Kisalföld logö

2017. 05. 25. csütörtök - Orbán 11°C | 21°C Még több cikk.

Roma kárpótlás

Több száz roma igényelt megyénkben kárpótlást a ’45. május 9. előtt elszenvedett deportálásért és munkaszolgálatért.

A svájci, német, illetve osztrák alapokból legfeljebb 5 ezer márkára tarthatnak igényt a hajdani kényszermunkások. A kisebbségi önkormányzatok által megvizsgált kérelmeket országosan a holokausztbizottság koordinálta, majd továbbította a támogatásokról döntő Nemzetközi Migrációs Szervezetnek, amely ígérete szerint még ez év első felében elkezdi folyósítani a pénzeket. Pádár László szerint a megyében még senki nem kapott kárpótlást, az elnök szerint ez azért szomorú, mert tavaly nyár óta - amikor a programot meghirdették - már két kérelmező is elhunyt.

Akiket koncentrációs táborban, gettóban vagy egyéb zárt intézményben hasonló rabszolgamunkára köteleztek, 15 ezer német márkát igényelhetnek. Pádár szerint a megyében mindössze két olyan roma élt, aki Auschwitzból haza tudott térni, de már ők is elhunytak. Leszármazottaik nem részesülhetnek a kárpótlásban, mivel az utódokra csak akkor szállhat át a támogatás, ha a kárvallott 1999. február 16. után halt meg.

A komáromi erődbe hurcolt cigányok közül azonban sokan életben vannak és amennyiben már munkaképesek voltak a német kapituláció előtt, benyújthatták az igényt az 5 ezer márkára. Ha kisgyerekként élték meg a háborús eseményeket, segélycsomagot kaphatnak. Az elnök hangsúlyozta: a kárpótlások folyósítása azért nem halogatható sokáig, mert a romáknál ez az ötvenes-hatvanas korosztály már a várható átlagélettartam végét tapossa, az ugyanis esetükben tíz-tizenöt évvel kevesebb, mint a nem romáknál.

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Főpásztori ima

Jim Sanders, a Krisztus Szeretete Egyház főpásztora imádkozik a betegekért szombaton délután egy… Tovább olvasom