Kisalföld logö

2018. 10. 19. péntek - Nándor 9°C | 21°C Még több cikk.

Pótlás nélkül szűkös az ovis kassza

Magyarország - Papír zsebkendő, fogkrém, vécépapír és folyékony szappan tartozik a legtöbb esetben abba az egészségügyi csomagba, melyet a kisgyerekek szüleitől kérnek az óvodák.
Az oktatási miniszterhez fordul Szabó Máté országgyűlési biztos, mert nincs egyértelműen megnevezve, melyek azok az eszközök, amelyeket kötelezően biztosítani kell az óvodák feladatellátásához – közölte a napokban az Országgyűlési Biztos Hivatala. Az óvodai étkeztetésért fizetni kell, de a törvényben rögzített ingyenes ellátásokért nem kérhető térítés a szülőktől – szögezte le az országgyűlési biztos. A felvetésre az ombudsman is reagált: szerinte ezen gyakorlat kialakulásához a hiányos jogszabály és az anyagi forrás hiánya vezetett, ami sérti a jogbiztonság követelményét és az alapvető jogot a művelődéshez.

Utánajártunk, hogyan vélekednek a kérdésről az óvodák, óvodavezetők és hogyan látják a helyzetet a szülők.

– Az, hogy a szülőknek félévente egy kis egészségügyi csomagot kell az óvodába hozniuk, nem a mostani világ „szüleménye", sőt, az iskolákban is van rá példa – magyarázza Tisza Tünde, a mosonmagyaróvári Kékcinke Óvoda vezetője, aki huszonöt éves pályafutása óta erre a gyakorlatra emlékszik. A csomag vécépapírt, papír zsebkendőt, fogkrémet és folyékony szappant tartalmaz, ami körülbelül 6–700 forintos kiadást jelent a szülőknek. A kétszáznegyvenes létszámú óvodában ez évi mintegy kétszázezer forintos megtakarítást jelent, amiből a gyerekeknek játékokat és más eszközöket tudnak megvásárolni – amire egyébként a szűkös költségvetésből aligha futná.

A mosonmagyaróvári Kékcinke Óvodában a gyerekek az otthonról hozott folyékony szappannal mossák a kezüket.
A mosonmagyaróvári Kékcinke Óvodában a gyerekek az otthonról hozott folyékony szappannal mossák a kezüket.

– Már nem tudjuk azzal terhelni a költségvetésünket, hogy magunk vásároljuk meg ezeket a tisztasági eszközöket és a fenntartónk, az önkormányzat sem tudná már ezt bevállalni, országos forrásokat kellene hozzárendelni – szögezte le a Kékcinke vezetője, aki szerint még az óvodák rónak a legkevesebb terhet a szülőkre az oktatási rendszerben. Tisza Tünde nem érti, miért épp most került ez a téma napirendre, amikor ennél égetőbb kérdések is foglalkoztathatnák a közoktatásért felelős szakembereket: mint a csoportlétszámok alakulása, a sajátos nevelési igényű gyerekek integrációjához a feltételek megteremtése.

A Lurkóvár Óvodában ugyan magas a hátrányos helyzetű gyerekek száma, de a tehetősebb szülők önzetlenül segítik az intézményt azzal, hogy tisztasági eszközöket vásárolnak. Sőt, arra is van példa, hogy az otthon megunt játékokat, kinőtt ruhákat – amelyeket szétosztanak a rászorultak között –, gyümölcsöt visznek az óvodába. Káléné Takács Erika óvodavezető tájékoztatása szerint a szülői segítség nélkül havonta mintegy ötezer forint pluszköltség terhelné meg az intézményt. A szűkös költségvetés hiányosságait az alapítványi és a jótékonysági bál bevételéből, pályázati pénzekből pótolják.

A megkérdezett szülők szerint az évi néhány száz forint nem jelent különösebb anyagi terhet a családi kasszának.

Volt olyan anyuka, aki azt mondta, bevásárláskor mindig vesz egy-egy papír zsebkendőt vagy folyékony szappant, amit aztán eljuttat az óvodába. 

Olvasóink írták

 • 4. lolita 2009. május 08. 11:50
  „A korhazakban sincs WC papir meg sokminden amit oda is vinni kell!Se szappan sem keztörlö pedig a tartok felvannak szerelve csak üresek!Szegyen es gyalazat ebben a jo vilagban!?”
 • 3. todoer 2009. május 08. 09:58
  „Az ombudsmannak nincs ennél fontosabb dolga ? Az én gyeremeimnél is így volt , félévente vittünk 1 db 100-as papírzsepit , 1 csomag szalvétát és 2 "guriga" WC papírt ( kb 300 ft értékben ) de aki nem vitt annak sem tették szóvá .”
 • 2. mobile 2009. május 08. 08:30
  „Ez még a "gazdag" önkormányzattal rendelkező mosonszolnoki óvodában is így van.”
 • 1. Goldmund 2009. május 07. 21:47
  „Ahol WC van, ott kéne lennie WC-papírnak meg szappannak is. Ahogy egy ismerösöm mondta: Európa ott kezdődik, ahol van WC-papír a WC-ben.”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Újra jön a jóvilág? Visszatér a bizalom: 277 forint az euró

Fokozatosan tér vissza a bizalom, egyre erősödnek a világ tőzsdéi és ezzel együtt a régió devizái is… Tovább olvasom