Kisalföld logö

2018. 11. 13. kedd - Szilvia 9°C | 17°C Még több cikk.

Sáremberből új ember

Népi megfigyelés az alapja a gyógyiszapkúrának. A Marosban fürdőző makóiak az 1950-es években, de a horvátországi Nin városa melletti mocsaras tengerparton már a rómaiak is fölismerték az ottani iszap gyógyító hatását.
A marosi gyógyiszap reumás betegségekre is hat. Fotó: Szabó Imre
Magyarország mai területén nemcsak a hévízi, a kolopi, vagy a hajdúszoboszlói sarat, hanem a Makó melletti Maros-partról származó iszapot is számon tartják a víz és a sár gyógyító erejét ismerők. A makói Maros-parton arra figyelt föl az 1950-es években Batka István orvos, hogy a folyóban fürdőzők bekenik magukat iszappal, majd hagyják magukra száradni, pár óra napozás és pihenés után lemossák. Utána pedig arról mesélnek: mintha kicserélték volna őket, olyan jól érzik magukat. Az orvos különböző intézményekbe tudományos vizsgálatra küldte a marosi vízparton lelt sarat, amit 1961-ben gyógyiszappá nyilvánítottak – idézi föl a közelmúltat Pőcze Lászlóné, a makói Termál- és Gyógyfürdő vezetője. A marosi iszap – többek között – reumás betegségek (kopás, idült gyulladás, csontritkulás), sérülések utókezelésére, nőgyógyászati, bel- és ideggyógyászati megbetegedések, egyes bőrbetegségek kezelésére kiváló.

A gyógyiszap kezelés módszere egyszerű. A szakorvos által előírt összetételű gyógyvízzel és iszappal, a jelzett testrészen, kúraszerűen ismétlik a kezelést. A makói gyógyiszapot például általában 38 fokos hőmérsékletűre melegítik, a test megfelelő pontjára kenik, aztán dunsztkötésszerűen fehér lepedővel, fóliával lefedik, majd 20-30 percig hatni hagyják. Ezt követően lemossák a sarat a testről. A kúra hossza a betegség jellegétől függ. A makói fürdőbe évente két alkalommal (nyáron és télen) visszatérő finn asszony például 15-15 kezelésből álló kúra után érzi úgy, hogy újjászületett.

Fango di Battaglia

A víz és a föld egyes helyeken olyan elegyet alkot, amelynek gyógyító hatását is fölfedezték eleink. Minden gyógyiszapnak – így a makóinak, vagy a nini pelodnak is – fizikai, mechanikus és vegyi hatása is van. Ennek titka az iszap összetételében rejlik. Például a makói gyógyító sár fizikai tulajdonságai (víztartalom, duzzadásfok, képlékenységi szám, göngyölési állapot) szemcseösszetétele (a durva és a finom homok, az iszap és a nyersanyag aránya), termikus tulajdonságai (fajhő, hőkapacitás, hővezető és hőtartó képesség) fölveszi a versenyt olyan ismert külföldi iszapokkal is, mint a Fango di Battaglia.

Az iszapkezelés a nyári tengerparti fürdőzésünk egyik attrakciója is lehet. Aki például az észak-dalmát tengerparti fürdőzést választja nyári programnak, kipróbálhatja a nini „pelod" gyógyító erejét.
A horvátországi Nin városa mellett, a tengerparthoz közel kiterjedt iszapsíkságot kevesen ismerik az Észak-Dalmáciába kirándulók közül. A gyógyhely nem olyan elegáns, mint Európa más pontjain a hasonló adottságú fürdőhelyek, de a kezelés hatása semmiben sem marad el a hasonló kúráktól. A mocsárból bárki bármikor magára kenhet abból a gyógyító sárból, (a „pelodból"), amit már a rómaiak is alkalmaztak gyógyászati célokra. Reumatikus, vagy gerincbántalmak miatt szenvedők számára kifejezetten ideális, hasonlóképpen tapasztalhatják e sós sár gyógyító hatását a mozgásszervi betegek, vagy a női bajokkal (állítólag a terméketlenséggel) küszködők, de a bőrbetegek is.

A terápiát bárki ingyen kipróbálhatja a kellemes természeti környezetben. A lapos lagúnában található Nin városka közelében, a napsugarak által felmelegített szinte forró sós vizű tavacskákban megmártózó magára keni az iszapot, megvárja, míg megszárad a sár, amit a sekély vízben lemoshat. Aki akarja, a közeli fövenyes partú, türkizkék tenger hullámaival veretheti testét, vagy úszhat egy nagyot.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Egy nagyvállalat lett a két korábbi versenytársból

Tímár Imre személyében új elnök-vezérigazgatója van május eleje óta a SOLE-MiZo Zrt.-nek. A Csányi… Tovább olvasom