Kisalföld logö

2018. 06. 20. szerda - Rafael 18°C | 29°C Még több cikk.

Olasz lapok: XVI. Benedek egyik lehetséges utódja Erdő Péter

XVI. Benedek esetleges utódjainak esélyeit mérlegelték a csütörtöki olasz lapok.
XVI. Benedek esetleges utódjainak esélyeit mérlegelték a csütörtöki olasz lapok, a Corriere della Sera az esélyes jelöltek között említette Erdő Péter bíborost is.

A vatikáni folyosókon egyesek "karizmatikus", mások az egyházat "kormányozni képes" utódot látnának szívesebben a legnagyobb példányszámú napilap értesülései szerint. A "Ratzinger-párti, konzervatív és progresszív" jelöltek mellett "nőnek a mérsékeltek esélyei is" - írta a Corriere. Közöttük említette az újság Erdő Péter bíborost, az Európai Püspöki Konferenciák Tanácsának (CCEE) elnökét, akinek "határozottságát" hangsúlyoztaa napilap.

"Reméljük, hogy a pápaválasztó bíborosok tudatában lesznek az egyház mély válságának és ennek alapján döntenek"- nyilatkozta Hans Küng német teológus a La Repubblicának. A XVI. Benedek ellenfelének tartott Küng hozzátette: ha Ratzinger a Vatikánban marad elkerülhetetlenül "árnyékpápává" válik. "Jobb lett volna, ha Bajorországba vonul vissza" - tette hozzá.

Küng szerint nem számít a következő pápa kora és térségbeli "származása", a lényeg az, hogy "ne váljon kizárólag római, kúriabeli pápává".

XVI. Benedek február 28-i lemondásáig többször is találkozik az olasz és külföldi bíborosokkal. Közöttük lesz Angelo Scola milánói bíboros-érsek is, akit ugyancsak az esélyes pápajelöltek között tartanak számon.

"Nem hiszem, hogy a mostani konklávé olyan rövid lesz mint a 2005-ös volt"- mondta a szintén esélyesnek tartott Wilfried Fox Napier dél-afrikai bíboros a La Stampának.

A Panorama olasz hetilap szerint XVI. Benedek december 17-én döntött a lemondásról, amikor az ezzel megbízott bíborosi tanács átadta neki a bizalmas vatikáni dokumentumok kiszivárogtatásával kapcsolatos Vatileaks-botrány hátterét vizsgáló titkos jelentést. A lap szerint a pápa ekkor szembesült a Vatikánon belüli intrikákkal.

"Forradalmi döntést hozott, melyet csak néhány év múlva értünk csak meg, talán egy generáció is kell hozzá" - fogalmazott Tarcisio Bertone szentszéki államtitkár az AdnKronos hírügynökségnek.

XVI. Benedek példáját a jövőben a többi idősödő pápa is követhetné - jegyezte meg Georges Cottier bíboros a La Repubblicának.

A sajtó úgy értesült, hogy XVI. Benedek lemondása előtt kinevezi a nyolc hónapja elnök nélküli IOR vatikáni bank új vezetőjét. A Vatikán korábban nemzetközi fejvadász cégre bízta volna a megfelelő jelölt megtalálását.

Olvasóink írták

 • 2. zeta62 2013. február 17. 00:34
  „:)
  Az antikrisztus népe várja már ura eljövetelét! :)
  A próféciák nem csak az eljövetelét, de a csúfos bukását is jelezték! :)”
 • 1. load 2013. február 16. 17:21
  „A fogadóirodáknál 1:51 arányban áll az odds.
  Adja isten, hogy nyerjünk!”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

A Nézőpont Intézet szerint tovább nőtt a Fidesz népszerűsége

A Nézőpont Intézet legfrissebb közvélemény-kutatása szerint a Fidesz népszerűségi előnye továbbra… Tovább olvasom