Kisalföld logö

2018. 06. 22. péntek - Paulina 16°C | 29°C Még több cikk.

Suchman Tamás: ne legyen privatizálható a Balatonért felelő cég

Az ország legnagyobb szabadvizének, a Balatonnak a fenntartásához az államnak mindenkor hozzá kell járulnia, az azt kezelő cég nem kerülhet magántulajdonba - szögezte le Suchman Tamás, a Balaton Fejlesztési Tanács (BFT) elnöke.

Suchman Tamás a Balatoni Regionális Idegenforgalmi Bizottság (BRIB) ülésén emlékeztetett: a három fő balatoni szervezetet (a BFT, a BRIB és a Balatoni Szövetség) a közeljövőben együttes ülést tart az érintett miniszterek meghívásával, mert a balatoni halászat átalakításkor több lényegi kérdésben nem született egyezség.

Azzal messzemenően egyetértettek, hogy a halászat közcélú és profitorientált tevékenységeit szétválasztották, és hogy a közcélú feladatokra létrehozott Balatoni Halgazdálkodási Nonprofit Zrt. felett egy nemzeti park kapjon felügyeleti jogot. Mivel azonban a Magyar Nemzeti Vagyonkezelő Zrt. "nem járt el korrektül az egyeztetések során, és az ígéretek ellenére szinte nem folytatott közvetlen egyeztetést az érintettekkel", több kérdés, egyebek közt az ivadékellátás, tisztázatlan maradt.

"Nyugodtak akarunk maradni afelől, hogy világörökség cím elnyerésére alkalmas őstáj maradhat a Balaton, amit nem szolgált egy nyereségorientált halgazdaság" - tette hozzá a BFT elnöke. Közölte: a Balatoni Halászati Zrt.-nek 2003 óta 941 millió forint bevétele származott a vagyonértékesítéséből, miközben 450 millió forintos veszteséget produkált.

Az idegenforgalmi adó (ifa) állami támogatásának tervezett csökkentésével kapcsolatban Suchman Tamás elmondta, a három balatoni szervezet nem fogadta el a terveket, ami 1,2 milliárd forintos elvonással sújtaná az üdülőrégiót.

A jelenleg is folyó egyeztetésekben a legfőbb érvük, hogy egy intézkedés nem sújthatja aránytalanul nagyobb elvonással a balatoni önkormányzatokat az ország más önkormányzatainál. Márpedig az ifa állami támogatásának tervezett csökkentése általában 10 százalékos, a Balatonnál pedig ennek többszörösét jelentő bevételkiesést okoz az önkormányzatoknak, ami méltánytalan, hiszen az üdülőövezetben nincs ipari tevékenység, az infrastruktúrát ugyanakkor a 200 ezer állandó lakos legalább dupláját kitevő turistaforgalom ellátásra is fenn kell tartani.

A rendezvényen tájékoztatás hangzott el a Balaton régiót érintő hazai és regionális pályázatok eredményeiről és a jelenleg érvényes kiírásokról. A BFT adatközlése szerint az üdülőövezetbe 2007 és 2009 között több mint 22 milliárd forint fejlesztési támogatás érkezett - a BFT-n, a Regionális Operatív Programok turisztikai forrásain és egyéb uniós forrásokon keresztül -, amely több mint 50 milliárd forint fejlesztés megvalósulását segítette elő.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Szabó Vilmos: dinamikusan fejlődnek a szerb-magyar kapcsolatok

Fellendülőben vannak, dinamikusan fejlődnek a szerb-magyar kapcsolatok - mondta az MTI-nek Szabó… Tovább olvasom