Kisalföld logö

2018. 05. 23. szerda - Dezső 15°C | 25°C Még több cikk.

Schmitt Pál elutasította Geréb Ágnes kegyelmi kérvényét

Schmitt Pál köztársasági elnök elutasította Geréb Ágnes szülész-nőgyógyász és társainak kegyelmi kérelmét. A vádlottakat otthonszülések során elkövetett tetteik miatt marasztalta el a bíróság.


A Fővárosi Bíróság hétfőn a honlapján azt írta: "a dr. G. Ágnes és társai ellen a Fővárosi Bíróságon halált okozó, foglalkozás körében elkövetett gondatlan veszélyeztetés vétsége és más bűncselekmények miatt folyamatban volt büntetőügyben a köztársasági elnök elutasította a vádlottak eljárási kegyelem iránti kérelmét".

A bíróság a döntésről az érintetteket tájékoztatta - tették hozzá.

A Fővárosi Bíróság március végén, első fokon két év letöltendő fogházbüntetésre ítélte, továbbá öt évre eltiltotta a szülész-nőgyógyászi és a szülésznői tevékenység gyakorlásától Geréb Ágnest egyrendbeli, halált okozó, foglalkozás körében elkövetett veszélyeztetés vétsége, valamint egyrendbeli, maradandó fogyatékosságot okozó, foglalkozás körében elkövetett veszélyeztetés vétsége miatt.

A bíróság a másodrendű vádlottat maradandó fogyatékosságot okozó, foglalkozás körében elkövetett veszélyeztetés vétsége miatt 300 ezer forint pénzbüntetésre ítélte.

A vádlottak kegyelmi kérelemmel fordultak Schmitt Pál köztársasági elnökhöz, arra hivatkozva, hogy az otthonszülés szabályai kialakulóban vannak.

Geréb Ágnes korábban azt vallotta, hogy nem bűnös a két gyermek - az újszülött, valamint a kórházban később elhunyt csecsemő - halálában.

A bíróságon tárgyalt összesen négy otthonszüléshez kapcsolódó ügytől függetlenül Geréb Ágnest egy újabb eset kapcsán 2010. október 8-án előzetes letartóztatásba helyezték foglalkozás körében elkövetett gondatlan veszélyeztetés vétsége és más bűncselekmény gyanúja miatt. A Budapesti Rendőr-főkapitányság egy 2009-ben és egy 2010-ben elkövetett eset miatt is meggyanúsította a szülész-nőgyógyászt. Geréb Ágnest tavaly december végén kiengedték az előzetes letartóztatásból és házi őrizetbe helyezték.

A szülésznő szabadon bocsátásáért többször is tüntettek civil szervezetek.

A büntetőeljárás megszüntetésére irányuló kérelmet, vagyis az eljárási kegyelmi kérelmet az ügyben eljáró hatóságnál kell előterjeszteni. Kegyelmi kérelmet a terhelt, a védő, a fiatalkorú törvényes képviselője, valamint a terhelt hozzátartozója terjeszthet elő.

Az államfő a kegyelmi határozatához – akár elutasítja a kérelmet, akár kegyelmet ad – nem fűz indokolást.

A Köztársasági Elnök Hivatalának honlapján olvasható általános tájékoztató rögzíti: a kegyelmi eljárásnak semmi esetre sem célja a bíróság ítéletének értékelése, jogosságának, igazságosságának, megalapozottságának vizsgálata. Az elbírálás általában az elítélt személyében, körülményeiben felmerült olyan méltányolható okok alapján történik, amelyeket a bíróság az ítélete meghozatala során nem értékelt enyhítő körülményként.

Olvasóink írták

 • 12. Dwatson 2011. június 20. 22:14
  „Először értek egyet Elnök Úrral! Gerébnek Szegedről is mennie kellett valamiért,2007-ben már eltiltották valamiért,2009-ben meghalt a gyerek,2010-ben az apa stoppolt le egy arra járó mentőt mert a gyerek klinikai halál állapotában volt,de Geréb még ekkor sem kért segítséget,hagyta volna meghalni megint a gyereket,mindezt eltiltás alatt! 2010-ben szerezte a szülésznői diplomáját,szintén az eltiltás után!
  Ha egy ilyen múltat meg lehetne úszni büntetés nélkül,akkor ebben az országban bármit meg lehet csinálni!”
 • 11. asvel 2011. június 20. 21:39
  „7. Mezike 2011.06.20. 18:13

  Látom nem érted. Itt elsősorban nem az otthon szülésről van szó.
  A bíróság eltiltotta a szülész-nőgyógyászi és a szülésznői tevékenység gyakorlásától Geréb Ágnest. Ezek után engedélyek hiányában ismét levezetett egy szülést, ahol haláleset történt!”
 • 10. Lendvai_Ildi_néni 2011. június 20. 18:41
  „mindegy kérem, hogy ki vezette le a szülést, ha a végén a szart - ahelyett, hogy kidobta volna - inkább bepólyálta és odaadta az anyukának, hogy nevezze már el valaminek.”
 • 9. öszödiböszme 2011. június 20. 18:37
  „4. Lendvai_Ildi_néni 2011.06.20. 16:08
  Szerintem a Medggyasszai volt aki levezette ott a szülést!”
 • 8. Napocska 2011. június 20. 18:29
  „Mezikéhez! És független orvosszakértőnek G.Á.-t kérjék fel!”
 • 7. Mezike 2011. június 20. 18:13
  „Ennyit a demokráciáról, nemde? Innentől kezdve tilos az otthonszülés. De legalábbis nagyon nem ajánlott.
  Részemről javaslom, minden szülészorvossal és szülésznővel készíttessenek statisztikát - és ellenőrizzék is - arról, hogy hány szülés alatt mennyi komplikáció - neadjisten halál - fordult elő. Szerintem meglepődnének.”
 • 6. Lendvai_Ildi_néni 2011. június 20. 17:30
  „a birodalmi tolmácsdroid”
 • 5. duc_de_Orbieu 2011. június 20. 16:19
  „#4Lendvai_Ildi_néni:KI az ördög az a szógyártó Petra?”
 • 4. Lendvai_Ildi_néni 2011. június 20. 16:08
  „kár hogy a szógyártó petra születésénél nem a geréb segédkezett...”
 • 3. duc_de_Orbieu 2011. június 20. 16:07
  „#1Madarász:Ha meg a szülészorvos hibázik, annak a felmentése helyes? Mert mindig kimosdatják a kollégák a műhibákat vétő társaikat, mindig előráncigálva valamilyen ritka rendellenességet, betegséget....

  Kórház=Mészárszék”
 • 2. Hans49 2011. június 20. 15:34
  „Sajnos születéssel kapcsolatos tragédiák mindig voltak, vannak és lesznek, függetlenül attól, hogy otthon vagy kórházban zajli le a szülés. A szülés egyébként egy élettani folyamat aminek -mint mindennek az életben- megvannak a kockázatai. Ha nem így volna akkor nem fordulhatna elő sem ujszülötti,sem pedig anyai halál a kórházakban. Tény, hogy kellő eszközök hiányában a kórházon kívül a tragikus kimenetelű kockázat fokozottabb. Ezt mint az otthon szülést kérőnek, mint a szülést levezetőjének mérlegelnie kell !!!”
 • 1. Madarász 2011. június 20. 14:09
  „Nagyon helyes!
  Legalább több életet nem olt ki a mániája miatt.”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Permetezőhelikopter zuhant egy családi ház kertjébe Nagyhajmáson

Permetezőhelikopter zuhant egy családi ház kertjébe a baranyai Nagyhajmáson hétfő délben. Tovább olvasom