Kisalföld logö

2017. 03. 23. csütörtök - Emőke 5°C | 19°C Még több cikk.

˝Prés alatt˝ a szociális szféra

Beláthatatlan következményekkel járhat a szociális szféra jövő évi megsarcolása, amely a büdzséből összességében mintegy 14 milliárdos elvonást jelent.

Tény, hogy a bentlakásos intézmények működtetése, a civil szervezetek léte veszélybe kerülhet.

Működésképtelenné válhatnak a következő hónapokban fogyatékosügyi egyesületek, szervezetek, amelynek a hátterében az anyagi kiszámíthatatlanság és a létbizonytalanság áll. Tóth Jánosné, a megyei Esélyegyenlőségi Tanács, egyben az Értelmileg Sérültek és Segítőik Egyesületének (ÉSSE) elnöke szerint meglehet, bezárják az irodát, elküldik az alkalmazottakat, így nem lesz, aki a sérültséggel élők érdekeit képviselje. A civil szervezet elnöke úgy véli, megsemmisülhet az elmúlt tíz év munkája.

– A cégek, vállalatok támogatása minimálisra csökkent, s akkor még nem beszéltünk a foglalkoztatásról – sorolta keserűen az elnök. – Az év végi elszámolást forintra pontosan elkészítettük, de nem tudjuk, mit hoz a jövő, tartalékunk pedig, ahogyan tudtommal más szervezetnek szintén, úgy nekünk sincs.

Spórolnak, de nincs miből: Ötven enyhe és középsúlyos értelmi fogyatékos fiatal él a koroncó-zöldmajori intézetben. A lakóotthon csak részben akadálymentesített, a munkák folytatására, a lépcsők megsz
Spórolnak, de nincs miből: Ötven enyhe és középsúlyos értelmi fogyatékos fiatal él a koroncó-zöldmajori intézetben. A lakóotthon csak részben akadálymentesített, a munkák folytatására, a lépcsők megszüntetésére, a lift kialakítására legalább 10–12 millió forint kellene. Fotó: Krizsán

Soltész Miklós, az Országgyűlés Ifjúsági, Szociális és Családügyi Bizottságának alelnöke a megyei esélyegyenlőségi tanács szerdai ülésén az ideihez hasonlítva, mintegy 8–10 százalékos elvonásról beszélt, amelynek következménye lehet a létszámleépítés éppúgy, mint az intézménybezárás.

A további, nagyon súlyos elvonás a megváltozott munkaképességűek foglalkoztatását érinti, erről a területről a kormány hét és fél milliárd forint kivonását tervezi – emelte ki a honatya. Ezzel az amúgy is nehéz helyzetben lévők a jelenleginél is kiszolgáltatottabb helyzetbe kerülnek.

A civil fenntartású intézmények, így a nyúli Márton és a mindszentpusztai autistaotthon fenntartásával és működtetésével kapcsolatban Soltész Miklós elmondta, a jövőben személy szerint is próbál tenni a lakóotthonok jövőjéért, hisz a felelősségvállalás közös ügy, az intézmények pedig a gondozottak mellett azok családjairól is levesznek némi terhet.

– Válság idején a szociális szférát kellene erősíteni – sommázta a bizottsági alelnök –, hisz ez a terület fogja fel a nehézségeket. Bízom benne, hogy az uniós pénzekből végre a szociális szférának is jut, legalábbis ezen leszek.

Firtl Mátyás, a megyei önkormányzat alelnöke elmondta, a megye hat bentlakásos intézményét nem fenyegeti bezárás, ám jó ideje kényszerű takarékosság jellemzi működésüket. A normatíva folyamatosan csökken, ami jövőre megyénkben mintegy 100 milliós elvonást jelent. Ennélfogva felújítások maradnak el és a dologi kiadásokra is kevesebb pénz jut majd. 

Olvasóink írták

  • 1. info2009* 2009. december 10. 22:14
    „Milyen szocialis "szfera". Pontosan ossze kellene vetni, hogy peldaul Svedorszag, Hollandia, Franciaorszag, Anglia stb a GDP hany szazaleket forditjak eves szinten a szocialis "szferara"...
    Magyarorszag mar nem is Balkan, hanem lassan afrikai fejlodo orszag.”
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Lakástűz miatt 20 embert mentettek a tűzoltók

Egy lakásban keletkezett tűz miatt mintegy 20 embernek kellett elhagynia az otthonát Budapesten, a… Tovább olvasom