Kisalföld logö

2016. 10. 28. péntek - Simon, Szimonetta 2°C | 14°C

Orbán: Magyarországon munka alapú társadalom lesz - online

Az ellenzék bírálta a gazdaságpolitikát, viszont Orbán szerint "ez a gazdaságpolitika működik". Az LMP szerint Matolcsynak mennie kell.

21:20 - Elfogadták a magyar-mongol, illetve a magyar-ausztrál szociális egyezmény kihirdetését

A képviselők 355 igennel, ellenszavazat és tartózkodás nélkül fogadták el a Magyarország és Mongólia közötti, szociális biztonságról szóló egyezmény kihirdetéséről szóló javaslatot. Halász János államtitkár expozéjában azt mondta, az előterjesztés lényege az örökségi rokkantsági, valamint halál esetén járó nyugellátással kapcsolatos szerzett jogok biztosítása, illetve a másik országban foglalkoztatottak jogállásának rendezése.

Elfogadták a Magyarország és Ausztrália közötti szociális egyezmény kihirdetését is, az államtitkár elmondása szerint elsődleges cél az egyenlő bánásmód és a biztosítási jogviszony megteremtése, és a másik országban szerzett munkavállalói jogviszony beszámítása. A képviselők ezt 353 igen szavazattal, ellenszavazat és tartózkodás nélkül fogadták el.

Igen a légiközlekedési megállapodás kiterjesztésére

Ellenszavazat nélkül szavazták meg a képviselők az Amerikai Egyesült Államok, az EU-tagállamok, valamint Izland és Norvégia közötti légiközlekedési megállapodás kihirdetését is. Ennek lényege Fónagy János államtitkár szerint az, hogy a most az USÁ-ra és az EU-tagállamokra vonatkozó rendelkezések Izlandra és Norvégiára is érvényesek lesznek. Ezzel biztosítható a légi közlekedésben a biztonság és a védelem legmagasabb foka, illetve jelentős előnyökkel jár az uniós légifuvarozó cégek számára, mert új piacokat érhetnek el.

Szavaztak a magyar-szlovák földgázvezetékről szóló megállapodásról

Megszavazták a magyar-szlovák földgázvezeték építésével, üzemeltetésével, fenntartásával, rekonstrukciójával és üzemzavar-elhárításával kapcsolatos együttműködésről szóló megállapodás kihirdetését is. Ennek értelmében a földgáz beszerzése több irányból lesz biztosítható, és Fónagy János államtitkár szerint az ország regionális elosztó szerepének elérését is segíti. A képviselők 358 igen szavazattal, nem és tartózkodás nélkül fogadták el a javaslatot.

Négy katonát küld Magyarország

Szomáliába Döntöttek a szomáliai biztonsági erők kiképzéséhez magyar erők biztosításáról is, ennek értelmében négy katonát küld Magyarország az afrikai országba, akik az ottani biztonsági erők kiképzésében segítenek. Gyöngyösi Márton (Jobbik) az általános vitában azt mondta, ez a feladat nemzetközi érdekeket szolgál, ezért nem támogatják. A képviselők végül 293 igen, 48 nem és 6 tartózkodás mellett szavazták meg az előterjesztést.

Módosították a devizahiteleseket segítő törvényt

A képviselők szavazása nyomán módosult a devizahiteleseket segítő törvény. Cséfalvay Zoltán államtitkár elmondta, a módosítással azokat is bevonták az árfolyamrögzítést igényelhetők körébe, akiknek kölcsöne 2015. január elseje előtt jár le, illetve devizahitelnek minősítik azt is, amikor nem lakóingatlan, hanem állami kezességvállalás a hitel fedezete.
Az általános vitában Simon Gábor (MSZP) elmondta: pártja nagyobb fokú párbeszédet várna el nemcsak a pártok felé, hanem elsősorban az érintettek, a civil szervezetek felé.

Z. Kárpát Dániel (Jobbik) szerint a kormányzat nem látja be és át a probléma súlyát és csak szűk csoportokat választanak ki, akiknek segítenek a többieket pedig hagyják eltűnni. Az ellenzéki politikus hangsúlyozta, hogy a kormány most olyan javaslatokkal "áll elő", amelyeket korábban az ellenzéki pártok is felvetettek már.

Ertsey Katalin (LMP) szintén azt hangsúlyozta, hogy a kormány tervezett intézkedései szerepeltek már ellenzéki pártok programjaiban is.

Volner János (Jobbik) azt hangsúlyozta, hogy a kormány "ahhoz asszisztál, hogy a bankok zsebre tegyék az árfolyamnyereséget", vagyis a kabinet nem mer szembeszállni a bankokkal és nem mer a magyar emberek oldalára állni.

Vágó Gábor (LMP) arra kérte a kormányt, hogy minél hamarabb hozzák meg a lényegi döntéseket, mert addig az emberek nem fognak megnyugodni.

Cséfalvay Zoltán a vitában elhangzottakra úgy reagált: nem lehet "egyetlen huszárvágással" megoldani a devizahitelesek problémáit, hiszen sokféle helyzet van és a probléma is sokoldalú, ezért a megoldásnak a jelenleg tárgyalt törvénymódosítás csak egy része.

A vita lezárást követően a képviselők egyhangúlag, 324 igen szavazattal fogadták el a törvénymódosítást.

20:00 - Harminc napra csökkenhet az adótörvények kihirdetése és hatálybalépése

Az eddigi minimum 45 helyett legalább 30 napnak kellene eltelnie a fizetési kötelezettséget megállapító törvények kihirdetése és hatálybalépése között. Az erre vonatkozó javaslatot hétfő este terjesztette az Országgyűlés elé Matolcsy György nemzetgazdasági miniszter.

A nemzetgazdasági miniszter az államháztartási törvény tervezett módosítását azzal indokolta, hogy "az adójogi jogalkotás a gazdasági, költségvetési változásokra gyorsabban, hatékonyabban reagáljon".

19:40 - MSZP: nem lehet tudni, hogy zajlanak le a közmunkaprogramok  

Harangozó Tamás (MSZP) szerint egyelőre nem lehet tudni, hogyan  fognak lezajlani a közmunkaprogramok. Felhívta a figyelmet arra,  hogy Samu Attila, a belügyminiszter főtanácsadója hamisnak  minősítette azt a kijelentést, amely szerint nyugdíjból visszahívott  rendőrök felügyelik majd a közmunkásokat és ostobaságnak azt, hogy  konténertáborokat akarnának létesíteni. Ezt a belügyminiszternek  azzal az interjújával vetette össze, amelyik szerint a  közfoglalkoztatási program logisztikai szervezésében alkalmazzák  azokat a rendőröket, akiknek a tudása megkopott vagy az egészségi  állapotuk nem elég ahhoz, hogy rendőrök legyenek. A tárcavezetőt  idézve hozzátette, hogy ezek az emberek felügyelik is a munkát, de  feladatuk annak megszervezése. Pintér Sándor itt arról is beszélt,  hogy bádogvárosokat nem építenek, de elképzelhető, hogy  konténerekből vagy más könnyűszerkezetes megoldással alakítanak ki  kulturált szálláshelyeket.  

Kontrát Károly belügyi államtitkár az előző kormány  felelősségének nevezte, hogy 2002-2010 között 30 ezer, a harmincas  évei végén a negyvenes évei elején álló ember hagyta el a  Belügyminisztérium irányítása alatt álló szerveket. Hozzátette, hogy  hamarosan benyújtják azt a javaslatot, amelyik megszünteti a korai  nyugdíjazás lehetőségét. Ezt azzal indokolta, hogy nem elég a  rendvédelmi szervekhez új embereket felvenni, de azt is meg kell  akadályozni, hogy onnan nagy számban távozzanak.  


Jobbik: miért nem lép fel a kormány a szlovákiai magyarokért?  

Novák Előd (Jobbik) Orbán Viktort akarta kérdezni és nem fogadta  el a helyette kijelölt válaszadó személyét.  

Szávay István (Jobbik) azt akarta megtudni, hogy a kormány miért  nem lép fel azok érdekében, akiket megfosztottak szlovák  állampolgárságuktól, miután felvették a magyart is. A képviselő  közölte, hogy a legutóbbi adatok alapján ez legalább 114 főt érint.  A politikus azt mondta, hogy a kormány viszont nem tett semmit az  ügyben.  

Németh Zsolt külügyi államtitkár, sikertörténetnek nevezte a  kettős állampolgárságot, és azt felelte, hogy jelenleg Szlovákia az  egyetlen olyan szomszédunk, amellyel még nem sikerült rendezni az  annak végrehajtásával kapcsolatos vitákat. Hozzátette, a  Külügyminisztérium is látja, hogy zaklatják azokat a felvidéki  magyarokat, akik felvették a magyar állampolgárságot.  

Elmondta, folytatják a magyar-szlovák kisebbségi vegyes  bizottság keretei közötti párbeszédet, de adatokat nem adnak ki.  Emellett üdvözölte azoknak a bátor kiállását, amit a magyar  állampolgárságot nyíltan felvevői felvidéki magyarok tanúsítottak.  


MSZP: a kormány valóban ketté akarja-e osztani a  nyugdíjrendszert?  

Varga László (MSZP) azt kérdezte, a kormány valóban ketté  akarja-e osztani a jelenlegi nyugellátást alap-, illetve  munkanyugdíjra. A szocialista politikus szerint a kiszivárgott  információk szerint a kabinet elképzelései nagyban hasonlítanak a  sokat emlegetett, úgynevezett svéd modellre, amely rendkívül  alacsony juttatást biztosítana a nyugdíjasoknak.  

Cséfalvay Zoltán nemzetgazdasági államtitkár válaszában úgy  fogalmazott, a kormány dolgozik a nyugdíjrendszer átalakításán, így  arról még nem hozott végleges döntést. A kormány képviselője  kiemelte: a nyugdíjrendszer átalakítását a negatív demográfiai  változások teszik szükségessé.  


A vörösiszap-katasztrófa utáni felelősségre vonás után  érdeklődött a Jobbik  

Kepli Lajos (Jobbik) azonnali kérdésében azután érdeklődött,  mikor derülhet ki végre hivatalosan, kit terhelhet igazságügyi  felelősség a kolontári vörösizsap-katasztrófa után.  

Kontrát Károly válaszában arra kérte az ellenzéki képviselőt,  adjon még időt a Nemzeti Nyomozó Irodának a felelősök felkutatására.  A belügyi államtitkár úgy fogalmazott, az embereknek várhatóan ezt  követően sem kell csalódnia, ahogy nem kellett a mentés, a  kárenyhítés, az új házak felépítése után sem.  


A Nemzeti Parkok jövőjéről kérdezett az LMP  

Jávor Benedek (LMP) a környezetvédelmi szektort ért elvonásokat  kifogásolta, kiemelve a nemzeti parkoknál történt zárolásokat. A  politikus ezért azt kérdezte, a kormány a jövőben emelni kívánja-e a  nemzeti parkok emelését, vagy - mint fogalmazott - keresztet  vethetünk azokra.  

Illés Zoltán hamisnak nevezte azokat a híreszteléseket, hogy a  nemzeti parkokat 70 százalékos elvonás érintette volna. Mint mondta  a nemzeti parkok korábbi szerződéseinek felmondása lehet biztosíték.  


Nem ülésezik csütörtökön az Országgyűlés  

A korábbi levezető elnöki bejelentéssel ellentétben mégsem  tanácskozik hétfő este a házbizottság, ahol arról dönthettek volna,  hogy csütörtökön is ülésezzen a parlament.  

Ujhelyi István a határozathozatalok előtt közölte, csütörtökön  nem tart ülést az Országgyűlés.  

Az elnöklő Jakab István hétfő délután még arról számolt be, hogy  az interpellációs időszak után összeül a házbizottság, amelynek  tanácskozásán indítványozza: a gázolaj, a dohány- és az  alkoholtermékek, valamint a szerencsejáték jövedéki adóját emelő,  hétfőn benyújtott kormányjavaslatról már csütörtökön tartsák meg a  végszavazást.  

Ujhelyi István tájékoztatása szerint a házbizottság szerda  reggel 9 órakor ül össze


18:45 - Az MSZP a rokkantnyugdíjasokat félti a kormány terveitől  

Tóth Csaba (MSZP) szerint elfogadhatatlan a kormány azon terve,  hogy minél több rokkantnyugdíjast kényszerítsenek vissza a munka  világába, illetve a munkaképteleneknek pedig a társadalombiztosítási  elven járó juttatások helyett szociális segélyt adnának.  

A szocialista politikus szerint a kormány ezzel azt a látszatot  kelti, mintha az egészségkárosodottak csalók lennének, miközben a  rokkantsági nyugdíjak felülvizsgálatai nem ezt igazolják: eddig 1500  vizsgált emberből hármat minősítettek vissza munkavégzésre  alkalmasnak.  

Halász János, a Nemzeti Erőforrás Minisztérium (NEFMI)  államtitkára elmondta: az átalakítás nem az ellátások megszüntetését  jelenti, hanem azok igazságos és arányos elosztását. Azok sem  maradnak ellátás nélkül, akik nem képesek munkavégzésre. Elmondta:  az új szabályok 2012. január 1-től lépnek hatályba. Hozzátette: új  minősítések lesznek, soros és rendkívüli felülvizsgálatokat is  elvégeznek majd.  

Tóth Csaba az államtitkári választ nem fogadta el, de az  Országgyűlés 178 igen, 83 nem szavazattal és 12 tartózkodással  megtette azt.  

Plenáris ülés a Parlamentben. Fotó: MTI (galéria)

Jobbik: vonassa vissza a kormány Kertész Ákos Kossuth-díját!  

Farkas Gergely (Jobbik) Kertész Ákos írónak az Amerikai  Népszavában augusztus végén megjelent nyílt levelére hivatkozva azt  kérdezte a kormánytól, hogy kezdeményezik-e a köztársasági elnöknél  az író Kossuth-díjának megvonását?  

Halász János államtitkár válaszában leszögezte: Kertész Ákos  cikke elfogadhatatlan és védhetetlen, éppen ezért "Kertész Ákosnak  bocsánatot kell kérnie, amennyiben nem kér bocsánatot, a kormány  szemében méltatlanná válik a Kossuth-díjra".  

Farkas Gergely nem fogadta el a választ, de az Országgyűlés 171  igen 43 nem és 39 tartózkodással igen.  


MSZP: tankönyv nélkül maradhat több Pest megyei gyerek  

Az első azonnali kérdést Tóbiás József (MSZP) tette fel, aki  arról beszélt, hogy a Pest megyei közgyűlés rossz gazdálkodása miatt  a rászoruló gyermekek ebéd, illetve tankönyv nélkül maradhatnak.  Hozzátette, hogy a megyei önkormányzat hatezer diák könyveinek az  árát költötte el más célokra. Megjegyezte azt is, a megye a Magyar  Államkincstártól előleget kért, hogy a költségvetési lyukaknak  legalább egy részét betömjék.  

Feltette a kérdést, a kormány felkészült-e arra, hogy kezelje a  Pest megyében kialakult "vészhelyzetet".  

Hoffman Rózsa államtitkár azt felelte, hogy 2002 óta az  önkormányzatok egyre kevesebb pénzhez jutottak, miközben a  szocialista kormányzatok egyre több forrást vontak ki az oktatásból.  Elmondta, hogy 26 önkormányzatnak volt fizetési hátraléka a  könyvterjesztők felé, de azóta mindannyian rendezték adósságukat  vagy sikerült megegyezniük ezekkel a vállalkozókkal.  

A jövőben az új köznevelési törvény és az állami szerepvállalás  megoldja ezeket a gondokat - jelentette ki az államtitkár.  

Plenáris ülés a Parlamentben. Fotó: MTI (galéria)

Jobbik: miért nem tett rendet a kormány  

Volner János (Jobbik) a Fidesznek arra az ígéretére kérdezett  rá, amely szerint a választások után két hét alatt helyreállítják a  közrendet. A politikus a Legfőbb Ügyészség adatait ismertetve azt  mondta, hogy 2001 óta nem történt annyi bűncselekmény  Magyarországon, mint tavaly.  

Megjegyezte, hogy a költségvetés elfogadása után egy hónappal a  kormány a Belügyminisztériumot 36 milliárd forintos zárolásra  kötelezte. Hozzátette, azóta az is tudható, hogy ez az összeg teljes  egészében a rendvédelmi területet érinti.   

Navracsics Tibor közigazgatási és igazságügyi miniszter azt  mondta, hogy amikor megfogalmazták kijelentésüket, tudták, hogy az  magában foglalja a rendőri állomány növelését és azokat az  intézkedéseket is, amelyek nyomán az emberek úgy érzik, hogy jobb  lett a közbiztonság. Felhívta a figyelmet, hogy hamarosan 1200  rendőr teszi le az esküt, ami az év korábbi szakában a  rendfenntartókhoz belépettekkel együtt 3000 főt jelent.  

Megjegyezte, hogy az adatok is az bizonyítják, az emberek jobban  bíznak a rendőrségben.  


LMP civil fenntartású szociális intézményekről  

Szabó Tímea és Kaufer Virág (LMP) azt akarta megtudni, hogy  milyen intézkedéseket tervez a kormány, amelyek segítenek megelőzni  azt, hogy tömegesen zárják be a civil fenntartású, szociális  intézményeket. Szabó Tímea elmondta, hogy az utóbbi években olyan  szintre csökkent az állami normatíva, hogy az intézmények működési  költségeinek már csak a csak 30-35 százalékát fedezi.  

Kaufer Virág azt kérdezte, hogy ha ezeknek az intézmények  bezárnak, akkor a kormány hogyan kívánja a továbbiakban biztosítani  az ellátottak támogatását.  

Soltész Miklós államtitkár azt felelte, hogy a helyzet nem az  elmúlt egy évben állt elő, mert 2002 óta hatalmas mértékben  csökkentek a támogatások. Hangsúlyozta, hogy felfigyeltek a  problémára és úgy alakítják át a támogatásokat, hogy több segítséget  tudjanak nyújtani ezeknek a szervezeteknek.   


Plenáris ülés a Parlamentben. Fotó: MTI (galéria)
 
A belvízmentesítésről kérdezett a Fidesz  

Babák Mihály (Fidesz) arról érdeklődött, hogy milyen források  állnak rendelkezésre ahhoz, hogy meg tudják oldani az elmúlt évben  rendkívül sok csapadék által sújtott Békés megye belvízmentesítését.  

Illés Zoltán környezetügyért felelős államtitkár közölte, hogy  az első körben jövőre is rendelkezésre áll a vízi társulások számára  elkülönített 4,6 milliárd forint. Hozzátette, hogy ebben a térségben  is rendelkezésre állnak az európai uniós pályázati források.


17:35 - Az MSZP kóklernek nevezte a munka törvénykönyvének tervezetét  

Az MSZP-s Gúr Nándor a munka törvénykönyvének tervezetét bírálta  felszólalásában. Mint mondta, a társadalmi konzultációra bocsátott  anyag olyan torz helyzetet eredményezne, amelyben az emberek több  munkával kevesebbet keresnének.   

A képviselő kifogásolta egyes műszakpótlékok elvonásának és az  éjszakai pótlék csökkentésének javaslatát és a munkavállaló  kártérítési felelősségének szigorítását. Feltette a kérdést: mikor  kívánja visszavonni a foglalkoztatási tárca a tervezetet.   

Czomba Sándor államtitkár válaszában azt hangsúlyozta: a kormány  célja, hogy minél több ember dolgozzon. Cáfolta, hogy megszűnne a  védett kor intézménye, mint mondta, a konzultációk során  egyértelművé vált ennek szükségessége.   

Elmondta azt is: az eredeti tervezethez képest korlátozódik a  munkavállaló kártérítési kötelezettsége, és a versenyszférában is  kötelezővé válna a részmunkaidős foglalkoztatás. Cáfolva azt a  bírálatot, miszerint csökkenne a szakszervezetek jelentősége,  hangsúlyozta: a kollektív szerződés megkötésének joga egyértelműen  az érdekvédelmi tömörüléseket illetné.   

A képviselő a választ nem fogadta el, az Országgyűlés azonban  megszavazta azt.   

Plenáris ülés a Parlamentben. Fotó: MTI (galéria)

Jobbik: a kormánynak elképzelése sincs a devizahitel-probléma  megoldásáról   

Z. Kárpát Dániel (Jobbik) szerint a kabinet a  devizahitel-probléma kezelésekor csak a gazdagokra koncentrál, és  elképzelése sincs a valódi megoldásról. Az ellenzéki politikus  bírálta a kormány intézkedéseit.   

A jobbikos képviselő a devizahitelek forintosítását javasolta,  amelyeket szerinte a felvétel időpontjában érvényes árfolyamon  kellene átváltaniuk a bankoknak.  

Cséfalvay Zoltán államtitkár kivitelezhetetlennek nevezte a  javaslatot, amely mind a költségvetést, mint a bankrendszert romba  döntené.   

Hangsúlyozta, hogy a kormány fokozatosan kezeli a problémát, és  számos megoldással állt elő: 2010 novemberétől tiltott az egyoldalú  szerződésmódosítás, otthonvédelmi akciótervet fogadott el,  árfolyamgátat vezetett, árverezési kvótát vezetett be.   

Mint mondta, zajlik a kamattámogatási rendszer előkészítése és  felhívta a figyelmet a Nemzeti eszközkezelőre is, valamint az  egyösszegű végtörlesztés bejelentett lehetőségére is.   

A képviselő a választ nem fogadta el, de az Országgyűlés  megszavazta azt.   


A Fidesz a tűzoltók túlóradíjának kifizetéséről   

A fideszes Kocsis Máté arra emlékeztetett, hogy a szocialista  kormányok számtalan munkavállalónak járó kifizetést tartottak  vissza, a többi közt a tűzoltók sem kapták meg a túlóradíjukat.   

A képviselő arra kérdezett rá, hogyan áll a költségvetés számára  több mint 7 milliárd forintos kiadást jelentő túlóradíj kiutalása.   

Tállai András államtitkár elmondta, hogy a több mint nyolcezer  tűzoltót érintő probléma megoldása a végéhez közeledik. Az érintett  95 tűzoltóságból már csak eggyel kell szerződést kötni, és az állam  már több mint 6 milliárd forintot kiutalt az érintetteknek.   

A képviselő a választ elfogadta.   


Az LMP zöld fordulatot vár a kormánytól  

Az LMP-s Kaufer Virág pártja munkahelyteremtő javaslataira hívta  fel a kormány figyelmét, amelyek - mint mondta, a zöld fordulat  jegyében valósulnának meg.   

A képviselő szerint a természeti és a társadalmi problémákat  együtt kell kezelni a gazdaság talpra állításával. Helyben kell  munkahelyet teremteni, csökkenteni kell az ország gázfüggőségét és  az energetikai épület-felújítással kell a foglalkoztatást bővíteni -  tette hozzá.   

Cséfalvay László államtitkár válaszában "vörösbe hajlónak"  nevezte az LMP zöld fordulatát. Azt hangsúlyozta: ha a zöld ágazatok  versenyképesek, akkor maguk is megélnek a piacon.   

Arra is felhívta a figyelmet, hogy a foglalkoztatás nem  lineárisan növekszik, és a foglalkoztatottak számának mintegy 43  ezres bővülését kedvezőnek nevezte.   

Kaufer Virág nem fogadta el a választ, a képviselők viszont  megszavazták azt.   

Plenáris ülés a Parlamentben. Fotó: MTI (galéria)

Az MSZP a devizahitelesekkel való konzultációra kérte a kormányt   

Simon Gábor (MSZP) szintén a devizahitelesek problémájára hívta  fel a figyelmet és ismertette azokat a javaslatokat, amelyeket a  pártja tett megsegítésükre az elmúlt egy évben.   

A politikus azt kérte a kormánytól, hogy egyeztessen a  devizahitelesekkel is, számukra milyen megoldások lennének  kedvezőek.   

Cséfalvay Zoltán válaszában megismételte azokat az  intézkedéseket, amelyeket a kabinet a probléma kezelésére hozott.   

Ismét felhívta a figyelmet arra, hogy előkészületben van egy  olyan támogatási rendszer, amely szerint öt éven át 3,5 százalékos  kamattámogatást kapnának azok a problémás devizahitelesek, akik  kisebb ingatlanba költöznek.   

A képviselő a választ nem fogadta el, a Ház azonban megszavazta  azt.


17:05 -  Vona Gábor: "nekünk voltak a leghitványabb kommunistáink, nekünk  vannak a leghitványabb kapitalistáink is"  
Vona Gábor a Jobbik frakcióvezetője napirend előtti  felszólalásában leszögezte: Magyarország jelenleg gyarmati függésben  van a nyugati világhoz képest és szerinte ennek a bizonyítéka volt a  WikiLeaks dokumentumok között kiszivárgott magyar politikusi  kijelentések is. Vona Gábor ebből kettőt emelt ki: egyrészt amikor  Orbán Viktor arról beszélt egy nagyköveti távirat szerint, hogy  "hagyják figyelmen kívül azt, amit ő mond" a kampányban. Vona Gábor  szerint ez a kijelentés "nagyjából a szavazóknak az a semmibe  vétele, amit Gyurcsány Ferenc őszödön mondott."  

A másik kijelentés szintén a miniszterelnöké a WikiLeaks  szerint: "megtanultam, hogy amikor esélyed van megölni a  riválisodat, akkor nem gondolkozol, hanem megteszed." A Jobbik  elnöke szerint ez "rákosista kijelentés és attitűd."  

Az ellenzéki politikus szerint ugyanakkor ebben a "legszomorúbb  a forma: miszerint a magyar politikusok eljárnak panaszkodni,  dicsekedni, pletykálni, árulkodni, könyörögni az amerikai  nagykövetnek, mint óvodások az óvó nénihez."  

Vona Gábor szerint a környező közép-kelet-európai országokra ez  a magatartás biztosan nem jellemző, ez egy negatív magyar politikai  hungarizmus: "nekünk voltak a leghitványabb kommunistáink, nekünk  vannak a leghitványabb kapitalistáink is."  

Cséfalvay Zoltán a Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM)  államtitkára a kormány nevében úgy reagált: a WikiLeaks  dokumentumoknak "nem célszerű ekkora nagy feneket keríteni."  


LMP: "Matolcsynak mennie kell"  

Vágó Gábor (LMP) napirend előtti felszólalásában Matolcsy György  nemzetgazdasági miniszter távozását és egy új gazdaságpolitika  bevezetését követelte. Mint mondta: ha a kormány tovább megy az  eddig elkezdett gazdasági úton, sőt a miniszterelnök szavainak  megfelelően még gyorsít is, akkor annál hamarabb jön rá a kormány,  hogy ez zsákutca és az egész kormány és gazdaságpolitika annál  nagyobb sebességgel fog a falnak csapódni.  

Az ellenzéki politikus leszögezte: már nem lehet "elmúlt 8  évezni" hiszen a gazdasági bukás "Matolcsy György gazdasági  miniszter saját munkájának a következménye."  

Cséfalvay Zoltán államtitkár a válaszában leszögezte: bár Vágó  Gábor sok mindenről beszélt, de az nem derült ki, hogy miért kellene  mennie posztjáról Matolcsy Györgynek.  

Plenáris ülés a Parlamentben. Fotó: MTI (galéria)

MSZP: a kormány dilettáns gazdaságpolitikát folytat  

Mesterházy Attila (MSZP) arról beszélt, hogy a kormány dilettáns  gazdaságpolitikát folytat, mert szinte nincs gazdasági növekedés és  nem csökkent a munkanélküliség sem. Azt elismerte, hogy a  foglalkoztatás bővült, de mint mondta, ebben szerepet játszhatnak a  nyári időszak szezonális hatásai is.  

Hangsúlyozta, hogy eddig nem jöttek be a kormányzati gazdasági  előrejelzések, ezért feltette a kérdést, hogy a gazdasági növekedést  a Matolcsy György által "előre bediktált" két százalékkal vagy a  "minisztériumok által előző nap kiszivárogtatott" 1,7 százalékkal  számolják-e.  

Kijelentette, hogy a gazdaságpolitika fókuszába a  munkahelyteremtést és a gazdaságélénkítést kell állítani.  Hozzátette,van értelme az LMP elképzelésének, amely alapján a zöld  gazdaság irányába kell elindulni. Ezzel párhuzamosan szükségesnek  nevezte a munkára rakódó járulékterhek csökkentését és a progresszív  adórendszer bevezetését.  

Cséfalvay Zoltán államtitkár válaszul közölte, ha a progresszív  adó visszaállítása a szürkegazdaságot erősítené, rontaná a  devizahitelesek helyzetét és a szakképzett munkaerő elvándorlásához  vezetne.  


KDNP: újra kell szabályozni a kitüntetési törvényt  

Lukács Tamás (KDNP) Kertész Ákosnak az Amerikai Népszavában  megjelent, nagy port felvert cikkére utalva - anélkül, hogy a lapot  megnevezte volna - azt mondta, hogy a közéletet húsz éve mérgezi az  azonos mérce hiánya. A cikknek arra a részére hivatkozva, amelyben  annak írója kijelenti, hogy Gorbacsov megjelenésétől kezdve nem  lehet a szovjet elnyomásra hivatkozni, a politikus azt mondta, hogy  akkor a szerzőt biztosan nem zavarta a szovjet csapatok jelenléte  vagy a romániai falurombolás.  

A cikk egy másik gondolatára hivatkozva kijelentette azt is,  hogy a baloldalnak a rendszerváltozáskor egy örökölt vagyona és  médiahálózata volt.  

Végül annak a véleményének is hangot adott, hogy újra kell  szabályozni a kitüntetési törvényt, mert Kertész Ákos a legmagasabb  magyar kitüntetéseket, például a Kossuth-díjat is megkapta.  


Fidesz: a bankrendszer is legyen szolidáris  

Rogán Antall (Fidesz) arról beszélt, hogy a 2008-ban a  Nemzetközi Valutaalaptól (IMF) és az Európai Uniótól és a felvett  összeg nagy részét arra kellett költeni, hogy a magyarországi  devizatartalékok akkor rendkívül alacsony szintjét 17,4 milliárd  euróról közel 35 milliárd euróra emelje.   

Szavai szerint akkor a pénz nagy részét arra költötték, hogy  megsegítsék a pénzintézeti rendszert, a bankokat megkíméljék az  esetleges leértékelődéstől és az ezzel együtt járó veszteségektől.  

Ennek alapján kijelentette, hogy 2008-2009-ben a magyar kormány  szolidáris volt a bankrendszerrel, amelynek a költségeit az  állampolgárok máig fizetik. Véleménye szerint ennek alapján joggal  várhatják el, hogy a bankrendszer is legyen szolidáris akkor, amikor  a devizahitelezés miatt keletkezett károk helyreállításáról és az  ország pénzügyi függetlenségének megteremtéséről van szó.


Plenáris ülés a Parlamentben. Fotó: MTI (galéria)

15:48 - Orbán Viktor válasza

A miniszterelnök cáfolta Schiffer András (LMP) bírálatát,  amely szerint a kormány európai uniós soros elnökként semmit nem  tett volna az uniós pénzügyi rendszer átalakítása érdekében, és  hangsúlyozta: "amíg fideszes és kereszténydemokrata többség van a  Házban, és amíg fideszes és kereszténydemokrata kormánya van az  országnak, külföldiek itt földet nem fognak vásárolni".   

Orbán Viktor kijelentette, megbecsülendő eredménynek tartja,  hogy ma Magyarországon 43 ezerrel többen dolgoznak, mint egy évvel  ezelőtt.   

A kormányfő a teljes felelőtlenség politikájaként értékelte és a  magyar emberek érdekében visszautasította Vona Gábor (Jobbik)  szavait, amelyek szerint az országnak nem kellene visszafizetnie  adósságát. "A nemzeti függetlenséghez vezető egyetlen út az  államadósság visszafizetése" - hangsúlyozta Orbán Viktor.   

A miniszterelnök azt is kijelentette, hogy az országban megvan a  gazdasági siker alapja: az emberek dolgozni akarása, felkészültsége  és szorgalma.   

A Start munkaprogrammal kapcsolatban a kormányfő arra hívta fel  a figyelmet: a kormány a jövő évi költségvetés összeállításakor azt  kívánja elérni, hogy 2012-ben 200-300 ezer ember kapcsolódhasson be  a jelenleg még kísérleti programként működő, mezőgazdasági,  energiatermelő vagy állami beruházásokhoz kapcsolódó programba.   

"Ez a gazdaságpolitika működik" - reagált Orbán Viktor kormánya  politikájának bírálataira viszonválaszának lezárásaként.   

Rögzítette: Magyarországon munka alapú társadalom lesz, arányos  adózással és szolidaritással.


15:40 - MSZP: illúziókra épül a kormány gazdaságpolitikája  

Mesterházy Attila azt kérdezte, hogy amit elmondott a kormányfő,  komolyan kell-e venni. "Komoly probléma" - folytatta, majd a  Wikileaks által nyilvánosságra hozott dokumentumokra utalva azt  mondta, Orbán Viktor többször beszélt arról, hogy nem a szavaival  kell törődni.   

Szerinte annak amit a kormányfő elmondott, óriási kockázata van,  s nem derült ki, Orbán Viktor tudatában van-e ennek. Az egészségügy,  a felsőoktatás, és a nyugdíjrendszer önfenntartóvá tételéről szóló  tételeket is jó lett volna, ha tisztázza a miniszterelnök - mondta,  hozzátéve: az önfenntartás ugyanis arról szól, hogy az állam nem  finanszírozza ezeket a szolgáltatásokat.  

Kifogásolta, hogy a kormányfő arról sem beszélt, a  foglalkoztatást hogyan fogja bővíteni. A "matolcsyzmus" szerinte az  elmúlt 15 hónapban megbukott, ez a gazdaságpolitika tévút, zsákutca,  és a miniszterelnök "egyre inkább mélyebbre kerül ebben az  ingoványban". Ez a gazdaságpolitika illúziókra épült, arra, hogy a  gazdaság hatalmas ütemben növekszik - hangoztatta. Úgy vélte,  változtatni kellene, s nem az államadósság csökkentését, hanem a  foglalkoztatás bővítését, a gazdaság élénkítését kellene a  középpontba helyezni, és vissza kellene térni a többkulcsos  adórendszerhez.   

A téves gazdaságpolitikai döntések miatt leállt a gazdaság, nem  hiteleznek a bankok, a kis- és középvállalkozások szintjén is  befagyott a gazdasági növekedés - mondta, azt javasolva, hogy  szervezzenek parlamenti vitanapot, állapodjanak meg egy nemzeti  minimumban, amivel az országot ebből a téves helyzetből ki lehet  vezetni.  


15:35 - KDNP: a program Magyarország megújításáról szól  

Harrach Péter azt mondta, hogy az Orbán Viktor által  megfogalmazott program "a nagy megújulás része", a válságra adott  válasz, ami egyúttal lehetőséget biztosít azokra a változtatásokra,  amelyekre régóta szükség van.   

"Magyarország megújításáról szólt a beszéd, amelyben egy  rendezett világ felé kell elmozdulni, ahol a normák érvényesülnek" -  állapította meg.  

Hangsúlyozta ugyanakkor, hogy az élet minden területén ugyanazon  normák érvényesülésére van szükség. Bankokra szükség van, de  működésükben ugyanazon normáknak kell érvényesülniük, mint a  társadalom egésze és az egyén életében is - emelte ki a KDNP-s  politikus.  

A kereszténydemokrata frakcióvezető a magyarországi megújulás  fontosságát részletezve beszélt a válság legyőzésének fontosságáról,  és ennek gyökeréről, az államadósság lefaragásáról, másrészt arról a  húszéves megújulási vágyról, amelyet eddig egyetlen kormány sem  tudott végrehajtani a nem megfelelő többsége miatt.  

Harrach Péter természetesnek nevezte, hogy a berögződések  felszámolása nagy energiát igényel, és a nagy rendszerek átalakítása  nagy ellenállást vált ki.   


Plenáris ülés a Parlamentben. Fotó: MTI (galéria)

15:30 - Fidesz: a frakció mind a hat védelmi lépésben támogatja a  kormány munkáját  

Lázár János kiemelte: mind a hat védelmi lépésben támogatják a  kormány munkáját.  

Megjegyezte, "diszkréten hallgattak" az MSZP és LMP képviselői,  hogy az emberek vagy a bankok oldalán állnak.   Mesterházy Attila és Schiffer András végig hallgatott arról, hogy a  bankok a fontosak, vagy az emberek. Most eljött a pillanat, amikor  ez kettéválik ezzel a döntéssel, húsz év után el kell dönteni, hogy  a bankok vagy az emberek oldalára állnak - fogalmazott.  

Valóban szükség van olyan parlamenti vitanapra, ahol  kideríthetnék, hogy az MSZP-nek és bankrendszernek, külföldi  bankoknak milyen összefonódása van, s kideríthetnék, hogy mit  tettek, hogy megóvják az országot az államadósságtól, az embereket  az eladósodástól - hangoztatta.   

Mint mondta, szívesen tárgyalnak, de azon nem tudnak túllépni,  hogy az ország államadóssága évese szinten 2002-ben 53 százaléka  volt a GDP-nek, tavaly viszont elérte a 85 százalékot. Tisztázni  kell, hogyan alakulhatott ki a devizahitelezés rendszere, e nélkül  nem tudnak továbblépni, szeretnék tudni milyen szerepe volt ebben a  külföldi bankoknak - közölte, szorgalmazva: vizsgálják meg, kik a  személyi felelősei, hogy ez a pénzügyi termék korlátlanul  jelenhetett meg és emberek millióit tették tönkre.  

Lázár János szerint mélységesen sértő gazdagoknak bélyegezni  azokat, akik hiteleket vettek fel. "Ne nevettessék ki ezzel magukat"  - fordult a szocialistákhoz. Senki nem ellensége a bankoknak, nem  akarja a bankrendszert bedönteni, csak világos értékválasztásról van  szó - jelentette ki, hozzátéve: a magyar társadalom az elmúlt húsz  évben sokat segített a magyar bankrendszernek, azt kell eldönteni,  hogy azon a mentalitáson, hogy mindig a bankoknak segítünk,  akarunk-e változtatni.    

A házelnök a fideszes frakcióvezető felszólalása közben és után  is figyelmeztette az ellenzéki - mint mondta, elsősorban szocialista  - képviselőket a Házban megfelelő viselkedésre, és kérte, ne  kiabáljanak közbe, hanem hallgassák olyan türelemmel a  miniszterelnök és a kormánypárti frakcióvezetők felszólalását,  amilyen türelemmel ők hallgatták az ellenzéket.


15:20  - A Jobbik felelősségelkerülésnek tekinti a miniszterelnök  javaslatait   

Vona Gábor (Jobbik) felelősségelkerülésnek minősítette a  miniszterelnök által bejelentett intézkedéseket, mert azok szerinte  nem a valódi problémára adnak választ.   

A politikus bírálta a többi közt az egykulcsos adó bevezetését,  és azt az általa erőltetettnek tartott törekvést, hogy a kormány  vissza kívánja fizetni az államadósságot. Vona Gábor azt mondta: az  államadósság nem fizethető vissza az ország gazdaságának jelenlegi  helyzetében.   

Hozzátette, a devizahitelek jelentős számáért nemcsak a bankok  vagy a devizahitelesek a felelősek, hanem a bankok mellett a  szocialista és a Fidesz-kormány is, valamint a jegybank vezetése,  amely kamatpolitikájával "felbujtóként szolgált".   

Vona Gábor egy vizsgálóbizottság felállítását javasolta, amely a  jogi felelősséget is megállapítja a kialakult helyzetért, valamint  az államadósság újratárgyalását és egy progresszív adórendszer  bevezetését. Azt is kezdeményezte, hogy az állam forintosítsa a  devizahiteleket azon az árfolyamon, amelyen az adósok felvették. A  Jobbik elnöke egy saját, kelet-közép-európai hitelminősítő  felállítására is javaslatot tett.   


15:10 - LMP: Nem tartható fenn a kormány gazdaságpolitikája   

Az LMP-s Schiffer András azt rótta fel a miniszterelnöknek, hogy  a kormány az Európai Unió soros elnökeként semmit nem tett a többi  közt a shortolás tilalma vagy a spekulatív tőkemozgás megállítása  érdekében, hogy ezzel javítsa az európai gazdaság helyzetét.   

Az ellenzéki politikus úgy fogalmazott: a kormány  "kifoszthatóbbá tette az országot" a társasági adó csökkentésével,  és a befektetőknek, a gazdagoknak kedvező intézkedéseket hozott. A  frakcióvezető kifogásolta azt is, hogy jelenleg több adó terheli a  munkajövedelmeket, mint a tőkejövedelmekét.   

Schiffer András kritikát fogalmazott meg azzal kapcsolatban is,  hogy a kormány kétharmados törvényben kívánja szabályozni az  adózást, ezzel "leválthatatlanná" teszi saját koncepcióját.  

A politikus szerint mindezek helyett olyan "zöld fordulatot"  kellene végrehajtani Magyarországon, amely progresszív adózásra  épül, 4 százalékkal csökkenti a járulékokat, megadóztatja a  tőkejövedelmeket, és segíti a családi gazdaságokat, a "zöld  munkahelyek" létrehozását.   

A frakcióvezető szerint a kormány gazdaságpolitikája azért nem  folytatható, mert megszorításokra épít, a magas kamatszint nem  serkenti a beruházásokat, és mert hiányzik a bizalom az ország  iránt.   

Mint mondta, a miniszterelnöknek választ kellene adnia a  WikiLeaks iratokban kiszivárogtatott vádakra is, amely szerint  hazudott az embereknek a 2006-os választások előtt.  

A parlament hétfői ülése előtt a Kossuth téren négy  szakszervezet demonstrált a kormány elmúlt egy évben hozott, a  munkavállalókat érintő intézkedései, és a készülő új Munka  törvénykönyve ellen tiltakozva. 


14:57 - Országvédelmi tervet hirdetett a miniszterelnök 

A miniszterelnök napirend előtti felszólalásában  hatpontos országvédelmi tervet hozott nyilvánosságra.

Plenáris ülés a Parlamentben. Fotó:MTI (galéria)
14:09 - Kétharmados stabilitási törvényt dolgoz ki a kormány

Kétharmados többséget igénylő stabilitási törvényt dolgoz ki a kormány annak érdekében, hogy az államadósság ne termelődjön újra - ismertette Orbán Viktor hétfőn a parlamentben napirend előtt. A sarkalatos jogszabály rögzíteni fogja a nyugdíjrendszer, az egészségügyi kassza, az adórendszer és az önkormányzatok összehangolt működési rendjét - mondta a kormányfő.

14:03 - 2012-ben tömegessé válhat a közmunka

Ha sikeres lesz az idei próba közmunkaprogram, akkor jövőre tömegessé válhat, elsősorban a mezőgazdaságban, az energiatermelésben és az országos nagyberuházásoknál - mondta Orbán Viktor a Start munkaprogramról szólva hétfőn az Országgyűlésben. A miniszterelnök közölte azt is, hogy ha valaki nem veszi fel a munkát a számára felkínált helyen, nem kaphat az államtól pénzt.

13:54 - Az adószám felfüggesztés helyett adószám törlés

A miniszterelnök azt javasolta, hogy az adószám felfüggesztés helyett adószám törlésére kerüljön sor a jövőben, egyes gazdasági események adóhatósági vizsgálata pedig úgy is megtörténhessen, hogy az nem teremt ellenőrzéssel lezárt időszakot.

13:52 - Fordított adózási rendszer a mezőgazdasági termékeknél

Magyarország fordított adózási rendszert vezet be a mezőgazdasági termékek körében, az erre vonatkozó tervet az előírt rend szerint eljuttatták az Európai Unióhoz és megkezdték a konzultációkat Brüsszellel - jelentette be Orbán Viktor.

13:51 - Orbán 3 százalék alatti 2012-es költségvetési hiány megállapítását javasolja

Orbán Viktor azt javasolja, hogy a 2012-es költségvetési hiányt három százalék alatt állapítsák meg.

13:50 - 35 százalékos luxus áfa-kulcsot kezdeményez a kormány

A kormány az Európai Bizottság jóváhagyását kéri egy 35 százalékos luxus forgalmiadókulcs bevezetésére - jelentette be a miniszterelnök.

13:47 - Újabb hitel felvétele nélkül fizesse vissza Magyarország az IMF-adósságát

Az országvédelmi terv részeként pénzügyi védelmi tervet hirdetett Orbán Viktor hétfőn, ennek részeként javasolta, hogy októberben és novemberben Magyarország fizesse vissza az unió és az IMF felé fennálló, lejáró tartozásait úgy, hogy ennek fedezetére ne vegyenek fel hitelt.

13:45 - A forintban jelentkező költségeket csak forintban számolhassák fel

A devizahitelekkel kapcsolatban forintban jelentkező költségeket a bankok csak forintban számolhassák fel - kezdeményezi a kormány. Orbán Viktor ezt hétfőn a parlamentben a devizahitelesek érdekében tervezett kormányzati intézkedések között ismertette. A miniszterelnök elmondta továbbá: javaslatot tesznek a devizahitelek kamatszámításának átláthatóbbá tételére is.

13:35 - Orbán: megvalósítható a Fidesz-KDNP végtörlesztési javaslata

A kormány megvalósíthatónak minősítette a Fidesz-KDNP-frakció azon javaslatát, hogy tegyék lehetővé a devizahiteleseknek az adósságuk rögzített árfolyamon történő, egyösszegű végtörlesztését - jelentette be Orbán Viktor miniszterelnök hétfőn az Országgyűlésben.

13:34 - A miniszterelnök központi árakat javasol három területen

A miniszterelnök a magas rezsiköltségek miatt azt javasolja, vezessék be a központi ármegállapítást a szemét-, a víz- és a csatornadíjak esetében is. Orbán Viktor ezt a kormány hatpontos országvédelmi tervének egyik elemeként jelentette be napirend előtti felszólalásában hétfőn a parlamentben.

13:33 - Orbán: senki ne veszítse el a reményt

A miniszterelnök szerint az euróválság - veszélyei mellett - azzal a lehetőséggel is jár, hogy gyorsíthatunk Magyarország megújításának folyamatán. Orbán Viktor erről az Országgyűlésben beszélt hétfőn, azt üzenve: "senki ne veszítse el a reményt", mert le fogjuk győzni ezt a válságot is. Közölte, Magyarországnak olyan kormánya és parlamentje van, amely kiáll a magyar érdekekért. Az euróválság lehetőséget ad az ország megújítási folyamatának gyorsítására, új együttműködések kiépítésére, új szövetségek megkötésére, egy nemzeti gazdasági rendszer alapjainak és új nemzeti szolidaritási rendszer megteremtésére, valamint arra, hogy szélesebb egyetértéssel lehessen hozzálátni az adósság lefaragásához.

13:30 - Orbán: 30 százalékos thm felett ne lehessen hitelt nyújtani

Zéró toleranciát és "hajtóvadászatot" hirdet a kormány az uzsorások ellen - közölte Orbán Viktor miniszterelnök hétfőn, napirend előtt a parlamentben az országvédelmi tervet ismertetve. A kormányfő javasolta a büntető törvénykönyv módosítását, továbbá azt, hogy 30 százalékos THM felett ne lehessen hitelt nyújtani.

13:20 - Költségvetési bizottság: általános vitára alkalmas a zárszámadásról benyújtott törvényjavaslat

A tavalyi zárszámadásról benyújtott törvényjavaslatot általános vitára alkalmasnak ítélte hétfői ülésén az Országgyűlés Számvevőszéki és Költségvetési bizottsága. A törvényjavaslatot, amelyet kiegészít az Állami Számvevőszék (ÁSZ) jelentése a tavalyi költségvetési gazdálkodásról, a bizottság 19 igen és 2 nem szavazat mellett általános vitára alkalmasnak tartotta. A bizottsági ülésen Domokos László, az Állami Számvevőszék elnöke képviselői felvetésekre elmondta: az ÁSZ nem hatóság, így nem kezdeményezhet jogi lépéseket azzal kapcsolatban, amit Szijjártó Péter (Fidesz) mondott, miszerint a tavalyi költségvetésnél az előző kormány részéről "hamisított adatokkal állunk szemben". Az ÁSZ jelentését az ügyészség megkapja - tette hozzá Domokos László.

12:40 - Az önkormányzatok adósságállománya meghaladta tavaly az egymilliárd forintot

Tavaly év végén 1.247 milliárd forint volt az önkormányzati szféra adósságállománya, ez mintegy 22 százalékkal több, mint a korábbi években - közölte a Nemzetgazdasági Minisztérium önkormányzati költségvetési rendszerek főosztályának főosztályvezető-helyettese hétfőn az Országgyűlés Önkormányzati és területfejlesztési bizottságának ülésén.

Berczik Ábel elmondta, a szféra adósságállomány-növekedésének két oka van; az egyik, hogy az önkormányzatok további hiteleket vettek fel, illetve kötvényeket bocsátottak ki. Hozzátette: erre az önkormányzatok azért kényszerültek, mert a 2010. évi költségvetés állami támogatási oldalon 120 milliárd forintot elvett, ám a feladatokat nem csökkentette, így a hiányt csak így tudták pótolni. Az adósság-növekedés másik okát "számviteli természetűnek" mondta.

Ez azt jelenti, hogy a hitelállomány - és ezen belül főleg a kötvényállomány - mintegy fele svájci frank alapú, és az alpesi deviza erősödése növelte az adósságot - fejtette ki. Berczik Ábel közölte azt is, 2010-ben a helyi önkormányzati szférában a hiány a várakozásokat felülmúlta, és 230,7 milliárd forint lett, az előzetesen számolt 180-190 milliárd forinttal szemben.

A hiánytúllépés okának a bevételek elmaradását nevezte, ami a válság hatásainak tudható be. Elmondta, 2010-ben az előre jelzettnél 40 milliárd forinttal kevesebb helyi adó, ezen belül iparűzési adó folyt be az önkormányzatok költségvetésébe, továbbá az illetékbevételekben is hiány mutatkozott.

A főosztályvezető-helyettes kitért arra is, hogy az adósságrendezési eljárás alá kerülő önkormányzatok száma folyamatosan nőtt, jelenleg 17 áll eljárás alatt. Jelezte: változást jelent a korábbi tendenciában, hogy már nem csak a kisebb önkormányzatok kerülnek eljárás alá, hanem az egyre több nagyobb önkormányzatot is érint.

Warvasovszky Tihamér az Állami Számvevőszék alelnöke összességében megbízhatónak minősítette a zárszámadást, és kiemelte, hogy kemény intézkedésekkel sikerült a hiánycélt tartani, így "nem szállt el" a 2010. évi költségvetés. A testület végül általános vitára alkalmasnak találta a tavalyi költségvetés végrehajtásáról szóló törvényjavaslatot, és az Állami Számvevőszék (ÁSZ) ellenőrző jelentését. A javaslatot 16 kormánypárti képviselő támogatta, míg kilenc ellenéki képviselő tartózkodott.

12:37 - MSZP: Eger is legyen "leghősiesebb város"

Miután fideszes képviselők múlt pénteken kezdeményezték, hogy az Országgyűlés adományozza a "Leghősiesebb Város" címet Szigetvárnak, szocialista honatyák hétfőn olyan javaslatot nyújtottak be, hogy ezt a címet Eger városa is kapja meg.

Az ellenzéki politikusok indítványa rögzíti: a parlament fejet hajt Eger lakóinak és védőinek az 1552-es támadás idején a város és hazánk hősies védelmében tanúsított bátor és önfeláldozó magatartása előtt, és Eger városnak a "Civitas Invicta" címet adományozza.

Sós Tamás és Kolber István javaslata indoklásában jelzi, egyetért a fideszes képviselők javaslatával, hogy Szigetvár a leghősiesebb város címet megkapja, de javasolják, hogy az egykori "egri erősséget" megvédők emlékére ugyanilyen címet adományozzon az Országgyűlés.

11:42 - Ülésezett a Kulturális és Sajtóbizottság

A kulturális örökség védelméről szóló törvény módosítási javaslatairól, valamint a magyar nyelv napjáról szóló határozati javaslatról tanácskozott az Országgyűlés Kulturális és Sajtóbizottsága hétfőn.

Az első napirendi pontként tárgyalt témában, a kulturális örökség védelméről szóló előterjesztéshez benyújtott módosító javaslatok közül a testület támogatta a Pákozdi Katonai Emlékhely nemzeti emlékhellyé minősítését, amely L. Simon László fideszes bizottsági elnök beadványa. A képviselők három kormánypárti módosító javaslatot is leszavaztak.

Az egyik a kehidakustányi Deák-kúriát (javaslattevő a fideszes Gyimesi Endre volt), a másik a Szarvason található trianoni emlék- és zarándokhelyet (a fideszes Babák Mihály javaslatára), a harmadik pedig a somogyvári egykori bencés apátság romjait (Móring József Attila KDNP-s és Gelencsér Attila fideszes képviselő indítványára) minősítette volna nemzeti emlékhellyé.

A bizottság szerint az említett helyek inkább a történeti emlékhely cím viselésére méltóak. Egyhangú igennel megszavazta a testület L. Simon László egy másik módosító indítványát, amelyben a képviselő az előzetes régészeti dokumentáció intézményével egészítené ki a kulturális örökség védelméről szóló törvényt. A képviselő a módosítás indokolásában leszögezi, hogy az intézmény a régészeti érintettség egyértelmű bizonyítására alkalmas, de az elvégzendő megelőző feltárás formájához, pénz- és idővonzatához is sok ismerettel járul hozzá. Nem támogatta a bizottság Mile Lajos LMP-s képviselő azon javaslatát, amelyben a történeti emlékhelyek meghatározását a kormány helyett az Országgyűlésre bízná.

A bizottság leszavazta Novák Elődnek (Jobbik) a magyar nyelv napjáról szóló határozati javaslathoz benyújtott módosító indítványát is. Ebben a települési önkormányzatok jegyzőit köteleznék az üzleteket felirataik magyar nyelvű megjelenítésére. A

z ülésen felszólalt Hiller István szocialista képviselő, volt kulturális miniszter, aki javaslatában arra hívta fel a figyelmet, hogyha a kormányzat hivatalosan is bejelenti a jövedéki adók emelését, az a Nemzeti Kulturális Alap költségvetését több mint kétmilliárd forinttal növelné. Az ellenzéki képviselő jelezte, hogy a bizottság következő ülésén önálló napirendi pontként kíván tárgyalni a témáról, amennyiben az aktuálissá válik. A javaslatot a bizottság elfogadta.

10:55 - A Ház előtt a nyugdíjba vonuló bírák pótlására vonatkozó fideszes javaslat

Benyújtotta hétfőn az Országgyűlésnek a Fidesz a nyugdíjba vonuló bírák pótlására vonatkozó törvényjavaslatát, amely gyorsabb pályáztatást tenne lehetővé a bírói előmenetelben.

Lázár János, a Fidesz frakcióvezetője pénteken, Hajdúszoboszlón jelentette be, hogy átmeneti törvény készül, amelynek révén nem fog fennakadást okozni a nyugdíjba vonuló bírák pótlása. A bírósági eljárások időszerűségének biztosítása érdekében egyes bírói álláshelyek betöltéséről szóló előterjesztésben a benyújtó fideszes képviselők emlékeztetnek arra, hogy a 2012. január 1-jétől hatályos új alaptörvény szerint a bírák szolgálati jogviszonya - az eddigi 70. életév helyett - az általános öregségi nyugdíjkorhatár betöltéséig állhat fenn.

Ha a bíró e felső korhatárt 2012. január 1-je előtt tölti be, a felmentési idejének kezdő időpontja 2012. január 1., a bírói tisztsége pedig 2012. június 30-ával szűnik meg. Ha a bíró a korhatárt 2012. január 1. és 2012. december 31. között tölti be, a felmentési idejének kezdő időpontja 2012. július 1., a bírói tisztsége pedig 2012. december 31-ével szűnik meg. Így jövőre összesen 274 bíró vonul nyugállományba, közülük 2012. június 30-ával 228, míg 2012. december 31-ével 46 bírónak szűnik meg a szolgálati viszonya.

A javaslat indoklásában kifejtik, hogy a hatályos szabályozás szerint az álláshelyre a pályázatot a megüresedés után lehet kiírni, a pályázati eljárás pedig átlagosan 2-3 hónapot vesz igénybe. "Figyelemmel arra, hogy a nyugállományba vonuló bírák felmentési idejük egy részére mentesülnek a munkavégzési kötelezettség alól, az álláshely tényleges betöltésére 4-5 hónapig nem kerülhet sor, ami az ítélkezés időszerűségét nagymértékben rontja" - mutatnak rá, hozzátéve, hogy emiatt olyan szabályozásra van szükség, amely lehetővé teszi a bírák kiesése okozta problémák mielőbbi megoldását. A benyújtók - mint írják - építeni kívánnak a bíróságok elnökeinek ismereteire, így nem határoznák meg, hogy mely bíróságokon és milyen álláshelyeket írjanak ki, hanem egy létszámkeretet biztosítanának, amelynek legcélszerűbb felhasználására "a munkaszervezés aktuális követelményeinek való megfelelés és a bírósági eljárások időszerűségének biztosítása érdekében" az elnökök tennének javaslatot.

A keretszámokat az ügyforgalmi statisztikai adatok figyelembe vételével határozták meg. Felhívják a figyelmet arra is, hogy a felsőbb bíróságokra kiírt pályázatokra a tapasztalatok szerint legfőképpen a már ítélkező bírák pályáznak eredményesen, ami további álláshelyek megüresedésével jár. Ezt úgy orvosolnák, hogy a megyei bíróságok esetében a megjelölt számú álláshelyeket nem megyei, hanem helyi bírósági szinten rendelnék kiírni, a megyei bírósági szinten szükséges bírói létszámot ugyanis az elnök gyors intézkedésekkel, például kirendeléssel, biztosíthatja.

Mivel az ítélőtáblák elnökeinek nincs lehetőségük arra, hogy a területükhöz tartozó megyék bírói karából bírákat rendeljenek ki az ítélőtáblán jelentkező szakemberhiány akár ideiglenes pótlására, az ítélőtáblák működésében jelentkező jelentősebb fennakadások megelőzésére a javaslat egyes ítélőtáblai álláshelyek betöltéséről is rendelkezik - teszik hozzá.

A betöltendő bírói álláshelyek az egyes bíróságokon ugyan a kiírás időpontjában többletálláshelyként mutatkoznak, azonban a felső korhatár betöltése miatt nyugállományba vonuló bírák álláshelyeinek tényleges megüresedésekor a központi igazgatás feladata lesz annak meghatározása, hogy az érintett álláshelyeket az adott bíróságon töltik be, vagy átcsoportosítják más bíróságra. Ezzel az intézkedéssel fog kialakulni az egyes bíróságok engedélyezett bírói létszáma hosszabb távon - közölték.

A javaslat szerint az ítélőtábla, a Fővárosi Bíróság, valamint a megyei bíróságok elnökeinek október 31-ig kell meghatározniuk, hogy a pályázat kiírójának az indítvány mellékletében meghatározott számú álláshely betöltése érdekében az ítélőtáblán mely ügyszakban, továbbá a Fővárosi Bíróság és a megyei bíróságok illetékességi területéhez tartozó mely kerületi, illetve városi bíróságokon milyen ügyszakban kell pályázatot kiírnia. A pályázatot november 15-ig kell kiírni, benyújtani pedig idén december 15-ig lesz lehetőség. A törvény a kihirdetését követő napon lépne hatályba.

10:42 - A tavalyi zárszámadásról tárgyal a költségvetési bizottság

Az Országgyűlés számvevőszéki és költségvetési bizottsága hétfői ülésén a tavalyi költségvetés zárszámadási előterjesztéséről tárgyalt, ahol Szatmári Kristóf a Nemzetgazdasági Minisztérium államtitkára és Domokos László az Állami Számvevőszék (ÁSZ) elnöke ismertette a tavalyi zárszámadási beszámolót. Nehéz költségvetési év volt a 2010. évi, mivel a hibás tervezés miatt jelentős költségvetési kockázatokat tartalmazott - mondta Szatmári Kristóf. Az államtitkár megfogalmazása szerint "az új kormány csődhelyzetet örökölt a szocialista kormánytól". Szatmári Kristóf hozzátette: ha az új kormány nem hajtotta volna végre a két akciótervet, akkor az államháztartás GDP arányos hiánya nem a tényleges 4,2 százalék, hanem hét százalék lett volna. Két kormányzati ciklushoz kapcsolódott a 2010. évi költségvetés ellenőrzése - állapította meg Domokos László. Az ÁSZ elnöke hozzátette, hogy az ellenőrzésnek nem volt célja a gazdasági folyamatok célszerűségi, eredményességi aspektusból való értékelése. Az eredeti 2010. évi költségvetési törvény a központi költségvetés hiányát 870,3 milliárd forintban állapította meg, a teljesítés 889,5 milliárd forint lett pénzforgalmi szemléletben, ami azt jelenti, hogy a deficit 19,1 milliárd forinttal több az előirányzatnál - közölte az ÁSZ elnöke.

Olvasóink írták

131 hozzászólás
 • 131. gjozsi88 2011. szeptember 18. 10:13
  „Hunicum!
  A megujuló energetika nem demagógia.......csupán egész addig álom, illúzió, mig meg nem nevezed a létrehozásához szükséges forrást és ki nem fejted, hogy mitől lesz olcsóbb, ha az állam a saját kiadásai finanszirozására a korábban használt energiák adótartamát kénytelen a megujuló energiákra terhelni, vagy milyen módon csökkentjük az állami kiadásokat, a közszolgáltatásokat, hogy ne kelljen ezt a költséget e területre újra ráterhelni!
  Az a demagógia, hogy támogatod a megujjuló energiát....miközben támadod az azt létrehozni képes külföldi befektető tőkét!
  Ugyan akkor érdemes figyelembe venni az energia hatékonyságot is.......azaz a paksi atomerőmű kapacitását mennyi alternatív energia hordozó képes kiváltani és ez mire elég!

  Nos azért a teoriádnak számtalan ki nem fejtett része van.....anélkül semmit nem ér!”
 • 130. Hunicum 2011. szeptember 17. 20:47
  „Megjegyzem nem kell atom fizikusnak lenni ahhoz, hogy tudju:
  Az egyre nagyobb tudatos környezet rombolása, egyre nagyobb környezeti katasztrófákat von maga után.
  Most megjósolom neked, hogy ennél lesz még nagyobb is, amit már nem fog túl élni a fukusimai erőmű!

  Mennyit mernél ellenem feltenni?”
 • 129. Hunicum 2011. szeptember 17. 20:12
  „Józsi!

  Akkor miért tartod demagógiának a megújuló energetikát?
  Ne mondd, hogy az abból befolyt összeg nagyobb, mint amit megtermel, ez te is tudod, hogy hülyeség. Valaminek a 16%-a nem lehet több mint a valami.
  Bele se gondolsz mennyi energiát használ az államunk. Mint írtam csak megtakarításokkal tudunk takarékoskodni és ez jelentős összeggel bír, amiből aztán tényleg lehetne mit kezdeni! Röviden...”
 • 128. gjozsi88 2011. szeptember 17. 18:52
  „Hunicum!
  "A gazdasági mechanizmusok és a bankszektor összefonódása szerencsére már majdnem minden ember számára világos, neked még nem."

  Érdekes, pont arról beszéltem, hogy a bankszektor a pénzpiac része és a pénz a gazdaságban megtermelt érték kifejezője, de nincs megtermelt érték, fedezet nélkül!
  Mintha az ajánlott linked a pénz keletkezéséről e témában semmit nem emlitene!!!!

  "Japán gazdaságának a növekedését nem a cunami törte meg. Segítek! (Hogy a szavaddal éljek)
  A fukusimai erőműben történt katasztrófák okozták."
  De a katasztrófát a szunami okozta a válságot meg az atomenergia kiesése miatti egyébb energia források megnövekvő igénye miatti árfelhajtás, mely megnövelte a termelési költséget, amitől romlott a versenyképesség ,csökkent a gazdasági növekedés!
  Amikor az erő mű készült a világ fejlettségi foka azon a szinten volt, úgy tervezték, hogy kibirja az addig ismert természeti jelenségeket, sőt túltervezték!

  "Abba bele se gondolsz, hogy a Föld természeti kincsei véglegesek."
  de belegondoltam, sőt azt is tudjuk, hogy a mára elavult technika és technológia is valamikor modern volt az akkori kornak megfelelő!
  Sőt azt is tudom, hogy régen is volt szél.....mégsem használták elektromos áram termelésre!

  Örömmel látom, hogy észrevetted, hogy nincs magyar befektethető tőke,......ebből logikusan következik, hogy szükség van külföldi befektetőre!
  A magyar adósságállomány nem tünt el.......hihetetlen fejlesztésen ment keresztül az ország!
  Az adósságot nem visszafizetni kell, hanem okosan, ésszerüen finanszirozni mindaddig, mig szép lassan ki nem növekedjük!
  Ugyanis ha visszafizeted akkor még inkább kiadásokat kell csökkenteni, amitől fogyasztást ,fejlesztési forrásokat veszel el a gazdaság elől, azaz egyre nehezebben finanszirozza magát az állam!
  Hadd hívjam fel a figyelmedet, hogy az ország Gyurcsány idejében a mostaninál magasabb adósságállományt is képes volt finanszirozni 175 bázispontos kockázati feláron, mert volt koherens gazdaság politikája, még akkor is mikor a világválság hatásai miatt volt egy 6% -os gazdasági visszaesés......most ehhez képest van egy 2% növekedés ,feléltük az akkor még fizetett magánnyugdíj pénztári vagyont, a Gyurcsány kiadáscsökkentésen átesewtt adatait, kiadásait fogja vissza drasztikusan a fidesz , mindezek ellenére 450 bázispont kockázati felár van ,stagnáló belső fogyasztás és lefagyott gazdaság, menekülő tőke!
  ISMÉTLEM:
  Nem visszafizetni kell az adósságot, finanszirozni!

  Ez meg külön érdem!
  "- az lakosságnak egyre nagyobb mértékben nincs megtakarítása, sőt inkább adóssága van."

  Persze!
  Mert a Viktor belengette a 400 ezres lakáshitelt és a 2000-ben alig 1000 milliárdos adósságot 2009 végére a 3 gyerek, 4 kerék ,5 szoba bűvöletében, a merjetek álmodni retorika jegyében 9000 milliárdra növelte, miközben a szoci kormány idején a 34% reálbér növekedés állt szembe ezzel!
  Azaz hiába nőtt 34% -al a reálbér ez idő alatt.....a világon egyedülálló magántulajdonban lévő lakás ingatlan állomány miatt 900%-os adósság növekedés keletkezett!
  Ennek jó része az állami garancia miatt bennt van az adósságállományban és nem nekünk ,hanem a hitelfelvevő lakástulajdonosnak kell fizetnie!
  Nagyjából ugyan ekkora mértékű a vállalati szektor adósasága is, mely gyakorlatilag működő tőke a gazdaságban, mely versenyképességet javítva megtérül!
  Azaz mi a zemberek tehetünk arról, hogy ész nélkül kell fizetni az adósságot erő felett!
  Ugyanmakkor az állami szektor adósságszolgálata a szoci kormány 8 évében semmit nem változott, ugyanis a GDP 4%-t fordította törlesztésre!
  Majd jött Orbán és ezt a 4%-ot turbózta fel, amitől megugrott a finanszirozás, romlott az ország kockázati megítélése, ez magával rántotta a magyar bankok kockázatát, ettől megdrágult a hitelesek törlesztése is!
  Ugyanis akinek frankja van az bizony csak magas felárért hajlandó instabil forintot venni, márpedig a bank refinanszirozva a hitelt kénytelen drágán frankot venni, ezt természetesen átháritja a hitelt felvevőre!
  Ugyanis a magyar bankszektor csak közvetiti a hitelt.....mint mondtam nincs magyar tőke sem gazdaságban, sem a bankrendszerben!”
 • 127. Hunicum 2011. szeptember 17. 18:08
  „126. gjozsi88!

  Idővel majd az iróniát is érteni fogod, de ahhoz még jó pár évnek el kell telnie.
  Unalmas már az a öt- hat mondat amit folyton- folyvást az emberek tudatába szeretnél vésni, minden tudományt sutba dobva.
  Ami a demagógiát illeti. Az energián alakuló társadalmi rendszert direkt kihagytam, csak hogy az alap kérdéssel a miért-el foglalkozzunk. Abban az ég világon SEMMI demagógai nincs, hacsak a közgazdaság tant és a matematikát nem annak tartod. Megjegyezendő, hogy az ősi időkben demagógiának tűnt volna, hogy a Föld nem lapos,- nem beszélve az internetről. Folyamatos fejlődést figyelmen kívül hagyod, befogadhatatlan számodra az a jövő ami 20-50 év múlva lesz. A gazdasági mechanizmusok és a bankszektor összefonódása szerencsére már majdnem minden ember számára világos, neked még nem. Igen, egy cunami meg tudja rengetni a világ pénzpiacát, ahogy mondottad összeomlik a tőzsde. (Ami ugye szinte független a termelés- vásárlóértéktől, inkább spekuláció)
  Japán gazdaságának a növekedését nem a cunami törte meg. Segítek! (Hogy a szavaddal éljek)
  A fukusimai erőműben történt katasztrófák okozták. A technológia régen rendelkezésre áll, hogy a tenger fenéken elhelyezett turbinák az apály- dagályt kihasználva áramot fejlesszen. Ez is tény! Írtam már az atomerőmű mennyire veszélyes. És most az én álláspontommal akarsz visszatámadni? Nem én vagyok a nevetséges, hanem az a tény, hogy egy ekkora rizikó faktor ellenére a tenger partjára építenek a hatalmak atomerőműveket.
  A demagógia az, hogy ha egy kérdést ismételgetsz: miből?
  Nyilván a fukusimai erőművet is helyre kell állítani, na de miből? És ne adj Isten egy újabb katasztrófánál ami visszafordíthatatlan környezeti károkat okoz majd, miből építenek új energia-nyerő forrásokat? A te álláspontod, hogy várjuk meg ezt a pontot és majd foglalkozunk vele.
  Abba bele se gondolsz, hogy a Föld természeti kincsei véglegesek. Amikor elfogy, akkor miből?
  És továbbá fel nem tudod fogni, hogy az államadósságunk kamata, kamatos kamata több mint amit visszatudunk fizetni és ezért mint láthattad a táblázatban, exponenciálisan növekszik kormányoktól függetlenül.
  Magyarországnak semmi megtakarítása NINCS csak a kiadásokon tud spórolni. (Itt jönne képbe a megújuló energia, de tudom, demagógia...) Mint amikor az embernek a fizetése fix, az életben maradásért eszik csak éppen a keresetéből nem kaviározik, hanem száraz kenyérhéjat majszol. Az embereknek nincs megtakarítása, ezért nem nő a kereslet és a kínálat se. Itt én teszem fel a kérdést: miért?
  Hát azért mert akkora az államadósság KAMATA és KAMATOS KAMATA amit soha nem tud visszafizetni, az embereket sarcolják meg a magas elvonásokkal, adókkal, hogy minél későbbre tolják az állam csődjét! Szidod itt a fideszt, de áruld el nekem, hogyan oldanád meg? Egy kormány nem tudja a matematikai szabályokat felrúgni! Nem lehet, te se tudsz rá megoldást kínálni, épp ezért mindig csak azt szajkózod: HA. (Én meg, hogy ha-ha-ha)
  A közgazdaság sokkal több rétűbb mint az a pár mondat amit elsajátítottál. Szajkózod itt a GDP-t.... téged nem zavar, hogy az csak líneárisan növekszik, soha nem tud olyan mértékben mint az államnak az adóssága? Megcáfolhatod, de akkor a történelmet cáfolod.
  Összefoglalva ezeket tartod demagóg "dumának:
  - az államadóság a kamattal és kamatos kamattal magasabb mértékben nő mint a GDP, a nemzeti össztermék,
  - az emberek egyre többet dolgoznak kevesebb bérért, a megszorítások miatt,
  - az lakosságnak egyre nagyobb mértékben nincs megtakarítása, sőt inkább adóssága van.

  Kapjál elő egy papírt és ceruzát, és folytasd a táblázatot tíz évvel (http://mutat.net/?http://index.hu/chart/2010/11/29/allamadossag/)
  aztán a kijött összegből vond le a tőkét és meglátod, magasabb mint Magyarország összterméke lehetne, mert ugye csak 10 millióan vagyunk, tehát finanszírozhatatlan lesz a kamatteher.
  DEMAGÓGIA?
  Miért van az, hogy ha az USA gazdasága összeomlik(valószínű) akkor minden összes gazdasága követi majd? DEMAGÓGIA?
  Azaz öt- hat mondat amit bebifláztál, nos hát az .....”
 • 126. gjozsi88 2011. szeptember 16. 17:57
  „Hunicum!
  121!
  Kicsit többet gondolsz magadról, mint amire képes vagy!

  Felhivom a figyelmed, hogy az egyetemi diploma munka csak akkor ér valamit, ha azt a benyujtó meg is tudja védeni........nos ez nálad elmaradt!
  Ugyanakkor több, mint szánalmas az a mellébeszélés, mely alapvető gazdasági mechanizmusok és azok pénzpiacra, majd annak egy kis részére a bankszektorra visszaható hatásokkal egyszerüen sehol nem foglalkozol!
  Olyan már volt, hogy szunami összedöntötte a tőzsdét, bedöntötte a pénzpiacokat, de olyan még nem, hogy a pénzpiac megakadályota ,akár befolyásolta volna a szunamit, földrengést....vagy egyébb előre nem látható katasztrófát, vagy legalább annak mértékét, hatásait!

  "Megnyugtatlak, egy embernél azért többnek tetszik. Nagyságrendileg"
  Mindez ott tetszik, ahol az általad emlitett nevenincs emberkék képesek a demagóg tömegeket manipulálni!
  Felhívom a figyelmed arra a tanulmányra, melyet a norvég tömeggyilkos ollozott össze több szövegből annak szövegkörnyezetéből kivágva és őrült ideológiáját támasztotta alá velük!
  Számtalan hasonló gondolkodót gőzött meg ezzel a manipulációval!
  Nos valami hasonló az általad idézett agymosó propaganda is!
  Hidd el a baj a tudatlanságodból fakad,hogy erre vagy fogadóképes.......azt is elhiheted, hogy csak akkor lesz elkölthető jövedelmed, ha a munkáddal megtermeled, a terméked eladható lesz, azt meg is veszik.....ugyanis a pénz nem keletkezik magától!
  A pénz egy eszköz, mely kifejezi a mögötte keletkező gazdaságból származó értéket!”
 • 125. Hunicum 2011. szeptember 16. 15:47
  „machers!

  Éppen ez a lényeg. Professzorok, közgazdászok, bankárok, matematikusok akik levezették véleményüket. És a saját gondolataimat is fellelhetted volna ha elolvasod.
  Megnyugtatlak, egy embernél azért többnek tetszik. Nagyságrendileg.
  De ti ezt nem érthetitek meg!”
 • 124. machers 2011. szeptember 16. 13:20
  „123. Hunicum 2011.09.16. 00:18
  Ezért kár volt több éjszakán keresztül másolgatni, ezeket az "anyagokat". Megint beigazolódott, hogy a kevesebb sokszor több. Tények sehol. Saját véleményed sehol. Nem vagy hiteles és meggyőző. Csak rommelnek tetszik.”
 • 123. Hunicum 2011. szeptember 16. 00:18
  „rommel !

  Egyetem? Még hírből se elárulom! Én már nem is veszem komolyan.
  Barossba a kegyelem kettesért bebiflázott egy- két tételt és abból él. Követelőzik mint egy óvodás, de egy kérdésemre nem válaszolt még. Közel 30 oldalnyi választ adtam és most mélyen hallgat, most már csak a kötekedés megy.”
 • 122. rommel 2011. szeptember 15. 23:22
  „JÓZSI
  EZT A SOK HÜLYESÉGET A KÖZÉP EURÓPAI EGYETEMEN HALLOTTAD ???
  A SOROS GYURITÓL ???
  AKKOR FELEJTSD EL !!!
  NÉZZD MEG AZ USA GAZDASÁGÁT !
  NEM GYANÚS EGY KICSIT NAGYON ???”
 • 121. Hunicum 2011. szeptember 15. 20:32
  „Én!”
 • 120. gjozsi88 2011. szeptember 15. 18:25
  „Hunicum!
  Szomoruan értesítelek, hogy elfelejtettél válaszolni arra a korábban feltett kérdésre, hogy ma a világon ki az az erő, aki több milliárdos lakosság önálló egyéni döntéseit, azok hatásait, annak mértékét kontrolálni képes, ugyanakkor képes természeti katasztrófák hatásait, irányait és mértékét kézben tartani!
  Ugyanis ezek, mind-mind befolyással vannak a gazdaságra, pénzpiacokra és ideje lenne tömény baromság helyett ezekre válaszolnál........ahelyett, hogy fantomokkal vivtok csatát csak azért, mert a demagógia a te nézetedből nem látható!
  Az nem a demagógia hibája, hogy bázisa van!”
 • 119. gjozsi88 2011. szeptember 15. 18:16
  „Hunicum!
  "website-ot, de az ott leírtakra nem reagáltál, a korábban feltett kérdéseimre is a válaszadást kerülöd!"

  Itt vitatkozunk.......számonkéred, hogy miért nem olvaslak el máshol!
  Ez több, mint nonszensz!
  Végre megtaláltam.........majd ismételten felhívom a figyelmed, hogy a pénz nem keletkezik önmagában, ezért ezt az oldalt nyugodtan ki dobhatod, mert egy folyamatot a közepén kezd félremagyarázni!
  Ismételten felhívom a figyelmed, hogy a pénz az a gazdaságban megtermelt javak kifejezett értéke, mely megtermelt javak nélkül semmit nem ér!
  A pénz csak a mindenkor mögötte álló, gazdaság által létrehozott megtermelt érték fedezete nélkül semmit nem ér!
  Amennyiben pénzt nyomtatnak, a mögötte lévő fedezetet osztják el több felé, igy a pénz addigi értéke romlik!
  Ezt a linked nem tartalmazza.......ahogy arról sincs szó bennt, hogy akkor mikor jön a szökőár és a pénzen vett ingatlan összedöl, eltünik, akkor bizony a pénz mögötti fedezet csökken, igy a pénz értéke is csökken, ugyanis a kisebb fedezet oszlik meg a korábbi pénz közt!

  Azt sem olvasom sehol, hogy a pénzpiac része a bankszektor, miközben a gazdaság által megtermelt jövedelem nélkül nincs pénzben kifejezhető érték sem!
  Miért dolgoznak az emberek, ha elég lenne pénzt nyomtatni.?
  Segítek!
  Mert kénytelen értéket előállitani, hogy meg tudjon venni valami mást, amiért szintén pénzt kell adni!

  Már számtalanszor idézték az agymosó propagandát ,nevenics dilettánsok közvetitésével......miközben alapkérdésekre nem adnak választ!
  Ismétlem:
  Az osztalék adózás utáni nettó jövedelem a befektetett tőke hozama.....ingyen senki nem fektet be!
  Sehol nem olvastam a linkedben, hogy hol a magyar befektethető tőke, mely kiváltja a külföldi tőkét??????”
 • 118. rommel 2011. szeptember 14. 23:17
  „JÓZSI
  MINT MÁR MONDOTTAM NEKED : A CSÚSZTATÁS NEM KIFIZETŐDŐ DOLOG !
  A VÉGÉN MINDIG BELEKEVEREDSZ !”
 • 117. Hunicum 2011. szeptember 14. 21:22
  „114. gjozsi88!

  Azon viszont tényleg meglepődtem, hogy a kérdéseidre hosszan választ adva létrehoztam egy website-ot, de az ott leírtakra nem reagáltál, a korábban feltett kérdéseimre is a válaszadást kerülöd!
  Inkább a magad dicsfényét próbálod menteni, hogy a hitelességeden ne essen több csorba. De már késő!

  Több éjszaka dolgoztam szorgalmasan a kérésed miatt és most, hogy leírtam amit képviselek- és sokan gondolunk- a fejedet a homokba dugva gyermeteg módon próbálod elcsavarni mások fejét!

  Megjegyzem ma éjjel azon fogok dolgozni, hogy a keletre vitt profitból mikor, milyen befektetéseket vittek véghez a Magyarországon energetikát üzemeltető birodalmak. Persze te majd akkor azt fogod mondani, hogy te olyat nem is állítottál, hogy terjeszkedtek keletre. De nem baj, mert itt megmarad a hozzászólásod!

  http://kisvadfold.hupont.hu

  Az itt leírtakat cáfold, objektíven, tényekkel. Meglátjuk!”
 • 116. Punxsutawney_Phil 2011. szeptember 14. 20:57
  „http://index.hu/belfold/2011/09/14/a_kepviselok_nem_kaphatnak_a_180-as_frankbol/
  Azt hiszem, jó páran mást vizionáltak itt!
  Nem marad más, mint az új jelmondatba - Megint csak a gazdagokat segíti ez a mihaszna fideszkormány! - kapaszkodni!”
 • 115. Hunicum 2011. szeptember 14. 20:11
  „114. gjozsi88!

  Immáron második alkalommal másolom be (az 58.- dik kommentáromban előszőr), hogy mit reagáltál arra a kijelentésemre, miszerint az országunkből az energetikai szektorunkat üzemeltető cégek kiviszik osztalékként a keletkezett extraprofitot. Nehezen megy az olvasás/ értelmezés úgy látom!

  De bemásolom neked még egyszer, nem vagyok rest! (Akinek kétsége van felőle, megtekintheti az előzményeket is és eldönthetitek ennek a "beszélgetésnek" mennyi az értelme ezek után!)

  "Egyébbként miért vinné ki, mikor az itt termelt ADÓZOTT nyereséget,... mely a befektetett tőkéjének a hozama, ugyanis tőkét fektetett be,....a hatékonyság, fejlesztés miatt itt fekteti be, hogy az állandó fejlődési kényszerben egyre hatékonyabb legyen!
  Miért keresne egy nálunk sokkal fejlettebb piacon befektetési lehetőséget, mikor növekedési potenciál itt van, ami számára termel hasznot és nem kell közvetitő cég költséget fizetni!"
  (107. gjozsi88 2011.09.07. 08:50 Orbán újabb adósság-csökkentési bejelentésre készül cikk)

  Hát ezért nem tartalak méltó partnernek egy gondolat- cserébe!”
 • 114. gjozsi88 2011. szeptember 14. 17:18
  „Hunicum!
  "Az osztalékét, hogy kiviszik, még tagadtad legutoljára, de látom belátod a tévedésedet."

  ezt hol olvastad??????
  Amit mondtam, hogy senki nem tudja, hogy mibe fektetik be......ki a vásárlója különböző papiroknak!
  Az osztalék az az általuk ....azaz saját tőkéjük hozama, adózás után!
  Ugye arról egy betűt sem írtál, hogy hol a magyar befektető tőke ,ami pótolhatná a külföldi tőkét??????
  Miért vinné keletre, mikor ugyanoda visszaforgathatja, mert a fejlődésre folyamatosan szükség van forrásokra, ha van itt befektetett tőkéje, akkor abban érdekelt, hogy fejlesszen, azaz ide forgassa vissza a keletkezett nyereséget, hogy a benntlévő tőkéje jövőre is termeljen osztalékot!
  Ugyanis ha nem fejleszt, elveszti a versenyképességét és megnövekszik a fenntartási költsége, ami a nyeresége rovására megy......azaz a korábban befektetett tőkéje is elértéktelenedik!
  A piacgazdaság logikája mond ellent annak, hogy az osztalékot kiviszik innét teljes mértékben!
  De te ezt nem érted!

  Egyébbként az IMF hitelről kérdeztél demagóg módon, amire rohadt nehéz a te szinteden beszélni!
  Főként akkor, ha tudjuk, hogy ez nem többlet hitel, hanem a válság miatt a piacon nem forgó értékpapirok HELYETT volt rájuk szükség!
  Az értékpapir piac pedig egy finanszirozási formája az államnak!

  A banki tartalék képzésnek fő szempontja az, hogy a bank nem csak hiteleket nyujt, hanem betéteket is gyüjt......nos nem mondhatja azt a pénz tulajdonosának, hogy majd, ha mariska megadja a hitelt, akkor megkapod a pénzed!”
 • 113. Hunicum 2011. szeptember 13. 20:43
  „Load!

  Józseffel való beszélgetésünk során leírt gondolatokat, tényeket "összeollóztam", hozzátéve újakat. Tudom nem fog kielégíteni, de abban azért bízom, hogy legalább elgondolkodtat! Ez lett belőle:
  http://kisvadfold.hupont.hu/2/bevezeto

  József!

  Megpróbálom a már említett linken leírni a véleményem, - ami valóban nem biztos, hogy jó, de legalább a megoldáson töröm a fejem és nem személyeskedek, nem kötöm pártokhoz, politikusokhoz. Az én célom mint már tudod , nem ennek a rendszernek a fenntartása és nem propagálok senkit.
  Az osztalékét, hogy kiviszik, még tagadtad legutoljára, de látom belátod a tévedésedet. Hogy mit csinálnak belőle? Még laikusként is láthatja az ember, hogy egyre jobban terjeszkednek kelet felé, de ezt is leírtam már, nem értem miért kérdezel ismét vissza.
  Feltettem pár kérdést, elmaradtak a válaszok,- gondolom nem volt véletlen.
  A válaszaimat idővel megkapod, sejtheted nem két mondat lesz itt. Türelmedet kérem, nem szeretném összecsapni.
  A félreérthető idézetem egy későbbi hozzászólásomban korrigáltam, de azt is olvastad szerintem. Miért nem azt másoltad be és azzal foglalkozol? Nincs más támadási felület? Ne alacsonyítsd le magad ilyenekkel.
  A népszerűséggel meg nem foglalkozom, az is a Te reszortod. Bár ha csak két ember nem érti amit írok, az engem elégedettséggel tölt el, mert ennél azért több aki nem mindenáron támadni szeretne...”
 • 112. dorombolok 2011. szeptember 13. 18:55
  „Parlamenti képviselő uraknak Varánustól idézve , lopva de minden mondata igaz""Ti, kedves politikusok, akik szerint a berogyott hitelhegyért - ahogy minden másért is - az elmútnyócév és gyurcsányahibás, ne gyertek azzal, hogy a politikus is ember, és mint ilyen gyarló, meg az átlag választópolgárhoz hasonlóan pénzügyi analfabéta. Ti elméletileg azok a felelős gondolkodású vezetőink vagytok, akik például költségvetést alkotnak minden évben. Igaz, olyat amilyet, toldozzátok is havonta serényen, de mégis. Nem volt senki, aki az árfolyamkockázatról kiselőadást tartson Kósának, Rogánnak, vagy Gulyás Gergelynek?Vagy ennyire hittetek a a devizahitelezést szerintetek szinte kötelezővé tevő szociknak? Mégis bíztatok a gazdaságpolitikájukban - minden kiabálás ellenére - legalább annyira, hogy nem döntik be a forintot? Esetleg az álruhás Gyurcsány túszul ejtett titeket, és addig táncolt retinaégető módon előttetek, míg rá nem bírt titeket is egy kis frankhitelre a parlament pincéjében, most meg itt álltok ti is legatyásodva? No, meséljetek, hogy´vót ez? Már csak azért is érdekel, mert ugye vagy a retorika ércesen zengő szólama válik ezzel recsegős farpofaszonátává, vagy a végén kiderül, hogy semmivel több eszetek nincs a lenézett, bedőlt devizahiteleseknél. Csak a jövedelmi viszonyaitok mások. Semmi baj, ez is változhat, akkor majd jön Selmeczi Gabóca, és megment titeket is a Nemzeti Eszközkezelővel.""”
131 hozzászólás
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

A KENÓ hétfői nyerőszámai

A Szerencsejáték Zrt. tájékoztatása szerint a szeptember 12-i KENÓ-játékban a következő számokat… Tovább olvasom