Kisalföld logö

2017. 10. 17. kedd - Hedvig 9°C | 22°C Még több cikk.

Schmitt Pál: erősebb és egységesebb a nemzet

Az elmúlt egy évben tartása lett a nemzetnek, erősebb és egységesebb lett - mondta Schmitt Pál köztársasági elnök a Magyar Hírlap pénteki számában megjelent interjújában, hozzátéve: reméli, hogy Szent István ünnepén az emberek is megélik azt az érzést, hogy az általuk választott vezetők tisztes erőfeszítést tesznek, és alázatosan dolgoznak.
A lapnak arra a kérdésére, nem bánja-e, hogy az új alkotmány nem hozott létre erősebb elnöki intézményt, elmondta: nem protokolláris a magyar államfő szerepe, hiszen a kinevezéseknél és a törvényhozásnál jelentős a mozgástere, és vétójogai vannak. Arra felvetésre, hogy ez utóbbi jogával az elmúlt egy évben egyszer sem élt, Schmitt Pál kifejtette: egészen más történelmi helyzetben dolgozik, mint a korábbi elnökök, és markáns pártkötődésű emberként került az elnöki székbe.

Megjegyezte, hogy a mai kormánypártok helyzete történelmi, Európában még nem volt példa ilyen fokú választói felhatalmazásra. "Ezt a nagyon erős, szuverén népakaratot nekem is tiszteletben kell tartanom" - mondta, hozzátéve, hogy a társadalmi, gazdasági, morális válság kezelése kényszer szülte vagy nem szokványos döntéseket igényel. A változás érdekében erőn felül végzett munka szerinte magában hordozza a hibázás lehetőségét, de ilyen esetekben is fontosabb érdek fűződik az összességében jó döntés szentesítéséhez, s neki egy törvény aláírását e szemszögből is meg kell fontolnia. "... csak azért, hogy önmagam tekintélyét építsem, nem fogok visszaküldeni törvényeket, miközben az ország az eladósodottsággal küzd. Nekem nemzetünk sorsa fontos, nem a személyem megítélése" - mondta a köztársasági elnök.

A lap kérdésére Schmitt Pál közölte, hogy az ősszel a parlament elé kerülő sarkalatos törvények ügyében meg fog szólalni. Elmondja például a honatyáknak, hogy mit vár az új választási törvénytől: azt, hogy biztosítsák az összes politikai erő esélyegyenlőségét, az új rendszer tiszta, közérthető és demokratikus legyen. "Az emberek elnökeként olyan választási rendszert szeretnék, amely kifejezi a népakaratot, épp ezért igazságos, a mindenkori többség győzelmét segíti elő, emellett lehetőséget teremt a stabil kormányzásra, és megszilárdítja a rendet "- mondta az államfő. Jelezte: lesz véleménye az Alkotmánybíróságról, a bíróságokról, vagy a helyhatóságokról szóló törvényről is.

Arra a kérdésre, kihasználja-e szerteágazó nemzetközi kapcsolatrendszerét, hogy meggyőzze az országot és a kormányt igazságtalanul, vagy tényismeret nélkül bíráló külföldi politikusokat, Schmitt Pál elmondta, hogy az uniós elnökség fél éve alatt számos alkalommal találkozott a legfontosabb európai vezetőkkel, s mivel az Európai Parlament alelnökeként nemrég még "egy volt közülük", sokkal hitelesebben tudta elmagyarázni, hogy a médiatörvénnyel vagy az új alaptörvénnyel nincs semmi baj.

Olvasóink írták

 • 6. machers 2011. augusztus 22. 08:35
  „4. pancser 2011.08.21. 18:44
  "de jól menedzselte eddig magát"

  Ezt én inkább köpönyegforgatásnak hívom. Miután az Mszp nem indította főpolgármester jelöltként, gyorsan benyalta magát a Fideszhez. Bár igazából ott a helye, hisz ilyenekkel van tele a párt, a kormány, meg az alsótestem.”
 • 5. rommel 2011. augusztus 21. 21:59
  „TULAJDONKÉPPEN IGAZA VAN !
  AKKOR MOST MI A BAJ ?”
 • 4. pancser 2011. augusztus 21. 18:44
  „Schmitt azt mond amit akar, egy bábú csupán, de jól menedzselte eddig magát az biztos. De amúgy nem egy nagy talentum, magyar helyesírásból megbuktatnák.”
 • 3. Alerich 2011. augusztus 19. 14:59
  „Bocsánat,erre a részre gondoltam:
  Az elmúlt egy évben tartása lett a nemzetnek, erősebb és egységesebb lett - mondta Schmitt Pál köztársasági elnök a Magyar Hírlap pénteki számában megjelent interjújában, hozzátéve: reméli, hogy Szent István ünnepén az emberek is megélik azt az érzést, hogy az általuk választott vezetők tisztes erőfeszítést tesznek, és alázatosan dolgoznak.”
 • 2. Alerich 2011. augusztus 19. 14:37
  „A Magyar Köztársaság-újabban szimplán Magyararország elnöke miért beszél egy másik nemzetről? Szerintem Magyarország az elmúlt 20 évben soha nem volt ennyire megosztott,és ha jól gondolom soha nem volt ennyi meghasonlott Fidesz-szavazó sem.”
 • 1. öszödiböszme 2011. augusztus 19. 14:04
  „Egy kérdés a magyar ÁLAMFŐ-höz. Melyik??????”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Az E.ON-nak több tízmilliárd forinttal tartoznak a fogyasztók

Az önkormányzatok és közintézmények hátraléka egymilliárd forintot tesz ki. Tovább olvasom