Kisalföld logö

2018. 02. 22. csütörtök - Gerzson -2°C | 3°C Még több cikk.

Surányi: nem; Szijjártó szerint szánalmas színjáték zajlik

Surányi György nem vállalja a felkérést a válságkormány vezetésére. Pénteken új jelöltet javasol az MSZP és az SZDSZ. Sólyom szerdai kijelentése nyilatkozatháborút indított el.

8:00 Reggel Vértes Surányi igenjére számított

Vértes András arra számít, hogy elfogadja a miniszterelnök-jelölést Surányi György. A GKI vezetője a köztévé Nap-Kelte című műsorában beszélt erről csütörtök reggel. Mint mondta, támogatja Surányi Györgyöt abban, hogy miniszterelnök legyen, mert kiváló szakember és olyan, amilyen kormányfőre ma szüksége van Magyarországnak.

Vértes András szerint az előrehozott választás is egy lehetőség, ám a gazdaság szempontjából minél gyorsabb váltásra lenne szükség. Egy szélesebb társadalmi alapokra épülő új kormány kell most, amelyben a pártoktól távol álló szakemberek is részt vesznek. A saját jelölésével kapcsolatban Vértes András azt hangsúlyozta, hogy nem ő jelentkezett, hanem felkérték erre. Ismertette programjának főbb vonalait is. Az első lépés szerinte a gazdasági válságban Magyarország és a magyar bankrendszer pénzügyi stabilitásának biztosítása. Emellett enyhíteni kell a válság negatív hatásait az emberek számára is. Vértes András fontosnak nevezte még a hitelesség javítását és a nemzetközi bizalom erősítését. Szerinte a középtávú fejlődés elősegítése érdekében strukturális reformra, szerkezeti átalakításra van szükség, amelyet az állam szociális rendszerében, kiadásrendszerében véghez kell vinni.

A Fidesz előrehozott választásra számít, értesült az Index. A hírportál szerdán este azt írta, hogy a legnagyobb ellenzéki párt úgy tudja, Surányi György nem vállalja a miniszterelnökséget. Mint ismeretes, a hét elején találkozott egymással Surányi és Orbán Viktor pártelnök.

A Fidesznél eligazítást tartottak az előrehozott választásról a megyei elnököknek. A pártnál arra számítanak, hogy az MSZP miniszterelnök-jelöltje egy előrehozott választáson Glatz Ferenc lesz.9:40 Tölgyessy szerint patthelyzet van

Tölgyessy Péter politikai elemző szerint ha Surányit Györgyöt sikerül kormányfővé választani, az Gyurcsány Ferenc pártelnökségének végét jelentheti, mert nem lesz képes a pénzosztásra épülő szocialista pártban fenntartani a támogatottságát. Az is konfiktust fog okozni, hogy Surányi kénytelen lesz hozzányúlni az MSZP számára legfontosabb szociális vívmányokhoz. Ha viszont a volt jegybankelnök nemet mond, nem lesz olyan jelölt, akit az SZDSZ is támogatna, és jön az előrehozott választás - mondta Tölgyessy az InfoRádió Aréna című műsorában.


10:00 Az SZDSZ már nem mond csütörtököt

Biztosan nem lesz előrehozott választás június 7-én, az EP-választásokkal egy időben - mondta a Nap-Kelte című tévéműsorban Gusztos Péter, az SZDSZ frakcióvezető-helyettese. - Az MSZP-nek és az SZDSZ-nek most az a feladata, hogy egy írásos garanciarendszer megalkotásával a parlamentben támogassa az új miniszterelnököt. Az SZDSZ csak korlátozott ideig tud esélyt adni az új kormányfő megválasztására. Ha az április 6-ig nem sikerül, akkor nincs más tisztességes megoldás, mint megszavazni az országgyűlés feloszlatását - tette hozzá.


11:00 Mi lesz, ha Surányi tényleg nem vállalja?

Surányi György várhatóan csütörtökön bejelenti, hogy nem vállalja el a miniszterelnöki posztot - értesült kormány közeli forrásokból az atv.hu. Az index.hu úgy tudja, hogy Kovács László, az MSZP egykori elnöke Brüsszelben hosszan győzködte a CIB Bank jelenlegi elnökét, ám - információik szerint - hiába. A hírportál úgy tudja, Surányi György csütörtökre ígért választ a szocialisták kérésére.

Az MSZP parlamenti frakciója szerdán támogatta mindhárom miniszterelnök-jelöltet. Glatz Ferenc, a Magyar Tudományos Akadémia volt elnöke, Vértes András, a GKI igazgatója és Surányi György, volt jegybank elnök jelölése közül az SZDSZ utóbbit tartja elfogadhatónak. Surányi György szerdán a Magyar Rádiónak Brüsszelben úgy nyilatkozott, hogy végtelenül megtisztelőnek és ugyanakkor, a felelősség miatt súlyosan nyomasztónak tartja, hogy neve szóba került a lehetséges miniszterelnök-jelöltek között. Surányi György azt mondta: a döntés nincs a kezében."

"Új választás nélkül, új keretek között a pártokhoz nem szorosan kötődő, noha nem szükségképpen egyenlő távolságra lévő válságkezelő kormány akkor lehet működőképes, ha bírja a parlamenti pártok eltérő hőfokú, de világos támogatását" - tette hozzá Surányi György.

A volt jegybankelnök hétfőn találkozott a Fidesz elnökével is, ám az ellenzéki párt csak az előrehozott választásokat tudja támogatni.

Surányi nem tekinthető jelöltnek

Surányi György szerint a szerdai nyilatkozatából egyértelműen következik, hogy nem tekinthető kormányfő-jelöltnek - ezt a volt jegybank elnök a Népszabadságnak nyilatkozta Brüsszelben.

Az Intesa Sanpaolo regionális igazgatója, a CIB elnöke, volt jegybankelnök Brüsszelben csütörtök reggel lapunknak ismét kifejtette: végtelenül megtisztelőnek és - a felelősséggel tisztában lévén - egyben súlyosan nyomasztónak tartja, hogy a neve egyáltalán szóba került miniszterelnök-jelöltként - olvasható a nol.hu-n.

- Új választás nélkül, új keretek között a pártokhoz nem szorosan kötődő, noha tőlük nem szükségképpen egyenlő távolságra lévő válságkezelő kormány akkor lehet működőképes, ha bírja a parlamenti pártok eltérő hőfokú, de világos támogatását -ismételte meg szerdai nyilatkozatát.

Surányi György volt az egyetlen az MSZP három miniszterelnök -jelöltje közül, akit az SZDSZ is támogatott. A két párt delegációja egy órától egyeztet a Parlamentben.


11:20 MSZP-Fidesz nyilatkozatháború Sólyom László kijelentéséről

Az MSZP arra kéri Sólyom László államfőt, hogy ne avatkozzon be a politikai egyeztetésekbe és a pártok közötti csatározásokba, a Fidesz ugyanakkor példátlannak tartja a szocialisták támadását a köztársasági elnök intézménye ellen - derül ki a pártok csütörtöki nyilatkozataiból.

Sólyom László szerdán nyilatkozta, hogy szerinte előrehozott választásokra lenne szükség az országban, mert a jelenleg formálódó megoldással csak elveszteget egy évet az ország. Tóbiás József az MSZP frakcióigazgatója csütörtökön elmondta: az államfő szerdai nyilatkozatával beavatkozott a politikai egyeztetés folyamatába, ami nem szerencsés. A szocialista politikus szerint a köztársasági elnöknek vagy hétfőn kellett volna elmondania véleményét Gyurcsány Ferencnek a négyszemközti találkozójukon, vagy meg kellett volna várnia az egyeztetési folyamat végét. Balsai István (Fidesz) ugyanakkor leszögezte: Sólyom szerintük csak kifejtette alkotmányos véleményét, ami kötelessége is. Ugyanakkor a Fidesz szerint példátlan, ahogy az MSZP megtámadta a köztársasági elnök intézményét.


13:10 Horn: Új jelöltet keres az MSZP és az SZDSZ

Sajtóhírek szerint Surányi György nem vállalja a miniszterelnök-jelöltséget, ezért új jelöltet keres az MSZP és az SZDSZ - mondta Horn Gábor, a liberális tárgyalódelegáció tagja az MSZP és az SZDSZ csütörtök délutáni egyeztetése előtt. Horn Gábor hozzátette: az SZDSZ-nek nem felel meg minden jelölt.

Surányi György volt a szocialisták egyetlen miniszterelnök-jelöltje, akit az SZDSZ támogatott. A volt jegybank-elnök csütörtök reggel azt nyilatkozta a Népszabadságnak Brüsszelben, hogy szerinte szerdai nyilatkozata alapján egyértelmű, hogy nem tekinthető miniszterelnök - jelöltnek.


14:50 Gyurcsány is letett Surányiról - pénteken új jelöltet javasol

Gyurcsány Ferenc pártelnök-miniszterelnök pénteken reggel új kormányfő-jelöltre tesz javaslatot az MSZP elnökségének - tudta meg a Független Hírügynökség kormányközeli forrásokból.

A miniszterelnök azután döntött egy új jelölt ajánlásáról, hogy Surányi György elutasította jelölését a kormányfői posztra. Gyurcsány Ferenc tervei szerint a pénteken megnevezendő jelölt megfelel az SZDSZ által az elmúlt napok tárgyalásain támasztott feltételeknek is.

A Független Hírügynökség információi szerint Gyurcsány Ferenc úgy számol, hogy még a hét végéig megszülethet a megállapodás az új jelöltről, akinek a neve az eddigi tárgyalásokon nem merült még fel.

Az SZDSZ információink szerint pénteken délelőtt tanácskozik az új jelölt személyéről.

16:25 Gyurcsány Ferenc várhatóan pénteken jelenti be az új kormányfő-jelölt nevét

Surányi György nem vállalja a miniszterelnökséget, pedig eddig ő volt az egyetlen olyan jelölt, akit az MSZP és az SZDSZ is támogatott. A szocialisták most újabb olyan jelöltet keresnek, akit a szabaddemokraták is elfogadnának.

Elképzelésük már van, de Gyurcsány Ferenc csak pénteken jelenti be, hogy ki az új miniszterelnök-jelölt. Az SZDSZ várja a nevet - és ezúttal nem szabtak határidőt a megegyezésre.

Surányi György nem akart nyilatkozni, de telefonon az RTL híradójának megerősítette, nem vállalja a felkérést. Korábban úgy fogalmazott, hogy "... válságkezelő kormány akkor lehet működőképes, ha bírja a parlamenti pártok eltérő hőfokú, de világos támogatását" Horn Gábor, az SZDSZ ügyvivője a csütörtöki, MSZP-vel történt egyeztetés előtt azt mondta: meg kell nézni, hogy vannak-e más Surányi Györgyhöz hasonló kaliberű jelöltek, de bármilyen megoldásba természetesen nem tudnak belemenni.

Fodor Gábor, a liberális párt elnöke a fél órás tárgyalás után úgy nyilatkozott: addig, amíg egy cseppnyi esélyt látnak arra, hogy minél előbb fel tud állni egy cselekvőképes kormány, megadják a segítséget ehhez.

Szijjártó Péter, a Fidesz szóvivője szerint szánalmas színjáték zajlik, pedig a súlyos válsághelyzetek azonnali kormányzati intézkedést igényelnének. Mindennek szerinte az az oka, hogy Gyurcsány Ferenc és a szocialista párt is görcsösen ragaszkodik a hatalmához.

A szóvivő megismételte, hogy a Fidesz szerint előrehozott választásokra lenne szükség. Számos név felmerült azután, hogy Surányi Györgyről kiderült, nem vállalja a kormányfő-jelöltséget. A sajtóban csütörtökön megjelent találgatások között felmerült például Patai Mihály, a Budapesti Értéktőzsde elnökének, az UniCredit Bank elnök-vezérigazgatójának, illetve Jaksity György, a Concorde Értékpapír Zrt. elnökének a neve is mint lehetséges miniszterelnök. A Népszabadság online viszont úgy tudja, Patai nem vállalná a felkérést, Jaksity pedig közleményben tudatta, hogy nem kíván kormányfő-jelölt lenni.

Olvasóink írták

95 hozzászólás
 • 95. Primax 2009. április 07. 18:19
  „Szerintem meg Szíjjártó szánalmas.
  Sőt, egyre szánalmasabb...”
 • 94. Zaraki_Kenpachi 2009. március 29. 23:40
  „Baromság a tény? Baromság, hogy a Te urad és parancsolód, azt a régi elvet követi, ha nem lehet az enyém másé se legyen? Ha most 1700-at írnánk azt mondanám Rád, hogy egy szaros labanc vagy, mert a te urad hűen tükrözi a Habsburgi elnyomás minden egyes jelét.

  Dühítő és bosszantó, hogy vannak olyan ökör emberek, mint Te, akire ennyire igaz a szálka és a gerenda esete. Kíváncsi vagyok, ha folytatódik az osztogatás, akkor mennyire fog sírni a szád. Mert nem az a lényeg, hogy ki melyik pártban van, hanem az, hogy poltikus. És ha be ismerjük ha nem, annak idején egy rendszerben élt a fidesz azzal, amit szid. Odaszarni könnyű ahol ettek, de az ingyen diploma az persze jó volt nekik. Ők is hozzájárultak kellően 4 évük alatt ahhoz, ahol most tartunk. Ők se ártatlanok és a felelősség súlya az összes párton egyenlő. Csak a korlátozott értelemmel bírók azok, aki hárítják a felelősséget mindig.”
 • 93. Kami45 2009. március 28. 19:11
  „92. hozzászólás Zaraki_Kenpachi 2009.03.28. 13:00
  Nem tudod kinek a tanácsadója volt Ron Webber????? Gondolkodj és utána írj baromságokat!!!!”
 • 92. Zaraki_Kenpachi 2009. március 28. 13:00
  „Arvisura, nagyon is sok köszönhető az Orbánnak, a mocskolódásának, a kutyáinak Szíjjártónak, Navrasicsnak és Kövérnek. Kellően elmérgesítették a helyzetet és megteremtették az utat a hatalom felé. Naracskomcsik, ez illene rájuk :)

  Az a tény, hogy Orbán lélegzik és él, a többi hárommal együtt gyomorforgató. Ugyanolyan undorító, ahogy ők vélekednek mindenki másról ki nem ért velük egyet.”
 • 91. hokiel 2009. március 27. 13:40
  „Az általunk "választottakban " azért nem hiszünk, mert, mint tudjuk, Gyurcsányt nem választotta senki, ő puccsal jutott oda, ahová. (Megjegyezni kívánom és előtte sem őket akartam)
  Másrészt a sok Orbán gyűlőlőnek: nem gondoljátok, hogy ebben a helyzetben az a legnagyobb kitolás, ha ő lesz a miniszterelnök, akkor elő kell állni a farbával, nem lehet hamukázni.
  A másik, meg hogy mindannyian tudjuk hogy mikor hazudnak legnagyobbat a férfiak: aktus után meg választtás előtt....”
 • 90. Arvisura 2009. március 27. 12:31
  „Menti! Valóban öngyilkos jelölt az aki elvállalja a bábminiszterelnökséget, de nem azért mert Orbán száját elhagyta néhány mgjegyzés.”
 • 89. menti 2009. március 27. 12:24
  „OV kijelentette válságkezelő Mekk mestert keresnek a szocialisták, Na innentől kezdve öngyilkosjelölt aki elvállalja, remélem utolsó csepp a pohárban, és jönnek a választások”
 • 88. Arvisura 2009. március 27. 11:58
  „Kedves Éva! Ha az hiszi, hogy imádott kormánya elképzelését ismeri, akkor nagyon téved.”
 • 87. AHA. 2009. március 27. 11:56
  „mindigatutit 2009.03.27. 09:48
  Képzavarban vagy egy kicsit!
  A jelenlegi helyzetben épp az elvtársad nem tud veszíteni.
  Már az összes "barátját" felsorolta helyettesnek akit lehet!
  Foggal-körömmel kapaszkodik! Mit gondolsz te érted teszi?”
 • 86. Arvisura 2009. március 27. 11:54
  „Elquró legujabb minisiszterelnök jelöltje: Takács János
  Has minden igaz akkor róla van szó:
  http://www.mfor.hu/cikkek/24869.html
  http://www.hrportal.hu/index.phtml?page=article&id=70546”
 • 85. Eva- 2009. március 27. 10:27
  „76-hoz!

  Bár közvetlenül választanunk, de csak azok közül tudunk választani , akik ott vannak---akkor

  Ezt tette velünk a fidesz kommunikáció:
  már senkiben sem hiszünk---még az általunk választottban sem.
  Pedig mégis el fogjuk viselni a választásunk minden hozadékát---bárki is adja a többséget majd!

  Én azonban szeretném tudni, hogy miféle elképzelés az alternatíva, mert a mostaniról már tudom mifélén akar változtatni

  a többiekeét egyáltalán nem.
  A választás utáni berendezkedésről--elosztási viszonyokról, szabályokról semmi hír!
  Pedig akkor is lesz valahogy, ha csak nem a "lovak közé vetik a gyeplőt!""”
 • 84. mindigatutit 2009. március 27. 09:48
  „az a baj,hogy a zorbán nem úriember,egyszerűen nem tud veszíteni,kompromisszumra képtelen nagyképű fax.aki ezt nem látja az vak.”
 • 83. rozsomak 2009. március 27. 08:47
  „Sajnálatos ügynek nevezte és annak a reményének adott hangot Soros György, hogy alapja, a Soros Fund Management LLC nem szegte meg a szabályokat a PSZÁF által kifogásolt ügyletben.

  "A magyar származású amerikai üzletember az MTI-hez csütörtökön eljuttatott közleményében tudatta: a Soros Fund Management LLC együttműködik a magyar hatóságokkal, és egyúttal belső vizsgálatot indított annak nyomán, hogy a Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyelete (PSZÁF) csaknem félmilliárd forintra bírságolta a Budapesti Értéktőzsdén tavaly október 9-én OTP-részvényekre kötött üzletei miatt. Soros György közölte, hogy a vizsgálat eredményének ismeretében a fedezeti alap megteszi a megfelelő intézkedéseket.
  Kiemelte, hogy reményei szerint a Soros Fund Management alkalmazottja nem szegte meg az érvényes szabályokat. Az üzletember azt is hangsúlyozni, hogy az alap működését már nem ő ellenőrzi, hiszen tavaly visszavonult, és kizárólag saját számlájának üzletkötéseit irányítja, ám a cég kereskedelmi tevékenységét nem ő felügyeli."
  http://vg.hu/index.php?apps=cikk&cikk=266744&fr=hl”
 • 82. tibi-a 2009. március 27. 07:10
  „Szánalmas színjáték fityesz segédlettel!
  Mind elkel zavarni, vissza venni amit elloptak !
  Újra építeni az országot, mivel az anyag/pénz,/ nem vész el csak átalakul!
  Rablók, -bűnözők zsebébe ofsort cégbe kötött ki az ország vagyona!

  Persze őket meg a börtönbe zárni és esetleg kőfejtőben dolgozhatnának,hogy leróják aljasságuk egy részét!”
 • 81. tuzson 2009. március 27. 05:37
  „Már megint kibujt a szög a zsákból hogy kitámadta meg az otp-t.
  Nem más mint sorosgyörgy barátunk!!
  Nem csodálnám ha a forintot is gyengitete volna kapzsiságból!
  És mi birka magyarok csak türünk és türünk!!!!!!!!!!!!”
 • 80. arrabonai 2009. március 26. 23:23
  „Na, a mai nap után szövegeljen valaki "hataloméhes törpéről"... Nevetséges, utolsó szennyes banda. Ilyen szennyet rég hordott a hátán ez az ország, mint ez a rezsim.”
 • 79. jockey 2009. március 26. 22:52
  „78.

  Tudod makaay777, azért nem mindegy, hogy melyik oldal lopja a pénzünket, mert nem egyformán lopnak. Amikor a Fidesz lopott, maradt nekünk is. Amikor az MSZP lop - immár 7 éve - megvan az eredmény. Totális csőd! Ezért nem mindegy!

  Egyébként ki lenne az a más? Az SZDSZ és az MDF bohócpártok, nyilván nem rájuk gondoltál. Új párt, ami most alakul, esélytelen. Akkor csak a Jobbik maradt.Hha rájuk gondoltál, még egyet is érthetünk.”
 • 78. makaay777 2009. március 26. 22:09
  „de ugyan ezt csinálnák...semmivel se lenne jobb
  tök mindegy melyik oldal lopja a pénzünket
  más kell ide nem ezek”
 • 77. raffy2 2009. március 26. 22:04
  „nem biztos,hogy ugyanezek ülnének a parlamentben...”
 • 76. makaay777 2009. március 26. 21:58
  „értelmét nem látom az előre hozott választásoknak...
  ugyan ezek ülnének a parlamentbe kb. mint eddig...ha egyáltalán ülnének mert a drágalátos úrak nem mennek be a " munkahelyükre".. kár h dolgozó ember ezt nem csinálhatja meg...”
95 hozzászólás

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Próbára bocsátották a tanárára támadó fiút

Pártfogói felügyelet mellett egy évre próbára bocsátotta a Kecskeméti Városi bíróság azt a 17 éves… Tovább olvasom