Kisalföld logö

2017. 02. 22. szerda - Gerzson 3°C | 9°C Még több cikk.

Székelyek menete: békés tömegdemonstráció Háromszéken, szimpátiatüntetés Budapesten és más városokban

A fővárosban a román nagykövetséghez vonult a tömeg, amelyet a szervezők tízezres nagyságrendűre becsültek. Bencze Izabella, a Civil Összefogás Fórum (CÖF) alapítója és szóvivője közölte: a CÖF petíció átadására készül az Európai Unió és a román kormány számára, nem hagyják ugyanis, hogy az EU "úgy rázza le magáról az autonómia kérdéskörét, mint ahogy azt eddig tette".
A székelyföldi demonstrációval párhuzamosan Magyarországon Budapesten és 13 településen tartottak szolidaritási megmozdulásokat, valamint Európa és Észak-Amerika több mint egy tucatnyi városából érkezett jelentés felvonulásokról.

A háromszéki tömegdemonstráció békésen, rendbontás nélkül zajlott le. A résztvevők a Brassót Bákóval összekötő 11-es országút székelyföldi szakaszán 14 gyülekezési pontban találkoztak, ökumenikus istentiszteleteket hallgattak meg, majd 26 menetoszlopot alkotva egymással szembe indultak el. A menetoszlopok összetalálkozásával 53 kilométeres összefüggő oszlop alakult ki az országúton.

A felvonulók székely és magyar zászlókat lobogtattak, a szervező Székely Nemzeti Tanács kérésének megfelelően pártzászlókat nem vittek magukkal. A menetelés négy pontján egy-egy 250 méter hosszú székely zászlót is kifeszítettek. A felvonulók elsősorban román nyelvű feliratokat vittek magukkal, ezeken azt tudatták: "Autonómiát akarunk, nem függetlenséget!" "Románia a mi országunk is!".

A kiáltvány szövegét Izsák Balázs, a demonstrációt meghirdető Székely Nemzeti Tanács (SZNT) elnöke olvasta fel a menetelés rádióadásában. Ebben arra hívták fel a román kormány figyelmét, hogy a párbeszéd lebecsülése, a székelység akaratának mellőzése, a székely jelképek folyamatos üldözése nem fogja sem megtörni, sem elfárasztani a székely autonómiatörekvést.

Az SZNT, akárcsak a többi romániai magyar politikai szervezet, nem ért egyet azzal, hogy a bukaresti kormány egy román többségű közigazgatási régióba akarja besorolni a magyarok által többségben lakott székelyföldi megyéket.

"A mai napot követően vagy érdemi párbeszéd kezdődik a székelység képviselőivel a székely nép kinyilvánított akaratáról, Székelyföld jövőjéről, vagy sokasodni és erősödni fognak a tiltakozó megmozdulások, beleértve a polgári engedetlenséget is" - fogalmaztak a kiáltványban.

A nagy menetelés résztvevői kinyilvánították, hogy Székelyföld nemzeti, etnikai, nyelvi hovatartozástól függetlenül közös hazája a terület minden lakosának, és a területi autonómia lesz a teljes és tényleges jogegyenlőség intézményi garanciája.

"A nagyvilág közvéleményéhez fordulva mondjuk el: változatlanul hisszük, hogy a párbeszéd a társadalmi béke záloga, a székelyek pedig békét és párbeszédet akarnak. A nagyvilág közvéleménye előtt kérjük ismételten Románia kormányát, ne vegye semmibe hétszázezer polgárának akaratát, akik egyben az Európai Unió polgárai is!" - áll a dokumentumban.

Tőkés László, az Erdélyi Magyar Nemzet Tanács elnöke arról beszélt, hogy az erdélyi magyarság olyan önrendelkezési jogokért kénytelen saját hazájában demonstrálni, amilyeneket elődei biztosítottak a románoknak, szászoknak és székelyeknek.

Kelemen Hunor, a Romániai Magyar Demokrata Szövetség elnöke hangsúlyozta, hogy a székelység, az erdélyi magyarság nem kíván másokat megfosztani semmitől, de maga akar dönteni saját dolgairól. "A közösségi akaratot kívánjuk fölmutatni, azt, hogy Székelyföldért, Székelyföld jövőjéért egységesen tudunk dolgozni, egységesen tudunk föllépni, és egységesen tudjuk építeni a mi otthonunkat, a mi szülőföldünket" - mondta az RMDSZ elnöke.

Toró T. Tibor, az Erdélyi Magyar Néppárt elnöke arra figyelmeztette a román hatóságokat, hogy nem lesz béke és nyugalom, amíg az erdélyi magyarság el nem nyeri közösségi jogait és közülük a legfontosabbat, Székelyföld autonómiáját.

A Székelyek nagy menetelését támogató szimpátiatüntetéseket tartottak vasárnap Budapesten és több más magyarországi településen. A fővárosban a román nagykövetséghez vonult a tömeg, amelyet a szervezők tízezres nagyságrendűre becsültek. Bencze Izabella, a Civil Összefogás Fórum (CÖF) alapítója és szóvivője közölte: a CÖF petíció átadására készül az Európai Unió és a román kormány számára, nem hagyják ugyanis, hogy az EU "úgy rázza le magáról az autonómia kérdéskörét, mint ahogy azt eddig tette".

György-Mózes Árpád, a Székelyföldért Társaság elnöke arról beszélt, hogy Székelyföldért megmozdult az egész világ, hiszen három kontinensen, tizenhárom ország harminc városában vannak a székely autonómia melletti tüntetések. A székelyek mellett áll a világ magyarsága - hangoztatta.

A rendezvényen szintén felszólaló Bayer Zsolt a Román Királyság és Erdély egyesülését kimondó Gyulafehérvári Nyilatkozatnak a nemzeti önrendelkezést garantáló harmadik pontját idézte fel beszédében.

A budapesti mellett 13 magyarországi településen tartottak szimpátiatüntetést, s a világ több más városában is voltak demonstrációk.

A magyarországi pártok közül a Fidesz, a KDNP, a Jobbik és az LMP is már korábban jelezte, kiáll a székelyföldi menetelés mellett, vasárnap pedig az Együtt-PM, majd az MSZP is közleményben biztosította támogatásáról a háromszéki rendezvényt. A Demokratikus Koalíció szombati közleményében azt írta, hogy álláspontja szerint a menet nem szolgálja az autonómia ügyét.

Olvasóink írták

 • 3. captain_blood 2013. október 27. 19:42
  „2!

  No 1 kis adalék az eszedhez, ha van....

  Azért nem voltunk mindig ilyen kedvesek székely barátainkkal:

  "A magyar országgyűlés 1876-ban szüntette meg a székelyek sajátos önrendelkezési jogait és jogi intézményeit, az addigi autonómiájukat teljesen felszámolta, a modernizáció és a reformok jegyében"
  A Wilson-elv szerint Székelyföld önálló kis állammá vált volna úgy, hogy néhány vonatkozásban mégis Magyarországhoz tartozzon., De a kolozsvári Magyar Nemzeti Tanács és a budapesti kormány megbízottja ellenezték, mert szerintük túl korai és időszerűtlen volt az ötlet. A Székely Hadosztály megkísérelte Magyarországot is megvédeni a megszálló román csapatok ellen, azonban a gyenge felszerelés és a magyar kormány közömbössége miatt eredménytelenül."

  Akkoriban nem volt szükség a szavazatokra...”
 • 2. blaze 2013. október 27. 18:40
  „1. captain_blood 2013.10.27. 18:30
  <moderálva> Egyébként meg teljesen jogosan lehetnének további követeléseik!”
 • 1. captain_blood 2013. október 27. 18:30
  „Kétség ne legyen senkiben, hogy az autonómi aután további követeléseik lesznek!”
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Most eltalálta? Íme a hatos lottó nyerőszámai

A Szerencsejáték Zrt. tájékoztatása szerint a 43. héten megtartott hatos lottó számsorsoláson a… Tovább olvasom