Kisalföld logö

2017. 11. 25. szombat - Katalin 4°C | 14°C Még több cikk.

Pokorni: az államnak kellene fizetnie a pedagógusokat

Pokorni Zoltán szerint a jövőben az államnak kellene fizetnie a pedagógusokat, míg a közoktatási intézményeket továbbra is az önkormányzatok tartanák fenn; az Országgyűlés Oktatási, Tudományos és Kutatási Bizottságának elnöke erről kedden Egerben, az Agria Universitas Egyesület zártkörű fórumát megelőzően beszélt újságíróknak.

A fideszes politikus szerint mindez lehetővé tenné a pedagógus-életpályamodell bevezetését.

Pokorni Zoltán úgy vélekedett: a nemzetközi felmérések szerint az oktatás minőségét leginkább az befolyásolja, ha jól kereső, felkészült pedagógusok tanítják a gyerekeket. Ezzel együtt le kell számolni azzal a mítosszal, hogy a kisebb csoportlétszámok eleve javítják az oktatás színvonalát. Vagyis, inkább legyen kevesebb pedagógus, de magasabb jövedelemmel - magyarázta.

Ehhez azonban - szerinte - szemléletváltás szükséges: hozzá kell nyúlni a tantervekhez és a tanításcentrikus helyett olyan oktatás bevezetése szükséges, amely tanulni tanítja meg a gyerekeket.

Közlése szerint az elmúlt 7-8 hónapban folytatott vita eredményeként egyetértés született a tekintetben, hogy a jövőben a kisgyermekkori fejlesztésre, vagyis a bölcsődére, az óvodára és az alsó tagozatra kell koncentrálni az erőforrásokat.

Ugyancsak konszenzus látszik kialakulni arról, hogy a felzárkóztató osztályok több hátránnyal járnak, mint amennyi előny remélhető tőlük, ugyanis "konzerválják a gyerekek lemaradását és stigmatizálják őket".
Pokorni Zoltán, az első Orbán-kormány oktatási minisztere arról is szólt, hogy nem tartja szerencsésnek a tankötelezettség korhatárának 15 évre történő leszállítását.

Kérdésre válaszolva közölte: nem látott olyan koncepciót, amely felére csökkentené az egyetemek számát és csupán négy főiskola önálló működése maradhatna meg. Az erről szóló hírekről ő is csak a sajtóból értesült - mondta a fideszes politikus.

Olvasóink írták

 • 5. Goldmund 2011. május 12. 14:21
  „3. hsz-ra:
  Az apja volt spicli.

  A témához:
  "le kell számolni azzal a mítosszal, hogy a kisebb csoportlétszámok eleve javítják az oktatás színvonalát"
  Nem eleve, de ez is segít emelni. Persze, ha jó a tanterv és a tanár. Meg persze nem mindegy, hogy milyen szocio-kulturális háttérből jönnek a gyerekek. Talán nem véletlen, hogy az Eötvös iskolában nem 30 fős osztálylétszámok vannak.
  Egyébként imádom, hogyha valamire nincs elég pénz (pl. megfelelő számú tanár megfelelő fizetéssel), akkor gyártunk egy ideológiát ahhoz, hogy miért előrelépés, ha kevesebb tanár van.
  Mint ahogy a kórházi ágyszámcsökkentések mögött sem szakmai fejlődés, hanem pénztelenség van.”
 • 4. kisem 2011. május 11. 21:09
  „ad. #3.)
  Ne csúsztasson! Nem neki van ügynök múltja.”
 • 3. bojtár 2011. május 11. 13:14
  „Ez az a pokorni ugye aki azt mondta pár éve,hogy visszalép a politikai életből spicli múltja miatt?”
 • 2. kisem 2011. május 10. 22:10
  „Átgondolatlan, mint sok más.
  Manapság a munkaerő felvétel alapvető korlátja a rendelkezésre álló bértömeg. Abban a pillanatban, amikor már kívülről fizetik az intézmény dolgozóit, a fenntartó önkormányzat elő fog állni a létszámfejlesztés igényével, igaz vagy akként feltüntetett indokokkal. Ezt aztán csak hatlami szóval lehet rendezni, mert arra semmi reális esély nincs, hogy nagyon messziről, állami szinten határozzák meg a szükséges oktatói, stb létszámot.”
 • 1. bobo 2011. május 10. 20:46
  „"A Hírszerző információi szerint a Széchenyi Egyetemtől a kormány megvonná a teljes állami támogatást, és felajánlaná az Audinak, hogy ha beszáll a finanszírozásba, akkor megmaradhatna az iskola."

  http://hirszerzo.hu/belfold/20110510_hallista_egyetem_hoffmann”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Medgyessy: 2004 végén az államadósság még a maastrichti kritérium alatt volt

Medgyessy Péter szerint az államadósság nem az ő miniszterelnöksége alatt ugrott meg jelentősen. Tovább olvasom