Kisalföld logö

2017. 12. 11. hétfő - Árpád 4°C | 13°C Még több cikk.

Rippl-Rónai József munkásságát bemutató kiállítás nyílik Pécsen

A posztimpresszionizmus legkiemelkedőbb magyar képviselője, Rippl-Rónai József (1861-1927) festőművész munkásságát bemutató kiállítás nyílik a baranyai megyeszékhely Pécsi Galériájában kedden.

"Az október 17-ig látogatható tárlat anyagát a kaposvári Rippl-Rónai Emlékmúzeumtól kölcsönkért 56 és a pécsi Janus Pannonius Múzeum tulajdonában lévő 8 festmény alkotja, amelyeken keresztül a művész fejlődése, korszakai, tulajdonképpen teljes életműve megismerhető" - mondta el Horváth János művészettörténész a megnyitót megelőző hétfői sajtóbejáráson.

Kiemelte: a közönség olyan remekműveket csodálhat meg, mint gróf Andrássy Tivadarné kevés eszközzel, színnel, de annál nagyobb koncentrációval készült arcképét, vagy a jólétről, a boldogságról, az élet szabad élvezetéről szóló Modelljeim kaposvári kertemben című festményt. A kiállított képek között van az intimitás mesteri megjelenítésének példája, a Piacsek bácsi hölgyek társaságában című festmény, valamint a Zorka is, amely a művész személyiségközeli arcképeinek egyik leghíresebbje.

Horváth János Rippl-Rónait méltatva hangsúlyozta: ő volt az első modern magyar festőművész, aki európai szellemiséget hozott a magyar festészetbe, s az ő példája nyomán számos művész érezte fontosnak, hogy e szellemiség jegyében a kor legmodernebb művészeti irányzatai mentén alkosson, külföldi tanulmányutakat tegyen.

A művészettörténész rámutatott, hogy az 1887 és 1901 között Párizsban alkotó, s ott egy ideig Munkácsy Mihály segédjeként dolgozó, majd saját utat kereső festőművész egyenrangú társává vált a Gauguin köré csoportosuló Nabis-festőmozgalom tagjainak. Amikor pedig sikeres művészként hazatért, festőforradalmár szerepbe bújva arra vállalkozott, hogy művészeti vívmányait megismertesse és elfogadtassa a magyar közönséggel.

"Kaposvári elvonultságában végzett öt évnyi alkotómunka kellett ahhoz, hogy enteriőr-korszakos képeire felfigyeljenek az intimitást kedvelő, csendes áhítatra hajlamos magyar polgárok, s olyan tehetséges követői legyenek, mint Czóbel Béla, vagy mások mellett Martyn Ferenc is" - mondta Horváth János.

A művészettörténész örömének adott hangot, hogy Pécsen egy időben, egymástól nem messze látható Munkácsy Mihály trilógiája, valamint a tanítvány Rippl-Rónai alkotásai.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Rendőrök vigyáznak a gyerekekre a borsodi iskolák környékén

Kiemelt figyelmet fordít a rendőrség Borsod-Abaúj-Zemplén megyében a tanévkezdés időszakában az… Tovább olvasom