Kisalföld logö

2018. 01. 19. péntek - Sára, Márió 3°C | 7°C Még több cikk.

Orbán meghallgatását kezdeményezte a nemzetbiztonsági bizottság elnöke

Molnár Zsolt, az Országgyűlés nemzetbiztonsági bizottságának szocialista elnöke hétfőn kezdeményezte, hogy Orbán Viktor miniszterelnök adjon tájékoztatást a testület soron következő ülésén "a sajtóban megjelent, személyével kapcsolatban felmerülő esetleges nemzetbiztonsági kockázatról".

Molnár Zsolt,  az Országgyűlés nemzetbiztonsági bizottságának szocialista elnöke  hétfőn kezdeményezte, hogy Orbán Viktor miniszterelnök adjon  tájékoztatást a testület soron következő ülésén "a sajtóban  megjelent, személyével kapcsolatban felmerülő esetleges  nemzetbiztonsági kockázatról".  

Molnár Zsolt az MTI-hez eljuttatott közleményében arról is  tájékoztatott: kezdeményezte, hogy Szijjártó Péter külgazdasági és  külügyminiszter és Hende Csaba honvédelmi miniszter tájékoztassa a  bizottságot az Iszlám Állam terrorszervezet elleni nemzetközi  részvétellel kapcsolatos magyar szerepvállalásról, annak  nemzetbiztonsági kockázatairól.  

Simicska Lajos vasárnap a Mandiner portálnak adott interjúban  azt állította, hogy Orbán Viktor miniszterelnöknek - közös  sorkatonai szolgálatuk idején - jelentenie kellett róla, de előre  megbeszélték, mit fog írni a kormányfő. A Miniszterelnökség  reakcióként Orbán Viktor egy korábbi, képviselői írásbeli kérdésre  adott válaszát küldte el, amelyben a miniszterelnök csatolt  dokumentumokkal alátámasztva írja, hogy megpróbálták beszervezni, de  azt visszautasította.  

A miniszterelnök hétfőn - a budapesti nagyköveti értekezleten  mondott beszéde után - arra az újságírói felvetésre, hogy a  nagyvállalkozó szerint írt róla jelentéseket, azt válaszolta: a  tények magukért beszélnek, minden információ elérhető. Sajnálatosnak  nevezte, hogy "személyes sértettség ilyen mélyre juttathat bárkit".   

A nap folyamán az MSZP, a Jobbik és a DK is a nemzetbiztonsági  bizottság összehívását kezdeményezte Simicska Lajos nyilatkozata  miatt.

Előzmények:
Az MSZP az  Országgyűlés nemzetbiztonsági bizottságának összehívását  kezdeményezi Simicska Lajos nagyvállalkozó Orbán Viktor  miniszterelnökről tett állításai miatt. Az ellenzéki párt szeretné,  ha vizsgálat folyna Magyarország szuverenitásának, függetlenségének  és biztonságának biztosítása miatt.

Lukács Zoltán, az MSZP alelnöke hétfőn Budapesten sajtótájékoztatón Simicska Lajos Mandinernek adott interjúját úgy összegezte: a kormányfő egyik volt katonatársa azt állította, hogy Orbán Viktor sorkatonai szolgálatuk alatt jelentett a III/III-as ügyosztálynak, a kommunista belső titkosszolgálatnak.

Hozzátette, azt is állította a volt katonatárs, hogy noha Orbán Viktor neki azt mondta, a leszerelése után megpróbálták beszervezni, ő nem írta alá a nyilatkozatot. Lukács Zoltán szerint Simicska Lajos az interjúban érzékeltette: lehetséges, hogy ezt a nyilatkozatot a miniszterelnök mégis aláírta.

Az ellenzéki frakcióvezető-helyettes a legsúlyosabb állításnak azt nevezte, hogy Simicska Lajos szerint ezek az iratok az orosz hatóságok tulajdonában vannak.

Lukács Zoltán közölte, ha igaz, amit Simicska Lajos állít, akkor felvetődik a kérdés: ma Magyarország szuverén ország-e, és zsarolható-e a miniszterelnök idegen hatalmak, jelen esetben Oroszország által.

Emlékeztetett arra, hogy az amerikai beutazási tilalom ügyében Orbán Viktor perindításra kötelezte a személyével szembeni súlyos állítások miatt Vida Ildikót, a Nemzeti Adó- és Vámhivatal elnökét. Szerinte most Orbán Viktornak kötelessége pert indítani, és ha nem teszi ezt meg, akkor lehetséges, hogy "félnivalója van attól, hogy ebben a perben mi derülne ki".

 

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Tállai: az államkincstár nem lehet az önkormányzatok bankja

Az államkincstár ugyanis nem tud teljes banki szolgáltatást nyújtani, hiteleket adni, készpénzfelvételt biztosítani. Tovább olvasom