Kisalföld logö

2018. 01. 20. szombat - Fábián, Sebestyén -4°C | 6°C Még több cikk.

Orbán: az államadósság nem közgazdasági probléma

A kormány keddi döntésével kilenc év után először jelentősen csökkentette Magyarország államadósságát, és ezzel megnyitotta a stabil és tartós államadósság-csökkentés korszakát - jelentette be Orbán Viktor miniszterelnök. Az MSZP szerint a kormány félrevezeti az embereket; a Jobbik szerint egyre nagyobb lesz a szakadék a kormányzat sikerpropagandája és a valóság között; az LMP a kormány álszentsége megnyilvánulásának tartja a miniszterelnök bejelentését.

A kormány döntése értelmében egy lépésben 81 százalékról 77-re csökken a GDP-arányos államadósság mértéke, ami több mint 1.340 milliárd forintos csökkenést jelent - közölte Orbán Viktor sajtónyilatkozatában a kabinet ülése után.

A magyar gazdaságban most megkezdődött fordulat "nekünk, magyaroknak azért is fontos, mert nagyjából húsz éve annak, hogy a megszálló szovjet hadsereg utolsó katonája is elhagyta Magyarországot, és akkor sokan voltunk, akik azt gondoltuk (...), hogy Magyarország ezzel visszanyerte a szabadságát és a függetlenségét" - mondta. Hozzátette ugyanakkor, hogy az eltelt húsz évben "keservesen kellett megtapasztalnunk annak a régi bölcsességnek az érvényességét és igazságát", hogy egy nemzetet kétféleképpen lehet leigázni, karddal vagy adóssággal. Magyarországon ma minden egyes adózó befizetésének tíz forintjából hetet államadósság-törlesztésre kell fordítani, és "ezt a legjobb jóindulattal sem lehet szabadságnak nevezni" - mutatott rá.

Hogy az elmúlt nyolc évben az ország vezetői butaságból vagy szándékosan adósították-e el az országot, az olyan kérdés, amellyel kapcsolatban mindenki tudni szeretné az igazságot, ezért fontosak azok a vizsgálóbizottságok, amelyek célul tűzték ki a történtek feltárását - mondta. Felidézte, hogy 2002-ben, a kormányváltáskor még csupán a nemzeti össztermék 52 százaléka volt az államadósság mértéke, míg 2010-re ezt 81 százalékra növelték a szocialista kormányok.

Orbán Viktor úgy fogalmazott, hogy az államadósság nem közgazdasági probléma, hanem ellenség, amelyet ha nem győznek le, "az ellenség győz le minket". Szerinte az első fontos csatát ebben a háborúban megnyertük: a tartós államadósság-csökkentés időszakának kezdete most már nemcsak azt jelenti, hogy egy lépésben 81-ről 77 százalékra mérsékeltük az államadósságot, hanem azt is, hogy "közben átalakítottuk és megszüntettük az államadósságot újratermelő rendszereket, mint például a magánnyugdíjpénztárnak nevezett nyugdíjtőzsdét is".

Megjegyezte, hogy a világ fejlett államainak esetében az államadósság szintje 90 százalék környékén van, az eurózónán belül az adósság átlagos mértéke körülbelül 80 százalék, és folyamatosan nő. "Ezért (...) az a tény, hogy egy ország egy lépésben ilyen jelentősen csökkentette az államadósságát, az Európai Unión belül rekordnak számít" - tette hozzá.
Az államadósság-csökkentés azért is fontos Magyarország számára, mert egy olyan gazdasági átrendeződés zajlik a világban, amely egyes országokat, amelyek korábban sikeresek voltak, sikertelenné tesz, amelyek pedig sikertelenek voltak, azoknak esélyt és lehetőséget kínál - mondta, hozzátéve: az, hogy mely ország lesz sikeres, illetve sikertelen a következő időszakban, az államadósság csökkentésén múlik.

A miniszterelnök szerint ha sikerül elérni az új alaptörvényben foglaltakat, vagyis azt, hogy az államadósság mértéke 50 százalék alá kerüljön, akkor Magyarország biztosan erős és sikeres ország lesz, ahol lesz egymillióval több munkahely, ahol mindenkinek megéri majd dolgozni, ahol a magyarok munkájából nem mások gyarapodnak, hanem maguk a magyarok, és a közszolgáltatások - az egészségügy, az oktatás, a közösségi közlekedés - mindenki számára magasabb színvonalon lesz majd elérhető.

Az MSZP szerint a kormány félrevezeti az embereket és olyasmivel dicsekszik, ami nem az ő érdeme, az adósságcsökkentés ugyanis a magán-nyugdíjpénztári vagyon "elrablásával" történik meg - közölte Mesterházy Attila, a szocialista párt elnöke. Kifejtette: a Bajnai-kormány szigorú költségvetési politikája helyett az Orbán-kabinet adó- és gazdaságpolitikája miatt szállt el az államadósság a 2010. végi 81 százalékra, amit idén csak "rablásból" tudtak kiigazítani. "Az MSZP felszólítja Orbán Viktort és a Fideszt, hogy hagyja abba a gátlástalan hazudozást, az emberek gyalázatos átverését és fogjon végre hozzá a felelős kormányzáshoz, amíg nem késő" - áll az MSZP elnökének közleményében.

A Jobbik szerint egyre nagyobb lesz a szakadék a kormányzat sikerpropagandája és a valóság között. Az ellenzéki párt a kormányfő bejelentésére úgy reagált: a megtakarítások felélése nem tartozik a felelős és dicséretes kormányzati intézkedések közé. Volner János frakcióvezető-helyettes közleményében azt írta: az már csak az apróbetűs részben szerepel, hogy ez nem a takarékos költségvetési politika, hanem a magánnyugdíj-pénztárak államosításának javára írandó. Az ellenzéki párt különösen visszásnak tartja a "kormánypropagandát" annak fényében, hogy hétfőn jelentették be egy új, 735 millió eurós hitel felvételét, de a közelmúltban a kormány - IMF-hitelből - 500 milliárd forintot költött a MOL részvényeinek visszavásárlására is. Az LMP a kormány álszentsége újabb megnyilvánulásának tartja a miniszterelnök bejelentését arról, hogy a kabinet a magán-nyugdíjpénztári átalakításokból származó forrásokból 1345 milliárd forinttal csökkenti az államadósságot. Scheiring Gábor sajtótájékoztatóján azt mondta: a kormánypárti képviselők 3000 milliárd forintot "einstandoltak" a magán-nyugdíjpénztári vagyon államosításából, ebből azonban összesen 1000 milliárd forintot "folyó kiadásokra tapsol el" a kormányzat idén és jövőre. Eközben 500 milliárd forintot költ a kabinet Mol-részvények vásárlására, további 500 milliárd pedig "a gazdagoknak járó" egykulcsos adó miatt esik ki a költségvetésből - mondta.

Olvasóink írták

36 hozzászólás
12
 • 36. dorombolok 2011. június 27. 12:13
  „Amúgy nem közgazdaságilag mi lesz a kínai 1 Mrd. EUR.-al? Majd Szíjjártó megmagyarázza , hogy ez is adósságcsökkentés!”
 • 35. power2011 2011. június 23. 05:39
  „Az államadósság hasonlóan egyedileg értelmezhető, persze nem a könyvelők, de a politikusok számára. Így azzal a meglepetéssel kell szolgálnunk, hogy az Orbán-kormány biztosan nem csökkentette az elmúlt 13 hónapban az államadósságot, sőt, egyenesen növelte. Még a MNYP-pénzek bevonásával együtt is!

  Nézzük a varázslatot.
  Előfordul, hogy csupán nálam maradt valakinek a pénze. A Bajnai kormány lehívott, de nem használt fel, az IMF hitelből mintegy 3 Mrd eurót (GDP 3%-a). Ez maradt az MNB-nél ,,pihenni". Ezzel bár tartozunk az IMF-nek, de ,,gombnyomással" visszafizethető. Ha Bajnaiék visszafizették volna, ennyivel kisebb lenne ma az adósság, ha Orbánék teszik, akkor elmondhatják csökkentették az adósságot. Elmondhatják, de nem kellett előteremteniük a pénzt. Sőt, elköltötték MOL pakettre és még mindig csökken az adósság abból, ami maradt. De szépen is hangzik.

  Mindenkivel megeshet az is, hogy csak a borítékot látja és borravalót kap a kézbesítésért. Ha az IMF hitelt továbbadjuk a bankoknak, akkor az állam tartozik a külföldnek, de neki is tartoznak, ekkor sincs miért aggódni. Jelenleg ez is kb. a GDP 3%-a.

  Azaz a GDP mintegy 6%-ának megfelelő összeg jelenleg adósságnak számít, miközben a pénz rendelkezésre áll másnál vagy a bankban (MNB).

  Amikor a nyugdíjjárulékokat nem az államnak fizetjük be, hanem ,,félretesszük" magánpénztárakba, akkor hosszú évtizedeken át az állam elesik nem is kevés bevételtől, miközben kifizetései csak évtizedekkel később csökkennek majd, amikor az MNYP-k is beszállnak, beszálltak volna, a nyugdíjfolyósításba. Pontosan ez volt a célja. Itt sem történik lényeges dolog, csupán egyik esetben papíron az államé a pénz, a másikban nem, és 40 év múlva helyreáll a rend.

  Azaz a GDP mintegy 12%-a máshol halmozódott fel, hogy majd évtizedek múlva könnyítsen az államon, rajtunk. Ez 2002-ben még elenyésző volt, de az államnak évente hiányt okoz, így adósságot növel, ezért az aktuális kormány nehezen okolható. Mint ahogy a 30 év múlva jövő kormánynak sem lenne érdeme a majdani kisebb nyugdíjkiadás és hiány. Ez most már nem lesz így, persze ez nem a jelenlegi kormány problémája, ők most a 30 év múlvai költségvetésből is költenek. Most kisebb hiány, akkor majd nagyobb.

  Így amikor államadósságról beszélünk, érdemes megnézi, valójában mekkora is az az összeg, aminek a visszafizetése ténylegesen gondot okozhat, mert a fentiek könyvelési trükkök, de mit sem változtatnak az előteremtendő pénz mennyiségén.”
 • 34. Túrabakancs 2011. június 22. 22:45
  „áron!
  Köszi, és ne foglalkozz a téged szapulókkal!
  calico!
  Nem szavazzák meg a Fideszt a saját szavazói? Lehet, de akkor ki jöjjön helyettük?
  Ugye ugye...
  Hogy ki növelte meg az államadósságot? 53% volt 2002-ben, 2010-ben pedig 81%
  nos, akkor ki? Te is válaszolj! A 14-ik havi nyudgíjat meg azért ígérte Orbán, mert
  minden áron el szerette volna kerülni, hogy a szocik újra visszajöjjenek. Ez egy
  kegyes hazugság volt a részéről! Inkább a szinte negatív hozamokkal bíró magán-
  nyugdíjakat kell feláldozni a kölcsön visszafizetésére, mint drasztikus megszigorításokat
  alkalmazni, mint Görögországban. Az a verzió tetszene nektek? Nos? Jó megoldások meg
  nincsnenek, csak a mesékben, meg az amerikai filmekben. The End”
 • 33. janika 2011. június 22. 13:39
  „"Orbán: az államadósság nem közgazdasági probléma" Hát persze, hogy nem, hisz köztudott, hogy a bűnüldözés hiánya az ami élteti az országunk és a lakói eladósítását! Viktorunk meg hülyének nézi a lakosságot?”
 • 32. mazsi 2011. június 22. 11:17
  „áron te hülye vagy??????”
 • 31. Yoav-Ben-Meir 2011. június 22. 10:36
  „-"OV,;az allamadossag nem kozgazdasagi problema"-
  Nem-eeeeeeeee???? Hanem!!? Orban Ur!!Ebredjen mar fol!!!!!ekkora allatsagot......!!!
  ---------------------------------------------------------------------------------------------------------------
  aszongya,;-csokkentette az adossagot.....: No es milyen Aron??kiknek a karara??”
 • 30. buggyant 2011. június 22. 10:06
  „majd a határon túlról jól a fejünkre sza....vazzák oszt jónapot.”
 • 29. öszödiböszme 2011. június 22. 10:00
  „áronka!
  Nem vagyok pirosszemű. Viszont kérlek tájékozódj, de ne csak a hirtv, magyarnamzet stb. mielőtt ide írsz. Egyébként a gonosz törpeviktátort, csatlakozva calico-hoz, nem a pirosszeműek fogják elhajtani.”
 • 28. kerteszb 2011. június 22. 09:35
  „Továbbá, vajon ki növelte 6250 milliárdról 9573 milliárdra az adósságot és ágyazott meg a további növekedésének a kamattámogatásos hitelekkel stb?
  Mégis melyik ellenzéki párt volt az, amelyik megszavazta Megyóék 100 napos pénzszórási programját, sőt még azt sem érezte elégségesnek és további osztogatást követelt?
  Ki ígért 14. havi nyugdíjat, 400%-os béremelést stb egy választási kampányban, ki hitegette a következő kampányban a zembereket azzal, hogy nem lesznek megszorítások?
  No, kedves túrabakancs és áronka, válaszoljatok, ki és melyik párt volt az? :D :(( A kommancsozás mint válasz nem elfogadható, hiszen a legnagyobb bolsevik(i) a jelenleg regnáló, 3000 milliárdot lenyúló, diktatórikus banda.”
 • 27. kerteszb 2011. június 22. 09:28
  „áronka, ha kinéznél vezíred ülepéből, látnád, hogy a "király" meztelen
  lopott pénzből adósságot csökkenteni a pofátlanság netovábbja, ráadásul jópár eladósodott országban (USA, Japán stb) sokkal jobban élnek az emberek
  meg ez a szöveg, hogy "nem közgazdasági kategória"; nos, az életében egyetlen percet tisztességes munkával nem töltő vikinek a pénzügyek - sem - tartoznak az erősségei közé (bezzeg a néphülyítés,a "háborúzás")”
 • 26. calico 2011. június 22. 09:26
  „Áron, 2014-ben nem az idült pirosszemű választópolgárok fogják leszavazni a Fideszt, hanem az a jó többség, aki euforikus mámorban üvöltötte még anno tavaly, a választások éjszakáján, hogy "Viktor-Viktor". És ez - lássuk be - nagyon jó. Nem így 0. Viktornak, aki természetesen tudatosan készül erre forgatókönyvre; teljesen érthető, hogy miért erőlteti a határon túli magyarok szavazati jogának megadását. Továbbá nagyon jó látni azt is, hogy nemcsak a Fidesz saját szavazói, hanem a Fidesz saját szakembergárdája is egyre inkább kezd eltávolodni a kormányfőtől. S jobb híján pedig csak olyanok maradnak kulcspozíciókban, akiknek a teljes évre előirányzott államháztartási hiányt 4 hónap alatt sikerül összehozniuk (sebaj, ez sem közgazdasági probléma). Velük pedig nem lehet semmilyen csatát - választást sem - nyerni. Tudja ezt nagyon jól a kormányfő is; biztosan észrevettétek, hogy egyre inkább rövidebb időtávlatokban nyilatkozik. Úgy fog járni 2014-ben, mint 2002-ben. Az a jó, hogy nem tanul SEMMIT a hibáiból, ugyanazt szajkózza mindig. Aztán majd ellenzékben kritizál, támad, bömböl, értetlenkedik, beleköt mindenbe, amibe csak tud, Alkotmánybíróságra rohangál, népszavazásokat kezdeményez...”
 • 25. okostojas007 2011. június 22. 09:21
  „mégegyszer megkérdezem..
  ha tegnap kifizettem x milliárdot ..
  ma pedig felveszik ennél több hitelt ...
  akkor hogyan lesz kevesebb a tartozás....
  igaz 1 napig valóban a status quo ....”
 • 24. áron 2011. június 22. 08:37
  „Kedves Pirosszemű "Barátaim"!

  Orbán Viktor és kormánya 1998 és 2002 között 56 v. 57 %-ról 52 %-ra csökkentette az államadósságot. Ez nem volt elég jó Nektek. Nyakunkra szabadítottátok felelőtlen szoclib. barátaitokat. Kétszer is! Már az első ciklusukban is 52-ről 59 %-ra vitték fel újra ezt a - kétségtelenül nem egyedüli , de mégiscsak - nagyon fontos makrogazdasági mutatót. Gyurcsány & Co koncepciótlanságának köszönhetően szabályszerű ámokfutás kezdődött, mely 2010-re 59-ről 82 % környékére lódította tartozásainkat. Most van egy kormányunk, mely végre felelősen gondolkodik és megpróbál az ultra-nehéz örökölt viszonyok között gúzsba kötött kézzel "táncolva" hazánk számára egy ismét felfelé ívelő pályát rajzolni és MINDEN eszközt igyekszik igénybe venni az államadósság ütemes csökkentésére. Egy kormány, amelynek végre van koncepciója, vannak határozott elképzelései a jövőről. Erre Ti mit csináltok? Kritizáljátok, támadjátok, bömböltök, értetlenkedtek, beleköttök mindenbe, amibe csak tudtok. Kívánom Nektek - természetesen irónikusan - hogy érjétek el célotokat és szavazzátok, szavaztassátok le 2014-ben Orbán Viktort, a "narancsos vezér"-t, ahogy hívjátok és következzenek ismét felelőtlen, galád, rabló Barátaitok, akik ismét leültetik azt a Magyarországot, amelyik még fel sem állt és még 1-2 cikluson belül nem is fog feláálni. Ti nem érdemeltek élhető magyar életet, Nektek Mohács kell, Nektek a jó nem elég jó, Ti még jobbat akartok. És tudjátok mit fogtok kapni? Rosszabbat, sokkal rosszabbat, Úgy fogtok járni 2014-ben, mint 2002-ben. Az a baj, hogy nem tanultok SEMMIT hibáitokból, ugyanazt szajkózzátok mindig. Ezt hívom én felelőtlenségnek!”
 • 23. áron 2011. június 22. 08:10
  „Kedves Túrabakancs!

  Te vagy ezen az oldalon - házmagasan - a legértelmesebb ember!”
 • 22. okostojas007 2011. június 22. 06:50
  „lassan írom hogy értsed ...
  ha többet veszünk fel mint amennyit visszafizetünk akkor az hogyan lesz kevesebbb...
  és újra kérdezem ..ki az az imf...
  csak van egy megnevezhető ország ahova tartozik ( talán nem földönkívüliek ), vagy csak arra jó a neve hogy mint a gyerekeket ijjesztegetve ( elvisz a zsákos ) félelembe tartsanak mindenkit..
  és ha ilyen megfoghatatlanok nem hiszem hogy stukkert fogtak orbán felyéhez - most már pedig azonnal fizess
  1345 milliárdot.....
  egyébként mióta ezt kifizettük mi változott , mi lett olcsóbb vagy kevesebb....( nem lesz gázár emelés ?????? )”
 • 21. Túrabakancs 2011. június 21. 23:43
  „okostojas007! /20/
  Hogy kinek tartozunk? Nagyon sok pénzzel az IMF-nek, az meg nem ország, hanem egy
  izraeli érdekeltségű "nagyvállalat". Az Uniónak is, de a kamatok a legégetőbbek, hiszen
  az oda befizetett forint ezermilliárdoknak lenne sokkal jobb helye is, mint a perverz
  Strausz Kahn /Kohn/ meg bandája! Viszont fő gond a lakosság eladósodása, ami amíg nem
  lesz kiegyenlítve részükről, addig mindenképpen marad a gyenge fogyasztás, ez pedig
  megpecsételi a sorsunkat kb. 15-évig. Bizonyos mértékig ez is az állam gondja, mert
  ha nincsen fogyasztás, akkor a cégek áru eladásaiból származó adó sem lehet jelentős. Ez
  egy ördögi kör...”
 • 20. okostojas007 2011. június 21. 23:20
  „lemondok a nevemről bakancs ha megmondod kinek tartozunk ...
  minden országnak van állam adóssága de ki kinek tartozik..
  ha körbe egymásnak akkor miért nem lehet kompenzálni..
  ha valaki másnak akkor annak qva sok pénze lehet és annak az országnak qva jól megy ...
  nekünk az " Isten pénze sem lenne elég " még akkor is ha lehet valójábam ez az államadósság csak egy eszköz arra hogy mindenki bűnösnek érezze magát miatta , kivéve azokat akik most ellene harcolnak...
  amire a legjobb kifejezés ...
  ÁRNYÉKBOXOLÁS ......”
 • 19. Túrabakancs 2011. június 21. 23:06
  „hidas! /18/
  Nagy felfordulás 2010-ig bezárólag volt megfigyelhető,
  le is lettek szavazva a szoclibek.
  öszödi! /12/
  Te az én gondolataimat véled baromságnak, én meg a
  tiéteket. Majd az idő eldönti, hogy ezek a mostani
  intézkedések jók leszek-e a gazdaságnak, vagy sem.
  Hidd el, minden probléma alapja az eladósodás, így
  ha ez csökken mindegy milyen áron, azzal csak nyerhet
  hosszabb távon mindenki, csak az a baj, sokan nem tudják
  ezt kivárni. Meg aztán nagy az ellenszenv a mostani regnáló
  hatalom képviselőivel szemben. Nézd meg több európai országban
  ahol kisebbek a gazdasági problémák, mekkora tüntetések vannak,
  tehát még örülhetünk is a mostani "lájtos" változásoknak. A Fidesz
  előnye valóban csökkent, de nagyon hosszú ideig lesz még így is több,
  mint a haldokló MSZP-é. Más párt meg egyelőre nincsen a láthatáron
  amelyik megnyerhetne egy választást.”
 • 18. hidas 2011. június 21. 22:55
  „Ez a zember üldözési mániában szenved, csak az a baj, hogy ő vezeti ezt az országot-félre!!! A gyermekeim és az unokáim miatt reménykedem, hogy nem lesz ebből nagyon nagy felfordulás!!!”
 • 17. machers 2011. június 21. 22:48
  „12. Túrabakancs 2011.06.21. 22:07
  Az adósság alakulását nyomon tudod követni az Államadósságkezelő Központ honlapján.
  www.akk.hu”
36 hozzászólás
12

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Kormány-igen a hamburgeradóra: drágul a chips, a süti, az üdítő és a levespor

Döntött a kormány a népegészségügyi termékadóról, közismert nevén a hamburgeradóról, amelyet… Tovább olvasom