Kisalföld logö

2018. 05. 27. vasárnap - Hella 16°C | 26°C Még több cikk.

Orbán: Viharos év következik!

A miniszterelnök szerint az eurózóna válsága hosszabbnak ígérkezik, mint ahogyan eddig mondták, ezért a következő év viharos lesz Európában és Magyarországon is.
19:25 - A kérdésekkel folytatta munkáját az Országgyűlés hétfőn. A felszólalások a többi közt az egészségügyről, a rezsihátralékokról, a szakképzési hozzájárulásról, a Széchenyi Pihenőkártyáról, valamint Johan Béla történelmi szerepéről szóltak.

A Fidesz az egészségügyi ellátórendszerről

A fideszes Heintz Tamás elodázhatatlannak nevezte az egészségügyben szükséges változtatásokat. Hibázatta a korábbi kormányok döntéseit, és azt mondta: kedvező változtatások zajlottak már a praxisalap kérdésében. Azt kérdezte: mit tesz a kormány, hogy megfelelő számú fiatal orvos lépjen be az alapellátásba?

Halász János államtitkár az alapellátást a legköltséghatékonyabb megoldásnak nevezte. Mint mondta, áprilistól új indikátorrendszert vezettek be és a praxisok már két és félszer annyi bónuszt kaphatnak, mint korábban. Több mint 12 milliárd forintos eszköztámogatást kapnak az alapellátásban, ami praxisonként 1,5 millió forintot jelent a következő három évben.

Az Országgyűlés december 12-ei plenáris ülése. Fotó: MTI (galéria)

LMP: hogyan segíti a kormány a rezsihátralékosokat?

Vágó Gábor (LMP) arra várt választ, hogy hogyan segíti a kormány a rezsihátralékosok számára az előre kifizethető, kártyás mérőórák elterjesztését. Hangsúlyozta: egyre nagyobb jelentősége van a védendő ügyfélstátuszra, hiszen egyre többen küzdenek hátralékkal.

Halász János elmondta, hogy kártyás mérőórára minden szociálisan rászoruló jogosult, ehhez a szolgáltatójánál kell regisztráltatnia magát ilyen státuszra. Az igénylők száma elérheti a több százezret, hiszen mindenki ide tartozik, aki aktív korú ellátásban, időskorú ellátásban vagy például otthonteremtési támogatásban részesült.

MSZP: mi lesz a szakképzési hozzájárulással?

Sós Tamás (MSZP) a tanulószerződések ellehetetlenülésétől tart, amelynek következtében szerinte jövőre tömegesen kerülhetnek utcára a tanulók. A problémát a normatíva összegének csökkentésében, valamint a visszatérítési határidőben látja.

Czomba Sándor államtitkár válaszában azt mondta: a normatíva 440 ezer forint évente, ami a tavalyi összeg indexált mértéke. A kormány ezt fogja szakcsoportonként súlyozva eltéríteni.

MSZP: mit kapnak a rászorulók az üdülési csekk helyett?

A szocialista Pál Béla arra várt választ: mit kapnak a nyugdíjasok, a kiskeresetűek, a szakmunkástanulók, a fogyatékkal élők és a nagycsaládosok a korábbi üdülési csekk helyett?

Halász János dicsérte a csekk helyett bevezetett Széchenyi Pihenőkártyát, és azt mondta: a támogatási formát új alapokra helyezi a kormány, az ezzel kapcsolatos előterjesztést hamarosan tárgyalni is fogja.

Jobbik: mikor kap történelmi igazságtételt Johan Béla?

Hegedűs Tamás (Jobbik) arra várt választ, hogy a magyar egészségügy egyik fontos szervezőjének, Johan Bélának mikor jár történelmi igazságtétel azután, hogy megfosztották nevétől az országos népegészségügyi programot.

Halász János közölte: a Magyar Tudományos Akadémia Történettudományi Intézetének állásfoglalása szerint Johan Béla 1939 és 1944 között betöltött tevékenysége teszi alkalmatlanná arra, hogy egy országos program névadója legyen.

18:57 - Az MSZP a felsőoktatási felvételi tájékoztató megjelenéséről, a Jobbik pedig az iskolák vagyonáról kérdezte a kormány képviselőjét hétfőn a parlamentben, az azonnali kérdések órájában. Az LMP a Dopeman-ügyről érdeklődött a legfőbb ügyésznél.

MSZP: mikor jelenik meg a felsőoktatási felvételi tájékoztató?

Hiller István (MSZP) a felsőoktatási felvételi tájékoztató megjelenéséről kérdezte Hoffmann Rózsa oktatási államtitkárt. Mint mondta, úgy tudni, idén késik a lényegi információkat tartalmazó tájékoztató, de nem technikai okokból, hanem azért, mert nem tudják kiszámolni, mi mennyibe kerül a felsőoktatásban, így viszont nem tudnak majd tájékozódni az érettségiző-felvételiző fiatalok.

Válaszában Hoffmann Rózsa közölte: a törvény szerint a tájékoztatónak december 15-ig kell megjelennie, és ez meg is fog történni, ugyanis a kiadvány már a nyomdában van. A tájékoztató rögzíti majd, milyen szakok indulnak a felsőoktatási intézményekben, továbbá a jelentkezés és a pontszámítás módját is, ám az egyes intézményekre lebontott képzési helyeket és az önköltség mértékét - az új felsőoktatási törvény miatt - valóban csak a pótkötet tartalmazza majd, amely a tervek szerint január közepén jelenik meg.

Jobbik: mi lesz az iskolák vagyonának sorsa?

Hegedűs Lorántné (Jobbik) arról érdeklődött, mi lesz az állami tulajdonba kerülő iskolák ingatlanvagyonának sorsa. Mi lesz például az olyan hitelekből épült iskolákkal, amelyek fedezete maga az épület? - kérdezte. A jobbikos politikus szerint míg a vagyonelemek tulajdonjoga az államra száll, addig az adósság továbbra is a településeket terheli majd.

A felvetésre az oktatási államtitkár úgy reagált: a köznevelési törvényben nincs szó arról, hogy az iskolák tulajdonjogát az állam átvenné. A jogszabályban nem vagyontárgy-elidegenítésről, hanem nagyobb állami szerepvállalásról van szó - mondta Hoffmann Rózsa.

Az Országgyűlés december 12-ei plenáris ülése. Fotó: MTI (galéria)

Az LMP a Dopeman-ügyről faggatta a legfőbb ügyészt

Az LMP-s Dorosz Dávid a Dopeman néven ismert rapper ügyében faggatta a legfőbb ügyészt. Az ellenzéki politikus hangsúlyozta, a szólásszabadság azt jelenti, hogy a nekünk nem tetsző véleményeket is el kell viselni. Dopeman "himnusza" miatt a múlt héten rendelt el nyomozást nemzeti jelkép megsértésének vétsége miatt a VII. kerületi ügyészség.

Válaszában Polt Péter legfőbb ügyész közölte: a véleménynyilvánítás szabadsága valóban kiemelkedően fontos alkotmányos és emberi jog, de nem korlátlan. A konkrét ügyről szólva elmondta, számos feljelentés érkezett az említett "előadó-művészi teljesítménnyel kapcsolatban". A hatóság megállapította, hogy fennáll bűncselekmény gyanúja, így kötelező volt megindítani a büntetőeljárást. Megalapozott gyanút azonban még nem állapítottak meg. "Nem arról van szó, hogy elkövettek bűncselekményt, hanem csak egy gyanú áll fenn" - tájékoztatott Polt Péter.

Az MSZP az Erzsébet-utalványról

A szocialista Pál Béla felszólalásában kifejtette: januártól az állam veszi kézbe a dolgozóknak járó étkezési utalványok kibocsátását. Az új elem az Erzsébet-utalvány lesz, azt azonban, hogy az új rendszer pontosan hogyan működik majd, még sem a munkáltatók, sem a munkavállalók, sem az elfogadóhelyek nem tudják. Az azonban biztos - folytatta -, hogy az eddig járó 18 ezer forint helyett csak 5 ezer forintot használhatnak fel a munkavállalók élelmiszer-vásárlásra, 12.500 forintot melegétkezésre pedig csak akkor, ha a munkahelyen vagy annak közelében van ilyen étkező.

Válaszában Soltész Miklós szociális államtitkár azt mondta, az Erzsébet-utalványt a SZÉP-kártyával együtt kell vizsgálni, így ugyanis megvan a jogosan elvárt és kijáró kedvezmény a dolgozóknak.

Jobbik: várható-e fellépés "a szomszédos országokban tapasztalható magyarellenesség ellen"?

Zagyva György Gyula (Jobbik) arról beszélt, hogy december 1-jén Csíkszeredán, egy román nemzeti ünnepi megemlékezésen részt vett egy román soviniszta szervezet több tagja, akik magyarellenes rigmusokat kiabáltak "a román csendőrség füle hallatára". Ám ezt nemcsak a román csendőrség, hanem a csíkszeredai magyar konzul és a magyar külügy is szó nélkül hagyta - mondta, majd azt kérdezte, hogy miért nem tett semmit a konzul.

Németh Zsolt külügyi államtitkár azt válaszolta, hogy a magyar külügy ahogyan eddig, a jövőben is fellép a magyarellenes diszkriminációval szemben. Ez vonatkozik a Jobbik politikusának konkrét felvetésére is - tette hozzá.

MSZP: ki irányítja a fejlesztési tárcát?

A szocialista Szabó Imre arra várt választ, ki irányítja a Nemzeti Fejlesztési Minisztériumot, miután több személyi változás történt. Emlékeztetett arra, hogy a távozó Bencsik János energiaügyi államtitkár korábban vitába keveredett Lázár János fideszes frakcióvezetővel és azt mondta: ha alul marad, lemond az államtitkárságról.

Hangsúlyozta: az energetika nem állhat pillanatnyi politikai érdekek szolgálatában.

Fónagy János államtitkár válaszát azzal kezdte: "a mai napon én irányítom a minisztériumot". Hozzátette: mind a jogalkotási, mind a megújuló energiák kérdésével azok foglalkoznak, akik eddig.

Jobbik: mit tesz a kormány az egészségügyi mutatók javításáért?

A jobbikos Farkas Gergely az öngyilkosságok számának növekedésére hívta fel a figyelmet. Arra várt választ: visszaállítja-e az egészségügyi kormányzat a korábban megszüntetett 870 pszichiátriai ágyat?

Halász János államtitkár válaszában azt mondta: a kormány elkötelezett a Országos Pszichiátriai és Addiktológiai Intézet kialakítása mellett, amely nemcsak korszerűen működő, tudományos feladatokat is ellátó intézet lehet, hanem speciális járó- és fekvőbeteg ellátással is rendelkezik majd. Hozzátette: a kormányzat legalább 13 milliárd forinttal támogatja a rehabilitáció fejlesztését is.

17:37 - Az egyházügyi törvény, a romastratégia és a kettős állampolgárság is szóba került a parlamentben a hétfői interpellációk során. Az Országgyűlés úgy döntött, hogy a látványcsapat sport támogatásáról szóló javaslatot Házszabálytól való eltéréssel tárgyalják fogadják el hétfőn.

MSZP: módosítják az egyházügyi törvényt?

Nyakó István szerint az egyházakról szóló törvény több oktatási és szociális missziót felvállaló közösségtől megvonja a létezéshez való jogot. Több konkrét példát említve azt mondta: a törvény rossz, ezek a közösségek úgy vesztik el karitatív missziót lehetővé tévő helyzetüket, hogy módjuk sem lehetett, hogy egyházi státuszért a parlamenthez forduljanak. Az egyházi státuszt elvesztett, de szolgálatot ellátó közösségekkel az állam év végéig köthetne megállapodást oktatási, szociális feladatokra, de eddig nem történt semmi - tette szóvá.

Rétvári Bence szerint amit a képviselő mond, az vagy tájékozatlanságon, vagy szándékos torzításon nyugszik. Az új törvény szavatolja az intézményi ellátottak biztonságot, olyan garanciális rendelkezéseket tartalmaz, amelyek mind a jogfolytonosságot, mind a finanszírozást rendezik. A felvetett problémák megoldottak, erre az évre mindenképpen, és "ez jövőre is így fog folytatódni". Jelezte: eddig már 70 kérelem érkezett a minisztériumhoz egyházi regisztrációra, ennek útja világos mindenki számára, mindenki tudhatja mire számíthat. A januártól nem egyházként működők helyzete is jogfolytonos, ugyanúgy folytathatják tevékenységüket, s az intézményfenntartással sem lesz problémájuk. Az államtitkár leszögezte: semmi nem indokolja a törvény hatályba lépésének elhalasztását.

A képviselő a választ nem fogadta el, a parlament 224 igen, 58 nem és 1 tartózkodó szavazattal jóváhagyta.

Az Országgyűlés december 12-ei plenáris ülése. Fotó: MTI (galéria)

Jobbik: a romák többségi társadalomba való integrálása totális kudarc

Sneider Tamás felidézte, hogy közel egy éve tűzte a kormány zászlajára a roma stratégiát. Szerinte azonban a kisebbségi választások nem voltak botrányoktól mentesek, s bár létrehozták a budapesti romaügyi biztos pozícióját, ez is csak egyike lett a kirakat-intézkedéseknek, s a kisebbségi önkormányzatok működése megkérdőjeleződött, ellehetetlenedett. Több példát sorolva azt mondta, hogy a többségi vidéki magyarság továbbra is retteg, a romák többségi társadalomba való integrálódása továbbra is a totális kudarc. Mennyibe került ez a stratégia és a kapcsolódó tanulmányok, beruházások? - kérdezte.

Balog Zoltán államtitkár szerint a képviselőt nem zavarják a tények, célja, hogy olyan létező és nem létező jelenségeket varrjon a kormány nyakába, amihez annak semmi köze nincs. Ismeri a számokat egyébként? - kérdezett vissza az államtitkár. Hallott már az Útravaló Ösztöndíjról, amelyben csak azok kapnak támogatást, akik valódi teljesítmény mutatnak fel. Hallott a szociális földprogramról? - sorolta. A kormány stratégiája a nyomdaköltségen kívül egyetlen fillérbe sem került - hangoztatta az államtitkár, és megígérte, ha kijön a nyomdából, küld egyet belőle.

A képviselő a választ nem fogadta el, a parlament viszont 187 igen, 39 nem, és 51 tartózkodó szavazattal jóváhagyta azt.

Fidesz: mit tesz a kormány a kettős állampolgárokért

Molnár Attila (Fidesz) arra emlékeztetett, hogy az elmúlt hónapokban Szlovákiában több embernek is törölték a szlovák állampolgárságát, miután kiderült róluk, hogy felvették a magyart. A képviselő azt kérdezte, hogy a kormány milyen lépéseket akar még tenni- az eddigieken kívül - a határon túli magyarok érdekében.

Németh Zsolt külügyi államtitkár kijelentette, hogy az európai és az egyetemes emberi jogi normákkal is szögesen ellentétes a szlovák eljárás. "A probléma azért merül fel, mert alapvetően Szlovákia a magyar közösséget diszkriminálja, (...) folyamatosan megfélemlíti" - mondta a politikus.

Kitért rá,, hogy Viviane Reding uniós biztos figyelmét is felhívták a problémára, illetve intézkedtek arról, hogy a konzuli védelmet terjesszék ki a határon túl élő kettős állampolgárokra is.

A képviselő a választ elfogadta.

LMP: "élesednek" a rezidensek felmondólevelei

Szilágyi László (LMP) arra hívta fel a figyelmet, hogy január 1-jén "élesednek" a rezidensek közjegyzőnél letétbe helyezett felmondó levelei. Úgy fogalmazott, hogy ha a kormány nem tesz lépéseket, akkor félő, hogy nálunk is bekövetkezik a "szlovákiai helyzet",és az év elején megkezdődnek a felmondások.

Halász János államtitkár hangsúlyozta, hogy kiemelt ügyknek tekintik az egészségügyi dolgozók helyzetét. Első lépésként a rezidensek helyzetén javítottak, akik számára támogatást és ösztöndíjprogramot indítottak, miközben a jövő évtől újabb támogatásra lesznek jogosultak, amelyik megtéríti a szakképzéssel összefüggő dologi költségeiket - közölte.

A képviselő a választ nem fogadta el, de a Ház 196 igen szavazattal 85 nem ellenében megtette azt.

MSZP: miről tárgyal a kormány az IMF-fel

Szekeres Imre (MSZP) arról beszélt, hogy egymásnak ellentmondó információk láttak napvilágot, ezért egyelőre nem ismert, hogy a kormány milyen kéréssel fordult a nemzetközi pénzügyi szervezetekhez. A képviselő azt is meg akarta tudni, hogy ha megszületik a megállapodás, akkor annak mik lesznek a feltételei.

Fónagy János azt felelte, hogy az utóbbi másfél évben biztos alapokat sikerült teremteni, így elérték, hogy a gazdaságot kizárólag a pénzpiacokról finanszírozzák. Hangsúlyozta, hogy az elmúlt időszak viszont romlottak a gazdaság külső körülménye. A fenntartható növekedés érdekében felvették a kapcsolatot az Európai Unióval és Nemzetközi Valutaalappal, az érdemi tárgyalások viszont azután kezdődhetnek, hogy minden fél kialakítja a saját álláspontját - tette hozzá.

A képviselő a választ nem fogadta el, arról a parlament szavazott, ahol 190 igennel míg 88-an nemmel voksoltak.

15:45 - A közmédia helyzete, az iskolai erőszak megfékezése, a társadalom helyzete, az emberi jogok és Sopron városa is szóba került a napirend előtti felszólalások között hétfőn az Országgyűlésben.

Az MSZP független vizsgálatot követel Lomniczi Zoltán kitakarása miatt

Mandur László (MSZP) felszólalásában arról beszélt, hogy december 3-án a Duna Televízió és az m1 Híradójában kitakarva jelent meg Lomnici Zoltán, az Emberi Méltóság Tanácsának elnöke. A szocialista politikus szerint ezzel a Legfelsőbb Bíróság volt elnökét megalázták emberi méltóságában és azt üzenték, hogy "aki nincs a kormányzati hatalommal, az nemsokára be is lesz takarva".

Mandur László szerint ami történt, az nem véletlen és már önmagában is botrány, de ez az eset "mint csepp a tengerben mutatja a mai magyar közmédia mindennapjait". Már több mint ezer embert rúgtak ki a közmédiából és "helyüket hír- és történelemhamisítók vették át".

A szocialista politikus azt mondta: az, hogy az üggyel kapcsolatban "három kisembert figyelmeztettek, az egy vicc, tessék alapos, független szervezetekkel kivizsgáltatni az ügyet." Mandur László hozzátette: a médiatörvény és az új vezetők kinevezése után nem születhetett más, mint ami született: egy "pártállami közmédium".

A kormány nevében senki sem reagált a felszólalásra.

Az Országgyűlés december 12-ei plenáris ülése. Fotó: MTI (galéria)

Fidesz: milyen eszközök vannak az iskolai erőszak megfékezésére

Mengyi Roland (Fidesz) a november 16-i tiszaújvárosi iskolai késeléssel kapcsolatban kérdezte azt az oktatási kormányzattól, hogy milyen lehetőségek, garanciák vannak az új köznevelési törvényben a hasonló erőszakos cselekmények elkerülése érdekében.

Hoffmann Rózsa oktatási államtitkár válaszában elmondta: az új köznevelési törvény célja pont a nevelés erősítése, hogy olyan elveket, erkölcsi értékeket juttasson el a diákokhoz, amelyek meggátolják például az ilyen esetek megtörténését. Emellett az államtitkár kiemelte a szülők felelősségét is ezen értékrend kialakításában és átadásában.

Jobbik: egyre nagyobb a társadalmi szakadék

Volner János (Jobbik) felszólalásában a 2010-es Központi Statisztikai Hivatali (KSH) adatokra hivatkozva arról beszélt, hogy már "latin-amerikai szintűek" a társadalmi különbségek és ezen csak tovább rontanak az adójóváírás és a szuperbruttó eltörlésével, amellyel minden bruttó 210 ezer forint alatt kereső ember rosszul fog járni 2012-től. Az ellenzéki politikus felkérte a kormányt, hogy térjenek le erről a megszorító politikáról, mert ez az ország elszegényedéséhez vezet majd.

Emellett Volner János felhívta arra a figyelmet, hogy szerinte Orbán Viktor "penetránsan hazudik", amikor azt állítja, hogy a Jobbik nem fizetné vissza az államadósságot, holott csak az újratárgyalását szorgalmazza az ellenzéki párt.

Soltész Miklós szociális államtitkár válaszában felhívta az ellenzéki politikus figyelmét a 2011-es adatokra is, amelyek szerinte jobb képet mutatnak. A kormány intézkedéseivel segíti a gyermekvállalást és a segélyezés világának átalakításával ösztönzi a munkába való visszatérést; ezt a munkát folytatni fogja továbbra is - mondta.

LMP: katasztrofális helyzetben vannak az emberi jogok Magyarországon

Szabó Tímea (LMP) az elmúlt másfél év egyik legdurvább jogsértésének nevezte, hogy december 3-án a Duna Televízió és az m1 Híradójában kitakarva jelent meg Lomnici Zoltán, az Emberi Méltóság Tanácsának elnöke. Az ellenzéki politikus szerint a december 10-e az emberi jogok világnapja alkalmából le kell szögezni: Magyarországon katasztrofális helyzetben vannak az emberi jogok. Szerinte a Fidesz kormányzása a demokratikus fejlődést évtizedekre veti vissza, sorra fogadták el az olyan törvényeket, amelyek korlátozzák, vagy súlyosan gyengítik a szabadságjogokat, a közérdekű adathoz való hozzáférést, vagy a gyülekezési jogot, valamint kiüresítik parlamentarizmust is. Emellett szerinte a kormány korlátozta az információszabadságot, és a választókerületek átrajzolásával meg akarja akadályozni a leváltását.

Szerinte az emberi jogok farigcsálásával nem könnyítik meg a válságból való kilábalást, hanem pont megnehezítik azt, ugyanis a jogaikban korlátozott emberek minden dühe a kormánypártokra hullik majd vissza.

Az LMP-s képviselő felszólalása alatt frakciótársai egy-egy papírlappal eltakarták arcukat, hogy "megkönnyítsék az m1 Híradó szerkesztőinek dolgát és megkíméljék őket az utólagos retusálástól".

Balog Zoltán államtitkár válaszában elmondta: szerinte is sérti a személyiségi jogokat, ami a közmédiában történt december 3-án, ezt ki kell vizsgálni és a felelősökön számon kell kérni, de erre a médiatörvény alkalmat és lehetőséget is nyújt. A kormánypárti politikus szerint egyébként Szabó Tímea elkövette azt a gyakori hibát, hogy összegyűjtötte minden sérelmét és a "az emberi jogok alapján állva megpróbálta politikai fegyvereként használni azokkal szemben, akiket nem kedvelnek".

KDNP: Sopron a hűség városa

Firtl Mátyás (KDNP) a soproni népszavazást idézte fel, amikor a város úgy döntött, Magyarországhoz kíván tartozni. A népszavazás 90. évfordulóját e napokban ünneplik - mondta, hozzátéve: példaadó a Sopron megmentésért folytatott küzdelem néhány mozzanata. Felidézve az akkori történéseket kiemelte, hogy anyaországi és határon túli magyarok szálltak szembe az osztrák túlerővel. A KDNP-s politikus szerint a város méltó rangját a 80. évfordulón az első Orbán kormány adta meg, amikor a hűség napjává nyilvánította a szavazás napját, december 14-ét. Ünnepüket tenné teljessé, ha a kormány a nyolcvanadik évfordulóhoz hasonlóan a városban tartana kihelyezett ülést - jelezte.

A kormány nevéből senki sem reagált a felszólalásra.

Így reagáltak a pártok a miniszterelnök beszédére:

14:40
- A következő időszak legfelelősségteljesebb és legnehezebb döntése előtt állunk - mondta Lázár János, a Fidesz frakcióvezető hétfőn, a miniszterelnök napirend előtti felszólalásra reagálva a parlamentben.
Úgy fogalmazott: könnyen lehet, hogy kompromisszumokat kell kötnünk, de kérdés, hogy hol a határ, milyen megállapodásra van szükség, kell-e megállapodást kötnünk, ugyanakkor ez nem lehet csak a kormány felelőssége.

Európa kemény intézkedésekkel most megerősíti a halára ítélt eurót, de a kérdés az, hogy azoknak az országoknak, akik nem fizetnek euróval, miért kellene ugyanilyen szigorú, fiskális, monetáris szabályokat bevezetni - vetette fel.

14:26 - A KDNP szerint Orbán Viktor múlt heti döntése az Európai Uniós kormányközi megállapodással kapcsolatban két okból is helyes volt.
Harrach Péter frakcióvezető a miniszterelnök hétfői napirend előtti felszólalására reagálva leszögezte: egyrészt a parlamentnek kell döntenie ilyen nagy jelentőségű kérdésekben, másrészt pedig Orbán Viktor elment addig, ameddig az adott körülmények között a nemzeti szuverenitás védelmében el lehetett menni. "Ilyen helyzetben a bölcsesség egy követelmény" - tette hozzá a kereszténydemokrata politikus.

14:22 - A Jobbik elnöke szerint úgy sikerült az elmúlt hétvége, ahogy az elmúlt másfél-két év, azaz "sok hűhó semmiért".

Vona Gábor pártelnök a kormányfő hétfői napirend előtti felszólalására reagálva azt mondta, hogy ha valóban érdemi vitát akarnak, egy lehetőség maradt, ha a magyar társadalomhoz fordulnak. Írjanak ki népszavazást erről a kérdésről! - szólított fel.

Az ellenzéki politikus élesen bírálta a szocialisták nyilatkozatait is, és azt mondta, szerinte ha valamiért kritizálni lehet a miniszterelnököt, az az, hogy miért nem volt sokkal következetesebb, akkor, amikor Magyarország szuverenitását meg kell őrizni.

14:21 - Az MSZP szerint Orbán Viktor kormányfő nem az ország szuverenitásának féltéséből mondott nemet múlt héten az uniós kormányközi megállapodásra, hanem mert felmérte, hogyha ehhez csatlakozik, akkor befellegzett a különutas gazdaságpolitikának és a gazdasági szabadságharcnak.

Mesterházy Attila frakcióvezető a miniszterelnök hétfői napirend előtti felszólalására reagálva a parlamentben azt mondta: bár Orbán Viktor megpróbálta úgy beállítani, hogy mindenért az előző kormányok felelősek, valójában a kormányfő és a gazdasági miniszter "téves és dilettáns" gazdaságpolitikának az egyenes következménye a jelenlegi helyzet.
Az MSZP szerint fontos lenne, hogy Magyarország csatlakozzon ehhez a megállapodáshoz, Orbán Viktornak pedig arra is felelnie kellene, hogy mi történik akkor, ha Magyarország kimarad ebből az egyezségből - hangoztatta Mesterházy Attila.

14:10 - Az LMP szerint a miniszterelnöki leltárból kimaradt, hogy elbukott az államadósság elleni szabadságharc, megbukott a költségvetés és elbukott az a harc is, amit az egymillió munkahely tíz év alatti megteremtéséért indítottak.

Schiffer András frakcióvezető a miniszterelnök hétfői napirend előtti felszólalására reagálva azt mondta: a szuverenitás nem a miniszterelnöké, nem a Fidesz-KDNP-é, hanem a népé.

Az LMP-s politikus szerint szükség lenne arra, hogy a kormányfő nemzeti válságtanácsot hívjon össze, és valódi nemzeti minimumra törekedjen az IMF-el folytatandó tárgyalások során.

Magyarország nem akkor lesz versenyképes, ha magyarok jövőre kevesebb pénzért többet dolgoznak, hanem akkor ha kiszámítható jogrend van - fűzte hozzá.

Orbán Viktor napirend előtt:

13:52 -
Csökkenteni kell a jövő évi növekedési előrejelzést, és magasabb euró-forint árfolyammal kell számolni - jelentette ki Orbán Viktor miniszterelnök hétfőn, napirend előtt a parlamentben, utalva a 2012-es büdzsé várható átalakítására.

A kormányfő hozzátette, hogy eközben - ez euróválsággal szembeni védekezés részeként - pénzügyi védőhálót is ki kell feszíteni, és erre "nem tud jobb megoldást", mint a Nemzetközi Valutaalappal (IMF) kötött új típusú biztonsági megállapodást.

Orbán Viktor napirend előtti felszólalása az Országgyűlésben. Fotó: MTI (galéria)

Kitért arra is, hogy meg kell indítani az új növekedési akciótervet, amelynek összeállítását Matolcsy György nemzetgazdasági miniszter vezeti.

13:51 - A miniszterelnök szerint az eurózóna válsága hosszabbnak ígérkezik, mint ahogyan eddig mondták, ezért a következő év viharos lesz Európában és Magyarországon is.

Orbán Viktor hétfőn napirend előtt azt mondta a parlamentben: a gyors válságkezelés - nem kockázatmentes - eszközeit a brüsszeli csúcstalálkozón elvetették, az eurózóna országai úgy döntöttek, hogy nem bocsátanak ki eurókötvényeket, az Európai Központi Bank nem vásárol állampapírokat, és a tagállamok nem adnak össze annyi pénzt a válságalapba, ami megnyugtatná a piacokat.

Véleménye szerint mindebből az következik, hogy a következő év, különösen annak első fele viharos lesz Európában "és viharos lesz nekünk is".

13:49 - Három politika mentén kezdte meg a kormány a múlt hibáinak kijavítását: a tehermegosztás politikája, a felelősség politikája és az átszervezés politikája mentén - mondta a miniszterelnök hétfőn, az Országgyűlés előtt, napirend előtti felszólalásában.

Orbán Viktor az első közé sorolta a terhek megosztását az álla, az üzleti szféra és a családok között. Ide sorolta a bankadót, a multikat terhelő adót és a végtörlesztést, ennek kapcsán megjegyezve: a Magyar Bankszövetséggel folytatott tárgyalások a megegyezés irányába hatnak.
A felerősítés politikájának nevezte az alulról nyitott középosztály megerősítését, amelyet a Startmunka program, az arányos adórendszer, a családtámogatások és az Új Széchenyi Terv segít.

Az átszervezés politikája keretében kevesebb bürokráciát, ésszerűbb területi rendszert, egészségügyet, színvonalasabb oktatást, hosszú távú biztonságot nyújtó nyugdíjrendszert, felzárkóztató szociális ellátásokat és biztonságos igazságszolgáltatást ígért a miniszterelnök.

13:47 - Három politika mentén kezdte meg a kormány a múlt hibáinak kijavítását: a tehermegosztás politikája, a felerősítés politikája és az átszervezés politikája mentén - mondta a miniszterelnök hétfőn, az Országgyűlés előtt, napirend előtti felszólalásában.

Orbán Viktor az első közé sorolta a terhek megosztását az álla, az üzleti szféra és a családok között. Ide sorolta a bankadót, a multikat terhelő adót és a végtörlesztést, ennek kapcsán megjegyezve: a Magyar Bankszövetséggel folytatott tárgyalások a megegyezés irányába hatnak.
A felerősítés politikájának nevezte az alulról nyitott középosztály megerősítését, amelyet a Startmunka program, az arányos adórendszer, a családtámogatások és az Új Széchenyi Terv segít.

Az átszervezés politikája keretében kevesebb bürokráciát, ésszerűbb területi rendszert, egészségügyet, színvonalasabb oktatást, hosszú távú biztonságot nyújtó nyugdíjrendszert, felzárkóztató szociális ellátásokat és biztonságos igazságszolgáltatást ígért a miniszterelnök.

13:40 - A kormányfő szerint a magyarok ma két nagy küzdelemben vesznek részt: a múlt hibáinak kijavításában és abban a harcban, amelyet Európa folytat az euróövezet válságával.

Orbán Viktor hétfőn, napirend előtt az Országgyűlésben az utóbbival kapcsolatban azt mondta: az eurózóna válsága nem Magyarország válsága. A válság a közös pénz válsága, de Magyarországot is rosszul, sőt fájdalmasan érinti, tehát elemi érdekünk, hogy sikerüljön kilábalni belőle. De "nem tőlünk ered, nem mi okoztuk, és nem is mi tudjuk megoldani" - hangsúlyozta a miniszterelnök.

Kiemelte: a főszabály az, hogy nekünk a saját magunk és nem mások fejével kell gondolkodnunk.

13:37 - Orbán Viktor hétfői napirend előtti felszólalásában az Országgyűlés Európai Uniós nagybizottságát kérte fel, hogy vegye kézbe az előző heti európai uniós csúcson megismert válságkezelő tervekkel kapcsolatos parlamenti viták előkészítését.

13:35 - Orbán Viktor vízválasztónak tartja, hogy az eurózóna tizenhét tagállama új szerződést köt, elkötelezve magát a költségvetési unió létrehozása mellett, amelyet gazdasági, majd akár politikai unió követhet.
A miniszterelnök parlamenti napirend előtti felszólalásában hétfőn azt mondta: a megállapodás súlyosan érinti a nemzeti szuverenitás kérdését, hatásköröket von el a tagállami törvényhozásoktól, és lehetőséget ad arra, hogy kívülről beleszóljanak az országok költségvetésébe, például a hiány megállapításával kapcsolatban.

Mint mondta, a múlt heti brüsszeli tanácskozáson az a vélemény alakult ki: létezik jogi megoldás arra, hogy a tizenhét tagállam az Európai Unió felbomlása nélkül megállapodjon egymással. Ugyanakkor arra is kitért, hogy a britek elutasítják a franciák és németek által kezdeményezett együttműködést. Ezzel kapcsolatban azt javasolta: az Országgyűlés fontolja meg, van-e bármi kivetnivaló a brit álláspontban.

13:31 - Általános vitára alkalmasnak találta a nemzeti vagyonról szóló törvényjavaslatot hétfői ülésén az Országgyűlés számvevőszéki és költségvetési bizottsága.

A képviselők 17 igen és három nem szavazat mellett találták általános vitára alkalmasnak a javaslatot.

Hegmanné Nemes Sára, a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium államtitkára kiemelte: a nemzeti vagyonról szóló törvény alapját az Alaptörvényben meghatározott, a nemzeti vagyonra vonatkozó előírások képezik. Az Alaptörvény ugyanis kinyilvánítja, hogy az állam és a helyi önkormányzatok vagyona nemzeti vagyon.

A nemzeti vagyon megőrzésének, védelmének és a nemzeti vagyonnal való felelős gazdálkodásnak a követelményeit pedig sarkalatos törvény határozza majd meg. Emlékeztetett: az Alaptörvény rögzíti azt is, hogy az állam kizárólagos tulajdonának és kizárólagos gazdasági tevékenységének körét, valamint a nemzetgazdasági szempontból kiemelt jelentőségű nemzeti vagyon elidegenítésének korlátait és feltételeit szintén sarkalatos törvény rögzíti.

12:42 - Nem szabad módosítani a 2012-es költségvetés főszámait - jelentette ki Orbán Viktor miniszterelnök hétfőn.

A kormányfő a Fidesz-KDNP frakcióüléséről távozóban újságíróknak azt mondta: a költségvetés esetleges módosításáról szerdai ülésén tárgyal a kabinet, utána pedig a kormánypárti képviselőcsoport is.

"A főszámokat nem csak hogy nem kell, hanem nem is szabad módosítani. Van egy világos gazdaságfelerősítő, -megerősítő stratégiánk, ahhoz bizonyos államadóssági számok, költségvetési hiányszámok tartoznak. Tehát azokon nem akarunk változtatni, azokat tartani kell, dacára annak, hogy kisebb lesz a növekedés, és gyengébb lesz a forint, mint ahogy ez még az október eleji időkben látszott" - közölte a miniszterelnök.

12:30 - Tárca nélküli miniszterként fogja irányítani a Nemzetközi Valutaalappal (IMF) folyó tárgyalásokat Fellegi Tamás, aki múlt héten mondott le fejlesztési miniszteri posztjáról. Ezt Orbán Viktor miniszterelnök közölte hétfőn.

10:53 - Az MSZP azt kezdeményezi, hogy a kormány december 23-áig nyújtsa be az Országgyűlésnek az euróválsággal kapcsolatos magyar álláspontról szóló jelentését.

Ezt hétfőn benyújtott határozati javaslatában indítványozta Mesterházy Attila, a szocialisták frakcióvezetője. A "Magyarországnak az euróválság megoldásában való részvételéről" szóló javaslat szerint az Országgyűlés kinyilvánítja, elkötelezett abban, hogy Magyarország önállóságának és érdekeinek figyelembe vételével részt vegyen az Európai Unió és az euróövezet tagállamai pénzügyi stabilitásának megteremtésében, elkötelezett az európai integráció mellett, és hangsúlyozza, hogy Magyarország alapvető érdeke a befektetések biztonságának, a költségvetési hitelességnek és bizalomnak a fenntartása.

Az indítvány felfogadásával az Országgyűlés felhívná a kormányt, hogy a pénzügyi válság megoldására irányuló javaslatokra, az európai pénzügyi stabilitás megteremtésére és az európai integráció mélyítésére vonatkozó magyar álláspont tervezetét jelentésként nyújtsa be az Országgyűlésnek december 23-ig.

Az előterjesztés felelőseként a miniszterelnököt nevezik meg.

A javaslat indoklásában azt írja Mesterházy Attila, hogy a kormánynak ki kell alakítania álláspontját az euróválsággal kapcsolatos német-francia javaslatról, amit az Országgyűlés megtárgyal, s így a magyar álláspont egy kiérlelt, minden szempontot mérlegelő vitában alakulhat ki.

Az Országgyűlés hétfői ülése Orbán Viktor napirend előtti felszólalásával kezdődik, amelyben a miniszterelnök várhatóan az előző heti európai uniós csúcson megismert válságkezelő terveket ismerteti, illetve megerősítheti a jövő évi költségvetés átdolgozásának szükségességét.

A kormányfő felszólalásáról szóvivője, Szijjártó Péter adott tájékoztatást pénteken, ennek alapján Orbán Viktor arról a kormányközi szerződésről tájékoztathatja az Országgyűlést, amelyet az euróövezet 17 országa készít a költségvetési fegyelem szigorításáért. A tervezett együttműködéstől a tagállamok közül csak Nagy-Britannia zárkózott el, míg több eurózónán kívüli ország, köztük Magyarország is azt jelezte, hogy a parlament felhatalmazásához köti csatlakozását. A magyar miniszterelnök ezt azzal indokolta, hogy csak az Országgyűlés járhat el a nemzeti szuverenitást érintő kérdésekben.

9:06 - "Még csak most kezdem" - ezt válaszolta a Fidesz-KDNP hétfő reggeli frakcióülésére érkezőben Orbán Viktor miniszterelnök arra az újságírói kérdésre, milyen átalakítások lesznek a jövő évi büdzsében.

A költségvetési törvényjavaslat átalakítását pénteken Brüsszelben jelentette be a kormányfő, az m1-nek adott hétvégi interjúban pedig azzal indokolta, hogy egyrészt az eurózóna gazdaságai rosszabbul fognak teljesíteni jövőre, mint korábban, másrészt pedig ha az euróövezet országai nem tudják megerősíteni a közös pénzt - és úgy tűnik, ez lassan halad -, akkor annak kedvezőtlen hatása lesz a forint árfolyamára, ezért a 2012-es költségvetést más euró-forint árfolyamon kell kiszámolni, mint amivel a benyújtáskor kalkuláltak.

A Fidesz-KDNP képviselőcsoportjának hétfői ülésén - Lázár János Fidesz-frakcióvezető korábbi tájékoztatása szerint - a köznevelési törvényjavaslathoz benyújtott módosító indítványokról is tárgyalnak majd a kormánypárti politikusok, csakúgy, mint az önkormányzati, valamint az új választási törvény javaslatához érkezett módosító indítványokról.

Korábban:

Orbán Viktor napirend előtti felszólalásával kezdődik az Országgyűlés mai ülése. A miniszterelnök várhatón az előző heti európai uniós csúcson megismert válságkezelő terveket ismerteti, illetve megerősítheti a jövő évi költségvetés átdolgozásának szükségességét.

A kormányfő felszólalásáról szóvivője, Szijjártó Péter adott tájékoztatást pénteken, ennek alapján Orbán Viktor arról a kormányközi szerződésről tájékoztathatja az Országgyűlést, amelyet az euróövezet 17 országa készít a költségvetési fegyelem szigorításáért. A tervezett együttműködéstől a tagállamok közül csak Nagy-Britannia zárkózott el, míg több eurózónán kívüli ország, köztük Magyarország is azt jelezte, hogy a parlament felhatalmazásához köti csatlakozását. A magyar miniszterelnök ezt azzal indokolta, hogy csak az Országgyűlés járhat el a nemzeti szuverenitást érintő kérdésekben.

A miniszterelnök felszólalása után a megszokott interpellációs blokk, majd határozathozatalok következhetnek. Utóbbiak során kizárólag képviselői módosító indítványokról dönt a Ház.

A szavazások után, feltételezhetően már az esti órákban kezdődhet a kormány nemzeti vagyonról szóló előterjesztésének általános vitája 6 órás időkerettel, majd a Magyarország címerének és zászlajának használatáról, valamint a szabálysértésekről szóló javaslatok, illetve a rendvédelmi törvénymódosítás részletes vitája következhet, egyenként 4 óra 20 perces időkerettel.

Az Országgyűlés - az előzetesen megadott napirend alapján - háromnapos ülést tart a héten, elfogadhatja az új munka törvénykönyvét, illetve megválaszthatja az új bírósági rendszer vezetőit. A Ház ezt követően 2011-ben már csak december 19-én és 23-án ülne össze.

Olvasóink írták

83 hozzászólás
 • 83. dorombolok 2011. december 14. 18:47
  „Amit lehetett azt orbánék elbazilikáztak , de rendesen!”
 • 82. pancser 2011. december 14. 07:23
  „Orbánék mindent rákennének a külföldre. Van irá vevő, mármint erre a hazugságra. Az államadósság jottányit sem csökkent, a gazdaság nem fog nőni. Egyet tehetünk, kiütjük őket a hatalomból a következő választásokon. Úgy járunk Orbánnal, mint az ukránok Juscsenkóval, vagyis kiderül, hogy nála még Gyurcsány is jobb volt.”
 • 81. load 2011. december 13. 23:59
  „81. gjozsi88
  "morz!
  Gyurcsány azt mondta, hogy el lehet menni, aki nem tud itt élni......!"
  Még csak azt sem.
  Gyurcsány az OÉT ülésén mondta a munkaadóknak, amikor Széles Gábor aggódni kezdett a bankok megemelt nyereségadója miatt.
  Itt a korabeli hír:

  2006.06.15. 17:27
  Indulatosan reagált Gyurcsány Ferenc a munkaadók felvetéseire az Országos Érdekegyeztető Tanács ülésén. Amikor a munkaadók megkérdőjelezték a tervezett adóemelések egyensúlyjavító szándékát, a kormányfő élesen bírálta őket, és közölte: el lehet menni Magyarországról - tudósít a Hír TV

  ",,Lehet Szlovákiával példálózni. És el lehet dönteni, hogy szlovák viszonyokat szeretnénk-e. Szlovák nyugdíjakkal. Persze, nem kell fizetni az osztalék után adót, nem kell! Nem kell fizetni annyi tb-t! Nem kell! De lényegében magyar árszínvonal mellett fele annyi a nyugdíj, mint nálunk. Ez a programja a munkáltatóknak? Én is tudok keményen kérdezni! Ez? Hogyan fogjuk kifizetni a nyugdíjakat? Hogyan? El lehet menni Magyarországról! Itt lehet bennünket hagyni, kérem szépen! Tessék! Lehet menni!"
  Hatalmas fideszes hazugság legenda lett belőle.”
 • 80. machers 2011. december 13. 20:41
  „71. Túrabakancs 2011.12.12. 23:20
  "néha rosszak, néha jók, nagy részükről csak utólag derül ki."
  Ez a megállapítás a dilettánsokra igaz. Kormányod intézkedéseivel a szakértők első pillanattól kezdve nem értettek egyet. Pl. egykulcsos szja, mnyp államosítása, különadók, stb, stb. A csodálatos 2012-es költségvetés már az első változatban megbukott.
  A fidesz szakértelme addig terjed csak, hogy a Túró Rudit hogyan adóztassák, illetve a magyar selyemhernyótenyésztés beindítása, mint kitörési pont.
  Mindkét dolog a többi ökörséggel együtt parlamenti felszólalás témája volt.”
 • 79. gjozsi88 2011. december 13. 18:05
  „morz!
  Gyurcsány azt mondta, hogy el lehet menni, aki nem tud itt élni......!
  A Fidesz olyan politikát folytat, hogy el kell menni, mert itt nem tud élni!!!!
  Csak az Eisentadti munkaügyi központban 3000 egészségügyi dolgozó álláskereső kérelme van bennt!
  Az üzemek kapuin magyar nyelvű felirat, hogy "nincs munka!´
  Azaz tömegével menekülnek a zemberek!!!!!
  Remélem látod a különbséget!!!!!”
 • 78. Köszörűs 2011. december 13. 18:03
  „79.morz!
  Ezt Gyurcsány so´sem mondta!
  A Fidesz propagandistái sulykolták a zemberekbe, hogy Gyurcsány ezt mondta.
  A sok "böszme" papagáj meg még mindig ezt fújja!”
 • 77. morz 2011. december 13. 16:22
  „78. anyádafatelepen 2011.12.13. 13:41
  "Ki lehet menni és megpróbálni másutt ha itt nem tetszik, azt talán egyszer leesik a tantusz hogy nem rózsásabb másutt se,"

  Jé, mintha Gyurcsány is ezt mondta volna valaha...”
 • 76. dorombolok 2011. december 13. 11:17
  „Aki a viharba navigálta a hajóját attól csak elhihetjük.”
 • 75. mindigatutit 2011. december 13. 10:54
  „még annyi,hogy a dohányboltok államosításával hány munkahely lesz?ja ,hogy kevesebb köszi viki”
 • 74. mindigatutit 2011. december 13. 10:46
  „nem értem ezeket a fideszfanokat!ilyen rövid a memóriájuk??"mely bármilyen hihetetlen, de értünk van"-ezzel mire gondolsz?ja a 27%-os áfa,az államosított nyugdívagyon,az államosítások,a kúria elnöke,nyolc után a 18éves gyerek csak szülői felügyelettel mehet ki ezmiiiiiiiiiiiiiiiiiii,stb..
  meg különben is jövedéki adó csökkentése(üzemanyag miatt,de ugye ezt emelték,egyszeri nagyarányú adócsökkentés,mert az emúttnyóccév,mer a gyurcsány,ne az zemberek fizessék meg stb”
 • 73. kerteszb 2011. december 13. 10:25
  „Bakancska, szerinted ugye az is rendben van, hogy Orbánék házi barátja, Szájer felesége lett a főbíró, ugye?

  Tudod mit? Szerintem is rendben van! Csak nem egy demokráciában, hanem a balkáni orbanisztánban :((”
 • 72. spiderz 2011. december 13. 06:19
  „62. anyádafatelepen 2011.12.12. 21:29
  Van benne valami, de..... Azok az emberek, akik azt látják, hogy évek óta csak lefelé csúsznak, joggal méltatlankodnak. Nem a nyers répát eszik 10 másikkal gyertya mellett, de már látják, hogy ha így folytatják, még az is lehet.
  Nincs szükségünk a múlt bűnözőire, de a jelenét is ki kellene takarítani!
  A legegyszerűbb ember is tudta, hogy elherdálják a nyugdíj vagyont, jelen gazdasági helyzetben meggondolatlan butaság az egykulcsos adórendszer, stb.
  A "Két hát alatt rendet teszünk" politikája sem működött, mert csak az adófizetők állnak vigyázzba, míg a nem hiába születettek segílykével pózolnak a neten, a rendőrségnek színes nyomtatóra nem kerül, a kórháznak gyógyításra. az orvosoknak méltó bérekre (paraszolvencia nem ér!), a szétvert hazai iparnak újjászületésre, a közlekedési vállalatoknak járművekre.
  Kár addig EU harmonizálni, míg a hazai gazdaság nem nevel ki egy erős középosztályt, aki a vállán viszi az egész gazdaságot. Mi Viktorunk és holdudvara saját érdekei fényében megformálta alkotmányunkat, törvényeinket. Diktatórikus módszerekkel nem lehet rendszert építeni, még ha a matricára demokrácia is van írva.

  Egy-két kanyi elképzelés: Képviselők havi illetményének csökkentése (most évi 3 milliárdunkba vannak alaphangon), különböző juttatások megszüntetése (céges kocsi, költségtérítések), segélyezési rendszer szigorú felülvizsgálata, hatékony nyomozás a "privatizált" vagyonok visszaszerzésére, szolgáltatók-és bankok extra profitjának felülvizsgálata, a korrupció megszüntetése, a pénz szórás szigorú szankcionálása.
  Lehetne folytatni a sort, de mindenki tudja, és senki sem olvassa.”
 • 71. pancser 2011. december 13. 00:15
  „Nem azzal van a bajom, hogy ki kell fizetni az államadósságot, hanem azzal az indulati és érzelmi politizálással amiből soha nem jött ki semmi jó. sorolhatnám a példákat, a baj ezzel az, hogy milliárdokat hajítunk ki az ablakon. Néhány példa: állampolgársági törvény, GMO betiltása, új alkotmány, végtörlesztés, bankellenesség, és így tovább. A gazdaság megállt, a beruházók elmaradtak a hitel elszállt, a munkahelyek száma nem nőtt, gazdasági verseny helyett magyarkodás stb. Hova vezet ez? Lehet, hogy a Vona féle fasiszta kommunizmushoz? Ebben ugyan nem vagyok biztos, de hogy az országot leültették ez már tény. A forint leértékelődése miatt elveszett az államosított nyugdíjvagyon is!”
 • 70. Túrabakancs 2011. december 12. 23:20
  „öszödi!
  Én sem örülök a kormány minden intézkedésének, de próbálom józan ésszel belátni, hogy a semmiből
  egyik párt sem tud juttatni eleget ebben a gazdasági helyzetben. A lehetőségekhez mérten szerintem még örülhetünk is is, hogy csak ennyire van behúzva az a bizonyos nadrág. Látva a többi országokban lévő tömegtüntetéseket láthatjuk, hogy mindenhol gondok vannak. A banki politikát és hozzáállást kellene együttesen támadni és okolni, nem azt a kormányt, mely bármilyen hihetetlen, de értünk van. Vannak rossz döntések elismerem, viszont a különleges helyzetek különleges intézkedéseket hoznak magukkal, amik néha rosszak, néha
  jók, nagy részükről csak utólag derül ki. Jó lenne ha a kutya nem harapdálná a saját farkát. Bár sajna ehhez
  kicsi esélyt látok az alattam hozzászólók írásait figyelembe véve. Egyébként fóbiám nincsen, de hobbijaim
  annál inkább. :) Nekem szerencsére valóban nincsenek mindennapi gondjaim, /sőt/ de erről én tehetek, emiatt
  megtanultam hogy ne másokat hibáztassak, attól jobb nem lesz úgysem.”
 • 69. Lone_wolf.. 2011. december 12. 23:15
  „"Ráadásul ha valakinek pár ezer Ft hiány felborítja a havi büdzséjét, az megint csak szerintem egy kicsit
  gondolkodjon el a saját döntési hibáin."
  Te már csak tudod ugye? Örülök hogy nincsenek ilyen problémáid.Nyilván röhögve kijössz a keresetedből.Aki meg nem az annyit is ér nem?
  63. Az utolsó sorod sajnos nagyon igaz.”
 • 68. Alerich 2011. december 12. 23:13
  „66. Túrabakancs :
  Tudod az a baj,hogyha NEM lesz megállapodás,akkor lesznek csak igazán megszorítások(jut eszembe,milyen megszorítások?Olyanok ebben a kurzusban nincsenek is!)Lehet hogy rühös a kutya,de akkor se a farok csóválja!Ez is (keletközépjobb)dakota!”
 • 67. öszödiböszme 2011. december 12. 22:50
  „Túrhásbakancs.
  Neked azért nagyfokú frusztrációd van. Őszintén milyen fóbiád van? Szerinted ki az a hülye aki ennek a siralmas állapotnak örül?? Saját zsebünkre megy a játék!!! Engem nagyon nem érdekelnek személy szerint a pártok. Csak azt látom az ország süllyed, az embereknek tele van a hócipőjük a te törpe viktátorával!!!”
 • 66. Túrabakancs 2011. december 12. 22:41
  „anyádafatelepen ! /63/
  Teljesen igazad van! Pont emiatt írtam előzőleg azt, hogy a balos hozzászólók
  sajnos rosszindulatúak és kárörvendőek. Egyszerűen nem veszik figyelembe, hogy
  az egész világon, de főleg itt Európában még a gazdagnak titulált országokban sem
  lesz %-ban mérhető fejlődés az elkövetkezendő hosszabb periódusban, sőt recesszió
  is bekövetkezhet. Ilyen pl. Németo.. vagy Svájc. Úgy látszik Orbán ott is irányít ezek szerint! :))
  Az itt siránkozó és gyalázkodó emberek meg mind nagy többséggel maguknak okozták a pénzügyi
  krekket, de ugye egyszerűbb másokat hibáztatni a saját baromságaiknál. Jönnek páran hogy ennyivel
  meg annyival kevesebbet fognak keresni, miközben a cigarettára tízezreket költenek havi szinten, vicc!
  Ráadásul ha valakinek pár ezer Ft hiány felborítja a havi büdzséjét, az megint csak szerintem egy kicsit
  gondolkodjon el a saját döntési hibáin.
  Öszödi!
  Szerintem neked lelki problémáid vannak, nem kicsit, nagyon! Komolyan. Ennyire rosszindulatú
  hozzászólásokat régen olvastam már a hozzászólók részéről itt a Kisalföld oldalon. Semmi lényeg,
  csak a végeláthatatlan gúnyos hasonlatok, személyes rágalmak...szánalmas vagy ember.”
 • 65. Madarász 2011. december 12. 22:41
  „53. Nem mondod, hogy te ezt a propaganda maszlagot még beveszed?!”
 • 64. Túrabakancs 2011. december 12. 21:49
  „Én őszintén kívánom, hogy az IMF -el legyen egy sikeres megállapodás, hiszen
  a magyar ember szeret szenvedni, legalábbis a legtöbb itt hozzászóló ezt engedi
  sejtetni velem! De aztán ha majd nem lesz mit ennetek a szigorítások miatt ami
  a megállapodás alapja lesz, nehogy sírjatok mint a menyét, melynek éppen csap-
  kodják a fejét. Amíg az MSZP a felmérések szerint csak a 3-ik párt, nem kell mitől
  tartani szerencsére, nemsokára eltűnnek a süllyesztőben. Az itt kárörvendő emberek
  meg megérnek egy misét az biztos!”
83 hozzászólás

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Árokba hajtott autójával egy házaspár - meghaltak

Egy házaspár mindkét tagja a helyszínen meghalt Püspökladány belterületén hétfő délután, amikor… Tovább olvasom