Kisalföld logö

2017. 02. 21. kedd - Eleonóra 2°C | 7°C Még több cikk.

Orbán: 20 év változás Közép-Európában

Az emberi szolidaritásra, a keresztény hitre és az emberi méltóság tiszteletben tartására kell építkeznünk - mondta a Fidesz elnöke Németországban.

Egy diktatúra, legyen az akár barna vagy vörös, semmilyen vonatkozásban nem lehet jobb, mint a szabadságra épülő demokrácia rendje - jelentette ki Orbán Viktor, a Fidesz elnöke szombaton este a vasfüggöny megnyitásának évfordulója alkalmából a türingiai tartományi kormány által szervezett megemlékezésen. A Fidesz közleménye szerint a pártelnök kiemelte: ha mégis ez a látszat keletkezne, akkor a demokratikus politikusok rosszul teszik a dolgukat. A rendezvény Teistungenben, a volt keletnémet-nyugatnémet határ egyik állomásán, az ott létrehozott múzeumban zajlott, ahol Orbán Viktor "20 év változás Közép-Európában" címmel tartott előadást. Ebben kifejtette: büszke arra, hogy Magyarország egyik eszköze lehetett Németország újraegyesítésének.

Orbán Viktor hangsúlyozta: az új rend építése, a diktatórikus rendszer valódi átalakítása nem valósulhat meg, ha nem tudjuk megbecsülni a szabadságot, ha megjelenik a relativizmus, amikor relatívvá lesz a különbség szabadság és diktatúra között. Ezért kell a demokráciában is azokra az értékekre építenünk, amelyek a diktatúrában megtartottak bennünket: az emberi szolidaritásra, a keresztény hitre és az emberi méltóság tiszteletben tartására. Ezzel összefüggésben a pártelnök utalt arra is: a pénzügyi válság és az általa millióknak okozott szenvedés nem valamilyen személytelen piaci folyamatok, tőlünk független törvényszerűségek következménye, hanem konkrét emberek erkölcsi fogyatékosságának eredménye, akik loptak, csaltak, hazudtak, és mások rovására akartak meggazdagodni.

Leszögezte: Kelet-Közép-Európában a szabadság, a jog és a jó összetartozására akarjuk építeni egész Európa jövőjét. A mi dolgunk, a felszabadult népek dolga, hogy az európai architektúrában megjelenítsük ezeket az értékeket: az emberi szolidaritást, a keresztény hitet és az emberi méltóság tiszteletben tartására épülő politikát - mondta. Orbán Viktor.

A pártelnök délután négyszemközt tárgyalt Dieter Althaus tartományi miniszterelnökkel is. A megbeszélésen szóba került, hogy a pénzügyi válságot sem Türingiában, sem Magyarországon nem lehet kezelni megszorításokkal, csak gazdaságélénkítéssel és a politika megújításával - áll a közleményben.

Olvasóink írták

 • 5. hehe08 2009. augusztus 24. 15:39
  „így van!”
 • 4. info2009* 2009. augusztus 24. 13:00
  „Szabadkomuves Ur gazdagabb lett, az orszag es mi szegenyek. Ez a kulonbseg. Biztos jokat rohognek az atlag mezei magyar allampolgaron, a szabadkomuves paholy talalkozokon, a baloldali politikusokkal, hiszen ugyanaz a fonokuk!”
 • 3. iparos 2009. augusztus 24. 11:46
  „Valaki ano kivitte az utcára az embereket. A helyreállitás, minden alkalommal sulyos 100 milliokba került!
  Valaki ano megvétozta a korháztörvényt. Sulyos milliárdok mentek el, és azota is szivjuk az eredményét!
  De hát Viktorunk elöre láto, tanult ember, mindig tudja, hogy Mi a jo. Életébe sokat gürcölt, hogy valamire vigye!”
 • 2. janika 2009. augusztus 24. 05:31
  „Nyálveréssel még senki sem győzött sehol.”
 • 1. elemér 2009. augusztus 24. 02:29
  „O.V. nagyon jól tájékozott és tudja hol mit kell mondani. Szeméjisége viszont nemkivánatos amit bizonyitott mig hatalmon volt. Összeférhetetlen.”
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Tűzoltó sebesült egy szegedi étteremtűznél

Tűz ütött ki vasárnap a korahajnali órákban egy szegedi étteremben; az oltás közben egy tűzoltó… Tovább olvasom