Kisalföld logö

2017. 08. 17. csütörtök - Jácint 19°C | 30°C Még több cikk.

Oszkó: jövőre csökken az adócentralizáció, nő a reálbér

Jövőre 39,4 százalékra - két év alatt majdnem 1 százalékponttal - csökken az adócentralizáció, és emelkednek a reálbérek - mondta Oszkó Péter pénzügyminiszter.


A pénzügyminiszter kiemelte: az eddigi költségvetési konszolidáció az egyensúly megteremtését szolgálta, a jövő évi költségvetéssel már az egyensúly fenntartása, a versenyképesség javítása a cél. Jövőre még zsugorodik a gazdaság: 0,6 százalékkal, az idei 6,7 százalékos visszaesés után - tette hozzá.

Oszkó Péter kérdésre válaszolva közölte: a kormány a költségvetés jövő évi finanszírozásában a forint alapú állampapírok kibocsátására helyezi a hangsúlyt, mivel az IMF-EU hitelkeret eddigi igénybevételével a devizafinanszírozás került előtérbe.

A pénzügyminiszter kifejtette: a jövő évi költségvetés civilizációs váltást jelent az előző büdzsékhez képest, mivel stabil, fenntartható pályára állítja az ország gazdaságát.

Oszkó Péter kifejtette: az OECD is úgy ítéli meg, hogy a ciklikusan kiigazított költségvetés révén Magyarország fenntartható pályát futhat be. Az OECD kiemelte, hogy az adózási átalakítások révén nőnek a potenciális foglalkoztatási esélyek, nőni fog a termelékenység az országban.

A pénzügyminiszter az elfogadott következő évi büdzséről elmondta: az elsődleges - vagyis a kamatkiadások nélkül számított - államháztartási egyenleg pozitív lesz, mégpedig a GDP 0,7 százaléka, az eredményszemléletű deficit 3,8 százalékot tesz ki jövőre.

Újságírói kérdésekre elmondta: a Magyar Nemzeti Bank a kiadott inflációs jelentésében arra az esetre feltételezte, hogy 4,2-4,3 százalékos deficit alakul ki 2010-ben az államháztartásban, ha a kormány a stabilitási és kamatkockázati tartalékot is teljesen felhasználja. "Ez a kormány azonban ezt nem teszi meg, remélem a következő sem" - emelte ki a pénzügyminiszter.
 
A jegybank is elismeri, úgy ítéli meg, ha a tartalékokat nem használják fel, az államháztartási deficit GDP-arányosan, eredményszemléletben 3,8 százalék lesz jövőre - tette hozzá.

Jövőre összesen 206 milliárd forint tartalékot tartalmaz a büdzsé, az idei évben 32 milliárd forintot használt fel a kabinet az általános tartalékból.

Egy másik kérdésre elmondta: a bankok többsége december elsejétől magára nézve "alkalmazandónak" tartja a banki magatartási kódexet.

Olvasóink írták

 • 8. jánosi 2009. december 03. 18:16
  „7.
  meg azt is, hogy 100 Ft helyett 127 Ft -ról adózol, a 27 Ft -ot meg sem kapod !
  Szemfényvesztés, a lényeg a nagy átlagnál nem változik !”
 • 7. gjozsi88 2009. december 03. 15:54
  „janika!
  Az adótörvényeket, az abban szereplö adósáv emelést(remélem eddig tudod követni) ez a kormány, ez a parlament szavazta meg!!!
  Fideszes ellenszavazatok ellenére!!!!”
 • 6. jánosi 2009. december 01. 19:59
  „3.-as
  Közelítesz a realitáshoz, egy bizonyítottan rossz, és egy feltételezett hasonló között kell választani.
  Változás kell, és bizakodni, hogy ( kicsit ) jobban csinálják..........”
 • 5. Hamutipró 2009. december 01. 19:45
  „Miért nem találok a 2010-évi költségvetés megszavazásáról egyetlen-egy tudósítást sem?!”
 • 4. janika 2009. december 01. 18:41
  „Oszkó jól látja a jövőt, hisz már nem Ők fogják a tetteket végrehajtani. Hanem mint tettesek fognak felelni reméljük.”
 • 3. hehe08 2009. december 01. 18:10
  „először is:
  ne tegyünk úgy mintha a mostani vezetőint profik lennének, mert akkor nem itt tartanánk ahol.... ill ferenc testvér is megmondta, hogy másfél évig úgy tettek mintha kormányoznának de nem csináltak semmit.... szerintem sokmindent azóta se....
  másodszor:
  viktor vezértől várni a csodát háááát nagyfokú ostobaság.
  ő is pont lesz.rja hogy mi van velünk, neki is csak a presztizs kell mert ő vezér....

  ettől kezdve lehet választani.....

  harmadik erő????
  nincs!
  sajnos.....”
 • 2. jánosi 2009. december 01. 17:50
  „moderálva személyeskedő”
 • 1. kefefejű 2009. december 01. 15:48
  „Kár erőlködnie, mert tavasztól jön viktor, a mindent tudó labdazsonglőr. Ő majd megmutatja hogyan kell ezt csinálni elegánsan. Lesz itt támogatás-osztogatás nyakra-főre, mennek a vonatok két bokor között üresen milliárdokért, adócsökkentés szinte nullára, stb. A lényeg, hogy ha esetleg valami rosszul sülne el, még mindig lehet gyurcsányozni-kommunistázni...”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Egy kórterem, három ágy

Egy kórteremre Magyarországon átlagosan 3,33 ágy jut, a kórházi ágyaknak pedig 15,6 százaléka… Tovább olvasom