Kisalföld logö

2017. 12. 15. péntek - Valér 4°C | 8°C Még több cikk.

Orbán: megszületett a nemzeti centrum

Orbán Viktor szerint a kormány megalakulása óta eltelt ötvenhat nap jelentősége, hogy a józan ész Magyarországon is túllépett a XX. század ideológiai keretein, és megszületett egy új politikai közösség, a nemzeti centrum. A miniszterelnök csütörtöki napirend előtti beszédében az Országgyűlésben megerősítette: Magyarország az év végére teljesíti a 3,8 százalékos költségvetési hiányt.

A kormányfő a parlamenti ülésszakot értékelve leszögezte: a nemzeti centrumnak köszönhetően az új Országgyűlés a cselekvés helyszíne lett, és nem egészen két hónap alatt többet végzett, jelentősebb változásokat hajtott végre, mint elődei nyolc év alatt.

A nemzeti centrum a józan ész közössége, mindenki beletartozik, aki szerint a józan ész fontosabb, mint az ideológiai megosztottság - húzta alá. Mindenki beletartozik, aki nem akarja - fűzte hozzá -, hogy a múlt, az áprilisi választásokon lezárt korszak, megdöntött rendszer visszatérjen, aki bízik abban, hogy a nemzeti együttműködés rendszerében "képesek leszünk jobb jövőt teremteni".

A miniszterelnök kiemelte, hogy a nemzeti centrum mindenki felé nyitott, szabad közösség, csak az nem tartozik bele, aki nem akar a része lenni; azt a polgári oldal választási sikere hozta létre, de tudni, hogy sok baloldali is ide szavazott.

A választáson győztes erőknek több baloldali szavazójuk van, mint magának az MSZP-nek - fogalmazott azzal, hogy a nemzeti centrumban a baloldali szavazók is ott vannak több száz ezren. Az új kormány őket is képviseli, ezért a baloldali értékvilágú emberek felkérése, kinevezése jelentős, fontos állami feladatokra, nem politikai gesztus, hanem a "nemzeti centrumpolitika lényegi eleme" - közölte példaként említve az Állami Számvevőszék alelnöki és az alkotmánybírói posztot.

A nemzeti centrumról - amely hosszú távú biztonság, a stabilitás, fejlődés záloga lehet - azt mondta még: ezt a közösséget a társadalom nagy többségének közös értékei tartják össze, ezek a munka, az otthon, a család, az egészség és a rend.

Orbán Viktor ezt megelőzően hosszan beszélt arról, hogy egész Európában az XX. századi ideológiai keret a század végére kifulladt; azok az országok tudták kezelni a feszültségeket, ahol létrejött a társadalmi-politikai paletta közepe táján egy nagy, erős közösség, amely képes volt félretenni a XX. századi ideológia vitákat, képes volt a józan ész nevében megegyezésre jutni a kivezető út irányairól, közös jövőképről.

Felhívta a figyelmet a magyar politika európai léptékű, mélyreható átalakulására és megújulására. Megismételte: áprilisban kétharmados forradom történt, amely átalakította a magyar közéletet; ez az átalakulás alkotmányos volt és választások útján történt.

Orbán Viktor kiemelte: a választásokon létrejött kétharmados többségből tartós politikai közösséget szeretne formálni; ezt centrális erőtérnek, vagy nemzeti együttműködés rendszerének nevezték el.

A politika első számú feladata a közösségépítés - emelte még ki. Ezért számára a kormányzás értelme a nemzeti centrum védelme, erősítése, bővítése; amiért kormányoznak, az a nemzeti centrum, ahogy kormányoznak, a nemzeti együttműködés rendszere.

Orbán Viktor miniszterelnök napirend előtti felszólalását mondja az Országgyűlés nyári rendkívüli ülésszakának utolsó ülésén, amelyen a parlament új házelnököt, alkotmánybírákat is választ, és dönt a

Orbán Viktor miniszterelnök napirend előtti felszólalását mondja az Országgyűlés nyári rendkívüli ülésszakának utolsó ülésén, amelyen a parlament új házelnököt, alkotmánybírákat is választ, és dönt a kormány 29 pontos gazdasági akciótervéhez kapcsolódó pénzügyi törvénycsomagról. MTI Fotó: Kovács AttilaOrbán Viktor az elért eredményekről azt mondta: minden új közösség a közös cselekvésben kezd magára ismerni, öntudatossá válni.

A kormány az elmúlt 56 napban a józan ész nevében arra vállalkozott, hogy ledöntse azokat a tabukat, amelyeket a 20. századi ideológiai viták mutattak. A tabuk közé sorolta a kisebb létszámú parlamentet és az adórendszert is.

"A józan ész nevében megtettük az első lépéseket": megmutattuk, lehet jelentős, azonnali adócsökkentés, minden idők legalacsonyabb jövedelemadójának bevezetését készítjük elő, és csökkentettük a kis- és közepes vállalkozások adóját. Leszögezte: elkötelezett olyan adórendszer kialakításában, amely a nemzeti centromot erősíti.

Orbán Viktor azt mondta: eddig tabunak számítottak a bankok, az egész magyar pénzügyi rendszer, márpedig "józan ésszel" elfogadhatatlan, hogy "a bankokat szent tehénként tiszteljük" akkor is, amikor éppen egy globális válság söpör végig a világon, amely a bankoktól indult ki.

Miközben a válság, az előző kormány és a nemzeti bank rossz döntéseinek hatására ezerszámra mentek csődbe a magyar vállalkozások, szűntek meg munkahelyek, került padlóra a teljes magyar építőipar, aközben a bankok a 2009-es évben hatalmas hasznot könyvelhettek el - mondta.

"A bankokkal is együttműködést akarunk, a profitjukat is természetesnek tekintjük, de a baj orvoslásából nekik is ki kell venniük a részüket" - hangsúlyozta, hozzátéve, hogy "a józan ész nevében megmutatjuk": a bankrendszer megadóztatása nem tabu. Vége azoknak az időknek, amikor a nagyok és erősek minden felelősséget az emberekre akartak hárítani - jelentette ki.

Orbán Viktor szükségesnek, igazságosnak és hatékonynak nevezte a bankadót, mert az szerinte az ország és az emberek érdekeit szolgálja egy nagyon nehéz helyzetben. "Ez a tabu is a porban" - jegyezte meg.
Tabunak számított az is, hogy nem lehet egyszerre gazdasági növekedést serkentő és pénzügyi stabilitást biztosító politikát folytatni; "józan ésszel azonban ez lehetséges", ez a tabu is a múlté - mondta.

Meg lehet adóztatni a jó erkölcsbe ütköző állami végkielégítéseket, véget lehet vetni az állami pazarlásnak, és meg lehet védeni az időseket és a családokat attól, hogy a közüzemi szolgáltatások díja az egekbe szökjön - sorolta a megdöntött tabukat.

A kormányfő arról is beszélt, hogy az elszámoltatás is lehetséges, ami korábban szintén tabu volt. Pedig erre a jövő érdekében szükség van, e nélkül ugyanis nem lehet letörni a korrupciót - tette hozzá.

A nemzetközi pénzügyi tárgyalásokról szólva kijelentette: az a hitelt megtestesítő szerződés, amelyet 2008-ban vett fel Magyarország, egy rossz gazdaságpolitika következménye. A miniszterelnök a kormány nevében megköszönte a Nemzetközi Valutaalapnak (IMF), hogy "kihúzott bennünket a bajból", amikor az előző kormány, a nemzeti bank rossz politikája csődbe vagy csőd határára sodorta Magyarországot.

Mint mondta, az a tény, hogy Magyarország ismét adósságcsapdába jutott, bűn, egy politikai konszenzust rúgtak ugyanis fel; ebből az adósságcsapdából ki kell törni. Hozzátette, helyre akarják állítani Magyarország elveszett gazdasági önrendelkezését, mert anélkül nincs gazdasági felemelkedés.

Aláhúzta: Magyarország minden szervezettel tárgyal, mert ez az ország érdeke.

E nemzetközi pénzügyi szervezetek szerint az ország állapota ma mintegy 4-4,1 százalékos költségvetési hiányt mutat. A kormányfő ezt egy erősen optimista helyzetértékelésnek tartja. Felhívta ugyanakkor a figyelmet arra, hogy az év végére a mostani 4,1 százalékos hiányt 3,8-ra kell csökkentenie. A kormányfő leszögezte: az IMF-fel egy rossz gazdapolitika következtében kötött szerződés október végén kifut, az abban foglaltakat Magyarország teljesíti, így a 3,8 százalékos költségvetési hiányt is.

Orbán Viktor rámutatott ugyanakkor arra, hogy az Európai Unióval nem akarat kérdése, hogy tárgyalunk-e, hiszen egyrészt az EU-hoz tartozunk, másrészt Magyarország több mint hat éve úgynevezett túlzottdeficit-eljárás alatt van. Valamit javít a helyzeten, hogy időközben "néhányan mellénk pottyantak, nem egyedül ülünk a szégyenpadon". Ez azt jelenti, hogy az EU-nak nem Magyarország gondját kell megoldania többé, hanem az egész EU gazdasági gondját - mondta.

Összegzése szerint komoly és fontos munkát végeztek a választások óta, különösen az elmúlt 56 nap alatt. Véleménye szerint az ország az elmúlt 56 napban végzett munka alapján büszke lehet a minisztereire.

A miniszterelnök szerint "komoly és nehéz munka vár ránk", az ősz során további tabukat kell ledönteni "a józan ész nevében".

Orbán Viktor azt mondta: a kabinet legfontosabb feladata most az, hogy az első akcióterv beindítása után senki se érezhesse úgy, a változások során "vele nem törődünk". "Senkit sem fogunk az út szélén hagyni" - közölte a kormányfő az Országgyűlésben.

"Figyelnünk kell azokra, akik ma még kevés jövedelemmel rendelkeznek, hogy ők is érezzék, a változás értük is történik"; figyelni kell azon emberek gondjaira, akik segítségre szorulnak, mert kiskeresetűek, mert jóhiszeműen hiteleket vettek fel, ám nem tudják fizetni tartozásukat, mert a megélhetés és a rezsi elviselhetetlen terhet jelent számukra - fogalmazott Orbán Viktor.

Hangsúlyozta, "pontosan tudjuk, hogy mit kell tennünk ahhoz, hogy a széthúzásból fakadó tehetetlenség korszaka helyett egy sikeres, együttműködésre épülő új korszakot, egyfajta modern békeidők időszakát valósítsuk meg a következő években".

Olvasóink írták

 • 9. muskátli 2010. július 25. 16:11
  „oroszországban rengeteg a milliomos, és az éhezö is. ilyen kell ide is mo-ra. viktorka lesz a milliomos, a nyugdijasok meg az éhezök! eddig is egy kupac sz-r volt magyaroszág, most meg még nagyobb, miután viktorka már nem pelenkás és a kupacra sza.ik.”
 • 8. kőmarad 2010. július 24. 20:05
  „újabb jobbik program lopás
  Orbán kelet felé nyitna - újabb pontot puskázott ki a kormány a Jobbik programjából

  2010-07-24 17:26 ......
  A nyugati típusú kapitalizmus válságba került, a gazdaság fejlődését ma erkölcsi alapokra kell helyezni, visszaszorítva a spekulációt - szögezte le bálványosi beszédében beszédében Orbán Viktor. A kormányfő az Oroszországgal való "kiegyezés" szükségességéről is beszélt, ami fordulatnak számít a korábban meglehetősen egyoldalú atlantista vonalat képviselő Fidesz külpolitikai elképzeléseiben.

  A magyar miniszterelnök és a román államfő a 21. Bálványosi Szabadegyetem és Diáktábor (Tusványos) utolsó napján együtt jelent meg a tábor nagyszínpadán Tőkés László európai parlamenti alelnökkel és Németh Zsolt külügyi államtitkárral. Ez volt Orbán és Basescu első találkozója azóta, hogy Orbán Viktor ismét kormányfő lett.

  A több ezer ember előtt elhangzott beszédében Orbán Viktor emlékeztetett arra, hogy ma az egész nyugati világ válságban van, és ez meghatározza a mi helyzetünket is. Valójában a nyugati típusú kapitalizmus került válságba - állapította meg az előadó. A spekulatív tőkemozgások előnybe kerültek a munkával és az értékteremtéssel szemben, ennek következményeit most szenvedjük el - mondta Orbán, leszögezve, hogy az államnak a jövőben nagyobb szerepet kell vállalnia.

  A sikeres kapitalizmushoz nem csak szabad és hatékony piacra van szükség, hanem nélkülözhetetlenek a morális alapok is - mondta. Úgy vélekedett, hogy a rendszer fenntarthatóságát garantáló megfontolások, a hasznos és szükséges korlátok átadták helyüket a gátlástalanságnak.

  Ezzel összefüggésben beszélt a bankadó kérdéséről is. Bár elismerte, hogy stabil pénzügyi rendszer nélkül nem működik a világ, de szerinte elfogadhatatlan, hogy amikor baj van, akkor állandóan csak az állampolgároktól várjuk az áldozatot.

  A közép-európai államoknak szorosan kell együttműködniük, hogy a világgazdasági átrendeződés közepette megvédhessék saját érdekeiket - folytatta előadását a miniszterelnök, aki szerint Magyarországnak együtt kell működnie Romániával, a visegrádi államokkal, Horvátországgal, Szerbiával. Olyan közös érdekek vannak - mondta -, mint az energiabiztonság kérdése, a közlekedésfejlesztés, a pénzügyi finanszírozás. Az sem megy a végtelenségig - hangoztatta -, hogy a térség fejlesztését mások finanszírozzák, nekünk is létre kell hozni a saját pénzügyi eszközrendszerünket.

  Arccal a kelet felé - külpolitikai fordulat

  Ha Európa nem akar tovább süllyedni, akkor ki kell egyeznie a szintén keresztény gyökerű, de Európához csak lazán kapcsolódó Oroszországgal. Európának meg kell találnia az oroszokkal való sajátos együttműködés rendszerét, ami lehetővé teszi, hogy az orosz gazdaság potenciálja összekapcsolódjon az európai gazdaságéval - mondta a magyar kormányfő.

  Orbán Viktor kijelentései komoly fordulatot jelezhetnek a Fidesz külpolitikai orientációjában. A párt korábban - elsősorban Németh Zsolt fémjelezte - meglehetősen egyoldalú antlantista irányvonalat képviselt. A Fidesz ellenzékből követelte az orosz Déli Áramlat földgázvezetékkel kapcsolatos tárgyalások azonnal felfüggesztését, és ezzel szemben egyértelműen - az azóta lényegében egy helyben toporgó - Nabucco projekthez való csatlakozást szorgalmazta.

  A Fidesz nyitása Moszkva felé újabb jobbikos programpont átvételét jelentheti, hiszen a nemzeti radikális párt már régóta hangsúlyozza az elmúlt két évtizedben elhanyagolt keleti piacok és lehetséges stratégiai partnerek fontosságát.”
 • 7. gjozsi88 2010. július 24. 10:54
  „jól seper a házmester janika!
  A forint amióta átvették 265 alatt, azóta 280-290 közt ingadozik attól függően ki milyen butasággal rombolja!
  A hitelminősítésünket lerontják...stb!
  Tehát a gazdaság az bukta...!
  Amiben rohadt jó a Fidesz!
  A szimbolumok ünneplése:
  Kettös állampolgárság, trianon, nemzeti centrum, nemzeti... minden jelszavak!
  Valamint nagyon jó a hatalomba a bebetonozásban:
  Mindenkit lecserélt, már olyan helyeken is pártkatonák ülnek, ahol nem szabadna, hogy mást ne mondjak: szakmai alkalmatlanság miatt Stumpf István alkotmánybíró!
  (Csak a fideszesek szerint van meg a tudományos munkássága és a 20 év gyakorlata a szakmában!)”
 • 6. janika 2010. július 23. 19:21
  „A múltból lehet tanulni. Ki így ki úgy lényeg, hogy elhiggyék az emberek.Vannak akik eső után veszik fel a köpönyeget és úgy is jól, érzik, magukat, ha már el jól elkábultak! No nem a máktól, hanem a dumáktól!”
 • 5. pamplona 2010. július 23. 16:58
  „Hagyjuk ezeket a verbális puffogtatásokat:"nemzeti egyetértés" ,"nemzeti centrum", nekem erről a késő kádári kor jut eszembe,mikor Jani bátyánk ilyeneket mondott: Elvtársak, a szocialista építőmunka során népünk különböző társadalmi csoportjai úgy összekovácsolódtak,amit legjobban úgy jellemezhetünk, hogy kialakult a szocialista nemzeti egység! Likud Viktor álnemzeti ,( valójában liberális) pártja lehet , hogy innen merített?”
 • 4. janika 2010. július 23. 12:50
  „Egyenlőre jól seper az új házmester!”
 • 3. creat 2010. július 23. 08:22
  „nasi12 2010.07.23. 01:05
  Te érted is amit írtál? szerintem nem, de ne add föl!
  A nagy nemzeti öntudatodon kívül fogalmad nincs gazdasági folyamatokról. Asszem 5000 forintos okmánybélyeg ellenében máris vállalkozhatsz. Kezdj bele, neked áll a zászló!”
 • 2. nasi12 2010. július 23. 01:05
  „Azt a nagy pénzügyi világbalhét, az ámerikai bankok okozták!
  Annak minden káros következményét pedig velünk szerették volna megfizetni.
  Végre volt egy ember, egy igaz magyar miniszterelnök, aki kijelentette, hogy elvtársak Nyet!
  Konyec!
  Az ország polgárai izgatottan felkapták a fejüket, és a régi rend talpnyaló politikusai, azonnal vészharangot kongattak.
  Európa beleremegett a magyar miniszterelnök bátorságán, aki kijelentette, hogy ácsi!
  Eddig és nem tovább!
  Ne bántsd a magyart!
  A nemzet felszabadítása gőzerővel beindult.
  Hajrá Magyarország!”
 • 1. miracle 2010. július 22. 23:10
  „Összefoglalom: aki nem rájuk szavazott, vagy nem szavazott senkire az hülye.
  A bankadót meg majd megnézhetjük ki fizeti. Hát nem a bankok, az biztos.
  Elszámoltatás: szigorúan max 2002-ig, az az előtt lévő dolgokra borítsunk fátylat.
  Egyébként olyan marha jó irányba megyünk, hogy Matolcsy máris mert egy nagyot álmodni: 2030-ra (!) átlépjük az EU fejlettségi átlagát.
  http://index.hu/gazdasag/magyar/2010/07/22/matolcsy_szerint_magyarorszag_elindult_a_penzugyi_fuggetlenseg_fele/”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Ujjlenyomataival együtt a lopott autót is elégette

Az ujjlenyomatait akarta eltüntetni az általa ellopott kocsiból, ezért felgyújtotta a járművet egy férfi a Borsod megyei Tardona határában. Tovább olvasom