Kisalföld logö

2018. 06. 23. szombat - Zoltán 12°C | 20°C Még több cikk.

Semjén Zsolt: Szent István a szuverén magyar keresztény államot hozta létre

Szent István nem pusztán a kereszténységet és az európaiságot honosította meg, hanem ezzel azonos hangsúllyal a szuverén magyar államot - mondta ünnepi beszédében Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettes Diósdon vasárnap.
Beszédében Semjén Zsolt kiemelte: Szent István számára a magyarság és a kereszténység természetes egységet alkotott, s politikai zsenialitása, hogy úgy vette fel a kereszténységet és ezáltal a legteljesebb európaiságot, hogy nem lettünk sem a Német-Római Császárság, sem Bizánc hűbérese. Amiként nem engedte a nemzeti szuverenitás feladását, ugyanúgy ellent mondott a Koppány-féle pogányságnak is.

"A Szent István-i életmű jelentése a szuverén magyar állam melletti elköteleződés és a kereszténységhez és az európaisághoz való ragaszkodás" - mutatott rá a miniszterelnök-helyettes.

Megfogalmazása szerint István király nagy művének mai gondolata egyfelől az, hogy nem vállalható a nemzeti önfeladás a Német-Római Császárság, Moszkva vagy Brüsszel kedvéért, másfelől "az öncélú koppánykodás sehova nem vezet". Hozzátette: "mindig akkor ment jól a magyar nemzetnek, amikor hűségesek voltunk a Szent István-i örökséghez".

MTI Fotók: Kovács Attila
A nemzetpolitikáért felelős miniszterelnök-helyettes beszédében kulcsfontosságúnak nevezte a megmaradás szempontjából a Szent István-i mű aktualizálását, s mint mondta, a nemzetegyesítés ennek az örökségnek a folytatása.

Semjén Zsolt hangsúlyozta: egy létszámában kis nép számára csak akkor van esély a megmaradásra, ha minden tagjában benne él a tudat, hogy érdemes és büszkeség ehhez a nemzethez tartozni, s "elsődleges kötelességünk az egyetemes emberiséggel szemben a saját magyarságunk megőrzése, kimunkálása és felmutatása".

A miniszterelnök-helyettes emlékeztetett arra, hogy Szent István Kelet és Nyugat első közös szentje lett az egyházszakadás utáni időszak óta, miután 2000-ben az ortodoxia szentjének is elismerték.

Olvasóink írták

 • 13. háté 2012. augusztus 20. 19:19
  „S.Zs.-"elsődleges kötelességünk az egyetemes emberiséggel szemben a saját magyarságunk megőrzése, kimunkálása és felmutatása".
  Szent Istvánnak nem volt zs...- ifjúsági tagozata”
 • 12. pancser 2012. augusztus 20. 17:03
  „A "koppányok" Cegléden gyülekeztek! Nem véletlenül, ők István nem tisztelik hiszen ő emelte népét európai közösségbe, a vad Koppány meg a barbarizmust, ő nem alkudott volna, hanem eltöröltette volna népét. Éljen István király! Ismét az ő kemény kezére lenne szükség, a barbárok hangja halkuljon!”
 • 11. állampógár 2012. augusztus 20. 10:42
  „Mindenki így gondol ma az első királyunkra?Ijesztő ezen a napon.Szentnek én se tartom.Azt a papok találták ki.”
 • 10. drKotász 2012. augusztus 20. 10:02
  „Annyira szent volt ez az István, hogy aki nem hódolt be neki és a papoknak, azt egyszerűen kivégeztette. Milyen szent az aki halállal térített és Isten nevében gyilkoltatta az embereket.”
 • 9. Ambar 2012. augusztus 20. 09:55
  „István államalapító érdeme elvitathatatlan.Hogy hogyan tette ahogy abban a korban tehette!Nagyon gyűlölt ember lehetett barbár módszereiért!De minden történelmi eseményt úgy kell megítélni hogy vissza kell helyezni abba a korba amikor történt.A későbbi korok megítélése változó a mindenkori hatalmaknak megfelelően.Ma meg a történészek meg a politológusok pártfüggően ítélnek meg mindent még az is ami ezer évvel ezelőtt történt.A politikusok meg teljesen hiteltelenek,sőt többsége tudatlan is.Tömjén úr vastagon közéjük tartozik.Ilyen ember képviseli az egyházat, s ők tudomásul veszik!Ez mindent elmond szerepükről!Igazából ma nem is tudni mit is ünnepelünk augusztus 20-án.Mindenki eldönti saját maga!Egyébként ünnepeink szinte teljes egészében leépültek az emberek nagy többségénél!”
 • 8. mir 2012. augusztus 20. 09:44
  „A királyi udvart német és olasz lovagok tették ki. Gizella milyen nemzetiségű is volt?”
 • 7. mir 2012. augusztus 20. 09:39
  „"Amiként nem engedte a nemzeti szuverenitás feladását, ugyanúgy ellent mondott a Koppány-féle pogányságnak is. "

  Hát igen. Azt elfelejtette hozzátenni, hogy ezt milyen módon érte el. Nem részletezném mert az egy trash horror filmmel is felérne.

  Már megint moszkvázik. Ezeknek nincs önálló gondolatuk?”
 • 6. állampógár 2012. augusztus 20. 09:12
  „És ezt a debilt ki hozta létre?És minek?És kik juttatták idáig?”
 • 5. paci13 2012. augusztus 20. 08:31
  „Botcsinálta, dilettáns történelem-magyarázó és mindezt a köz butítására, Szent István életművének ürügyén.
  Az "öncélú koppánykodással" kapcsolatos aggodalmait pedig üdvös lenne főnökével is megosztania. Esetleg ő célt ér.”
 • 4. 621 2012. augusztus 20. 07:09
  „Hát ehhez képest a boldogult emlékű ..."Forradalmi Ifjúsági Napok" ideológiája, ami a maga nemében elképesztő volt erőltetett és nevetséges... egészen helyénvaló volt.
  Tömjénzsoltikának egészen hiányosak úgy látszik az István korabeli történelmi ismeretei... Vagy a dakotától ezt a marhaságot kapta feladatul...”
 • 3. coment 2012. augusztus 19. 22:52
  „"...nem lettünk sem a Német-Római Császárság, sem Bizánc hűbérese."
  Csak a római pápa vazallusai lettek a magyarok, de az Semjén szerint nem számít. Meg az sem, hogy ezt a nagy függetlenségünket István által behívott német lovagok védelmezték.
  Teljesen független magyar állam sohasem létezett huzamos ideig, valaki midig diktált a magyarnak, mégha ez nem mindenkinek tetszik is ma. (pápa, Habsburg, török, német, szovjet, EU)

  Tisztelem Istvánt bölcs gondolkodásáért, és megvetem Semjént csúsztatásaiért.”
 • 2. embertelen 2012. augusztus 19. 19:24
  „Hogy jön Szent Istvánhoz Moszkva és Brüsszel? Kedves, idő elött őszülő Zsoltika, sántít a hasonlat. Nem a kereszt mellett kellene "mosolyogni", hanem időnként el kellene menni meggyónni azt a sok hazugságot, amit az elmúlt három évben hallottunk Öntöl.”
 • 1. háté 2012. augusztus 19. 18:57
  „Miért ilyenkor, és csak pár napra tisztul meg elméjük és holnapután újból besötétül!”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Kigyulladt egy mozdony Székesfehérváron

A székesfehérvári vasútállomáson eddig ismeretlen okból kigyulladt egy mozdony vasárnap - olvasható… Tovább olvasom