Kisalföld logö

2018. 06. 25. hétfő - Vilmos 14°C | 22°C Még több cikk.

Panelért, házért fizetünk?

Győr-Moson-Sopron - Mit hozhat az ingatlanadó? Januártól valóban fizetni fognak a panellakás-tulajdonosok is, vagy elég, ha a 30 millió forintnál drágább ingatlannal rendelkezők készülnek a sarcra? A Bajnai-csomag legfélelmetesebbnek tűnő pontjával zárjuk cikksorozatunkat.

Annak ellenére, hogy csak néhány héten belül jelentik be az ingatlanadó pontos számait, már sokan „rémálomként" emlegetik az új adófajtát. Abból indulnak ki ugyanis, hogy mivel Bajnai Gordon programja a Reformszövetség elképzelésén alapul, ezért a szövetség javaslata lesz a „befutó", tehát a 30 millió forinttól az értékesebb ingatlanok után évenként 1 százalék ingatlanadót kell fizetni.

A számítás elrettentő: ez ugyanis 300 ezer forintot jelent (havi 25 ezer fo- rintot) a tulajdonosoknak.

„Amit mi tervezünk,  hogy a vagyon értékéhez illeszkedjen az adóztatás, ez azt jelenti, hogy az alacsonyabb értékű ingatlanoknál ne változzon a kivethető adóteher,  a magasabb értékű ingatlanoknál nagyobb értéket kelljen fizetni" –  jelentette ki Oszkó Péter pénzügyminiszter. Egyesek tudni vélik, hogy „alacsonyabb értéknél" 0,25 százalékos adókulcsot jelentenek ezek a szavak, s hogy akkor a panellakás-tulajdonosok és a mondjuk 50 éves falusi házzal rendelkezők is készíthetik a pénztárcájukat. A tippelési versenybe nem megyünk bele, helyette ingatlanszakértőt kérdeztünk arról, szerinte miként valósítható meg az ingatlanadó bevezetése, s a „bűvös" 30 milliós határ a megyében kiket (milyen ingatlanokat) érinthet. (Több hírcsatornán kisebb határértékek is kiszivárogtak, de mivel ezek még valóban képlékeny találgatások, ezért mi a legbiztosabbnak tűnő, reformszövetségi javaslatot vettük alapul.)

Legfeljebb tippelni lehet most még arra, mekkora teher nyomja majd a lakástulajdonosok vállát január 1-je után, amikortól bevezetik az ingatlanadót. Fotó: Krizsán Csaba
Legfeljebb tippelni lehet most még arra, mekkora teher nyomja majd a lakástulajdonosok vállát január 1-je után, amikortól bevezetik az ingatlanadót. Fotó: Krizsán Csaba

Dr. Csóka Szilárd szerint csak úgy lenne értelme bevezetni az ingatlanadót, ha az értékhatárokat nem egy kalapba tennék. Valóban nem mindegy, hogy az adott lakás/családi ház Budapesten, egy megyei jogú nagyvárosban, egy vidéki városban vagy egy kis faluban épült. „Ha az arányokat nézzük, akkor a 30 millió forintos értékhatárt a fővárosi otthonoknak mondjuk ha a fele megütné, akkor Győrben nagyjából egyharmad lenne ez az arány, Kapuváron legfeljebb öt százalék, egy kisközségben pedig fél százalék körüli. A hangsúly a szintek közötti különbségen van, nem a konkrét számokon, de remélem, érthető: a kormánynak mindenképpen magasabb értékhatárt kellene megszabnia a nagyvárosokban – a 30 millió forintos lakás ugyanis itt nem tekinthető sem luxusnak, sem nagyobb vagyonnak."

Az ingatlanszakértőt megkértük arra, hogy Győr esetében próbálja belőni, mely városrészeken és milyen ingatlan esetében lehet biztosan 30 millió forint körüli ingatlanárakkal számolni. Dr. Csóka Szilárd a panellakásokat, illetve a győri agglomeráció (Ménfőcsanak, Pinnyéd... stb.) társasházait azonnal kivette a kalapból. A nádorvárosi és a belvárosi polgári lakásokat azonban bent hagyta, mint ahogy a 150 négyzetméter fölötti családi házakat is a már említett agglomerációban és a felkapott győri városrészekben, például Révfaluban, Bácsán... stb. Nem egy esetben pedig régi családi házak is belecsúszhatnak ebbe a kategóriába.

Dr. Csóka Szilárd a végére hagyta azokat, akik most építkeznek Győrben, s előre szólunk, nem lesz happy end a vége: olyan családot vett alapul, amely 15 millió forint hitelt vett fel azért, hogy megépíthesse álmai 150 négyzetméteres otthonát. Az a házaspár, aki tavaly ilyenkor vágott bele az építkezésbe, várhatóan havi 100 ezer forinttal kevesebbet fizet, mint az, aki nemcsak a devizahitel megemelt kamatait nyögi majd, hanem várhatóan az ingatlanadót is. Az ingatlanszakértő számításai szerint ugyanis ez utóbbi házaspár havi 140–150 ezer forint hitelt és 45–50 ezer  forintot fizethet, ha igaz lesz a 30 millió fölötti ingatlanadó-határ.

Olvasóink írták

 • 17. Primax 2009. május 15. 19:06
  „Lesz, ami lesz ebből az ingatlanadóból.....mondjuk, nem mindegy, de :
  Ha ebből törvény lesz, a szocik az esélyét is elvesztik annak, hogy 10-20 éven belül választást nyerjenek.
  Mintha maguk ellen dolgoznának.
  Mivel a "nagyhalak"-hoz nehéz hozzáférni, a sok "kisember"-rel kell(ene) lenyeletni - ismét - a békát...
  Aztán jön majd Viktor, és ő sem arról híres, hogy a "nép" pártját fogná. Arról csak szép, nagy beszédeket szokott tartani.
  Egyszer már tapasztaltuk. Aztán leváltottuk. Most megint visszahívjuk.
  Jól nézünk ki.”
 • 16. georgbob 2009. május 03. 19:36
  „Én egy fillért sem fogok fizetni a jó qrva anyjukat...”
 • 15. Zaraki_Kenpachi 2009. április 27. 07:12
  „Nem, itt többségének egy egész élete van az ingatlanban, hisz a 0,2%-ot pl egy 8 Mio-s lakásra is milyen jogon vetik ki? Önkormányzatoknál van már ingatlanadó, most rájön mégegyszer. Nem elég, hogy egyszer már adózott jövedelemből lett a lakás megvásárolva, az önkormányzat pénzt nyúl le érte, még az állam mégegyszer? Ez már nem kettős, hanem hármas adóztatás. Újra és újra azt a pénzt adózod le, amit már egyszer leadóztál.”
 • 14. knifemaster 2009. április 25. 19:16
  „Itt mindenkinek 30 millás kecója van ,hogy ennyire "hangoskodtok"?:D”
 • 13. jirzi1 2009. április 25. 13:21
  „Én azt megoldom hogy ne fizessek 1 fillért sem De ha megharagaszol ha nem azt kétlem hogy barátok lennénk ,mert akkor tudnám ki vagy.”
 • 12. tgkv 2009. április 25. 09:47
  „Tisztelt barátom jirzi1.Nem magyaráznak be senkinek semmit.Hoznak egy törvényt és kész.Álomvilágban élsz ha azt hiszed valakit is érdekel hogy te mire vagy hajlandó,megfizettetik veled igy is úgy is.Lehetőség még hogy elköltözöl,de jól válaszd meg az országot mert majd mindben van ingatlanadó.További szép napot kivánok.”
 • 11. jirzi1 2009. április 24. 23:54
  „A társadalom költségeiből már nagyon sokat kivettem a részem .A lakásom értéke attól annyi amennyit a fizetésemből költöttem rá.Ha neked ezt bemagyarázzák csak fizesd .Nem vagyok hajlandó a saját tulajdonomat még 1x fizetni .Költöttem rá eleget.”
 • 10. tgkv 2009. április 24. 21:44
  „T.jirzi 1.Nem az adózott jövedelmedből épült házat adóztatnák,hanem az értéke alapján számítanák ki hogy milyen arányban vedd ki a részed a társadalom költségeiből.Abból az ideológiából kiindulva hogy akinek van egy x millios vagyona,vagy tud havi 100ezret fizetni törlesztésre az nyilván sokkal gazdagabb mint az aki hajléktalan.Következésképpen a társadalmi szolidaritás jegyében relative jobban terhelhető.Félre ne érts nem vagyok se mellette se ellene,ezt egy német cikkben olvastam mikor utána néztem náluk hogy működik.Egyébként nem sok esélyt látok a bevezetés elkerüésére,fontosabb talán hogy ez mely formában valósul meg(kedvezményezettek,kiskapuk).Ha az ideologiábol indulunk ki és a termőföldet vagyonnak tekintjük akkor talán a sok hektárt vissza(?)privatizált zöldbárokon is el kellene gondolkodni.Magyarországon több mint 6 millió hektár termőföld van,aminek az értéke nagyon pontosan mérhető.”
 • 9. jirzi1 2009. április 24. 19:38
  „4-
  Szerintem a kezes nem kerül rá a tulajdon lapra ,sem a forgalmidba ha autót ,ha lakást veszel .A jelzálog kifejezés jó de a lakás akkor sem 100% ban az enyém.Akkor szerinted kié ha nem a banké?
  Amúgy eggyetértek azzal hogy az adózott keresetemből részben hitelre vásárolt lakásom az enyém .Adóztam a pénzből amiből gyűlytöttem rá ,kifizettem rá az illetéket ,felújjítottam .És ez mind adózott forint volt.Aki tőlem többet akar elmehet az anyukájához !”
 • 8. Zaraki_Kenpachi 2009. április 24. 17:23
  „Jó adóztassák, de akkor legyen mellé egy ÁFA bevallás a magánszemélyeknek éves szinten. Azaz, az összes évközben felmerülő költségnek az ÁFÁ-ját vissza lehessen igényelni az államtól ( víz, gáz, távhő, villany, felújítási anyagok, tisztítószerek, felújítások, ingóságok ÁFÁ-ja ), és akkor benne vagyok a kivetésbe.

  Azonban, jó lenne, ha leszállnának a régebbi ingatlanokról. Hogy a 2009.01.01-től épülő ingatlanokkal mit tesznek az engem - per pillanat - nem érdekel. De! Minden ingatlan adózott jövedelemből származik ( legalábbis ezt feltételezzük ), aki már egyszer átment padlássöprögetésen, államosításon, stb. illetve saját adózott jövedelméből vette a lakását, az már hadd tehesse meg azt, hogy bemutatja a papírokat az állam meg békén hagyja. A kettős adóztatás elkerülése nem azt jelenti, hogy adózott jövedelmet már nem adóztatunk meg újra?”
 • 7. schumacher 2009. április 24. 11:46
  „Bajnai Gordon megint az alacsony keresetüeket célozta meg , megint minket sarcol az ingatlan adóval nem elég hogy sok a tartozásunk még ezzel is neheziti az életünket . Ennél többet hova fizessünk már nem elég az áfa emelés még több megszoritást akar. Még egy mondat az ingatlan adóval kapcsolatban miből állapitják meg az ingatlan értékét. És ki fizeti arévészt ? Remélem érti ezt a mondatot az illetékes elvtárs.”
 • 6. pampus 2009. április 24. 06:12
  „Akiknek több lakása is van és nyúzza a piacértékű bérlettel a védtelen családokat, azokat lehet adóztatni a jövedelmeik után. De e rendszerben az efféle spekulánsok nem erre utaznak, hisz a fekete és a szürke foglalkoztatást sem derítik fel. A terroristák nem egymást fogják terrorizálni !”
 • 5. xo16zy 2009. április 23. 20:41
  „Az ötlet jó, a kivitelezés pocsék. Mint oly sok minden Mo.-n. A nagy értékű ingatlanokat valóban meg lehetne adóztatni,nade nem 30milliós értékhatárral!”
 • 4. tgkv 2009. április 23. 20:38
  „T.jirzi1 attol hogy a lakásodon jelzálog van,még nem a banké.Ha valaki készfizető kezes segitségével vesz autót akkor az a kezesé?Kiváncsi lennék hogy ez az adónem hogy működik pl.németországban.Talán nem kellene feltalálni a spanyolviaszt.Egyébként a volt főnökömnek 7 lakása van kiadva albérletbe persze papir nélkül adómentesen,és 1 luxusvillában lakik.Ja minimálbér után adózik.”
 • 3. tettes 2009. április 23. 20:27
  „Ez egy barom aki ezt kitalálta.Fizetek majd a 2.-vagy a 3. házam után,de az első és egyetlentől el a kezekkel!!!!Majd ha kifizetik utólag a szoc polt,meg az áfát.Akkor talán.De addig ne is kérjék.Főleg ezek,de más se.Ez a családomé...”
 • 2. jirzi1 2009. április 23. 19:57
  „Ha nekem a fele lakásom egy banké ,(mert ugye ha hitel van rajta el nem adhato nélkülük,és a tul lapon is ott figyelnek) akkor ugye a fele adót a bank fizeti?”
 • 1. Goldmund 2009. április 23. 18:44
  „Az ingatlanárakkal ott az első bökkenő, hogy a kereslet-kínálat alakítja. Vagyis lehet, hogy ugyanazt a házat tavaly ilyenkor még el lehetett adni 30 M-ért, most meg 25-ért sem lehet. De lehet, hogy jövőre beindul a gazdaság és 2-3 év múlva megint lehet 30 M-t kapni érte.
  Arról nem is beszélve, hogy rengeteget számít az idő is. Egyszer ismerősömék árulták a lakásulat, szerintem irreálisan drágán. Nem akartak engedni belőle, mivel elváltak és az árból két kicsi lakásnak ki kellett jönnie. Vagy másfél évig együtt laktak még nagy gyűlölködésben, aztán el tudták adni. Ahogy közös ismerősünk mondta: kivárták a madarat, aki adott érte ennyit.
  De hallottam olyat is, hogy valakinek sürgős volt a költözés magánéleti okoból vagy mert fel akart használni valamilyen támogatást és majdnem kicsúszott a határidejéből. Ez megint más kategória.
  Viszont pl. mikor első lakásomat vettem, szüleimnél laktam. Nem kellett kapkodnom: ki tudtam várni a jó vételt.
  Harmadszor: ha egy kis faluban egy osztrák vesz egy házat messze drágábban, mint amennyiért addig abban a faluban bárki is, akkor megszaladhatnak az árak. Mindenki annyit szeretne kapni érte, mint az a szerencsés eladó. Aztán múlnak a hónapok, évek, kiderül, hogy egyszer volt Budán kutyavásár és lassan újra csökkennek az árak.
  Vagy vegyük ezt: odatelepül egy multicég a kisvárosba. Új munkalehetőség, máshonnan is odatelepülnek mérnökök, még az anyacég külföldi emberei is bérelnek ott lakásokat. Aztán eltelik 5-10 év, a cég lehanyatlik, növekszik a munkanélküliség. Ezek a változások leképeződnek az ingatlanárakban is.

  Úgyhogy nagyon kíváncsi volnék, hogyan lövik be az árakat. A másik pedig: ha lesz 30 milliós határ, akkor egy 35 millióra értékelt ingatlannál csak a felső 5 millió az adó alapja, vagy pedig ha egy forinttal is több 30 milliónál, akkor az egész érték? Mert ez nagyon nem mindegy!

  Egyébként ez is úgy indult, hogy "fizessenek a gazdagok", aztán majd fizet az egyszerű bérből-fizetésből élő ember. Pl. egy vállalkozó a kft-jébe beviszi a lakást. Ezek után ha fizet is adót, máris levonja költségként. És az igazi nagykutyák ezt is fogják tenni, ebben biztos vagyok.”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

ÚMVP: júliustól több hazai áru kerül az áruházak polcaira

Az év második felétől várhatóan az eddiginél több magyar áru kerül majd a nagyobb áruházláncok… Tovább olvasom