Kisalföld logö

2017. 02. 25. szombat - Géza -1°C | 7°C Még több cikk.

Schmitt Pál szerint a magyar nyelv bajban van

Soha ilyen szép és gazdag nem volt a magyar nyelv, mint most, ugyanakkor a magyar nyelv bajban van, mint általában minden nyelv - mondta Schmitt Pál köztársasági elnök Széphalmon, a magyar nyelvi szervezetek összefogásával megrendezett első anyanyelvi juniálison szombaton.


A nyelvújító Kazinczy Ferenc egykori birtokán, a Sátoraljaújhelyhez tartozó Széphalmon, a Magyar Nyelv Múzeumában tartott rendezvényen a köztársasági elnök úgy fogalmazott: az egyszerűsítések, a gyerekek olvasástól való elfordulása, az sms-ek, az internet világa miatt kerül bajba a nyelv jószerivel mindenütt. És ez a szép magyar beszéd, a szép magyar nyelv rovására is megy - tette hozzá.

Schmitt Pál elmondta: elnökké választásakor három feladatot vállalt önként, ezek sorába tartozik az édes anyanyelv védelme.
A köztársasági elnök elismerően szólt a magyar nyelv ápolóinak munkájáról, név szerint megemlítve egyebek között Lőrincze Lajost, Grétsy Lászlót, Pomogáts Bélát, Balázs Gézát és a napokban elhunyt Deme Lászlót.

Emlékeztetett arra, hogy az Országgyűlés honlapjára pénteken került fel az a határozattervezet, amely arról szól, hogy a magyar nyelv napja november 13-a lesz. 1844-ben ezen a napon fogalmazódott meg a magyar nyelv hivatalossá tételéről szóló törvény. A parlament ezzel is kifejezi megbecsülését a nemzet fejlődését és a hagyomány őrzését egyaránt szolgáló magyar nyelv iránt - tette hozzá.

Olvasóink írták

38 hozzászólás
12
 • 38. háté 2011. június 20. 22:27
  „Magyar nyelvet sokan beszélik, de magyar nyelvet érteni csak magyar érzelmű ember érti!
  Lehet valaki, betéve tudja az idegen szavak szótárát, de nem érti, mit beszélnek a falusiak, ha arra vezet az útja és megszomjazik.
  Lehet valaki a gyerekének hétvégi bábszínház projektet, tervez de, nem ismeri az esti mesélés élményét.”
 • 37. bojtár 2011. június 20. 19:25
  „Na pont ennek a marrióne bábunak van saját ötlete mi?LOL ez is csak addig lessz miniszterelnők ameddig a fidesz hatalmon ami remélem az ország érdekeit nézve nagyon gyorsan megváltozik.”
 • 36. öszödiböszme 2011. június 20. 16:16
  „He-he, na ez nagyonteccik. Öt csillagos ÁLAMFŐI baromság. Először ennek se.gnyalónak kéne megtanulni magyarul írni. Világos? Talán fortuna nick nevű szerencsés is, ettől tanult írni? Elöre=előre. Ergo, nem narancsszemüveggel kéne nézni mindent.”
 • 35. moderator 2011. június 20. 07:55
  „Külföldi vélemények a magyar nyelvről : http://www.youtube.com/watch?v=f1rtNwDdFU0”
 • 34. Jerry 2011. június 20. 07:55
  „Schmitt Pál szerint a magyar nyelv bajban van
  Ő már csak tudja.A pontos fogalmazás egyébként így hangzik.Schmitt Pál szerint: a magyar nyelvvel bajban vagyok.De hát akinek fogalamazás, hejesírási gondjai vanak,attól miért vártunk volna mást.Stílszerűen szólva, Pali bácsi a helyesírási szabályokkal vívódik,keveri a jobb és bal oldalt,a narancs-csal a csiilagot.”
 • 33. Sceptic 2011. június 20. 00:37
  „Csendesen jegyzem meg: a nyelv nem egy statikus, sosem változó valami. Nem gondolom, hogy bajban volna, csupán igazodik. Felelősek vagyunk a nyelvünkért, tehetünk érte, hiszen rajtunk is múlik, hogy gyermekeink el tudják-e még olvasni értelmező szótár nélkül az Egri Csillagokat (és abban is szerepünk lehet, hogy egyáltalán el akarják-e...).
  Ugyanakkor botorság volna nem tudomást venni azokról a cikkben is említett tényezőkről - sms, a net nyelve, olyan kifejezések és kifejezésmódok, amelyek néhány éve még nem is léteztek - amelyek a nyelvünket ma alakítják.
  A cikkben említett nyelvészek közül Grétsy Lászlótól és Balázs Gézától is hallottam olyan véleményt, hogy az újdonságok nem veszélyt, hanem lehetőségeket rejtenek.
  Nem keresztes háborút kellene hirdetni, hanem jó kertész módján a gyomot irtani, a virágokat ápolni.
  Schmitt Pál szavait pedig a helyükön kellene kezelni. Rossz kampányszöveget mondott egy nyelvi kampánynapon, ráadásul tényleg ő az, akinek most jobb lett volna csendben maradnia.”
 • 32. rommel 2011. június 19. 23:23
  „AZ EGYIK LEGŐSIBB NYELV A MAGYAR !
  A LEGKIFEJEZŐBB NYELV A MAGYAR !
  A LEGGAZDAGABB NYELV A MAGYAR !
  A MAGYAR NYELVBE SZÜLETNI KELL , MEGTANULNI TÖKÉLETESEN NEM LEHET !
  EZEK UTÁN EGYÉRTELMŰEN VÉDENI KELL !”
 • 31. fortuna54 2011. június 19. 21:39
  „Mindíg ez az ellenzéki nyafogás,hát ez a magyar inteligancia?Már elöre lehet tudni,ki milyen sértegetésel jön elö.Eggyik ibereli a másikat.Bibliai siralomvölgye.”
 • 30. embertelen 2011. június 19. 19:24
  „Szerintem meg az Elnök Elvtárs van bajban!”
 • 29. buggyant 2011. június 19. 17:59
  „Pali bá a nyelvgyilkos”
 • 28. Yoav-Ben-Meir 2011. június 19. 15:49
  „-en pl,; Nem Magyarorszagon szulettem,Nem vagyok Magyar allampolgar,megis koszonhetoen Apamnak,ertek Magyarul-(is)!!”
 • 27. janika 2011. június 19. 15:04
  „Mi a különbség? A bérleti díj és a kölcsönök nem fizetése esetén? Mindkét esetben elmarad a haszon (kamat) de lehet, hogy a tőke tartozás vagy a kölcsönzött, bérbe adott dolog selejté totálkárosra futása.
  Lehet, hogy megnyílnak az adósok börtönei? Tény, hogy az egyik esetben már csalás fokozattá minősítették a tartozást és a büntetés 400 ezer forint és felfüggesztett börtön! Vajon mikor nyitja meg az adósok börtönét úgy szépen jól magyarul?”
 • 26. Gudianyu 2011. június 19. 14:22
  „Ez a Pali szájából nagyon rosszul hangzik. Ha hallgatott volna, bölcs maradt volna. így viszont nevetséges. Mindegy, az aláírást nagyon tudja.”
 • 25. latakacs 2011. június 19. 14:01
  „palibácsi! Tessék mondani, mit is tetszik tenni a magyar nyelv védelmében? Arról már nem esett szó. Ne csak beszéljen, cselekedjen is!”
 • 24. Bazsi13 2011. június 19. 13:34
  „Főként azért van bajban, mert ő is használja.”
 • 23. mir 2011. június 19. 13:33
  „Először tanuljon megy helyesen írni aztán bújjon Grétsy László bőrébe :) Különben meg ez a legfőbb gondja?”
 • 22. kóchenger 2011. június 19. 13:22
  „Talán így kellett volna írni az újságírónak:

  Soha ijen szép és gazdag nem volt a magyar nyelv, mint most, ugyanakor a magyar nyelv balyba van, mint általába minden nyelv - mondta Schmit Pál köztársasági elnök Széphalmon, a magyar nyelvi szervezetek öszefogásával meg rendezet elsö anyanyelvi lyuniálison szombaton.

  stb.:)”
 • 21. tovari 2011. június 19. 12:20
  „http://www.youtube.com/watch?v=vhUCbQsq-Sg
  hát ja pali bácsi, bajban van :D”
 • 20. SPS 2011. június 19. 11:52
  „T. "álamfő" úr!

  Ebben a témában önnek talán semmit sem kellene nyilatkoznia.
  Jobban tenné, ha büntetésből leírná százszor, az államfő és állomás szavakat. Minden betűt más színnel.”
 • 19. lolika_ 2011. június 19. 11:48
  „Hogy ez mekkora hiteltelen egy ember ebben a szerepben!!
  Hogy kap az ilyen diplomát? Nálunk elvárás volt a helyesírás!!”
38 hozzászólás
12
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Átadták Gödöllőn a vasúti királyi váró épületét

Átadták Gödöllőn a vasúti királyi váró felújított épületét szombaton. Tovább olvasom