Kisalföld logö

2017. 12. 16. szombat - Etelka, Aletta -2°C | 6°C Még több cikk.

Piál és cigizik a magyar gyerek, de az iskolát szereti

A magyar gyerekek többet isznak és dohányoznak az OECD-országok átlagánál - derül ki egy friss gyerekjóléti kutatásból.

A magyar gyerekek jobb egészségügyi ellátást és oktatást kapnak, mint az OECD- (fejlett ipari) országokban élő gyerekek többsége. Viszont többet isznak, dohányoznak, és jobban fenyegeti őket a kamaszkori teherbe esés, mint kortársaikat - derül ki az OECD gyermekjólétet vizsgáló tanulmányából. Harminc ország adatait hasonlították össze.

Hat dimenzióban vizsgálták a gyerekek jólétét: anyagi források, egészségügy, oktatás, az "iskolai élet minősége" (ez a kettő nem ugyanazt jelenti a vizsgálatban), lakhatás és kockázati magatartások, vagyis az ivás, dohányzás, kamaszkori teherbe esés tekintetében.

Az nem meglepő, hogy Norvégiában és Dániában költik a legtöbbet a gyerekekre, míg a legkevesebbet Törökországban, Mexikóban és Lengyelországban. Az viszont már érdekesebb, hogy a gyermekszegénységet összevető adatsor szerint az OECD-országokban minden nyolcadik gyerek szegény. Az Egyesült Államokban minden negyedik, míg Magyarországon - legalábbis e vizsgálat szerint - minden tizenegyedik. (Azokat a gyerekeket sorolták a szegények közé, akik az országos jövedelmi átlag felénél kevesebb pénzből élnek.) De összességében nem lehetünk elégedettek: Magyarország a harmincból a huszadik helyen végzett, ami a gyerekekre költött pénzt illeti.

Meglepő lehet, de a gyerekek egészségügyi ellátását és biztonságát vizsgáló kategóriát Szlovákia nyerte, megelőzve Izlandot és Svédországot. Ezt többek között annak köszönheti, hogy Szlovákiában a legtöbb hatévesnél idősebb gyerek rendszeresen mozog. Magyarország ebben a kategóriában a tizenegyedik. A védőoltási programok hatékonyságát viszont Magyarországon ítélték a legjobbnak.

Oktatás kategóriában Magyarország a 12., az úgynevezett "iskolai élet minősége" kategóriában pedig a hetedik helyen végzett. Előbbi az oktatás eredményeit és a kimaradók arányát, utóbbi pedig a gyerekek közérzetét vizsgálta az iskolában. Magyarországon 27,6 százalék állította, hogy szeret iskolába járni, míg a finn gyerekek mindössze 16, a csehek alig 12 százaléka mondta ugyanezt.

Az iskolából kimaradók aránya Törökországban, Mexikóban és Olaszországban a legmagasabb, de Nagy-Britannia is rosszul szerepelt. A tanulmány szerint Magyarországon a 15-19 éves korosztály mindössze hat százaléka nem jár iskolába, és nem is dolgozik. Ez jobb, mint az OECD-átlag, ami közel nyolc százalék.

Ami a korai alkoholfogyasztást, a dohányzást és a kamaszkori teherbe esést illeti, itt Mexikó, Törökország és Nagy-Britannia szerepelt a legroszszabbul. A tinédzserterhességek mutatója négy országban kiemelkedően magas: Mexikóban, az Egyesült Államokban, Törökországban és Nagy-Britanniában. Az OECD-átlag 15 terhesség ezer 15 és 19 év közötti lányra, ezzel szemben például az Egyesült Államokban csaknem ötven terhesség jut ezer ilyen korú lányra. Magyarország is az OECD-átlag fölött van, mintegy 21 terhességgel.

Ez is hozzájárult ahhoz, hogy az úgynevezett kockázati magatartások kategóriában Magyarország az utolsók között, a 25. helyen végzett. A vizsgált országok közül Magyarországon a negyedik legrosszabb a dohányzó fiatalok aránya. A 15 éves gyerekek 21 százaléka gyújt rá legalább egyszer egy héten, szemben
az OECD-átlaggal, ami 17 százalék.

Alkoholfogyasztási mutatóink egy fokkal jobbak: itt Magyarország a hatodik legrosszabb helyen végzett. A 13 és 15 éves korosztály összesített adatai szerint nálunk a gyerekek 23 százaléka volt már részeg legalább kétszer életében. Az OECD-átlag 19 százalék, a legrosszabbul teljesítő Nagy-Britanniában a gyerekek 33, Dániában 31, Finnországban 28 százaléka rúgott már be.

Olvasóink írták

 • 9. kivagyokén 2009. szeptember 17. 12:01
  „Gyereke válogatja! Az enyém nem ilyen, és ha rajtam múlik nem is lesz. Bár az is igaz, (bár azt mondja a statisztika, hogy sok a munkanélküli) sok szülő csak alva láttja a gyerekét. Mikor megy dolgozni még alszik, mikor hazaér, már alszik. Így nehéz ellenőrizni. A gyerekek közötti csordaszellem pedig negyon erős. Nem merd?? Ki één!! Ennyi áll sokszor a háttérben. Arról meg senki nem tehet, hogy a jövedelmek ezen a szinten vannak. Van akinek jut. Van akinek nem.”
 • 8. Griffin 2009. szeptember 17. 11:05
  „gratulálok az össze kedves szülőnek elsősorban, brávó, csak így tovább!”
 • 7. soproni 2009. szeptember 16. 16:41
  „"Piál és cigizik a magyar gyerek, de az iskolát szereti" Igen szereti,mert ott lehet piálni,cigizni,drogozni,trágárkodni,tanárt és diákot verni,lopni,csalni,hazudni.... Kivétel a normális diák,akit normális családban,normális szülők nevelnek.”
 • 6. Csetneky 2009. szeptember 16. 15:36
  „Szerintem itt is a személyes pédamutatás a legfontosabb. Mert ha dohányoznak és isznak a szülők, nem szabad csodálkozni, hogy a gyerek könnyebben kipróbálja, mintha nem ezt látná otthon.”
 • 5. farkasbalintm 2009. szeptember 16. 14:19
  „na meg régen egy-két nevelő szándékú pofon is segítette a nevelést (nálam talán bevált), viszont ma már feljelentenek a gyermekjólétinél. persze nem agyonverni kell, csak érezze a tettei súlyát.

  amúgy az sem biztos, hogy több dohányzó/italozó fiatal van, csak most a rettentőgyors információáradatnak, a médiának, stb köszönhetően jobban előtérbe kerülnek.

  a trágár beszéd sajnos tényleg elég divat.”
 • 4. MTT 2009. szeptember 16. 13:55
  „Sparrow, lehet, hogy igazad van, de mint tudod, kivételek mindig vannak. - Sajnos. Mindenesetre, én soha nem tiltottam egyik fiamat sem, de még sem kellett nekik sem a cigi, sem a pia. Igaz, amit írsz, nálunk egyiket sem használjuk.”
 • 3. Esther 2009. szeptember 16. 12:41
  „Szerintem meg pont a csaladi hattertöl latjak ezt. akkoriban apam elkergetett volna, ha reszegen jövök haza, vagy ordenare modon beszelek.da ma.igy beszelnek egymassal. a gyerek siman beszol az apjanak anyjanak. ezek utan jora nem lehet masokkal szembe se szamitani.”
 • 2. Sparrow 2009. szeptember 16. 12:39
  „MTT!
  Ha ilyen a gyerek, ilyen a család is!!!!Azért nem veszik észre, mert ez a normális!!!”
 • 1. MTT 2009. szeptember 16. 11:36
  „Bosszantó, hogy 12-13 évesek cigiznek, piálnak és ordenáré mocskos szavaktól hiszik azt, hogy felnőttek. Nem hiszem el, hogy a család, mint háttér, ezt nem veszi észre.”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Új elemek az elsősegélynyújtó vizsgán

Módosulnak október 1-től a közúti elsősegélynyújtó vizsga egyes tartalmi elemei: például a szívmasszázst is be kell mutatni. Tovább olvasom