Kisalföld logö

2018. 08. 19. vasárnap - Huba 18°C | 31°C Még több cikk.

Premierfilm: Polar Expressz

Egy kisfiún erőt vesz a kétség. Már majdnem biztos benne, hogy a Télapó nem létezik és a karácsony csak a szülők trükkje, amikor egy éjjel - karácsony éjjelén - zakatolva megáll az ablaka alatt egy vonat. A kalauz azt mondja, egyenesen érte jöttek.
Ő felszáll, és a gőzmozdony pöfögve megindul: viszi sok utasát - csupa pizsamás, hálóinges gyereket -az Északi Sark felé. Oda, ahol a télapó, a krampuszok és manók gyülekeznek.

INFÓ

Csaknem húsz éve a földkerekség sok-sok családja számára Chris Van Allsburg The Polar Express című elbűvölő története legalább annyira a karácsonyi ünnepek elmaradhatatlan tartozéka, mint az ajándékozás, a jókívánságok, vagy a baráti és családi összejövetelek.

„Amikor a fiam még kicsi volt, szokásunkhoz híven minden karácsonykor felolvastam neki ezt a könyvet, és ő minden alkalommal ugyanúgy el volt ragadtatva - meséli Robert Zemeckis. - A képzelet egy más világhoz tartozó, valahol az álom és a valóság között létező minőség, ami hatalmába keríti egy izgalmas karácsonyéj misztériumát is."


A történet a felnőttek számára is különös vonzerővel bír, hiszen ők is beleképzelhetik magukat a kisfiú szerepébe, s így felidézhetik gyermekkorukat, az év e kitüntetett napjának várakozással teli izgalmát. Talán arra a pillanatra is emlékeznek majd, amikor az első kétely belopódzott gyermeki lelkükbe, és rájöttek, hogy a felnőtté válás valami becses és megfoghatatlan dolognak az örökre elvesztését is jelenti…
A Polar expressz erről a kritikus pillanatról szól, amikor egy gyerek választás elé kerül. Elindulhat egy olyan úton, amely örökre bezárja a szívét, vagy ráléphet egy másikra, ahol megtanulhatja, hogy mindig lehet hinni valamiben, akárhány éves az ember.

„Ez a történet mindenkinek tud mondani valamit - mondja a rendező. - A gyerekek értelmezhetik a történetet szó szerint, vagyis kalandos utazásként, amelynek célja a Télapó megtalálása. Az idősebbek olvashatják ennél nagyobb horderejű kérdések metaforájaként."

Az eredetiségéről és élénk fantáziájáról ismert Chris Van Allsburg első publikációja a The Garden of Abdul Gasazi volt 1979-ben, amelyért a híres, és első könyvért ritkán odaítélt Caldecott-díjat kapta meg. Ezt követte a Jumanji 1981-ben (1995-ben film is készült belőle, Robin Williams főszereplésével) és a The Polar Express 1985-ben. Mindkettővel újabb Caldecottot nyert, az egyiket a The Polar Expresst illusztráló olajpasztell rajzaiért.

„Szerencsések a gyerekek, akik úgy tudják, él valahol egy kedves, kövér, piros ruhás ember, aki szánkóval közlekedik - mondja Van Allsburg. - Irigyelnünk kéne őket. A fantáziálásra való hajlam egyesek számára a logikus gondolkodás kudarcát, sőt naivitást, együgyűséget jelent, pedig az valójában igazi ajándék. A világ, amelyben lehetséges a jeti vagy a Loch Ness-i szörny, egyértelműen különb annál a világnál, amelyben ezek még csak véletlenül sem fordulhatnak elő."

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Újabb leépítések előtt a győri önkormányzat

Szigorú intézkedésekkel kívánja előteremteni a fedezetet az emelkedő 2005-ös közalkalmazotti bérekre a győri ön- kormányzat. A 13. havi fizetést a törvényi tiltás miatt csak januárban fizetik ki, de azok a dolgozók, akik igénylik, karácsony előtt bérelőleget kaphat- nak. Mindezekre azért van szükség, mert jövőre a központi normatívákból legfeljebb 2 százalékkal jut több Győrbe. Tovább olvasom