Kisalföld logö

2017. 10. 17. kedd - Hedvig 11°C | 21°C Még több cikk.

Soltész: a gyes időtartama újra három év lesz

A gyes időtartamát újra három évre hosszabbítja meg a kormány - ismertette a kabinet döntését Soltész Miklós szociális, család- és ifjúságügyért felelős államtitkár csütörtökön Budapesten, a kormányszóvivői tájékoztatón.

Hozzátette: a gyes három évre való meghosszabbítása visszamenőleg is érvényes lesz, tehát azokra is vonatkozik majd, akik most gyesen vannak. (Nekik a jelenlegi szabályozás kétéves gyest enged meg.)

Az államtitkár közölte egyúttal, hogy visszaállítja a kormány azt a gyakorlatot, hogy ha egy édesanya visszamegy dolgozni, akkor csak a részmunkaidős, négyórás munkaidő mellett kapja meg a gyest, a nyolcórás munkaidő mellett már nem.

Soltész Miklós kiemelte: tízéves korig megadja a kormány az örökbefogadói gyes lehetőségét, ami hat hónapig segíti azokat a családokat, akik az örökbefogadásban részt vesznek.

A kormány döntött arról, hogy 2011. szeptember elsejétől a lakásfenntartási támogatás rendszerébe építik be a gáz- és távhőtámogatás jelenleg szociális támogatási rendszerét - tájékoztatott.

Hozzátette: a szocialista kormány ebben az évben teljes mértékben megszüntette volna a gázár- és a távhőtámogatást, ezt azonban a Fidesz-KDNP-kormány első lépésként meghosszabbította december 31-ig; a jövő évi költségvetésben április 30-ig marad fenn a jelenlegi támogatási rendszer, ami közel 960 ezer háztartást érint.

Az államtitkár szólt arról is: szerdán a Heves megyei rendőr-főkapitányság munkatársai letartóztattak az Országos Rehabilitációs és Szociális Szakértői Intézethez (ORSZI) tartozó munkatársakat, akik ellen az a gyanú, hogy a rokkantosításért pénzt kértek.

Közölte: Réthelyi Miklós nemzeti erőforrás miniszter és ő maga az ORSZI főigazgatóját arra utasította, indítson vizsgálatot az egész országra kiterjedően, és külön az egri esetet is vizsgálja meg.

Úgy fogalmazott: a társadalomban eddig is rejtetten benne volt az a gondolat, hogy egyesek adott esetben jogtalanul veszik igénybe a támogatásokat.

Újságírói kérdésre válaszolva közölte: átlagosan ezer forinttal emelik majd az ápolási díjat; körülbelül 1.300 forinttal emelik az ápolási díjat ott, ahol nagyon súlyos állapotban lévőt vagy nagyon súlyos fogyatékkal élőt gondoznak.

Szintén újságírói kérdésre kijelentette, a gyes emelése nincs benne a jövő évi költségvetésben.

Olvasóink írták

  • 1. gjozsi88 2010. november 25. 19:00
    „Most tessék figyelni...!
    Mert lehet, hogy ennek a fedezete is egy költségvetésben eldugott járulék és adóemelés lesz, mint a nők 40 év munkaviszony esetén is csak véletlenül vették észre a fedezetet nyujtó fél % járulék emelést, mert erről nem beszélt a kormány!”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Kormányszóvivő: emelkednek a nyugdíjak

Nagy Anna kormányszóvivő bejelentése több mint 2 és fél millió nyugdíjast érint. Tovább olvasom