Kisalföld logö

2018. 05. 27. vasárnap - Hella 16°C | 26°C Még több cikk.

Sok adózón nem segít a haladék sem

Tavaly 73 ezer esetben engedte meg az adóhatóság, hogy a polgárok, vállalkozások részletekben vagy a határidő után fizessék meg adójukat, sokakon azonban ez sem segít, az érintettek 40-50 százaléka a kedvezményes feltételek mellett sem tudja leróni a közterheket - írja a pénteki Magyar Nemzet.
Tavaly 210 milliárd forint közteher megfizetésének átütemezését szerette volna elérni százezer adófizető. A Nemzeti Adó- és Vámhivatalt (NAV) az érintettek azzal keresték meg, hogy a szervezet engedélyezzen számukra részletfizetést, vagy tolja későbbre az összeg átutalásának határidejét.

A NAV tavaly négy kérelemből átlagosan háromnak adott helyt, s így - a korábbi évekhez képest - igencsak engedékenynek bizonyult - ismerteti a lap. A hatóság végül 118 milliárd forint részletekre bontott vagy halasztott kifizetésére bólintott rá, a feltételek enyhítése elvben 57 ezer polgárnak és 15 ezer társaságnak könnyítette meg az életét. Utólag azonban kiderült: a kedvezményben részesülők jelentős része így sem tudja megfizetni adóját.

Míg a válság kirobbanásának évében, 2008-ban 166 ezren kértek az adóhatóságtól halasztást vagy részletfizetést, addig tavaly nagyjából 100 ezer beadvány érkezett. A NAV szóvivője szerint ebben szerepe lehet annak, hogy az adózók újabban az adóbevallás kitöltésekor a százezer forintnál alacsonyabb összegekre - legfeljebb négyhónapos - részletfizetést kérhetnek. A megoldással tavaly közel 40 ezren éltek.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Illeték lesz a tranzakciós adó?

Nem mindegy, hogy tranzakciós adót vagy illetéket vezetnek be - írja pénteki számában a Népszava. Tovább olvasom