszervezetek vezetői a mai napon ismét tárgyaltak a miniszterelnökkel a kormányzat szolgálati nyugdíjra és a rendvédelmi dolgozók életpályájára vonatkozó koncepciójáról.

A szakszervezetek több mint egy órát töltöttek a parlamentben. A szakszervezetek mindegyike 2 percben elmondhatták a véleményüket a kialakult helyzettel kapcsolatban a miniszterelnöknek . Az érdekképviseletek egyhangúan elutasították a kormány terveit és az alkotmánymódosítás után  a korkedvezményes nyugdíj elvételét és a szerzet jogok megnyírbálását.  A mai tárgyaláson a TMRSZ is részt vett.
A tegnapi napon már a Belügyminisztériumban is egységes állásfoglalás mellett voltak a sztrájkbizottságba tömörült rendészeti szakszervezetek.
A miniszterelnök a tárgyalás elején elmondta , hogy a hivatásos állomány által tett eskü fontos dolog és kötelez is egyben. Kijelentette, hogy a hazai nyugdíjrendszer demográfiai hullám  és pénzügyi okok miatt jelen formájában fenntarthatatlan. Hazánkban sok a nyugdíjas, és kevés a munkavállaló, így kevés a járulékbevétel, amelyből a nyugdíjakat finanszírozni lehet. 

Csak úgy lehetne pénzt csinálni ha adókat emelne és a járulékokat növelné, ezt nem akarja.  Az elmúlt 8 év gyakorlata, amiért nem alakította át az akkori  kormány a nyugdíjrendszert, ez most a gond forrása. Az Államot működtetni kell és  a jelenlegi helyzetben úgy oldható meg, hogy a korkedvezménnyel  elment nyugdíjasokat visszavezeti a munka világába.   Többször elhangzott a közmunka program a megbeszélés folyamán. A miniszterelnök elmondta , hogy a szerzett  jogokkal most nem tud mit kezdeni a jelen helyzetben és az elkövetkező időkre garanciát sem tud adni. A  parlament 2/3-a megszavazta a szükséges Alkotmánymódosítást. Nincs anyagi fedezete jelenleg a nyugdíjaknak ilyen formában. Tárgyalni és odafigyelni szeretne ez ügyben.  A  nyugdíjrendszer átalakítása nem csak a rendvédelmi dolgozókat, hanem mindenkit érint majd( közel 600.000. embert és 800 szakmát   ). Ezen bejelentés újnak hatott , de aki úgy gondolta, hogy csak harminc ezres rendvédelmi szférát érinti az rosszul gondolta az első perctől kezdve( mesék azok a választási időszakban vannak). A nyugdíjvitában sokszor elhangzó „szerzett jog" védelmét nem tudja garantálni, mert a nyugdíjaknak nincs pénzügyi fedezete.

A nyugdíjrendszer átszervezése érinteni fogja a nyugdíj kiszámításának a módját, a nyugdíjba vonulás idejét. Olyan nyugdíjat szeretne, hogy az emberek minél tovább akarjanak dolgozni (pályán tartó nyugdíj). Orbán Viktor közölte ma hatszázezer, az öregségi nyugdíjkorhatár elérése előtt nyugdíjba vonult munkavállaló nyugdíja mögött nincs megfelelő mértékű befizetett járulék fedezet és megfelelő mértékű eltöltött idő. A rendvédelmi dolgozókra és a civilekre vonatkozó nyugdíjrendszer 2012. január 1-én lép életbe a kapott tájékoztatás szerint. Az addig hozandó törvénymódosításokat még a nyári és őszi ülésszak elején meghozzák. A kormányfő elmondta el kell azon is gondolkodni, hogy a cafateriát készpénzbe adni az embereknek, de ehhez az adózási feltételeket meg kell teremteni nehogy kevesebb pénzt, vigyenek haza az emberek. 
A rendvédelemben a kormányzat olyan életpályát kíván kialakítani, amely vonzóvá teszi az állomány számára a hosszú időn keresztül tartó szolgálatot (érdemes legyen dolgozni).  A miniszterelnök kijelentette, hogy az új rendvédelemi életpálya modell nem a közszférára vonatkozó Magyary-programban kerül majd megfogalmazásra. Az életpálya modell és a bevezetendő új szabályzók egyszerre 2012.01.01-én lépnének életbe.   

A kormányfő tájékoztatta szakszervezeteket arról, hogy a rokkantsági nyugdíjra vonatkozó szabályok is változnak, új besorolási rendszert alakítanak ki, illetve a felülvizsgálatok folytatódnak az elkövetkező időszakban.

A magyarországi rokkantnyugdíjasok összehasonlítása az európai helyzettel: évekkel ezelőtt háromszorosa, jelenleg pedig a kétszerese. A társadalom ennyi embert nem tud eltartani.
Nagy munka vár a kormányra az elkövetkező egy – másfél évben és ehhez kéri a rendészeti dolgozok segítségét a „törvényesség" megőrzése érdekében.

 Orbán Viktor kifejtette, hogy tudomásul veszi, ha a szakszervezetek demonstrálnak, a tagságuk elégedetlenségének és elvárásaik miatt, azt azonban elvárja, hogy ezeken a megmozdulásokon a törvényességet mindenki tartsa be. Kijelentette, hogy az Országgyűlés munkáját a demonstrációk nem akadályozhatják meg eddig sem akadályozták az elmúlt egy évben, és a parlamenti többség birtokában meg fogják hozni a szükséges törvényeket.

A megbeszélésen  dr. Bárdos Judit, BRDSZ főtitkára bejelentette, hogy a szakszervezetek követelik az érdekegyeztetési folyamatban való aktív részvétel lehetőségét. Álláspontja szerint valamennyi foglalkoztatási jogviszonyt érintő jogszabálytervezet, különösképpen pedig az életpálya modell és a  sarkalatos törvények  kidolgozásába a munkavállalókat képviselő szakszervezeteket be kell vonni.

A miniszterelnök a rendvédelmi szakszervezetek által szervezett demonstrációkkal kapcsolatban úgy fogalmazott, hogy ha amennyiben a helyzet radikalizálódik, a kormányzat is radikálisabb lépésekre kényszerül. A demonstráció, mint az érdekérvényesítés módja annyiban fogadható el, amennyiben az törvényes keretek közt, másokat nem fenyegetve zajlik.

A tegnapi napon az országgyűlés elfogadta azt az alkotmánymódosító javaslatot, amely szerint az öregségi  nyugdíjkorhatár elérése előtt folyósított ellátás szociális ellátássá alakítható, ha pedig az igénybe vevő munkaképes, akár meg is szüntethető. A módosított passzus a kihirdetést követő napon lép hatályba. Ezzel az alkotmánymódosítással a miniszterelnök szerint a kormány teljes körű felhatalmazást kapott az új nyugdíjrendszer kialakítására.

Győr,2011.06.06
                                                                                  Kiss Sándor
                                                                                      alelnök 

Olvasóink írták

52 hozzászólás
 • 52. háté 2011. június 11. 21:47
  „4. --- Most vettem észre rosszul írtam a végét, - helyesen.

  Ez a nyikhaj megszokta, hogy hazudik, de hogyan borotválkozik? - nem hányja le a tükör?”
 • 51. gjozsi88 2011. június 09. 16:47
  „Az azért érdekes, hogy a magánnyugdíj pénztár megszüntetésekor az egyéni számlavezetést helyezték kilátásba.....most miután már tönkrevágták a magánnyugdíj pénztárakat, az a nyugdíj tervezet, hogy az utolsó 10 év fog számítani a nyugdíjba!
  Akkor minek egyéni számlavezetés......,ugyanis azzal nincs szükség az utólsó 10 évre, mert az egész időszakot figyelembe lehetne venni!!!!
  Tele ellentmondással!!!!”
 • 50. soproni 2011. június 09. 14:25
  „48.amalfi. Értem én a mondandód lényegét és hidd el,hogy bennem is ott a félsz a nyugdíj miatt,mert ez nem csak a Te problémád,hanem nagyon sok embert érint.”
 • 49. miracle. 2011. június 09. 11:21
  „Azért érdekes a fideszesek és a hozzájuk csapódott agyhalott zombik filozófiája!
  A szijjártó bohóc elmondja a napi hazugságokat - a csürhe meg hősként ismétli azt!
  szijjártó bohóc szerint nem oviktor választotta ki a pár szakszervezetet - szemben az érintettek elmondásával. szijjártó bohóc szerint a tisztességes szakszervezetek mellettük állnak a tisztességtelenekkel szemben...
  szijjártó bohóc baromságait átvéve az echo tévén már a "szar, szemét" rendőrökről beszélnek, akiknek a tüntetései hiteltelenek, mert előbb a hatalmas számú rendőrbűnözésről kellene beszélni!
  A hóbagoly nevű agyhalott meg szinte beléjük is lövetne a 16-i dátum miatt...
  Most ott tartunk, hogy a tv. érint x embert, ebből a rendvédelmisek és a tűzoltók a 0,01x-et képviselik, a 99% senkit sem érdekel, de a fideszes agyhalottak csak fröcsögik a diktátoruk ostobaságát!

  Remélem tőlük majd az özvegyit veszik el és a lakástüzüknél a tűzoltó majd éppen szabadnapot vesz ki!”
 • 48. amalfi 2011. június 09. 10:11
  „Soproni az az egyik baj a sok közül, hogy ez a kormány is sikeresen alkalmazza az "oszd meg és uralkodj" elvet. Direkt kiélezték azokra, akiknél mindenki "furcsának" találja a korai nyugdíjazást, de az a baj, hogy nem veszitek észre, mire megy ki a játék! Amíg el vagytok foglalva a 40 éves nyugdíjasokkal, addig észre sem veszitek, hogy csőbe húznak benneteket. Sajnállak, hogy apukád meghalt, és félre ne értsd, nem cinizmus részemről, de őt legalább bejelentették, és 45 évet dolgozott. Ja, és kapott nyugdíjat. Mi is fogunk majd egyszer, de én pl. fogalmam sincs, mikor kapok annyit, hogy el merjek majd nyugdíjba menni. Tudom, ez az én problémám, de hidd el, sokan vagyunk így.
  Lásd meg kérlek, mi van a sorok mögött, mert amire felébredsz, késő lesz.”
 • 47. soproni 2011. június 09. 09:35
  „33.amalfi.Nem vagyok "csókos" :) Sok reakcióban van hasznos ötlet.Viszont azt nem tartom valószínűnek,hogy a jogtalanul kifizetett és elherdált pénzeket ,ha visszaszereznék,akkor az a nyugdíjpénztárba lenne utalva.
  36.DZsuzsa! Szíjjártó posztjára ilyen emberekre lenne szükség. :) Azt mindenki kifelejtette,hogy már akkor is növekedhetne a nyugdíjpénztár bevétele,ha a munkaadók nem bújnának ki a bejelentés kötelezettsége alól,illetve nem csak 4 órásként szerepelnének papíron a 8-14 órát dolgozók (tisztelet a kivételeknek). Lehetőség van arra is,hogy a háztartásbeliek és egyéb okok miatt bejelentett munkával nem rendelkezők zsebből fizessék havonta a nyugdíjjárulékot. Viszont,ha jól tudom,ez az összeg ma már 30 ezer forint körül mozog. Elképzelhetőnek tartom,ha ezt jelentősen csökkentenék,akkor többen választanák ezt a lehetőséget.Természetesen a kevesebbet fizetők ne legyenek jogosultak annyi nyugdíjra mint azok,akiktől a bevételeik alapján vonják a nyugdíjjárulékot. Az viszont mindig is felháborított,hogy nekem (és sokaknak) 25 évvel többet kell dolgoznunk a 40 éves korukban nyugdíjba vonultaknál. (Az én apukám 45 évet dolgozott becsülettel(mindig bejelentve) és csak 4 évig élvezhette a nyugdíjas éveit,mert meghalt.)”
 • 46. Eva- 2011. június 09. 08:00
  „37-hez

  éppen most változtatták meg azt a szisztémát, amelyet most Te javasolgatsz! :)

  Ha elveszik a szociális hálót az összes támogatásban részesülőtől, akkor itt lesza nyakunkon egy éhséglázadás, vagy egy kemény éhségbűnözés.
  Semmire nem mentünk--csak a létbizonytalanságunk nőtt.
  A börtön sem megoldás , mert nem lehet annyi börtönt létesíteni.

  Munkahely pedig lehet, hogy van---csak éppen a dolgozni vágyók képzettségével nem egyezően.
  A munkatábor rendszer pedig megold ezt azt, de a problémát nem.

  A nyugdíjat az ember megszerezte--a mindenkori törvényben előírtak szerint.
  Azt visszamenőlegesen változtatni ---nem illendő dolog.
  Az 1949-ben születettek biztosan nem érintettek már
  Az 1950-ben születettek ciki, mert az adminisztráció lefutása ideje alatt már be is töltik a korhatárt, ha az ő nyugdíjuk szociális juttatássá alakulna.
  És mi lenne a már kiszámított összegekkel.

  És most a korengedményes és korkedvezményes 1950. után születettek mind érintve vannak.
  elég népes társaság!”
 • 45. Yoav-Ben-Meir 2011. június 08. 22:27
  „azert kivancsi lennek par ev mulva,Szijjarto Ur vajon menny es milyen nyugdijat kap majd??”
 • 44. dünnyögő 2011. június 08. 22:20
  „Ideje volna korkedvezményesen nyugdíjba küldeni az egész bagázst.
  Elsőnek a Szíjjártót. Bár le is lehetne százalékoltatni a beteg agya miatt.”
 • 43. mstummer 2011. június 08. 21:46
  „Az még mindig nem tűnik fel ennek a féregnek hogy az elmúlt 8 évből 1 éve már ők vannak hatalmon? Vagy itt egy rejtett őszinteség csillan meg hogy lám ők is elrontották ezt az 1 évet? :)”
 • 42. dorombolok 2011. június 08. 20:54
  „Mikor fogják Petit néma kacsává alakítani? Mert ha megszólal abból nem sok jó keveredik ki.Pl. Azt magyarázza , hogy a rendvédelmisek füstbombája törvénytelen , Orbánék kordonbontása pedig az alkotmányos rend helyreállítása volt.Teccenek érteni?”
 • 41. tovari 2011. június 08. 20:19
  „nüs, és hova tűntek akik tapsoltak a rendvédelmisek nyugdíj elvételéért, örültek mint majom a f*rkának, és no lám most kiderült hogy mindenkit megszívatnak az országban.”
 • 40. nüs 2011. június 08. 20:15
  „hova tűntek a fidesz rajongók?
  aha, drkotasz, seggi, pancser, stb stb”
 • 39. öszödiböszme 2011. június 08. 19:45
  „Minden nagyképűség nélkül. Gondolkodtam. Elképzeltem nálunk itt mint eléggé narancsországban/konzervatív/ GY-M-S megyében ,mit kap ez a tolvaj csürhe banda. Akkor mi lehet B.A.Z. megyében és Pesten?”
 • 38. eheh 2011. június 08. 19:44
  „hát.... szeretnék gratulálni az összes <moderálva>, aki ezekre szavazott!!!! egész szép kilátásaim voltak a jövőre.... most buktam mindent... köszi”
 • 37. Rinpócse 2011. június 08. 19:40
  „Petke 1 év alatt több kárt csináltatok,többet loptatok,mint az általatok állandóan szidott Gyurcsány vagy Bajnai 8 év alatt,sikerült teljes létbizonytalanságba taszítani az országot,egymás ellen ugrasztani az embereket,csak a felső10 ezer gazdagodik tovább,igaz már te is oda tartozol,jó hosszú nyelved van,kihasználod,”
 • 36. DZsuzsa 2011. június 08. 19:35
  „soproni!

  Meglátásom szerint első nekifutásra megtenné, ha nem folyna el ennyi pénz segílykére pl. Én nem keresek annyit egy hónapban, amennyit hátrányosék elraknak. Aztán jöhet egy nehezebb és némelyeknek talán fájdalmasabb egyenlet, bár még ez sem egyetemi anyag.

  Tételezzük fel, hogy "A" elég keveset keres, "B" pedig egy jó keresetű átlagon felüli életvitelt folytató adózó. Kérjünk el "A" jövedelméből mondjuk 16%-ot, ami talán még neki sem sok, aztán nézzük "B" adóját, aki mondjuk fizessen 40%-ot 16 helyett, mert ugye baromi jól keres, még így is kb. annyi marad a borítékban, amennyit szegény "A" barátunk 12-120 hónap alatt keres meg.
  (Bár naiv gondolat ugye, mert hát minden szentnek maga felé hajlik) de mondjuk, hogy....mondjuk első lépésnek..... Már egy kicsit több zsé lenne a vászontarisznyában.

  Aztán mondjuk mi lenne, ha a sok rohadt mocskos rasszista fasiszta, nacionalista magamfajta véleményére adva elhajtanák a sok ingyenélőt dolgozni, hátha ők is fizetnének adót meg nyugdíjjárulékot, akkor a boltban talán áfát is, stb. (Ne mondd, hogy nincs munkahely, direkt ezért megnéztem a mai Pravda álláshirdetéseit. Van benne!)

  Tovább nem ragoznám, szerintem most hirtelen legalább több tucatnyi olvasótársunk tudná folytatni a sort.

  Tudod: Ha nem a megoldás, a probléma része vagy.
  Én a megoldásokat ecseteltem.”
 • 35. ftcedi 2011. június 08. 19:26
  „tisztelt 2/3, kurva jó a fidesz, gratulálok. stadionok aztán kellenek meg minden szar”
 • 34. kivagyokén 2011. június 08. 19:23
  „32. soproni 2011.06.08. 19:11

  Ötletek?
  1. a többszörös milliárdosoknak hagyni 1 milliárdot....a többit adósságtörlesztére
  2. a összes önmagát politikusnak nevező törvényes bűnözővel 20 évre visszamenőleg a FELE bevételét visszafizettetni, OGY képviselők végkielégítését 100% (vagy vagyonosodási vizsgálat. amit nem tud igazolni honnét van neki, elkobozni. Pl Szófosó Petike 4 NÉGY! nagyértékű ingatlanja egyetlen perc munka nélkül)
  3. a bizonyítottan ostoba döntésekre kifizetett pénzeket a felelősökkel visszafizettetni PL 4. METRÓ Deutch Tomika beléptető kapuinak az árát.
  4. Ingyen segélyeket beszüntetni. Közmunkáért lehet annyit fizetni, mint az ingyen segély
  5. A legnagyobb beruházások kifizetését ALUL kezdeni, hogy AZOK kapják meg a pénzt akik a munkát elvégezték. Lásd: autópálya építés

  És már minden adósság kifizetve, és pozitív a költségvetés”
 • 33. amalfi 2011. június 08. 19:16
  „32. Pl. nem kellett volna lenyúlni a nyugdíjpénztári vagyont, mert ha te azt hiszed, azt a nyugdíjadra fogják költeni, nagyon tévedsz. Igaz, tudhatom én, ki vagy? Lehet hogy csókos, így aztán téged nem érdekel.
  Nyugdíjreform kell, csak nem visszamenőlegesen, mert a jogbiztonságba való hit ezzel meg is szűnt. Már ha még volt valakinek.”
52 hozzászólás

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Eperjes Károly Budapest díszpolgára - Kezdetekről és tervekről

Meglepte, hogy született vidékiként megkapja a Budapest díszpolgára címet Eperjes Károly színművész. Tovább olvasom