Kisalföld logö

2017. 01. 22. vasárnap - Vince, Artúr -9°C | 2°C Még több cikk.

Rektorok helyett főigazgatók vezetnék a főiskolákat

A Magyar Felsőoktatási Akkreditációs Bizottság (MAB) azt javasolja, hogy a jövőben a főiskolákat főigazgatók vezessék.
A Magyar Felsőoktatási Akkreditációs Bizottság (MAB) azt javasolja, hogy a jövőben a főiskolákat főigazgatók vezessék, és csakis az egyetemek első számú vezetőit nevezzék ki rektornak, a testület a mesterképzés lehetőségét is az egyetemek kiváltságává tenné - írta a Magyar Nemzet pénteken.

A lap úgy tudja, a felsőoktatási stratégia irányaihoz tett állásfoglalásában a MAB a főiskolai és az egyetemi oktatók között is határozott különbséget tenne, szükségesnek tartja meghatározni az egyetemi tanárra és a főiskolai tanárra vonatkozó követelményrendszert, amely nem lehet egyforma: míg az előbbinek folyamatos, nemzetközi mutatókkal igazolt tudományos teljesítményt kell produkálnia, utóbbitól elsősorban a gyakorlati célú oktatási feladatok magas szintű elvégzését kell elvárni.

A testület javaslata szerint az egyetem az alap-, a mester- és a doktori képzések helyszíne lenne, a felsőoktatási szakképzést ebben az intézménytípusban meg kellene tiltani. A főiskolák csak alapképzést végeznének, s számukra csak kivételes esetekben engedélyeznék a mesterképzést, míg a közösségi főiskolákon a felsőoktatási szakképzés lenne a fő irányvonal, és csak kivételes esetben indulhatna egy-egy alapszak - írta a Magyar Nemzet.

Olvasóink írták

  • 1. macizoli 2013. augusztus 02. 11:18
    „Fősuli- Főigazgató, Középsuli- Középigazgató, Általános suli- általános igazgató, Ki vezetné a kukás autót? Tán a kuka igazgató?!”
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Varga: a devizahitelek forintosítása csak az egyik felvetés

A nemzetgazdasági miniszter szerint nem a devizahitelek forintosítása az egyetlen, a kormány által… Tovább olvasom