Kisalföld logö

2017. 06. 28. szerda - Levente, Irén 22°C | 33°C Még több cikk.

Ombudsman: az ivóvizet biztosítani kell mindenkinek!

Az ombudsman szerint az ivóvíz-szolgáltatást teljesen akkor sem lehet megszüntetni, ha a magánszemély nem fizeti ki a díjat; Szabó Máté az alapvető szolgáltatás biztosításával kapcsolatos jogszabályok pontosítását javasolja a vidékfejlesztési miniszternek.
Az ombudsman az MTI-hez vasárnap eljuttatott közleményében annak a véleményének adott hangot, hogy a vízszolgáltatás legfeljebb időben és mennyiségében korlátozható. A vízszolgáltatás szabályainak megvizsgálását és pontosítását azért kéri, mert a hatályos rendelkezések értelmezése a gyakorlatban problémát jelent, ami a tisztességes eljáráshoz való jogot és a jogbiztonságot sértheti. Szabó Máté egy konkrét esetre utalva arról írt, hogy az egyik vízmű a díjfizetésben elmaradt fogyasztónak leszereltette a vízóráját, ám ezzel gyakorlatilag megszüntette a szolgáltatást is.

Az ombudsman azonban arra hívta fel a figyelmet, hogy "a vízszolgáltatás teljes szüneteltetése kizárólag termelési célú felhasználásnál lehetséges, de például a gyermekvédelmi vagy egészségügyi intézményeknél nem". Arra is rámutatott: olyan alapvető, minimális közszolgáltatásról van szó, amelynek megfelelő szintű biztosítása végső soron állami feladat és közérdek. Az ombudsman ezért azt is javasolja, hogy azok számára, akik nem képesek megfizetni a díjakat, találjanak más - például szociálpolitikai - megoldásokat az ivóvíz biztosítására.

Olvasóink írták

 • 4. 01010 2011. július 04. 13:26
  „Így most ingyen víz csak a nemfizetőknek jár....

  AZAZ AKI FIZET AZ FIZETI a nemfizetőknek is ??”
 • 3. Goldmund 2011. július 04. 12:57
  „Azokat pont azért szüntették meg, nehogy ingyen víz legyen az embereknek. :-))))
  Így most ingyen víz csak a nemfizetőknek jár....”
 • 2. Hunicum 2011. július 04. 08:05
  „Régen ezért voltak pont az utcán a nyomós kutak.”
 • 1. janika 2011. július 03. 19:21
  „Vajon az milyen "szociálpolitikai" megoldás, hogy a dombokról lefelé nyomatva a szolgáltató szennyvíz szivattyúját a lakosságnak kell ellátni villanyárammal, még pedig ingyen? Igaz az ombudsman helyett a sajtó serény munkatársai már előre megírják a mondókáját. Az efféle kérdésekre meg minek is lenne válasz,hisz köztudott, hogy a szolgáltató és az önkormányzatok már megegyezte e téren a lakosság háta mögött.”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Fidesz-kongresszus - Varga: elhárítottuk a gazdasági összeomlás veszélyét

Varga Mihály szerint a kormány az elmúlt egy évben elhárította a gazdasági összeomlás veszélyét. A… Tovább olvasom