Kisalföld logö

2017. 12. 15. péntek - Valér 4°C | 8°C Még több cikk.

Szamszára (Samsara)

Tashi az ifjú láma, befejezte hároméves magányos meditációját egy eldugott remetelakban. Egykori kolostorába visszatérve felébrednek szexuális ösztönei, s ez megkérdőjelezi kolostori életének spirituális értékeit. Úgy érzi, meg kell tapasztalnia a világi létet ahhoz, hogy majd lemondhasson róla.
rendező: Nalin Pan

forgatókönyvíró: Nalin Pan, Tim Baker

szereplő(k):
Shawn Ku (Tashi)
Christy Chung (Pema)
Tenzin Tashi (Karma)
Neelesha BaVora (Sujata)
Lhakpa Tsering (Dawa)

A film sztorija

Tashi az ifjú láma, befejezte hároméves magányos meditációját egy eldugott remetelakban. Egykori kolostorába visszatérve Tashiban felébrednek a szexuális ösztönök, s ez megkérdőjelezi kolostori életének spirituális értékeit. Úgy érzi, meg kell tapasztalnia a világi létet ahhoz, hogy majd lemondhasson róla, ezért otthagyja a kolostort, és feleségül veszi a gyönyörű Pemát, akit egy szüreti áldásosztás során ismert meg.
Bár boldogan él feleségével és újszülött fiával, Tashi nincs felkészülve a mindennapi élet olyan velejáróira, mint az emberi irigység, a könyörtelen üzleti háborúskodások, valamint az aratáskor feltámadó vonzalma egy parasztlány iránt. Mindez szellemi útjának újraértékelésére kényszeríti.

Ez az első játékfilm, amelyet elejétől a végéig a fenséges Himalájában, a rejtőzködő indiai Ladakhban forgattak, ahol a föld 8.000 méter magasan találkozik az égbolttal. A zord éghajlati viszonyok, s a politikailag érzékeny és elérhetetlen helyszín miatt nem könnyű megközelíteni ezt a vidéket, s miközben sasok keringenek a magasban, a parasztok túlnyomórészt buddhista közösségei, a szerzetesek és a remeték a világtól elzárva élik mindennapi életüket...www.port.hu

Kritikák

Mozinet.hu -Mo-

"Pan Nalin filmje a Himalája fenséges tájaira kalauzol minket, az itt
rejtőzködő kis lélekszámmal rendelkező indiai Ladakh településre. Mintha csak egy útifilmet néznénk, a kamera remek érzékkel örökíti meg a kezdetleges állapotban megragadt falu életét, ahol az idő úgy fagyott meg, mint a környező hegyek tetején a lehullott hó. A közelben található modernizálódott város bemutatásával a rendező tovább fokozza a falu elmaradottságát jelző momentumokat, és persze egyfajta humorforrásként is szolgál a két véglet frontális ütköztetése (Tashi és apósa vagány baseballsapkában és dzsekiben térnek vissza üzleti útjukról a falusiak legnagyobb megrökönyödésére). Könnyed életképeket kapunk a helyiek népszokásairól, hagyományairól, amik szorosan kapcsolódnak Tashi láma történetéhez (esküvő, aratás), mindeközben a háttérben a Himalája lenyűgöző hegycsúcsaiban gyönyörködhetünk, aminek megjelenésére a film készítői már-már kínosan odafigyeltek. A Rali Ralchev által megörökített táj és az ott élők mindennapjait bemutató képsorok már önmagukban hordoznak elegendő unikális jelleget ahhoz, hogy megérje végigülni a mozi 138 percét, de emellett Pan Nalin direktor egy lebilincselő történettel is előrukkolt, amit kellő mélységgel bont ki a film során."
A teljes cikk

Nemzetközi filmtár

A film hivatalos honlapja
All Movie Guide
IMDb.com

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

A Mydoom fő célja az SCO-weboldal elérhetetlenné tétele volt

A hét egyik legnagyobb eseménye egyértelműen a Mydoom féreg elszabadulása. A kártevő semmilyen új… Tovább olvasom