Kisalföld logö

2018. 06. 24. vasárnap - Iván 12°C | 20°C Még több cikk.

Rendhagyó vagy új rendet teremtő lesz-e a csütörtöki EU-csúcstalálkozó?

Olyannyira kötetlen, nem hivatalos jellegű találkozóra gyűlnek össze csütörtökön Brüsszelben az EU-országok állam-, illetve kormányfői, hogy ezúttal valóban csak egymás közt lesznek, még a külügyminiszterek sem kapnak helyet a tárgyalóasztalnál.
 Egyes jelek arra utalnak, hogy a formai változtatás mögött érdemi koncepciómódosulás is rejlik: az "alulról felfelé" építkező döntéshozatali eljárásmód mellett testet ölt a "felülről lefelé" irányuló politikacsinálás.

A diplomaták és az újságírók számára a leginkább kézzelfogható eltérés az lesz, hogy az elnökök, illetve miniszterelnökök nem az Európai Tanács székházában, hanem attól mintegy 500 méterre, a hermetikusan lezárt Leopold parkban, a Solvay-könyvtár patinás épületében folytatják majd a megbeszélést. Rajtuk kívül nem lesz jelen olyan szintű döntéshozó politikus, aki vagy személyesen vagy szóvivő útján menet közben információkat szolgáltatna a vita alakulásáról. A riporterek már megszokták, hogy időnként mindig "kijön valaki" közéjük, akit faggatni lehet - erre most nem lehet számítani, hacsak mobiltelefonon nem érkezik hír arról, milyen gondolatok fogalmazódtak meg a könyvtár mélyén.

A Lisszaboni Szerződés a félévente változó soros országelnökségek intézményének megtartása mellett létrehozta az Európai Tanács elnöki tisztét, és ennek betöltésére elsőként - két és fél évre - a belga Herman Van Rompuy kapott megbízást. Ennek a mostani csúcstalálkozónak az előkészítésébe a soros spanyol elnökség alig folyt bele: lényegében Van Rompuy kezdeményezéséről van szó.

Eddig az EU évente négy hivatalos csúcstalálkozót tartott, tehát kettő-kettő jutott egy országelnökségre. Emellett ha a helyzet indokolta, tartottak egy-két rendkívüli csúcstalálkozót is. Van Rompuy azonban azzal lépett hivatalba, hogy idén mintegy tíz csúcstalálkozót szeretne, és ezek közül a nem hivatalos jellegűeket a lehető legszűkebb körben kellene megtartani, ahol a részvevők szabadabban szembesítik egymással gondolataikat.

A mostani csúcsnak három témája lesz az előzetes közlések szerint. Ezek közül legfrissebb aktualitásként a szörnyűséges haiti földrengés utáni helyzetet vették fel a napirendre, az EU ugyanis e fórumon is kifejezésre kívánja juttatni segítségnyújtási készségét, humanitárius elkötelezettségét.

A másik téma a tavaly decemberi koppenhágai klímavédelmi világértekezlet kudarcában gyökerezik. A csúcsvezetők most nem arról akarnak beszélni egymással, hogy hány százalékos kibocsátás-csökkentési kötelezettségvállalásokat lenne helyes javasolni globális szinten, a légkör felmelegedését okozó káros gázok mennyiségét illetően. Sokkal inkább azon kívánnak eltöprengeni, hogy általában miként viszonyuljanak az Egyesült Államokhoz és Kínához, miután e két hatalmi központ Koppenhágában "vízben hagyta" az EU-t, nem volt hajlandó követni Európát az ambiciózus éghajlatvédelmi programban.

A mostani, "zártkörű" EU-csúcson a legtöbb időt és figyelmet a gazdasági válságkezelésnek, illetve az EU2020-ként emlegetett, tíz évre szóló, most formálódó fejlesztési stratégiának kívánják szentelni.

Diplomáciai körökből kiszivárgott, hogy Herman Van Rompuy környezete jelezte: az elnök az EU-tagállamok gazdaságpolitikájának az összehangolásáról eszmecserét javasol a legfőbb vezetőknek. Azt akarja elérni, hogy az állam-, illetve kormányfők határozzák meg a célkitűzések olyan véges számú körét - például a foglalkoztatás, vagy éppen a kutatás-fejlesztés, az energiahatékonyság terén -, ahol aztán konkrét vállalásokat lehet megfogalmazni. A vállalásokat nem teljesítő országok szankcionálására persze nem lenne mód, csupán arra, hogy elmarasztalóan megnevezzék ezeket az országokat.

Rompuy munkamódszerbeli kezdeményezése magában hordozza annak a lehetőségét, hogy a döntéshozatali folyamat iránya megváltozik. Eddig az volt a szokás, hogy különböző elképzeléseket előbb szakértői, majd nagyköveti, aztán miniszteri szinten egyeztettek, és amiben nem tudtak dönteni, azt az állam-, illetve kormányfők elé utalták. Ezentúl azonban lehet, hogy felülről jönnek majd az ötletek, és aztán lefelé haladva kidolgozzák a részleteket.

Ha ez rendszerré válik, akkor könnyen megnőhet a "csúcsok előtti részcsúcsok" - vagy a technikai kivitelezés mikéntjét tekintve: a legfőbb vezetők előzetes telefonos konzultációinak - jelentősége. Ha nincs miniszteri szintű uniós fórum, ahol előzetesen ütköztetik az egyes tagállamok, illetve államcsoportok eltérő érdekeit és nézeteit, akkor a csúcs előtt óhatatlanul mindenki megbeszéli az álláspontját azzal, akivel tudja. Így például Angela Merkel német kancellár és Nicolas Sarkozy francia köztársasági elnök minapi találkozója is a jelek szerint a most esedékes EU-csúcs alaphangját kívánta megadni.

Az ilyen előzetes egyeztetések persze nem hatnak az újdonság teljes erejével. Már jól kitapinthatóak például egyes érdekkülönbségek, amikor aprópénzre - vagy nem is olyan "apró pénzre" - kell váltani José Manuel Barroso EU-bizottsági elnök vízióit a tudásalapú növekedésre épülő, ugyanakkor befogadó jellegű társadalomról, a fenntartható növekedésről és a nyersanyagokkal való környezettudatos gazdálkodásról.

Egyes országok - főként az északiak - lehetőleg siettetnék a "zöld gazdaság" megteremtését, a kutatás-fejlesztés nagyvonalúbb finanszírozását, ami jelentős megrendelésekhez juttatná fejlett technológiával rendelkező vállalataikat. A Visegrádi Csoport országai ugyanakkor azt szeretnék, ha nem enyésznének el a felzárkóztatási politikára, mezőgazdasági támogatásra, infrastruktúra-fejlesztésre szánt pénzek.

Olvasóink írták

  • 1. janika 2010. február 09. 09:23
    „Csak nem a Maffiától tanúltak? Vagy most beszélik meg,hogy kik kérdezhetnek és ki és mit fog válszolni az eléőre leegyeztetett kérdésekre?”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Állami támogatás segíti a készház vásárlókat

A legjobb, A+ energetikai kategóriát elérő új lakásokra négyzetméterenként 25 ezer forint támogatás igényelhető, mivel a készházak "tudják" ezt a jellemzőt. Tovább olvasom