Kisalföld logö

2017. 01. 17. kedd - Antal, Antónia -6°C | 1°C

Orbán Viktor arra számít, hazatérnek a külföldre vándorolt fiatalok

A miniszterelnök szerint ha pártja megnyeri a 2014-es választást, hat év múlva Magyarország olyan hely lesz, ahová a külföldre vándorolt összes magyar fiatal haza akar majd térni.
A miniszterelnök szerint ha pártja megnyeri a 2014-es választást, hat év múlva Magyarország olyan hely lesz, ahová a külföldre vándorolt összes magyar fiatal haza akar majd térni.

Orbán Viktor ezt a TV2 Napló című műsorának vasárnap sugárzott riportjában mondta, amelyben szombati napját követték végig, amikor többek között felszólalt a Magyar Gazdakörök és Gazdaszövetkezetek Szövetsége (Magosz) ifjúgazda-tagozatának ceglédi kongresszusán. "Ha a következő választáson kapunk még négy évre lehetőséget, akkor itt hat év múlva olyan ország lesz, hogy mindenki haza akar jönni" - válaszolta a miniszterelnök arra a felvetésre, hogy a magyar fiatalok nagy számban vándorolnak ki külföldre, hogy ott boldoguljanak.

Orbán Viktort emellett kérdezték a Nemzetközi Valutaalappal (IMF) és az Európai Unióval folytatandó tárgyalásokról is, amelyekről azt mondta: az IMF-tárgyalásoknak az a célja, hogy jó megállapodást kössünk.

"Olyan túlzottan biztonsági lépéseket is elvárnak tőlünk, amire szerintem nincs szükségünk, és ami nem jó az országnak" - közölte, példaként említve a nyugdíjcsökkentést és a pedagógusbérek emelésének tervezett elhalasztását 2014-re. Utóbbival kapcsolatban - a nemzetközi szervezetekre utalva - megjegyezte, "ők azt mondják, legjobb lenne akkor sem megtenni". "Nincs igazuk ezekben a kérdésekben, mert a magyar gazdaság ezt már meg tudja termelni, ezt már kibírja" - összegezte álláspontját.

A parlament előtt fekvő új földtörvényről, azon belül is a külföldiek termőföldszerzésének kérdéséről szólva a kormányfő úgy fogalmazott: "a külföldieknek coki".

Magyarország a francia példát követi majd - mondta, amit úgy példázott, hogy "ha az ember telerakná a zsebét pénzzel, és elmenne Franciaországba, ahol azt mondaná, eladó ez a föld, szeretném megvenni", ez nem sikerülne neki.

Az Európai Unióban ugyan szabad a külföldiek földvásárlása, de a legtöbb tagállamban olyan a földtörvény, hogy az a helyben lévő gazdáknak ad elsőbbséget - magyarázta, kijelentve: ez fog történni Magyarországon is.

Olvasóink írták

 • 17. friedel 2012. október 19. 18:01
  „5000 euró bruttóért mit dolgozol? Miniszterek kapnak 10000 eurót, Merkel 16000-et kap. Az öt ezerböl marad 3500. Jó pénz.”
 • 16. Demalgon 2012. október 18. 23:44
  „Ide??? Vissza???? Én is amint tehetem húzok ebből az országnak nem nevezhető pszichopata diktatúrából, amely csak emulálja a demokráciát. Jobb megélhetés, biztos jövő, az osztrák határtól nyugatra, nem utolsó sorban, hogy ugyanazért a munkáért, ugyanazzal a tapasztalattal idehaza kapok bruttóban ~ 1 200 EUR-nak megfelelő összeget, vagy ~ 5 000 EUR-nak megfelelő összeget németeknél. Igaz bruttó, de levonás után is több marad a kézben. (Nem beszélve arról, hogy a korábbi átlag piti magyar maszek cégeknél örültem, ha elérte a bruttó 750 EUR-os bért, úgy, hogy 15%-a utazásra ment el.”
 • 15. pancser 2012. október 16. 10:40
  „14. friedel 2012.10.16. 09:42
  Igen amit írsz arról olvastam, a vándorlás világtendencia a németek is mennek. Arról, hogy visszafelé is, arról még nem. Itt nálunk erdélyi orvosok, ápolónők dolgoznak, akad ukrán munkavállaló is, egyszóval keletről nyugatra tart akinek van vér a pucájában. Aki elmegy az soha nem tér vissza eredeti hazájába, néhány nyugdíjastól eltekintve. OV. álmodozik! Még azokat sem tudja visszatartani, hazahozni akikkel aláíratták a röghözkötési papírt!”
 • 14. friedel 2012. október 16. 09:42
  „Pancser, melyik fejlödö világra gondolsz? A magyar, román, orosz orvosok tömkelege vándorol nyugat felé, a német orvosok meg elmennek Angliába vagy Svédországba. Nem a több pénzért, hanem mert ott nem kell nekik hetente 50 órát dolgozni. A magyar orvos dolgozik annyit, mert számára busásan megfizetik, de meddig tudja azt az iramot tartani?”
 • 13. elemér 2012. október 16. 09:38
  „Aki tud és szakmájában vagy mint profi dolgozik az unioban és tengeren tul, az visszamegy, mert a familia vagy asszony csalogassa aki visszakiván menni. Fél év mulva rájön hogy nem érte meg. Ez egy szük ország és ö már tud viszonyitani. Nem tetszik valami és tudja, érzi hogy ez már nem neki való. Kapcsolatok neki ma jobbak mint bármikor. Kattint egyet és talál munkát azt goodbye.”
 • 12. elemér 2012. október 15. 19:07
  „Ez a hazamenés akkor lenne reális, ha volna értelme. Tapasztalat az hogy aki visszamegy, azt nembecsülik meg. Mit akarsz te itt, neked nemsikerült ? Az egy kis ország és a kapcsolatokat elveszti aki huzamosab ideig kint van, mégha ingázik is. Új felfogás és új generáció kell oda. Nem érti ezt Kisgömböc a volt kisz elnök. Egy szakember ilyesmit jobban ért.”
 • 11. Mazzola 2012. október 15. 17:47
  „A tehetseges ,jolkepzett ,inteligens embert nyugateuropaban megbecsülik es nyujtanak
  neki egzisztenciat.A buta melyik ott sem kell , az meg hazamegy ,mert hogy "honvagy meg turo".
  Ö hat ide valo!”
 • 10. kerteszb 2012. október 15. 16:00
  „Hazudik, szokás szerint. 4 év alatt elmenekül miatta 300 ezer ember, ha még ebből visszajönne csak 100 ezer is, már harsogna a szektás kommunikáció, hogy micsoda siker...”
 • 9. pancser 2012. október 15. 14:33
  „OV.-nak nem lehet igaza, az egész világon vándorolnak a szakemberek, ez egy tendencia, nem magyar sajátosság. A képtelen állítás, hogy mindenki hazajön ez a választóknak szól. Alapja nincsen. Annak sokkal inkább van, hogy fejlődő világból számos orvos, mérnök fog nálunk dolgozni, mert különben nem tudjuk pótolni a képzett embereket.”
 • 8. LAZA 2012. október 15. 12:47
  „Oké!
  Higgyünk neki!
  Igen ám csak nem mondja,hogy MIÉRT?
  Aztán legfőképpen azt,Hogyan?Mit fognak csinálni a cél érdekében?
  Ja már tudjuk.1 millió új munkahelyet.
  Meg egy kulcsos adót.
  Ezeken kívül?
  A kedvezményezettjeik röhögnek egy jót.(lehetnek néhány százezren)
  A többi meg küszködik és aki tud menekül.”
 • 7. Goldmund 2012. október 15. 09:31
  „Ha azt képzeli Orbán, hogy csupán az anyagiak miatt mennek el a fiatalok, fogják még csalódások érni az életben.

  Érdemes ezt az indexes cikket végigolvasni, melyben sok külföldre távozott fiatal mondja el az okokat.
  http://index.hu/belfold/2012/10/11/a_politika_es_a_kozhangulat_miatt_menekulnek_a_magyarok/

  Néhány idézet:
  ,,Magyar viszonyok között jól kerestem és jól éltem, azonban úgy ítéltem meg, hogy csinálhatom még tíz évig ugyanazt, de nem vezetne egzisztenciában sehova. Magánvállalkozást is indítottunk a céges dolgok mellett, de az értelmetlen bürokrácia és a közterhek kinyírták a próbálkozást. Ha szar a politikai légkör, akkor az ember megpróbál burkot építeni maga köré, és abban élni, alámerülni, kibekkelni. Nos, már szinte lehetetlen volt fenntartani ezt a burkot, már nem volt hova hátrálni a politika elől, mindig jött utánam, a magánéletembe, a pénzügyeimbe, a barátságaimba."

  "Állami cégnél dolgoztam, és elegem lett abból, hogy hiába próbálok javítani a rendszeren, mindenki saját zsebre dolgozik. Nem az volt a lényeg, hogy spóroljunk, hanem ki mennyi csúszópénzt tud elrakni egyes projectekért a nyertesektől."

  ,,Elég volt a hazugságokból, a közélet teljes megmérgezéséből, hogy nem lehet ettől elzárkózva nyugodtan élni."

  ,,Férjemnek egyre kevesebb megrendelése volt, csak úgy tudtunk megélni ha adót csaltunk. Nagyon frusztrált, hogy nem lehet előre tervezni anyagilag, mert újabb adónemek merülnek fel."

  ,,Évről évre rosszabbul viseltem a magyar politikai osztály tehetetlenségét, korlatoltságát és belterjességét, a kormányzás és közbeszéd színvonaltalanságát."

  No comment.”
 • 6. load 2012. október 15. 09:02
  „4.elemér
  Ahol a beruházások csökkennek, ott növekedés sem lesz.
  A harmadik negyedévben már az ipar növekedése is visszafordult.
  Sajnos.”
 • 5. elemér 2012. október 15. 08:59
  „A pénzügyi válságok után mindig lassu a talpraállás. Nékem O.V. rózsás jövöje, inkáb a választásrol szóll, mint a jövöröl. Olyan lassu a világgazdaság, hogy pumpálni kell a pénzt bele, ameddig jobb nem lessz. Mikor az unio vásárolja az eladósodottak kötvényeit ezt teszi. Ezért is jó az euro használata. Az USA is ezt teszi és a japánok is ezt teszik. Tokyoban megkellet magyaráznunk kinai, ruszki, indiai és brazil barátainknak, hogy miért jó a világnak és nekik is a gyenge dollár. Azért, mert az serkenti gazdaságunkat, és ami nekünk jó az végsökép mindenkinek jó. Tudnillik mindig mi vagyunk az élenjárók jóban, rosszban.. Ez volt az IMF és a világbank ez évi találkozója a világgazdaságrol. Remélem érthetöen és tisztán elmagyaráztam magyarul, hogy mi ujság van a világgazdaságban. Ezután jöhetnek a nagy okossak az MTI vagy Kisgömböc és a facebook.;))”
 • 4. elemér 2012. október 15. 02:48
  „Növekedés az lehetséges, de az mérsékletes és kevés lessz. Kicsit több mint a nyugati növekedés. Aztán az se mindegy hogy ki élvezi a növekedést. Szerintem ugyanazok akik idáig. Szerintem ezen lehetséges változtatni. Az sincs kizárva hogy növekedés helyett egy ujab krizis lessz. Akkor megint nem mindegy hogy ki lessz uralmon.”
 • 3. Primax 2012. október 14. 22:23
  „Ugyan már...hol lesz Orbán hat év múlva...Hol lesz másfél év múlva...?
  Sehol.
  Igyekszünk majd gyorsan elfelejteni.
  Mint egy rossz álmot...”
 • 2. miracle 2012. október 14. 21:47
  „A plafon leszakadt az biztos. Ekkorát hazudni, az összes elektronika kiolvadt a stúdióban.”
 • 1. @.hu 2012. október 14. 21:40
  „minek?”
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Kábelt loptak az 51-es villamos vonalán: 600 milliós kár

Kábelt loptak az 51-es villamos vonalán Budapesten a IX. kerületi Gubacsi úton vasárnap délután, az… Tovább olvasom