Kisalföld logö

2017. 12. 16. szombat - Etelka, Aletta 2°C | 6°C Még több cikk.

PSZ: a köznevelési rendszer biztonságos működését nem biztosítja a költségvetés

A Pedagógusok Szakszervezete (PSZ) szerint a jövő évi központi költségvetésről szóló törvényjavaslat nem garantálja a köznevelés rendszerének zavartartalan működéséhez szükséges forrásokat.
Galló Istvánné, a PSZ elnöke hétfői budapesti sajtótájékoztatóján azt mondta: úgy vélik, hogy "továbbra sem biztosított a köznevelési rendszerhez szükséges finanszírozás".

A Klebelsberg Intézményfenntartó Központhoz (Klik) tartozó és a Nemzetgazdasági Minisztériumhoz átkerülő mintegy négyszáz szakképző intézmény működését nagyon komoly veszélyben látják - tette hozzá.

Galló Istvánné szerint ugyan a tavalyi évhez képest 17 milliárd forinttal emelkedik a Klik előirányzata, ez azonban még a pedagógusok illetmény-előmeneteli rendszerének a változásához sem elég.

Az idei évben is körülbelül 100 milliárd forint hiánnyal küszködött a Klik, és úgy tűnik, hogy ezt a hiányt görgetik majd tovább - mondta.

Közölte, a PSZ szerint semmilyen fejlesztésre nem akarnak pénz fordítani. Mindössze 2,5 milliárd forint szerepel az intézmények működéséhez kapcsolható támogatási jogcím alatt - jegyezte meg.

Galló Istvánné felháborítónak nevezte, hogy az óvodapedagógusok nevelő munkáját segítők béremelésére "nem terveznek egy fillért sem".

A PSZ nyílt levélben fordult a jövő évi költségvetési javaslat miatt az országgyűlési képviselőkhöz pénteken - közölte.

Galló Istvánné szólt arról is, hogy a sajtóban megjelent információk szerint több mint négyezer kollégájukat foglalkoztatják közfoglalkoztatási jogviszonyban a Klik-nél. Közölte, azon túl, hogy tiltakoznak ez ellen, pénteken az ügy miatt elküldték a parlamenti pártok frakcióvezetőinek, a parlament kulturális bizottsága tagjainak és Balog Zoltánnak, az emberi erőforrások miniszterének a köznevelési törvény módosítását célzó javaslatukat.

Ha ezt elfogadnák, megszűnne ez a kiskapu, amely ma lehetőséget ad arra, hogy ezeket az embereket ilyen jogviszonyban alkalmazzák a Klik-nél - mondta Galló Istvánné.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Wáberer György a Magyar Közúti Fuvarozók Egyesületének elnöke

A fuvarozó vállalkozások vállalják több mint 6000 gépjárművezető azonnali foglalkoztatását, amennyiben megtörténik megfelelő kiképzésük. Tovább olvasom