Kisalföld logö

2017. 11. 20. hétfő - Jolán 3°C | 7°C Még több cikk.

Széchenyi Kártya: 10 év alatt 1000 milliárd forint hitelt adott

Elérte az 1000 milliárd forintot a tíz éves Széchenyi Kártya Programon belül nyújtott hitelek összege.
Elérte az 1000 milliárd forintot a tíz éves Széchenyi Kártya Programon belül nyújtott hitelek összege - közölte a KA-VOSZ Zrt. szerdán az MTI-vel.

A hiteligénylések száma az elmúlt tíz évben meghaladta a 218 ezret és több mint 162 ezer hitelügylet jött létre. A kártyabirtokosok gazdasági stabilitása, pénzügyi ereje növekedett, ami a válság alatt nagyban hozzájárult a munkahelyek megtartásához - áll a közleményben.

A programot a hazai mikro-, kis- és középvállalkozások forgóeszköz-finanszírozásának segítésére, valamint az átmeneti likviditási nehézségeinek áthidalására hozták létre.

A maximálisan igényelhető hitelösszeg a kezdeti 1 millió forintról 2003 júliusában 5 millió forintra, 2004 júliusában 10 millió forintra, 2006 májusában pedig 25 millió forintra emelkedett. A program elemei összevontan akár 150 millió forint hitelösszeget is elérhetnek.

A Széchenyi Kártya Konstrukció 2010-ben bővült programmá. Ekkor vezették be a forgóeszközhitelt és a beruházási hitelt. A program elemei egymásra épülnek és egyidejűleg is felhasználhatók. 2011 szeptember 1-jétől a KA-VOSZ Zrt. a Vidékfejlesztési Minisztérium támogatásával elindította az Agrár Széchenyi Kártya konstrukciót, 2012 tavaszától pedig igényelhető az uniós pályázatokon való részvételt segítő a Széchenyi Önerő Kiegészítő Hitel és a Széchenyi Támogatást Megelőlegező Hitel.

A hitelintézetekhez mintegy 300 iroda továbbítja a hitelkérelmeket. A vállalkozások hitelhez jutását a Garantiqa Hitelgarancia Zrt., illetve Agrár Széchenyi Kártya esetén az Agrár-Vállalkozási Hitelgarancia Alapítvány készfizető kezességvállalása segíti. Az állam az egyes ügyletekhez kamat- és garanciadíj támogatást biztosít.

A Széchenyi Kártya "klasszik" szabadon felhasználható folyószámlahitel a már legalább egy éve működő mikro-, kis- és középvállalkozások átmeneti pénzügyi gondjainak megoldására. A kamat mértéke jelenleg havi 1 százalék alatt van, a 25 millió forint összegű hitel szabadon felhasználható.

A Széchenyi Forgóeszközhitel futamideje legfeljebb 36 hónap. Az igényelhető hitel összege 1 millió forinttól 25 millió forintig terjedhet.

A Széchenyi Beruházási Hitel legfeljebb 50 millió forint összegben igényelhető, akár 10 éves futamidőre is. A vállalkozás beruházásainak, fejlesztéseinek megvalósítását segítő hitel felhasználható ingatlan vásárlásra, építésére és tárgyi eszközök beszerzésére.

Az Agrár Széchenyi Kártya az agrárium igényeire szabott hitelkonstrukció. A legfeljebb három éves lejáratú folyószámlahitel hitelkeretének összege 500 ezer és 25 millió forint között mozog, amelyhez a magyar állam 2 százalékos kamattámogatást és kezességi díjtámogatást biztosít.

A Széchenyi Önerő Kiegészítő Hitel az EU-s pályázatokon való részvételt, vagy a nyertes projektek megvalósítását segíti. Az igényelhető hitelösszeg egytől 50 millió forintig terjedhet, futamideje 12-120 hónap.

A Széchenyi Támogatást Megelőlegező Hitel az elnyert EU-s forrásokat előlegezi meg. Az igényelhető hitelösszeg egy és 50 millió forint közötti, a futamidő pedig 12-60 hónap.

Olvasóink írták

  • 1. kotorék 2012. április 25. 16:57
    „Soha ennyi fegyverrel elkövetett halált okozó bűntény , baleset , a háborús időszakokat kivéve nem volt mint mostanság.Logikus a következtetés hogy most kell minden fegyvertartási szabályon könnyíteni?”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Változnak a fegyvertartás szabályai májustól

A könnyítések közé tartozik például, hogy a fegyvertartónak hazatérve nem kell azonnal elzárnia a… Tovább olvasom