Kisalföld logö

2017. 05. 27. szombat - Hella 13°C | 25°C Még több cikk.

Orbán: megépül az esztergomi Suzuki-gyár és az M1-es közötti út

Orbán Viktor bejelentette, hogy megépítik a Suzuki-gyárnak otthont adó Esztergom és az M1-es autópálya közötti csatlakozást biztosító útszakaszt.
Stratégiai megállapodást kötött a kormány és a Magyar Suzuki Zrt., amelyet Magyarország egyik büszkeségének nevezett a szerdai budapesti aláírási ünnepségen a miniszterelnök. Orbán Viktor egyúttal bejelentette, hogy a kormány döntése szerint megépítik a Suzuki-gyárnak otthont adó Esztergom és az M1-es autópálya közötti csatlakozást biztosító útszakaszt. A magyar Suzuki vezetője elmondta, hogy egy új autómodell tervezésébe kezdtek.

A kormányfő közlése szerint a Magyar Suzuki Zrt. vezetőivel folytatott tárgyaláson szóba került, hogy növelik a cég magyar beszállítóinak jelenleg 30 százalékos arányát, továbbá - az autógyár javaslatára - a tervezetthez képest nagyobb lesz a Komárom és Révkomárom közötti új Duna-híd kapacitása annak érdekében, hogy a Suzuki teherszállítmányai is áthaladhassanak rajta.

Esztergom M1-es autópályára csatlakozásáról közölte: az előtanulmányok, a hatásvizsgálatok megkezdődtek, "a tervezés szakaszában vagyunk", és remélhetőleg hamarosan megkezdődhetnek a munkálatok.

A megbeszélésen elhangzott, hogy Magyarország továbbra is támogatja az Európai Unió és Japán közötti szabadkereskedelmi megállapodást - jelezte Orbán Viktor, aki kifejezte emellett azon reményét, hogy a jövőben több magyar közbeszerzésen is nyertes lesz a Suzuki.

A miniszterelnök hangsúlyozta, a Suzuki-gyár az elmúlt években Magyarország egyik büszkeségévé vált, emellett kitüntetett szerepe van a rendszerváltás utáni történelemben, hiszen segített abban, hogy a magyar gazdaságot a KGST után "bizalmi alapon be tudjuk integrálni, hozzá tudjuk építeni a nyugat-európai és a világgazdaság új rendjéhez". Ezért "a Suzuki-gyár előtt könnyebben nyílik meg minden ajtó" - tette hozzá, megjegyezve, hogy mindezt jól kifejezi a Suzuki szlogenje is, "A mi autónk".

Tájékoztatott továbbá arról, hogy a közelmúltban Japánban folytatott magyar kormányzati megbeszélések eredményeként újabb japán befektetők érkezhetnek Magyarországra a következő egy-két évben.
A miniszterelnök megismételte azt az álláspontját, amely szerint a jövőben azok az országok lesznek sikeresek, amelyek a legtöbb előnyös megállapodást tudják tető alá hozni globális cégekkel. Magyarország ezért köt stratégiai megállapodást olyan nagyvállalatokkal, amelyek a magyar nemzetgazdaság és a magyar emberek érdekét is jól tudják szolgálni - mondta.

Hisashi Takeuchi, a Magyar Suzuki Zrt. vezérigazgatója a Parlamentben tartott ünnepségen kijelentette, a Suzuki szeretne hozzájárulni a magyar gazdaság növekedéséhez. Rámutatott arra, hogy Magyarországon jelenleg több mint 400 ezer Suzuki fut az utakon, és egy 200 millió eurós beruházás keretében már megkezdték egy új modell tervezését is.
Úgy vélik ugyanakkor, hogy akár Japánba is lehetne Magyarországon gyártott Suzukikat szállítani.
Felidézte, 1991-ben alapították m
eg a magyarországi gyárat, az első gépkocsi pedig 1992 októberében gördült le az esztergomi gyártósorról.
A mostani volt a kormány ötödik egyezménye nagyvállalatokkal. Az első stratégiai partnerségi megállapodást a Coca-Colával kötötte a kormány, a másodikat a Richter Gedeon Vegyészeti Gyár Nyrt.-vel, a harmadikat a székesfehérvári Alcoa-Köfém Kft.-vel, a legutóbbit pedig november 9-én a kecskeméti Mercedes-gyár tulajdonosával, a Daimler AG-vel.

Olvasóink írták

 • 11. paci13 2012. november 22. 19:09
  „10. okostojas007 2012.11.22. 17:07
  Jogos ez a kissé érdes, de annál kifejezőbb kérdés. Ezen már én is eltűnődtem Szíjjártó úr legutóbbi nyilatkozatát olvasva is. Ugyanígy talányos számomra a "stratégiai partnerség" kifejezés. (Ha valamiknek lenne egy épkézláb ötlete, szivesen venném a továbbképzést. Köszönöm.)”
 • 10. okostojas007 2012. november 22. 17:07
  „nagyobb lesz a duna híd teherbírása , kapacítása ...
  ezek szerint mindent szlovákiából fognak beszállítani a gyárhoz ( alapanyag , alkatrész , munkaerő )
  de egyébként mi a lósz@r az a stratégiai megállapodás.....”
 • 9. kerteszb 2012. november 22. 15:38
  „...és véletlenül Felcsút is a nyomvonalba fog esni? :)”
 • 8. dödike 2012. november 22. 13:58
  „Stratégiailag körbepávatáncolja a gyűlölt büdös multikat.”
 • 7. zoltania2 2012. november 22. 11:16
  „Vitya inkább azt jelentené már be hogy takarodik a bandájával .”
 • 6. load 2012. november 22. 09:55
  „Tessék mondani, közvilágítás is lesz hozzá?”
 • 5. machers 2012. november 22. 09:10
  „Stratégiai megállapodás a gyarmatosítókkal?
  A birkameneten nem ilyen transzparenseket lobogtattak.
  Megint átverték a saját élcsapatukat!”
 • 4. Joebacsi70 2012. november 22. 08:48
  „2. Jandex 2012.11.22. 06:32

  Mire megépülne már Orbán (vagy Magyarország) nem lesz .”
 • 3. oPTiKa 2012. november 22. 08:22
  „Fogadjunk, hogy a Suzuki fizeti, Viki meg csak villog vele? Max annyi köze lesz hozzá, hogy valami rokona cége építi majd...”
 • 2. Jandex 2012. november 22. 06:32
  „Mire megépül már nem is lesz Esztergom, köszönjük fidess!
  Thx.2/3!”
 • 1. Mankapunka 2012. november 22. 00:52
  „Mit fognak építeni? Autópályát,autóutat,vagy egy szélesebb országutat?”
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Szócska videóban nyugtatja a nyugdíjasokat

Szócska Miklós egészségügyi államtitkár a kormány honlapjára szerdán felkerült videóban személyesen… Tovább olvasom