Kisalföld logö

2018. 06. 25. hétfő - Vilmos 14°C | 22°C Még több cikk.

Sikeres kísérleti atomrobbantást hajtott végre Észak-Korea

Észak-Korea sikeres föld alatti kísérleti atomrobbantást hajtott végre - közölte hétfőn a KCNA hivatalos észak-koreai hírügynökség. A Fehér Ház elítélte az észak-koreai nukleáris kísérletet és az ENSZ Biztonsági Tanácsának azonnali közbelépését sürgette.
Észak-Korea sikeres föld alatti kísérleti atomrobbantást hajtott végre - közölte hétfőn a KCNA hivatalos észak-koreai hírügynökség.

A dél-koreai Yonhap hírügynökség védelmi illetékesektől származó értesülése szerint a tesztet helyi idő szerint nem sokkal fél tizenegy - közép-európai idő szerint hajnali fél négy - után hajtották végre az ország északkeleti részén.

Ro Mu Hjon dél-koreai elnök sürgős tanácskozásra hívta a szöuli kormány illetékes minisztereit. A phenjani külügyminisztérium kedden jelentette be, hogy kísérleti atomrobbantásra készül, de nem közölte annak tervezett időpontját.

Riadókészültségbe helyezték az észak-koreai kísérleti atomrobbantás hírére hétfőn valamennyi dél-koreai haderőt - jelentette be az ország vezérkari főnöke. A phenjani atomkísérlet hírét Kína és az ausztrál miniszterelnök is megerősítette.

Az amerikai védelmi minisztérium névtelenséget kérő illetékese egyelőre nem tudta megerősíteni az atomkísérlet tényét, és hasonlóképpen nyilatkozott Abe Sindzo japán miniszterelnök nemzetbiztonsági tanácsadója is, miközben Tokióban rendkívüli kormányülést hívtak össze.

Korábban a dél-koreai földrengésfigyelő központ névtelenséget kérő illetékese közölte, hogy az állítólagos észak-koreai kísérlet időpontjában a Richter-skála szerinti 3,6-os erősségű földmozgást észleltek, amelynek nem természetes kiváltó okai voltak.

Az amerikai Országos Geofizikai Kutatóintézet és a Colorado állambeli geológiai kutatóintézet műszerei 4,2-es erősségű földmozgást észleltek Észak-Korea északkeleti részén - közölték hétfőn a két intézet illetékesei.

Azt nem tudták megmondani, hogy atomrobbanás következménye volt-e a földrengés vagy természetes eredetű, de tény, hogy észlelése egybeesett azzal az időponttal, amelyet Phenjanban közöltek az országban végrehajtott első kísérleti atomrobbantás idejeként.

John Howard ausztrál kormányfő szerint ugyanakkor földrengési adatok is megerősítették az észak-koreai nukleáris kísérletet. A miniszterelnök hétfőn az ausztrál parlament előtt nyilatkozott, de nem részletezte, hogy milyen adatokra hivatkozik. Az atomtobbantás tényét Kína is megerősítette és elítélte. Peking hangsúlyozza: Kína "határozottan ellenzi" az atomkísérletet és reméli, hogy Észak-Korea visszatér a kínai fővárosban folyó hatoldalú tárgyalásokhoz. "Észak-Korea semmibe vette a nemzetközi közösség aggodalmait és szégyentelen módon nukleáris kísérletet hajtott végre. Az északkelet-ázsiai térség stabilitásának fenntartása valamennyi érintett fél közös érdeke" - hangsúlyozza a kommüniké.

A két Korea, az Egyesült Államok, Japán, Kína és Oroszország részvételével az észak-koreai nukleáris programról folyó tárgyalások tavaly november óta holtponton vannak, mert Phenjan az ellene hozott amerikai pénzügyi szankciókra hivatkozva bojkottálja azokat.

A Fehér Ház elítélte az észak-koreai nukleáris kísérletet és az ENSZ Biztonsági Tanácsának azonnali közbelépését sürgette.

Tony Snow amerikai elnöki szóvivő kijelentette: "A kísérleti atomrobbantás provokáció a nemzetek közösségének akaratával és azzal a felhívásunkkal szemben, hogy tartózkodjanak olyan cselekedetektől, amelyek súlyosbítják a feszültséget Északkelet-Ázsiában. Azt várjuk, hogy az ENSZ Biztonsági Tanácsa azonnal válaszoljon erre a nem provokált cselekményre".

A szóvivő hozzátette: "Az Egyesült Államok követi a helyzet alakulását és megerősíti elkötelezettségét, hogy megvédi térségbeli szövetségeseit". Ugyanakkor nem volt hajlandó válaszolni azokra a lehetséges amerikai válaszlépésekkel kapcsolatos találgatásokra.

hirado.hu/MTI

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

A bajnokság állása

1. Tovább olvasom