Kisalföld logö

2017. 06. 23. péntek - Zoltán 21°C | 32°C Még több cikk.

Pánik helyett tanulás

A ballagás után megkezdődik az érettségi, egy egész ország figyeli a végzős diákokat. Mindenki drukkol, hogy sikeresen vegyék az akadályokat. Kánnai Pál középiskolai tanár felkészít az érettségi buktatóira.

– A tanár úr már több mint huszonöt éve van a pályán, tehát megélt néhány érettségit. Mi az ön tapasztalata a diákok felkészültségéről és teljesítményéről ?

– Az érettségit követő banketten a legtöbb diák ezt mondja: ha még egy hetem lett volna a felkészülésre... A felkészülést nem lehet idejében elkezdeni. A négy év alatt folyamatosan kell tanulni. Az a tapasztalatom, hogy a diákok többsége nem veszi kellő komolysággal az érettségit, a rendelkezésre álló időt nem jól használja ki. Az első héten a tanulás helyett inkább strandra, moziba és szórakozni mennek a fiatalok. A második héten elkezdik nézegetni a tételeket, de intenzív tanulás még nincs. Aztán mire észbe kapnak – milyen sok a tananyag – , sokan pánikba esnek, hogy „ ilyen rövid idő alatt már nem tudják megtanulni " . Ez az egész elkerülhető, ha az érettségi szünetet felkészülésre használják fel.

Jó, ha előre megtervezzük, mikor, mit és meddig tanulunk. Célszerű délelőtt és délután is készülni. Óránként legalább tizenöt perc szünetet tartsunk. A pihenésbe mindenképpen be kell iktatni sportolást is, mert fizikai erőnlét nélkül nincs megfelelő szellemi teljesítmény. Az éjszakai tanulás rossz hatásfokú, ekkor aludjunk. Erre az időszakra függesszük fel az éjszakai szórakozást és internetezést is. Célszerű saját, kidolgozott tételekből tanulni. Ne hagyjunk ki egy tételt se! Az utolsó napokban már csak rendszerezzünk, elemezzünk. A vizsga előtti napon pihenjünk. El is játszhatjuk otthon az érettségit. Tételhúzás, folyamatos beszéd.

– Minden végzős diáknak a torkában dobog a szíve, amikor bemegy a tanterembe és ott áll a vizsgabizottság előtt. Mit javasol az érettségizőknek ?

– Először is nyugalom. Mindenki higgye el, hogy a vizsgabizottság maximálisan jóindulatú és nem az a célja, hogy a vizsgázónak kudarcot okozzon. Nem kell félni. A kihúzott tétel után lehet jegyzetet, vázlatot készíteni, ami a feleletnél használható. Se az írásbeli, se a szóbeli érettségin ne próbáljunk puskázni. A lényeget ismertessük és folyamatosan beszéljünk. Amit tudunk, határozottan adjuk elő, amit nem tudunk, arról ne beszéljünk. Az érettségin arra kíváncsiak, mit tudnak, és nem arra, hogy mit nem tudnak a diákok. Minden végzős diáknak kitartó tanulást és sikeres érettségit kívánok!

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Szociális ruhavásár

A Magyar Vöröskereszt kapuvári szervezete ma reggel kilenc és délután négy óra között szociális… Tovább olvasom