Kisalföld logö

2018. 05. 21. hétfő - Konstantin 13°C | 23°C Még több cikk.

Schmitt a pápánál: legyen utalás a keresztény hagyományokra az új alkotmányban

Schmitt Pál azt szeretné, ha a keresztény tradícióra és a Szent Koronára való utalás bekerülne az új magyar alkotmányba - erről is beszélt a köztársasági elnök XVI. Benedek pápável a péntek délelőtti Castel Gandolfó-i magánkihallgatáson.

Schmitt Pál magyar újságíróknak nyilatkozva elmondta: a katolikus egyházfő "nagyon jó néven vette" ezt a törekvést. A négyszemközti megbeszélésen áttekintették, hogy mely európai alkotmányokban szerepel utalás a kereszténységre, és megállapították: nyolc országban említik meg konkrétan a vallást az alaptörvényben. A köztársasági elnök hozzátette: "büszkén jelentette" a pápának, hogy "ha minden jól megy, Magyarország lesz a kilencedik".

Schmitt Pál hangsúlyozta: szimbolikus értékűnek tartja Castel Gandolfó-i látogatását, tekintettel arra, hogy az új magyar kormány nagy hangsúlyt helyez az egyházzal való együttműködésre, és ennek már komoly jeleit is adta.

A pápa nyári rezidenciájának könyvtárszobájában tartott félórás, német nyelvű audiencián az államfő felvetette: fontos, hogy a határon túli magyarok lelki gondozását magyar anyanyelvű lelkipásztorok végezzék. A pápa elmondta, hogy jól ismeri ezt a problémát, és biztosította a magyar elnököt: amennyire lehetősége van rá, figyelni fog arra, hogy megfelelő számú és minőségű pap tegye lehetővé a határon túli magyarok anyanyelvi pasztorációját.

A találkozón áttekintették a vatikáni-magyar kapcsolatokat, a magyarországi egyházi iskolák finanszírozásának helyzetét, és szó esett a jövő év első félévében esedékes magyar európai uniós elnökség célkitűzéseiről is. Schmitt Pál tájékoztatta a pápát arról, hogy a magyar elnökség során kiemelten akarnak foglalkozni a gyermekszegénység kérdésével és a család fontosságával. Utóbbi kapcsán leszögezte: amíg Magyarországon a jelenlegi kormány van hatalmon, a házasságot csak különneműek uniójának tekintik a gyermeknevelés érdekében, és a családot tartják a társadalom legfontosabb egységének, amelyet semmi sem pótolhat.

A pápa érdeklődést mutatott a formálódó Duna-stratégia iránt, és hangsúlyozta a szomszédos országok közti regionális együttműködés fontosságát. Az egyházfő továbbá különösen jó néven vette, hogy Magyarország igyekszik elősegíteni a katolikus többségű Horvátország uniós csatlakozását, és jelezte, hogy a Vatikán is támogatja Zágráb mielőbbi EU-taggá válását.

XVI. Benedek esetleges magyarországi látogatása olyan összefüggésben került szóba, hogy az államfő felajánlotta Pannonhalmát az orosz pátriárka és a pápa esetleges találkozójának helyszíneként.

Schmitt Pál elmondta: az egyházfő nagyon örült annak a XVII. századi rézmetszetű térképnek, amelyet ajándékba kapott a magyar delegációtól. A térképet John Speed angol történész-térképész metszette, és 1626-ban jelent meg Londonban "A világ legnevezetesebb részeinek látképe" című atlaszban. Az államfő kiemelte, hogy a térképen nagyon szép utalás van az akkori, 1620-as évekbeli népviseletre. Az ajándék érdekessége, hogy ez a lap az első térkép Magyarországról, mely Angliában készült.

A pápa a találkozón szóba hozta: nagyra értékeli, hogy a magyar államfői honlapon olvashatók Szent István király fiához írt intelmei, amelyek számos szakrális, a vallásos nevelésre vonatkozó elemet tartalmaznak - emelte ki az újságíróknak tartott tájékoztatójában az államfő.

A pápával folytatott négyszemközti beszélgetés után az elnök Tarcisio Bertone bíboros államtitkárral, az egyházi állam "kormányfőjével" folytatott megbeszélést az apostoli palotában. A találkozón külpolitikai kérdésekről, az Európai Unió bővítéséről, ezen belül Horvátországról, Koszovóról és Törökország beszéltek.

Délután Schmitt Pál udvariassági látogatást tesz Giorgio Napolitano olasz államfőnél a római Quirinale elnöki palotában. Este az olaszországi magyar közösség tagjaival találkozik a Római Magyar Akadémián, majd részt vesz a Nemzetközi Olimpiai Bizottság tiszteletére rendezendő vacsorán.

Az államfőt vatikáni és római útjára elkísérte felesége, Schmittné Makray Katalin is.

Olvasóink írták

 • 15. annobon 2010. szeptember 13. 09:39
  „Még hogy Szent István intelmei az Alkotmányban! Jó hogy nem mindjárt a Hammurapi törvénykönyve! Emberek: XXI. század!!!”
 • 14. hidas 2010. szeptember 11. 11:37
  „A kereszténység és a hit teljes mértékben magánügy! Semmi keresnivalója nincs az alkotmányban. Szélkakas Úr amikor vezérigazgatóként, miniszterhelyettesként szolgálta a dolgozó népet (az átkosban!), akkor miért nem szónokolt a szent koronáról és a kereszténységről???!!!”
 • 13. meir 2010. szeptember 11. 09:36
  „3-as/Reggi !!
  Haaaat igen,vlahogy ugy!!
  mivel innet tolunk-(mikor utoljara-remelem tenyleg-itt jart Izraelben)-logo orral penz nelkul el lett kuldve,
  most a Vatikan-tol var "valamit"!!
  2-es!!!
  Schmidt urat a terkepert cserebe,Kamerad Ratzi megajandekozta,a "nosztalgikus-mozgalmi"dallamokat egybegyujto CD-jevel!!
  Patriot!
  Te nagyon felre vagy tajekozodva!! Dr. Feldmayer Peter Sohasem volt "munkasor"!!”
 • 12. szocdem 2010. szeptember 11. 09:03
  „8. turelem

  Tudod végtelenül nmem igaz amit írsz.

  A Magyar alkotmányban SOHA nem szerepelt a kb 90 ezer templombajáróra való utalás!!!!!!!!!!!!

  Lévén hogy az első Alkotmányt a háború utáni évben fogadták el - az van időlegesen érvényben azzal, hogy Rákosiék egyes módosításait egyszerüen törölték.

  Egyébként a 90 ezer vallásgyakorló túl kevés ahhoz, hogy az Alkotmány alapvetésként kezelné a kereszténységet egy olyan országban, ahol a DÖNTŐ többség ateista, és nagyon nem csipázza a papokat, meg az ájtatoskodó politikusokat...
  A Mi életünk nem spirituális zablatyoktól, hanem becsületes emberek munkájától, és logikus döntéseitől függ, nem "azistenatörténelemura" féle ostoba zablatyoktól!

  Schmitt - ha nem ért semmihez- jobban tenné, ha a fociról beszélgetne a pápával, nem a Magyar Alkotmányról.”
 • 11. Primax 2010. szeptember 11. 07:51
  „" Schmitt Pál azt szeretné, ha a keresztény tradícióra és a Szent Koronára való utalás bekerülne az új magyar alkotmányba "
  És aki nem keresztény ?
  És aki buddhista ?
  És aki zsidó ?
  És aki muzulmán ?
  És aki ateista ?
  És aki....stb...?
  Pál ezt nem jól gondolja.
  Pál - amúgy - önállóan semmit sem gondol.
  Pál azt gondolja, amit a Kedves Vezető gondol.”
 • 10. sivatag66 2010. szeptember 11. 02:55
  „Egy kérdés! Aki nem keresztény,az nem magyar???????????”
 • 9. load 2010. szeptember 10. 23:59
  „6. Patriot
  Engem nem zavarnak a zsidók, a sátánisták, a zavaros fejű újpogány szívcsakrások, a hitgyülisek ...stb. mert nem járok a templomaikba.
  Te se járj, és téged sem fog zavarni!”
 • 8. turelem 2010. szeptember 10. 19:13
  „Ma már van egy jogszabály, amely a gyűlöletbeszédtől védi az embert. Ha az általtok fikázott egyházi személyt vagy a kereszténységgel kapcsolatos beszédetek behelyettesítenénk... Húúú, akkor lennének már itt a jogvédők. Érdekes, hogy a keresztények toleránsabbak a hitetlenekkel szemben. Az Alkotmányból csak időlegesen került ki a keresztény vonatkozás, amíg a Rákosi-Kádár-Apró-Grósz-Medgyesy féle banda emberiség elleni bűntetteket követett el a magyar nép ellen. Az elvtársaknak az a szerencséjük, hogy sajnos nem volt jobboldali kétharmad eddig. Végre van. Ideje visszatérni a gyökereinkhez, nem pedig a valentinnapot ünneplős, szabadosságot hirdető liberális hazátlanok, funkcionális analfabétákat termelő, értéknélküli, önmegvalósítást hirdető elvtelenek újtát járni.”
 • 7. watix 2010. szeptember 10. 18:49
  „Gárdisták köszöntötték Schmittet a pápánál

  Magánkihallgatáson fogadta péntek délelőtt XVI. Benedek pápa Schmitt Pál köztársasági elnököt a Castel Gandolfo-i nyári rezidencián.
  Az audiencia előtt az államfőt svájci gárdisták díszsorfala köszöntötte magas rangú vendégeknek kijáró ceremónia szerint. A köztársasági elnök egy XVII. századi rézmetszetű térképet ajándékozott a katolikus egyházfőnek.
  A pápával folytatott négyszemközti beszélgetés után a magyar államfő találkozik Tarcisio Bertone bíboros államtitkárral, a vatikáni kormányzat vezetőjével, délután pedig udvariassági látogatást tesz Rómában Giorgio Napolitano olasz köztársasági elnöknél. Este az olaszországi magyar közösség tagjaival találkozik a Római Magyar Akadémián, majd részt vesz a Nemzetközi Olimpiai Bizottság tagjai tiszteletére rendezett vacsorán.
  (MTI nyomán)”
 • 6. Patriot 2010. szeptember 10. 18:34
  „Milyen érdekes az senkit nem zavart, hogy a gyurcsányi família minden hétvégéjét és ünnepét a pesti zsinagógában töltötte és tölti azóta is.
  Az valahogy nem zavarja a kereszténységtől rettegőket.
  Vajon emlékszik e valaki arra, hogy a bukott garnitúra tagjai egyszer is megjelentek volna egy keresztény templomba valamelyik ünnepen?

  Szerintem senki.

  Az meg külön élményszámba menő esemény volt ahogy a MAZSIHISZ felkent, munkásőrből lett elnöke polgármesternek ajánlott az mszmp-s (! sic!) Horváth Csabát.”
 • 5. xverax 2010. szeptember 10. 18:23
  „hát az első térképet hazánkról nem kellett volna neki adni!
  kapott volna karikás ostort, paprikafüzért vagy valami olyat aminek csak eszmei értéke van...
  így ha körbejárja a világ összes vallási vezetőjét semmi sem marad az országban.
  mindegyik vallás belekerül az alkotmányba???
  vagy csak a smitpál-é???
  és ha nem vagyok vallásos akkor megyek a tűzre???
  ennek semmi értelme nincs a világon, beteges gondolat az egész...”
 • 4. annobon 2010. szeptember 10. 17:59
  „"az egyházfő nagyon örült annak a XVII. századi rézmetszetű térképnek, amelyet ajándékba kapott a magyar delegációtól. A térképet John Speed angol történész-térképész metszette, és 1626-ban jelent meg Londonban "

  Ez is nagyon jellemző, hogy ha már nyalizunk az öregúrnál, igazán vihettek volna neki valami magyar cuccot!”
 • 3. reggi 2010. szeptember 10. 17:26
  „a hitélet és, hogy ki milyen vallású az nem magánügy? kérdezzünk meg egy-két pártatlan ombudsmann-t,
  Az alkotmány meg nem történelem könyv. Erről majd írjon minden egyház a saját történelem könyvében, megemlékezésében. Vagy csak a vatikán felé akarunk nyalni? O.V. minap egy más vallásúak ünnepén volt, csak nem hittérített?”
 • 2. Jandex 2010. szeptember 10. 17:19
  „Remélem schmittné Makray Katalin főzött egy jó lecsót/a férje helyett/ az öregúrnak/hitlerjugend/ ami szintén bekerül az Alkotmányba!:)))”
 • 1. Tmoha 2010. szeptember 10. 17:07
  „És aki nem hívő azt máglyára küldik? Húsz évvel ezelőtt valahogy nem ez volt a főgondja Scmitt Úrnak.”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Szombaton kezdődik a cukorrépa-feldolgozás Kaposváron

Szombaton megkezdi a cukorrépa feldolgozását a kaposvári cukorgyár, az egyetlen még üzemelő… Tovább olvasom