Kisalföld logö

2018. 02. 23. péntek - Alfréd -2°C | 2°C Még több cikk.

Orbán megszólalt a kitiltások ügyében

Az Amerikai Egyesült Államok döntése, hogy kiket enged be az országba, azt Magyarország csak tudomásul veheti - közölte Orbán Viktor magyar kormányfő pénteken Brüsszelben.

A kormányfő szerint lényegében egy vádról van szó, a bizonyítékok ugyanakkor az amerikaiaknál vannak, állításuk szerint hiteles információik vannak. Ha ezeket átadják, a magyar hatóságok azonnal lépni is fognak - tette hozzá.

"Miután Magyarország jogállam, bizonyíték nélkül nem lehet eljárást indítani" - jelentette ki a kormányfő. Hozzátette: Magyarországon zéró tolerancia van, így ha korrupció gyanúja merül fel, és bizonyítékok kerülnek elő, akkor a magyar hatóságoknak kötelességük lépni az ügyben.

A kormányfő szerint megoldaná az ügyet, ha azok, akiknek bizonyítékaik vannak, átadnák vagy nyilvánosságra hoznák őket. "Sokan vagyunk, akik nem értik, hogy ez miért nem történik meg" - fogalmazott Orbán Viktor.

Magyarországon a kormányfő szerint a törvény amúgy azt is előírja, hogy ha valaki tudomást szerez korrupcióról, akkor az erre vonatkozó információt fel kell tárnia. Ezt az amerikaiakkal szemben azért nem hangsúlyozza Magyarország, mert nem akarja kiélezni a viszonyt az Egyesült Államokkal.

A miniszterelnök szerint egyetlen konkrét ügyre derült eddig fény, amelyet a többek között étolajat forgalmazó Bunge Zrt. jelentett 2011-ben az adóhatóságnál. Erről az ügyről a kormány szerdán jelentést hallgatott meg, amelyet a nemzetgazdasági miniszter nyilvánosságra is hozott.

"Politikai vizsgálatokat Magyarországon nem folytatunk, ezután sem fogunk folytatni, vizsgálatot csak jogszerűség alapján lehet folytatni" - válaszolta a miniszterelnök egy kérdésre. A kormányfő közölte: amint az amerikaiak átadják a szükséges információkat, el fog indulni a vizsgálat.

A kormányfő szerint nem arról van szó, hogy a magyar titkosszolgálatok ne tudnák kideríteni, kiket sújtott az Egyesült Államok beutazási tilalommal, hanem elvi kérdés, hogy aki vádol, annak kell megneveznie az érintetteket.

A miniszterelnök egyenesen lehetetlennek nevezte, hogy egy másik ország bármely magyar állampolgár ellen bizonyítékok nélkül vádakat fogalmazzon meg, a magyar hatóságok pedig ez alapján vizsgálatot indítsanak. "Ez azt jelentené, hogy nem tudjuk megvédeni a saját állampolgárainkat" - hangoztatta a kormányfő.
 

- Ha valaki állít, muszáj neki tenni bizonyítékokat. Én nem vehetem át a felelősséget, hogy egy másik állam állít valamit és én erre alapozva eljárást indítok - mondta az Index.hu Eurológus rovatának adott interjújában Orbán Viktor.

- Magyarországon zéró tolerancia van korrupcióra, és ha valaki ilyesmiről tudomást szerez akkor azt az információt fel kell tárnia - tette hozzá.

 

André Goodfriend sajtótájékoztatója
Az Egyesült Államok szívesen együttműködik Magyarországgal a korrupció visszaszorításában - mondta André Goodfriend, a budapesti amerikai nagykövetség ideiglenes ügyvivője pénteki sajtótájékoztatóján.

Az amerikai diplomata kiemelte: onnan, hogy megpróbálják kitalálni, kiket érint az amerikai beutazási tilalom, el kellene mozdulni a felé, miként tudna a két ország szövetségesként együttműködni a korrupció elleni harcban.

André Goodfriend hangsúlyozta: a beutazási tilalmat nem a magyar kormány intézkedései, hanem az érintettek tevékenysége miatt rendelték el, ezért a magyar kormánytól nem várnak semmilyen lépést az ügyben. Hozzátette: nincs politikai motiváció a tilalom elrendelése mögött, ez nem szankció az ország ellen.

Mint mondta, az Egyesült Államok áll elébe a nyílt párbeszédnek, szívesen fogadja az őszinte kritikát, hiszen ez fontos a demokráciában. Ezért is támogatják a civil szervezeteket, mivel éppen ezt a kritikát fogalmazzák meg - mutatott rá. André Goodfriend közölte: nemcsak Magyarországra figyelnek, hanem figyelemmel kísérik a történéseket minden országban, és ha kell, megteszik a szükséges lépéseket.

Emlékeztetett: az érintettek ellen azért rendeltek el beutazási tilalmat, mert bizonyítékuk van, hogy korrupcióban vettek részt. Kijelentette: annak idején, a rendszerváltoztatáskor Magyarország a többi ország előtt járva érte el a békés átmenetet, Magyarország példaként állt a többi ország előtt.

A jelenlegi történések azonban egyfajta negatív trendet mutatnak, és az Egyesült Államok nem akarja, hogy ez folytatódjon.

André Goodfriend arról is beszélt, hogy több ország ápol szoros kapcsolatot Oroszországgal, és nincs azzal semmi gond, ha egy ország partnernek tekinti Moszkvát. Ugyanakkor emlékeztetett: Magyarország is támogatta az EU álláspontját Ukrajna ügyében, egyetértett az Oroszország ellen bevezetett szankciókkal.

Az ügyvivő azt is elmondta, hogy Magyarország NATO-szövetségesként kiváló teljesítményt nyújt, a katonai együttműködés kitűnő.

 

 

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Gulyás: durva sértés a magyar demokrácia kétségbe vonása

Ezt Gulyás Gergely Berlinben, az 1956-os forradalom és szabadságharc kitörésének évfordulója alkalmából rendezett ünnepségen mondta. Tovább olvasom