Kisalföld logö

2018. 11. 19. hétfő - Erzsébet 0°C | 5°C Még több cikk.

Pénteken indul a Budapesti Őszi Fesztivál

Sokszínű program várja a közönséget a pénteken kezdődő XVIII. Budapesti Őszi Fesztiválon (BŐF); a rendezvényt a Zebraszínház vezeti fel az első napon: Budapest kulturális sugárútján, az Andrássy úton öt gyalogos-átkelőhely változik színházi térré.
A csúcsforgalomban araszoló autósok előtt a zebrán átkelő járókelők most nem fognak elmenni egymás mellett. A Zebraszínház nagyjából egyórányi, akár 50-60 apró akcióból összeálló performanszának nem titkolt célja a meghökkentés, de a szórakoztatáson túl komolyabb, társadalmi kérdések is terítékre kerülhetnek fiatal színészek előadásában.

Évek óta a Budapesti Őszi Fesztivál megbízható partnere a budapesti Goethe Intézet, itt nyílik meg pénteken kora este az In memoriam Pina Bausch című fotókiállítás. A nyáron elhunyt, a XX. századi táncművészetet megújító német koreográfusnőről később az EDIT elnevezésű táncfilm-fesztiválon (amely a BŐF-höz kapcsolódik) is megemlékeznek a Toldi moziban. A Bárka Színházban péntek este látható először Gergye Krisztián Nádas-trilógiája.

A fiatal táncos-koreográfus Nádas Péter három drámáját (Találkozás, Temetés, Takarítás) jeleníti meg a modern mozgásművészet nyelvén; a BŐF-ön ezek közül a Találkozás és a Temetés látható. A Goethe Intézetnek köszönhető a Münchner Kammerspiele vendégjátéka is a Thália Színházban; a társulat a Nobel-díjas osztrák írónő, Elfriede Jelinek Rechnitz (Az öldöklő angyal) című drámáját mutatja be. Az ősbemutatóra nem Ausztriában került sor, hanem a Hitler hatalomra jutásában egykor oly fontos szerepet játszó Münchenben, ahol a Jossi Wieler rendezte előadás az elmúlt évad egyik kiemelkedően fontos eseménye lett. A nagykorúvá vált, idén 18 éves BŐF már foglalkozhat a szexualitással; a Kino moziban a fesztivál keretében bemutatandó filmek kerülik a pornográfiát, ezekben a testi érintkezés formaalkotó eszközzé válik: művészetté.

A kortárs művészet "kockái" is szerepelnek a fesztivál kínálatában: az E.öt zenei est a Trafóban, amelyen az Eötvös-tanítvány Jean-Philippe Wurtz vezette Ensemble Linea, napjaink egyik legsokoldalúbb kortárs zenei együttese Eötvös Péter kamaraművei közül válogat. A flamand Muziektheater a Transparent Ruhe című zenés színházi produkcióval szerepel a Millenáris Teátrumban. A Josse De Pauw által rendezett előadás nem ítélkezik, pusztán rámutat arra a feldolgozhatatlan tényre, hogy a II. világháború náci borzalmainak jelentős része nem az ördög műve volt, hanem egyszerű átlagembereké. A Budapesti Őszi Fesztivál programjai október 18-ig tartanak.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Brutál! Fejszével támadt az intézkedő rendőrre egy férfi

Fejszével támadt az intézkedő rendőrre egy férfi Hosszúvízen; a rendőr a fenyegetőző férfit lefújta… Tovább olvasom