Kisalföld logö

2018. 01. 17. szerda - Antal, Antónia 1°C | 6°C Még több cikk.

Október 23. Budapesten - százezreket vonzottak az ünnepi rendezvények - fotók

Százezreket mozgattak meg az október 23-i rendezvények kedden, az 1956-os forradalom és szabadságharc 56. évfordulóján Budapesten. Több párt, illetve szervezet vidéken tartott megemlékezést.
20:09 - Százezreket vonzottak az ünnepi rendezvények

Százezreket mozgattak meg az október 23-i rendezvények kedden, az 1956-os forradalom és szabadságharc 56. évfordulóján Budapesten. Több párt, illetve szervezet vidéken tartott megemlékezést.

A fővárosi ünnepségsorozat reggel a nemzeti lobogó felvonásával kezdődött meg a Kossuth téren. Áder János köztársasági elnök ünnepi nyilatkozatot adott ki, ebben azt írta: 56 évvel ezelőtt, október 23-án Magyarországon írták a világtörténelmet és aznap lélekben újjászületett az ország. Hangsúlyozta: 1956. október 23. közös alap, amelyre építeni lehet a jövőt.

 
BM: békésen zajlottak az ünnepi rendezvények

Békésen, rendben lezajlottak az október 23-i megemlékezések - közölte a Belügyminisztérium.

A tárca közleménye szerint országosan 701 rendezvényt jelentettek be, többszázezer ember részvételével. Ezek során négy személlyel szemben intézkedett a rendőrség - írták.

Az MTI úgy tudja, egy ember ellen garázdaság miatt indult szabálysértési eljárás, további három embert pedig garázdaság, feloszlatott társadalmi szervezetben való részvétel gyanújával, valamint személyazonosság megállapítása érdekében állítottak elő.

A Budapesti Rendőr-főkapitányság (BRFK) kedd délután a rendőrség honlapján azt közölte: garázdaság miatt előállítottak egy férfit a Jobbik központi rendezvényén, Budapesten.

A tájékoztatás szerint a férfi antiszemita bekiabálásokkal zavarta meg az eseményt. Az érintett az igazoltatás után, a felszólítás ellenére folytatta a szabálysértést, ezért a rendőrök garázdaság miatt állították elő.

Orbán Viktor a délutáni állami ünnepségen, a Kossuth Lajos téren arról beszélt, ma az egész világ tudja és elismeri, hogy a magyarok forradalmával és szabadságharcával az egész világ lett jobb. A kormányfő arról is szólt, hogy október 23-a minden évben emlékeztet minket arra, hogy az 1956-os forradalmat leverők törekvései nem tűntek el a magyar közéletből.

A miniszterelnök kijelentette: a magyar kormány elfogadja az európai együttműködés szabályait, de azt nem, hogy idegenek kormányozzák a magyarokat, ahogyan azt sem, hogy EU-s intézmények tiszteletlenül bánjanak velük. A kormányfő beszéde elején köszöntötte a Magyar Becsület Rend első kitüntetettjét, a szlovák állampolgárságától megfosztott, százéves Tamás Aladárnét.

A miniszterelnök beszédét megelőzően a CÖF-CET-Békemenet Egyesület tartott békemenetet, amely a Széna térről indult a Kossuth térre. Rogán Antal V. kerületi polgármester, a Fidesz országgyűlési frakcióvezetője a kerület ünnepségén, Varga Mihály, a Fidesz alelnöke, tárca nélküli miniszter egy ugyancsak budapesti rendezvényen az összefogás fontosságát hangsúlyozta.

Harrach Péter, a KDNP országgyűlési frakciójának vezetője a Pest megyei Galgagyörkön arról beszélt, hogy ma ugyanúgy az egyén és a közösség szabadságáért küzdünk, mint 1956-ban, ám most a pénzvilág mohóságával és a brüsszeli bürokraták kettős mércéjével kell szembeszállnunk.

Tarlós István, főpolgármester a Magyar Rádió épülete előtt, a Fővárosi Önkormányzat ünnepi megemlékezésén azt mondta: "a legújabb időben ismét küzdeni kell az ország megaláztatásának elkerüléséért, a nemzeti minimumért, s most az ellenzék is köteles volna segíteni".

Bajnai Gordon volt kormányfő hivatali utódjával, Orbán Viktorral egy időben szólalt fel, az egyesületté alakult Egymillióan a magyar sajtószabadságért (Milla) demonstrációján, s itt jelentette be, hogy visszatér a politikai életbe. Szerinte kormányváltásnál több, rezsimváltás, korszakváltás szükséges. Arról is beszélt, hogy a Milla, a Szolidaritás mozgalom és a Haza és Haladás Egyesület együttműködésével létrejött az új politikai közép.

A demonstráción bejelentették az Együtt 2014 elnevezésű közös választói mozgalom megalakulását a három szervezet együttműködésével. Mesterházy Attila, az MSZP elnöke és országgyűlési frakcióvezetője pártja és a Táncsics Mihály Alapítvány ünnepi megemlékezésén arról szólt: az 1956-os forradalom és szabadságharc mai üzenete, hogy a szabadságot és a demokráciát nem elég kivívni, azért mindig, minden nap küzdeni kell.

Gyurcsány Ferenc, a Demokratikus Koalíció elnöke a demokratikus ellenzék összefogására szólított fel pártja budapesti megemlékezésén. A volt kormányfő szerint az ellenzéki együttműködés miniszterelnök-jelöltjének Bajnai Gordonnak kell lennie.

Vona Gábor, a Jobbik elnöke pártja budapesti nagygyűlésén azt mondta: a í89-es politikai generáció minden tagjának takarodnia kell a magyar közéletből, mert "az elmúlt 22 év bőven elegendő volt belőlük". Az ellenzéki párt első embere - aki a Jobbikot és annak szimpatizánsait a 2006-os politikai generációnak nevezte - 16 pontos programot hirdetett. Jávor Benedek, az LMP parlamenti frakcióvezetője szerint október 23-a megünneplésének akkor van igazán értelme, ha az erkölcsi világosság, amelyet az ünnep felmutat, inspirációként és iránymutatásként tud szolgálni a mai sorskérdések megoldásához. "Különösen igaz ez olyan időkben, amikor a közösség bajban van" - tette hozzá az ellenzéki politikus a hajdúszoboszlói Bocskai-szobornál megtartott ünnepségen.

A Belügyminisztérium közlése szerint a budapesti rendezvények fegyelmezetten zajlottak, csak egy helyen, a Ferenciek terén történt rendbontás. A tárca ismertette a rendezvényekre vonatkozó rendőrségi létszámbecsléseket is, e szerint a Kossuth téri hivatalos állami ünnepségen közel 400 ezren vettek részt, a békemeneten több mint 150 ezren, a Milla tüntetésén csaknem 20 ezren, a Jobbik demonstrációján néhány ezren, a Demokratikus Koalíció rendezvényén több százan voltak.
19:33 - Megütötték az index.hu munkatársát

Megütötték az index.hu munkatársát Budapesten, a tudósító feljelentést tett, orvoshoz ment, aki megállapította, hogy eltört az újságíró orrcsontja - tájékoztatta az index.hu szerkesztősége kedd este az MTI-t.

Mint írták, tudósítóik a Jégbüfénél gyülekező, a Milla-rendezvényre érkező ellentüntetők közül filmezték az eseményeket, amikor a rendőri sorfaltól néhány méterre többen rájuk támadtak.

"A zsidózás és takarodjatok innen felkiáltások mellett előbb lökdösték őket, majd a tömegből valaki ököllel egyik munkatársunk arcába ütött" - közölte a szerkesztőség.

19:23 - Rosszullétek, illetve könnyebb sérülések miatt riasztották a mentőket

Rosszullétek, illetve könnyebb sérülések miatt riasztották a mentőket az október 23-i ünnepi rendezvények idején - közölte az Országos Mentőszolgálat sajtóügyeletese kedd este az MTI megkeresésére.

Nagy Zsófia elmondta: a rendezvényeken összesen 37 embert láttak el a mentőszolgálat dolgozói. Rendkívüli esetük nem volt, csak a tömegrendezvényeken szokásos rosszullétek, illetve kisebb sérülések miatt volt szükség a mentők segítségére - tette hozzá.

A Jobbik ifjúsági tagozata fáklyákkal vonul a Magyar Rádió épülete elé

Az 1956-os forradalom és szabadságharc 56. évfordulóján számos megemlékezést tartottak a fővárosban, köztük több nagyrendezvényt.
Az október 23-i rendezvények százezreket mozgattak meg.

A központi állami ünnepségen, a budapesti Kossuth téren a Belügyminisztérium közlése szerint mintegy négyszázezren vettek részt. A tárca a rendőrségi létszámbecslések alapján azt írta: a békemeneten több mint 150 ezren, a Milla tüntetésén csaknem 20 ezren, a Jobbik demonstrációján néhány ezren, a Demokratikus Koalíció rendezvényén több százan voltak ott.

18:17 - Orbán: nem hagyjuk, hogy idegenek kormányozzák a magyarokat 

A magyar kormány elfogadja az európai együttműködés szabályait, de azt nem, hogy idegenek kormányozzák a magyarokat, ahogyan azt sem, hogy EU-s intézmények tiszteletlenül bánjanak velük - jelentette ki Orbán Viktor az október 23-i állami ünnepségen, a budapesti Kossuth téren, mintegy négyszázezer ember előtt elmondott beszédében, amelyben arról is szólt, hogy az 1956-os magyar forradalommal az egész világ jobb lett. Szónoklata elején a kormányfő köszöntötte a Magyar Becsület Rend első kitüntetettjét, a szlovák állampolgárságától megfosztott százéves Tamás Aladárnét.

Orbán Viktor beszél az 1956-os forradalom és szabadságharc ünnepén a Kossuth téren

A miniszterelnök - akit a tömeg Viktor, Viktor skandálással fogadott - 1956 ünnepét szentnek nevezte, mert azt megszentelte a magyarok szabadságért hullott vére, majd azt mondta, "itt van velünk lélekben minden szabadságszerető magyar Kolozsvártól Budapesten át Los Angelesig".

Az 56 évvel ezelőtti forradalom hősei ütötték az első és végzetes rést a szovjet világbirodalmon, ők ébresztették fel a nyugati baloldal lelkiismeretét, négy évtizeddel később, a rendszerváltáskor pedig ők adtak erőt a szovjetek kiszorításához, a szocialista munkáspárt földre döntéséhez és a szabad világtól elválasztó aknazár és szögesdrót akadályok megsemmisítéséhez - méltatta beszédében a szabadságharcosokat Orbán Viktor, aki szerint ma az egész világ tudja és elismeri, hogy a magyarok forradalmával és szabadságharcával az egész világ lett jobb.

1956. október 23-án - folytatta - a Kossuth Lajos téren történt meg az az addig elképzelhetetlennek tűnő csoda, hogy mindenki, még a párttagok többsége is felfedezte: becsület nélkül nem lehet élni.

Október 23-a azonban minden évben arra is emlékeztet, hogy az 1956-os forradalmat leverőknek - akik szégyennek, bűnnek minősítették, ha valaki polgár, ha valaki keresztény vagy bármilyen vallásos családból származott - a törekvései nem tűntek el a magyar közéletből. Elég 2006. október 23-ára gondolni: "lovasroham, könnygáz, vasbotok, gumilövedékek és utána a brutalitásban élen járók kitüntetése és megjutalmazása" - sorolta a kormányfő - akinek szavait hangos pfújolás fogadta a tömeg részéről -, majd megjegyezte: "jó ha ezt észben tartjuk".

A miniszterelnök beszédében párhuzamot vont a szocializmus bukása és a nyugati világ gazdaságának 2008-ban kitört válsága között, és azt mondta: azért rendült meg mindkettő, mert egyik sem az igazság útján járt. A szocializmusról is kiderült, nem a saját lábán állt, hanem egy világbirodalom zsinórján függött, a tartózsinór azonban elszakadt - vagy a marok gyengült el -, és az egész építmény lezuhant - magyarázta, majd azzal folytatta, hogy 2008-ban a nyugati világ gazdaságáról derült ki, hogy nem a saját lábán állt, hanem "egy pénzvilág-birodalom hitelzsinórján" függött, de ez a zsinór is elszakadt, összetörve sok nemzetgazdaságot.

Európa ma a feje búbjáig eladósodott, a saját dogmái kötik gúzsba, a világban jelenleg zajló változással azonban el fog dőlni, "ki gályázik reménytelenül az adósságtengeren, és ki az, aki visszanyerve szabadságát partot ér", ahogyan az is, hol állandósul a felfordulás, és hol lesz szilárd a jövő - vázolta a miniszterelnök Európa mostani helyzetét, jelezve, hogy szerinte a kontinens még nem döntötte el, hova álljon, Brüsszelben még nem tudják, "a fékre lépjenek vagy a gázpedálra".
Megítélése szerint Európának meg kellene értenie, hogy nemzetek nélkül nincsen szíve, kereszténység nélkül pedig nincsen lelke. "Köszönet azoknak, külön köszönet a békemenetnek, amely ezért az európai Magyarországért áll ki" - tette hozzá, köszöntve a Kossuth Lajos téri - a rendőrségi becslés szerint négyszázezres - tömeget, amelyben ott voltak az ország függetlenségéért és a kormány melletti kiállásért szervezett békemenet résztvevői is.

Az Európai Unióra rátérve a kormányfő azt mondta, Brüsszelben szép számmal találni olyanokat, akik az európai gazdaság megújítása helyett a "megroggyant pénz- és bankkapitalizmusba" akarnak újra életet lehelni, akik azt akarják, hogy csak az emberek viseljék a válság terheit. "Ezt nem fogadhatjuk el" - nyomatékosította, nagy tetszést kiváltva ezzel hallgatóságában.

A magyar kormány elfogadja az európai együttműködés mindenkire érvényes szabályait, de azt nem, hogy bármilyen "kifinomult módszerrel" idegenek kormányozzák a magyarokat - jelentette ki, közölve azt is, hogy az európai kultúrnemzetek közös erkölcsi mércéjét Magyarország is elfogadja, a kettős mércét viszont nem.

"Elfogadjuk és teljesítjük azokat a kötelezettségeinket, amelyeket Magyarország vállalt, de nem fogadjuk el, hogy a szocialista kormányok hibái miatt az egész országot büntessék Brüsszelben még ma is. Elfogadjuk, hogy az európai intézményeket is megilleti a tisztelet, de nem fogadjuk el, hogy az unió bármely intézménye tiszteletlenül bánjon a magyarokkal" - hangsúlyozta a kormányfő.

Kijelentette: ha 1956-ban, vagyis tíz évvel a világháború, a párizsi békediktátum és szovjet megszállás után a magyar nemzet képes volt fegyvert fogni a szabadságért, akkor - mint mondta - nekünk mai magyaroknak sincsen okunk kételkedni a saját erőnkben.

A miniszterelnök a 2010 óta eltelt időszak kormányzati eredményeit sorolva azt mondta: 2010-ben az európai válság ellenére képesek voltak visszarántani Magyarországot a csőd széléről, 20 évvel a rendszerváltás után új alkotmányt adtak a nemzetnek, és 90 évvel Trianon után sikerült a határokon átívelő nemzetegyesítéssel több százezer embernek visszaadni a magyar állampolgárságot.

Orbán Viktor úgy folytatta: az elmúlt két évben a "válság szélviharában" is képesek voltak faragni az adósságból, a pénzvilág ellenében is sikerült kimenteni több százezer devizahiteles családot az adósságcsapdából, és a nehéz pénzügyi helyzet ellenére is meg tudták védeni a nyugdíjakat és a béreket, emelték a minimálbért, csökkentették a családok adóterheit, valamint sikerült segély helyett munkát adni 200 ezer embernek.

"És ha kitartunk, képesek leszünk megnyitni a kifizetődő munka és a nagyobb megbecsülés távlatát a bérből és fizetésből élők előtt is, és képesek leszünk olyan Magyarországot ácsolni, ahová néhány év múlva visszajönnek az idegen földön szerencsét próbáló fiataljaink is" - fogalmazott a kormányfő, hangsúlyozva: nem azt üzenik a fiataloknak, hogy "el lehet innen menni", hanem, hogy "haza lehet ide jönni". "Mindenkit visszavárunk" - jelentette ki.

A hegy valóban magas, de van út a tetejére - fogalmazott a kormányfő, aki a "csüggedőket", a "megfáradtakat" és a "reményvesztetteket" arra emlékeztette: 1956 legnagyszerűbb leckéje az volt, hogy a forradalmat javarészben munkások, az akkori bérből és fizetésből élők csinálták. Ők valóban kisemmizettek és jövőtlenek voltak, de nem törődtek bele a kilátástalanságba, hitből, szabadságvágyból és hazaszeretetből a legnagyobb dolgot hozták létre, amit ember létrehozhat, fellázadtak, és ezzel visszaadták a nemzet méltóságát - jelentette ki.

"Ha csak feleannyi hitünk lesz, mint nekik volt, hegyeket tudunk megmozgatni" - fogalmazott a miniszterelnök. Orbán Viktor a forradalom emlékére összesereglett magyar ünneplőknek azt kívánta, október 23-a mindig emlékeztesse őket arra, hogy "annyira élünk csak, amennyire Magyarország él". A kormányfő beszédét a szokásos "Hajrá Magyarország! Hajrá magyarok!" fordulattal zárta.

Orbán Viktor az állami ünnepség színpadjára a Magyar Becsület Rend első kitüntetettjével, a százesztendős Tamás Aladárné Szűcs Ilonával, a felvidéki Balogvölgy tanítónőjével érkezett karonfogva, az ünneplők pedig hosszas tapssal fogadták őket. A kormányfő méltatta a tanítónő munkásságát, és emlékeztetett arra, hogy Tamás Aladárné visszavette magyar állampolgárságát, amiért a szlovák állam megfosztotta őt szlovák állampolgárságától. Ezt a tömeg hangos pfújolással fogadta.

"Dicsőség a bátraknak" - köszöntötte a kormányfő Tamás Aladárnét, aki azt mondta: "Üdvözletet hozok a Felvidékről, a felvidéki sorstársaimtól, akikkel együtt harcolunk az igazunkért".

A miniszterelnök előtt Balás-Piri László, a Kelet- és Közép-Európai Történelem és Társadalom Kutatásáért Közalapítvány kuratóriumának elnöke mondott beszédet. Balás-Piri László, akit forradalmi tevékenysége miatt 1957-ben két és fél évi börtönre ítéltek, kijelentette: ma olyan vezetői vannak az országnak, akik megbecsülik 1956 emlékét. "Őrizzék és melengessék is tenyerükben ezt a mágikus örökséget, amit nem lehet dollárra meg euróra váltani, de erőt és önbizalmat adhat a jelen és a jövő generációinak az idők végezetéig" - fogalmazott.

18:00 -Bajnai: rezsimváltás, korszakváltás szükséges

Együtt 2014 elnevezéssel közös választói mozgalom megalakulását jelentették be az egyesületté alakult Egymillióan a magyar sajtószabadságért (Milla), a Magyar Szolidaritás Mozgalom, valamint a Haza és Haladás Egyesület együttműködésével a Milla október 23-i budapesti rendezvényén, amelynek szónokai szinte egyöntetűen az Orbán-kormány távozását sürgették.

Juhász Péter, a Milla elnöke azt mondta, hogy nem csak tagokat, hanem szövetségeseket is keres az együttműködéshez. Már nem elég segíteni a rendszer áldozatait, a rendszert kell megváltoztatni – fogalmazott.
Az Együtt 2014 választói mozgalom egy nyitott és befogadó együttműködés kíván lenni, amelyben nem a pártokat, hanem a választókat kívánják megszólítani – mondta Juhász Péter, hozzátéve, hogy a Milla nem a pártok ellen, de nem is értük jött létre. A sima kormányváltás már nem elég, új Magyarországot, új egyetértést, új politikai kultúrát akarnak, amely az együttműködésre és a szolidaritásra épül - hangsúlyozta.

Juhász Péter véleménye szerint másfél év múlva leváltják "az Orbán-Simicska rezsimet", amelyben "testet ölt, ami bűn és hiba volt az elmúlt két évtizedben". A Milla elnöke szerint az elmúlt két évtized valamennyi kormánya felelős a mostanra kialakult helyzetért, ám elismerte, hogy nem egyenlő mértékben.

Kónya Péter, a Szolidaritás társelnöke felszólalásban második rendszerváltást ígért 2014-ben. Mint mondta: az ország 640 településén vannak aktivistáik, akikkel segíteni kívánják az Orbán-rendszert leváltani kész politikai erők összefogását.

A Szolidaritás elkészítette programját, és mindent el fognak követni annak érdekében, hogy a demokraták közös jelölteket állítsanak a 2014-es választásokon. Olyan új alkotmányt akarnak, amelyet népszavazással erősítenek meg - mondta a szervezet társelnöke.

Kónya Péter bírálta Orbán Viktort, aki - álláspontja szerint - "Erdélyből idehozott gyerekekkel parádézik gátlástalanul – ez politikai pedofília". A Szolidaritás társelnöke szerint a fiatalok 1956 óta nem látott számban hagyják el az országot, ahol korlátozzák a sajtószabadságot, megszüntették a fékek és ellensúlyok rendszerét, miközben "szélsőjobboldali szabadcsapatok fenyegetik azokat, aki származásukat nem tudják visszavezetni a turultojásig".

Tamás Gáspár Miklós filozófus beszédében úgy fogalmazott, hogy 1956-ban a nép nem akarta a Horthy-rendszer és a 3 millió koldus Magyarországának restaurációját, ahogyan most sem akarja. Álláspontja szerint tisztelnünk kell magunkat és egymást, még akkor is, ha el akarják venni a szabadságunkat és soha többé senkiről sem szabad megfeledkeznünk.

Bajnai Gordon, a Haza és Haladás Egyesület vezetője beszél a Millaünnepi demonstrációján
Balavány György újságíró szerint "a 22 éve ránk rohadt működésképtelen rendszert le kell váltani". A rendszerváltás óta mindig választott és önjelölt messiások mondták meg, hogy mit kell tennünk. A békemenetben nem a demokraták ellenségei vonulnak, hanem jó szándékú, de megtévesztett emberek - tette hozzá.

Ungváry Rudolf közíró szerint, miközben "a kormány nemzeti együttműködést hirdet, lenyúl mindent, amit csak ér: médiát, igazságszolgáltatást és termőföldet". Úgy vélte, néha akkor is szembe kell szegülni, ha ez reménytelennek látszik, ma pedig ez könnyebb feladat, mint 1956-ban volt.

Antoni Rita és Lovas Nagy Anna, a Nők Lázadása csoport nevében úgy fogalmazott, hogy ezt a "szégyenkormányt" le kell váltani. Vissza kell fordítani az országot arról az útról, amely gyermekszegénységhez vezet.
Kelemen Attila erdélyi újságíró, a Transindex főszerkesztője szerint a magyar-magyar határ sokkal kényesebb a román-magyarnál, mert az előbbit a hazai politikum újra és újra felépíti. A mindenkori politikai nézetek határozzák meg a határon túli politikát, ennek hosszú távú haszna nincs. Kolozsvárról nézve Budapest van határon túl – fogalmazott.
S. Kállai Szilvia újságíró szerint magyarnak lenni sosem volt genetikai kérdés. A magyarországi cigányok is magyarok, hiszen ide születtek. Kormányok jöttek-mentek, ám összességében nézve a romák felett mintha megállt volna az idő. Sokan azonban a nem-cigányok közül is hasonló helyzetbe kerültek – tette hozzá.

A Milla rendezvény hallgatósága az Erzsébet híd pesti hídfőjétől a Petőfi Sándor utcáig sűrűn állt. A beszédek közben többször felhangzott az "Orbán, takarodj!" rigmus.

17:37 - Garázdaság miatt előállítottak egy férfit a Jobbik központi rendezvényén

Garázdaság miatt előállítottak egy férfit a Jobbik központi rendezvényén Budapesten - közölte a Budapesti Rendőr-főkapitányság (BRFK) kedd délután a rendőrség honlapján.

A tájékoztatás szerint a férfi antiszemita bekiabálásokkal zavarta meg az eseményt. Az érintett az igazoltatás után, a felszólítás ellenére folytatta a szabálysértést, ezért a rendőrök garázdaság miatt állították elő.A Belügyminisztérium korábban azt közölte: fegyelmezetten zajlanak az október 23-i rendezvények, vonulások Budapesten, csak egy helyen történt rendbontás, a rendőrség megfelelő erőkkel biztosítja a helyszíneket. A közlemény szerint a Ferenciek terén, a Jégbüfé előtt "szélsőjobboldali ellentüntetők verbálisan inzultálták az Egymillióan a magyar sajtószabadságért (Milla) tüntetésére érkezőket". A tárca tudatta: a rendőrség dupla sorfallal állította helyre a rendet.

17:26 - Orbán Viktor:  annyira élünk csak, amennyire Magyarország él

A kormányfő szerint október 23-a arra emlékeztet, hogy "annyira élünk csak, amennyire Magyarország él".

A kormányfő kedden, a Kossuth téri állami ünnepségen felsorolta a 2010 óta eltelt időszak kormányzati eredményeit, majd a "csüggedőknek" és a "reményvesztetteknek" azt üzente: 1956 legnagyszerűbb leckéje az volt, hogy a forradalmat javarészben munkások, az akkori bérből és fizetésből élők csinálták, akik nem törődtek bele a kilátástalanságba. Ha csak feleannyi hitünk lesz, mint nekik volt, akkor hegyeket tudunk megmozgatni - fogalmazott a miniszterelnök, aki beszédét a szokásos "Hajrá Magyarország! Hajrá magyarok!" fordulattal zárta.

Békemenet az 1956-os forradalom és szabadságharc 56. évfordulóján

17:14 - Milla: közös választói mozgalom megalakulását jelentették be

Együtt 2014-ért! elnevezéssel közös választói mozgalom megalakulását jelentették be az Egymillióan a magyar sajtószabadságért (Milla) Egyesület, a Magyar Szolidaritás Mozgalom, valamint a Haza és Haladás Egyesület együttműködésével a Milla október 23-i budapesti rendezvényén.

Az Egymillióan a magyar sajtószabadságért (Milla) ünnepi demonstrációja

Juhász Péter, a Milla elnöke azt mondta, hogy nem csak tagokat, hanem szövetségeseket is keres az együttműködéshez. Kónya Péter, a szolidaritás társelnöke felszólalásban második rendszerváltást ígért 2014-ben. A rendezvényen a Haza és Haladás Egyesület nevében felszólalt Bajnai Gordon volt miniszterelnök is.

Az Erzsébet híd pesti hídfőjénél felállított színpadtól a Ferenciek terén túl nyúlik a tömeg.

17:04 -  A kormányfő szerint magyarok forradalmával és szabadságharcával az egész világ lett jobb

A kormányfő szerint ma az egész világ tudja és elismeri, hogy a magyarok forradalmával és szabadságharcával az egész világ lett jobb.
Orbán Viktor ezt az október 23-i állami ünnepségen, a budapesti Kossuth téren tartott szónoklatában mondta, hangsúlyozva, hogy 1956 magyar hősei adtak erőt négy évtizeddel később, a rendszerváltáskor a szovjetek kiszorításához, a szocialista munkáspárt földre döntéséhez és a szögesdrót akadályok megsemmisítéséhez.

16:49 - A rendőrség becslése szerint a Kossuth téri hivatalos állami ünnepségen közel 400 ezren vesznek részt

A rendőrség becslése szerint a Kossuth téri hivatalos állami ünnepségen közel 400 ezren vesznek részt - közölte a Belügyminisztérium kedden délután az MTI-vel.

A tájékoztatás szerint a Kossuth tér teljesen megtelt, a Békemenet résztvevői megtöltik az Alkotmány utcát és a környező mellékutakat.
Az állami ünnepség délután négy óra után néhány perccel a Himnusz hangjaival kezdődött, a rendezvény főszónoka Orbán Viktor miniszterelnök lesz.

A téren várakozókhoz négy óra előtt nem sokkal csatlakoztak az ország függetlenségéért és a kormány melletti kiállásért szervezett békemenet résztvevői, akik délután két órakor indultak a budai Széna térről. Őket nagy tapssal fogadta a téren addigra összegyűlt tömeg.

16:18 - Budapesten csak egy helyen történt rendbontás

Fegyelmezetten zajlanak az október 23-i rendezvények, vonulások Budapesten, csak egy helyen történt rendbontás, a rendőrség megfelelő erőkkel biztosítja a helyszíneket - közölte a Belügyminisztérium kedd délután az MTI-vel.

A közlemény szerint a Ferenciek terén, a Jégbüfé előtt "szélsőjobboldali ellentüntetők verbálisan inzultálták az Egymillióan a magyar sajtószabadságért (Milla) tüntetésére érkezőket". A tárca tudatta: a rendőrség dupla sorfallal állította helyre a rendet.

A Belügyminisztérium ismertette a rendezvényekre vonatkozó rendőrségi létszámbecsléseket is, e szerint a békemeneten több mint 150 ezren, a Milla tüntetésén csaknem 20 ezren, a Jobbik demonstrációján néhány ezren, a Demokratikus Koalíció rendezvényén több százan vettek részt.

16:08 - Elkezdődött az állami ünnepség Budapesten

Megkezdődött délután négy óra után néhány perccel a Himnusz hangjaira az állami ünnepség Budapesten, a Kossuth Lajos téren; a rendezvény főszónoka Orbán Viktor miniszterelnök lesz.

A Parlament Oroszlános kapuja előtt felállított színpad mögött az épületet két oldalt az 1956-os forradalom és szabadságharc jelképének számító lyukas magyar zászlóval díszítették fel. A rendezvény elején a dobogó két oldalához felállították Magyarország történelmi lobogóit.

A téren várakozókhoz négy óra előtt nem sokkal csatlakoztak az ország függetlenségéért és a kormány melletti kiállásért szervezett békemenet résztvevői, akik délután két órakor indultak a budai Széna térről. Őket nagy tapssal fogadta a téren addigra összegyűlt tömeg.

Az ünneplők - akik közül sokan nemzeti színű lobogókat és településük nevét hirdető transzparenseket tartottak a magasba - megtöltötték a Kossuth Lajos teret, ahol több lengyel zászlót is látni.

A kormányfő ünnepi beszéde után a Ghymes együttes ad koncertet.

16:06 - Szélsőjobboldaliak próbáltak meg bejutni a Milla tüntetésére

Több mint száz szélsőjobboldali próbált meg bejutni az Egymillióan a magyar sajtószabadságért egyesület (Milla) kedd délutáni, budapesti tüntetésére a Petőfi Sándor utca és a Ferenciek tere torkolatánál, köztük feltűnt Zagyva György Gyula, a Jobbik országgyűlési képviselője.
Az MTI tudósítójának beszámolója szerint rohamrendőrök kettős sorfallal akadályozzák meg, hogy a szélsőjobboldaliak bejussanak a Szabad sajtó úton tartott Milla-tüntetés résztvevői közé.

15:56 - Százezreket mozgatnak meg a különböző pártok és szervezetek október 23-i rendezvényei 

Egyes programok még csak most kezdődnek, de már most látni, hogy százezreket mozgatnak meg a különböző pártok és szervezetek október 23-i rendezvényei Budapesten. Az alábbiakban az MTI által becsült számadatokat adjuk közre.

A Demokratikus Koalíció Egyetem téri rendezvényén mintegy ezren jelentek meg.

A Jobbik Deák Ferenc téri nagygyűlésén néhány ezren vesznek részt.

Az Egymillióan a magyar sajtószabadságért egyesület demonstrációjának kezdetekor mintegy 20 ezren gyűltek össze.

A Széna térről a Kossuth térre tartó Békemeneten mintegy 150 ezer ember vesz részt. Az MTI tudósítóinak beszámolója szerint a menet eleje megérkezett a Kossuth térre, míg a vége a Margit híd közepénél jár.

15:51 - Megérkezett a békemenet eleje a Parlament elé

A Kossuth téri állami ünnepség kezdete előtt mintegy fél órával megérkezett a békemenet eleje a Parlament elé, ez idő tájt a menet végén haladók a Margit híd közepén jártak - jelentették az MTI tudósítói.

A békemenet a Margit hídon át, a Nyugati pályaudvart érintve, a Bajcsy-Zsilinszky úton és az Alkotmány utcán át ér a Parlament előtti Kossuth térre, ahol Orbán Viktor miniszterelnök mond majd beszédet az 1956-os forradalom és szabadságharc ünnepén. A menethez útközben is sokan csatlakoztak.

A békemenet a II. kerületi Széna térről indult, elején egy hatalmas nemzeti színű molinót vittek, amelyen az állt: "Nem maradunk adósok! Egy a haza".

15:50 - Több helyen alakult ki torlódás Budapesten

Több helyen alakult ki torlódás az ünnepi rendezvények miatti forgalomkorlátozások következtében kedd délután Budapesten, az Árpád hídon pedig egy kidöntött vízcsap, az abból ömlő víz okozott dugót - közölte Lorencz Pálma, a BKK Info ügyeletese az MTI-vel.

A Budapesti Közlekedési Központ (BKK) korábbi tájékoztatása szerint a Szabad sajtó út és a Kossuth Lajos utca 20 óráig lesz lezárva, a buszsávokat viszont 18 és 20 óra között megnyitják. Felvonulás miatt a Széna tér - Margit körút - Margit híd - Szent István körút - Bajcsy-Zsilinszky út - Alkotmány utca útvonalon 16 óráig forgalomkorlátozásra kell számítani. A BKK kerülőútvonalként a Könyves Kálmán körút - Hungária körút - Róbert Károly körút útvonalat ajánlotta.

Épp ezen az útszakaszon, a Róbert Károly körúton történt egy baleset kedd délután. Egy mentőautó ütközött össze egy személyautóval, majd felborult. A BKK Info ügyeletese elmondta: ebben a balesetben egy vízcsapot is kidöntöttek. Mostanra a helyszínelés véget ért, de az Árpád hídon még mindig erőteljes a forgalom.

Az Erzsébet hidat mostanra teljes szélességében lezárták, a híd budai hídfőjénél nagy a torlódás. A Széna tér környéke viszont már jól járható.
A fővárosba vezető utak és a körgyűrű egyaránt jól járható - mondta Lorencz Pálma.

15:40 - Megkezdődött a Milla demonstrációja

Civilek felszólalásaival megkezdődött kedden délután az Egymillióan a magyar sajtószabadságért egyesület október 23-i demonstrációja a budapesti Szabad sajtó úton.
A rendezvényen beszédet mond Bajnai Gordon volt kormányfő is.
Az Erzsébet híd pesti hídfőjénél felállított színpadtól a Ferenciek terén túl nyúlik a tömeg, az emberek sűrű sorokban állnak. A tömegben ott vannak a Szolidaritás mozgalom rendezvényéről érkezettek is.
A szervezők kérésének megfelelően nincsenek a tüntetők kezében pártzászlók, nemzeti lobogókat látni.

15:30 -Megkezdődött a Jobbik ünnepi nagygyűlése
 
Megkezdődött a Jobbik ünnepi nagygyűlése kedden, az 1956-os forradalom és szabadságharc évfordulóján Budapesten, a Deák Ferenc téren.

A nemzetiszínű és árpádsávos zászlókkal megjelent résztvevők megtöltik a Bajcsy-Zsilinszky út és a Károly körút közötti szakaszt, a tömeg az Andrássy úti kereszteződéstől a 47-es és 49-es villamosok végállomásáig terjed.

Az eseményen beszédet mond Vona Gábor, az ellenzéki párt elnöke, Morvai Krisztina európai parlamenti képviselő és Murányi Levente, a Jobbik országos alelnöke.

A beszédek és egy könnyűzenei koncert után a résztvevők fáklyákkal vonulnak át a Deák Ferenc térről a Magyar Rádió épülete elé.

14:25 - Elindult a Békemenet a Széna térről

Elindult a békemenet kedden kora délután a budapesti Széna térről a Kossuth térre, ahol Orbán Viktor miniszterelnök mond majd beszédet az 1956-os forradalom és szabadságharc ünnepén. A menet elején egy hatalmas nemzeti színű molinót vittek, amelyen az állt: "Nem maradunk adósok! Egy a haza".

Az ország függetlenségéért és a kormány melletti kiállásért szervezett menetet több ismert közéleti személyiség vezeti, köztük a rendezvény egyik szervezője, Csizmadia László, a Civil Összefogás Fórum (CÖF) alapítója és szóvivője, Bencsik András, a Demokrata című lap főszerkesztője, Fricz Tamás, a CÖF másik alapítója és Bayer Zsolt újságíró.

A magyar és lengyel zászlók, valamint a kormányt éltető, biztató táblák alatt álló tömeg az indulás előtt teljesen megtöltötte a Széna teret és környékét, a forgalmat a városrészben lezárták. Sokan a városuk, településük nevével ellátott táblát hoztak magukkal, néhány ember kezében fideszes zászló is volt.

A békemenet a Margit hídon át, a Nyugati pályaudvart érintve, a Bajcsy-Zsilinszky úton és az Alkotmány utcán át ér a Parlament előtti Kossuth térre, az állami ünnepségre. Indulás előtt a részvevők egyperces csenddel tisztelegtek az 1956-os hősök és Nagy Imre mártír miniszterelnök emléke előtt. A tömegben egy molinón a következő volt olvasható: "Keletről a tankok 1956, nyugatról a bankok 2012. A helyzet változatlan".

Csizmadia László a menet indulása előtt azt közölte, hogy a Lungo Drom is csatlakozott, "ezzel létrejött az élő nemzeti konzultáció". Amikor elindult a menet, még özönlöttek az emberek a metróból, a tömeg végén állók nagyjából fél óra múltán hagyták el a gyülekezési pontot, a Széna teret.
A CÖF alapítója, szóvivője az MTI helyszínen lévő tudósítójának elmondta, hogy a mostani menetnek hármas célja van: tisztelgés 1956 és a magyar ifjú forradalmárok előtt, "akik a vérüket hullajtották azért, hogy Magyarországon tíz napig szabadság legyen".

Másrészt tisztelgés Nagy Imre "kommunista vezér" előtt, aki képes volt félredobni "azt a mocskos ideológiát", és a magyar szuverenitásért kiállni, így lett belőle mártír és hős.

"És van még egy üzenetünk (...), az adósrabszolgaságot nem tűrjük. Tehát üzenjük mindenkinek a világban, a pénzhatalmaknak, hogy Magyarország nem marad adós - hangsúlyozta Csizmadia László, hozzátéve, a kormánynak szüksége van a támogatásra, "meg kell mutatnunk, hogy egy demokratikusan választott, kétharmados kormány mögül nem álltak még ki az emberek".

Bencsik András az MTI-nek azt mondta: kevesebb emberre számítanak, mint a januári békemenetkor, mert akkor "nagy megrettenés" volt az emberekben. Most nem annyira veszélyes a helyzet, de azt érzik az emberek: szó sincs arról, hogy "vége lett volna a Magyarország elleni próbálkozásoknak" - fejtette ki. Bencsik András úgy fogalmazott, "sokan és elegen leszünk".

A rendezvény szervezői múlt csütörtöki sajtótájékoztatójukon azt mondták, annyi békemenetet szerveznek még, amennyire szükség lesz annak érdekében, hogy megvédjék Magyarország függetlenségét.

14:20 - Elindult a Szolidaritás mozgalom menete a fővárosban

Csaknem teljesen megtöltötték a fővárosi Clark Ádám teret a Szolidaritás mozgalom szimpatizánsai kedden, az 1956-os forradalom és szabadságharc évfordulóján. Többezres menetük koradélután indult el a Lánchídon keresztül a Szabad sajtó útjára, ahol csatlakoznak az Egymillióan a magyar sajtószabadságért (Milla) ünnepi demonstrációjához.

Székely Sándor, a Szolidaritás egyik társelnöke a Clark Ádám téren tartott beszédében úgy fogalmazott, hogy akárcsak 1956-ban, úgy Magyarország ma is rossz helyzetben van. Azt mondta, két éve olyan kormány van hatalmon Magyarországon, amely leépíti a demokráciát, külpolitikailag elszigeteli az országot, és gazdaságpolitikája következtében a lakosság 40 százaléka, csaknem négymillió ember él a létminimum alatt.

A szónok külön kitért az egészségügy és az oktatás helyzetére, álláspontja szerint szinte menekülnek a fiatalok külföldre. Azt is mondta, hogy Magyarországon terjed a korrupció, a rasszizmus és az antiszemitizmus.


Előzmények:
Lépni sem lehet majd kedden Budapesten a megmozdulásoktól! Az október 23-i megemlékezések miatt a főváros belső része szinte teljesen le lesz zárva a forgalom elől, így autóval érdemes messze elkerülni a tágabb környéket is, ha valaki nem akarja dugóban ülve tölteni az ünnepet.

Számítások szerint több százezren is utcára vonulhatnak - áll a blikk.hu összeállításában. Három híd is a demonstrálóké lesz aznap, így az Erzsébet híd, a Lánchíd és a Margit híd is tiltott terület lesz a gépjárművek számára, de többek között a kiskörút, a Bajcsy-Zsilinszky út, Szent István körút és a Kálvin tér is le lesz zárva a vonulások idejére.

Orbán Viktor kormányfő a Kossuth téren az állami ünnepségen tart beszédet, hívei a budai Széna térről zarándokolnak majd a Parlament elé a Békemenet keretében.

Megtartja első beszédét Bajnai Gordon volt miniszterelnök, szinte minden politikus azt találgatja, hogy bejelenti: 2014-ben Orbán Viktor kihívójaként indul a választáson. Bajnai az Erzsébet híd pesti hídfőjénél, a Szabadsajtó úton, az ellenzéki Milla-tüntetésnek lesz a zárószónoka. Itt is lesz egy kisebb vonulás, a Szolidaritás Mozgalom szimpatizánsai a Clark Ádám térről sétálnak oda.

A Jobbik a Deák teret foglalja el, a Demokratikus Koalíció Gyurcsány Ferenc exkormányfő vezetésével pedig az Egyetem téren demonstrálnak. A két másik parlamenti párt, az MSZP és az LMP nem tart nagygyűlést október 23-án.

Noha az ellentétes érzelmű táborok nem lesznek messze egymástól, a rendőrség nem számít arra, hogy megismétlődnek a hat évvel ezelőtti zavargások, amikor többen megsebesültek a tüntetők és a rendőrök közötti összecsapásokban.

Olvasóink írták

30 hozzászólás
12
 • 30. machers 2012. október 25. 08:45
  „29.load 2012.10.25. 00:03
  Nyugodj bele, ezek az <moderálva> ilyen apró tényekkel nem foglalkoznak!”
 • 29. load 2012. október 25. 00:03
  „19.Túrabakancs
  mir-nek igaza van, tényleg nem volt üres a kassza.
  Hónapokig keresték a szekrényből kidölő csontvázakat, de egyet sem találtak. Hogy mennyire nem volt üres a kassza, azt Domokos Lászlónak, az Állami Számvevőszék 1991 óta Fidesz tag elnökének, és a testületének a jelentéséből is kitűnik.
  A jelentés itt:
  http://www.asz.hu/jelentes-kiserolevel/1294/figyelemfelhivo-kiserolevel-a-1294-sz-jelenteshez/l-1294j000.pdf
  Ha mégis úgy döntesz, hogy nem olvasod el ezt a dokumentumit, idézek belőle egy bekezdést, ami tökéletesen ellent mond a médiában terjesztett fideszes propagandának.
  "Az IMF hitel 3. részletét (1404,5 M euró) a magyar állam helyett az MNB hívta le 2009. június
  végén pénzügyminiszteri döntés alapján. Ugyanakkor 2009. júliusában az ÁKK Zrt. pénzügyminiszteri
  felhatalmazással az MNB javára lemondott hitellehívástól kedvezőtlenebb feltételekkel
  (3,95%-os hozamfelárral) bocsátott ki 1000 M euró értékben devizakötvényt. Ez a devizakötvény
  kibocsátás az IMF hitel első lehívásából még fel nem használt devizabetét-állomány
  (2072,4 M euró) mellett nem volt indokolt. (Az MNB által lehívott hitelrészlet az adósságot
  nem növelte, azt az MNB mérlege tartalmazza az IMF-fel szembeni kötelezettségként a devizatartalékok
  között. Az MNB devizatartalékait a magyar állam által lehívott IMF/EB források is
  növelték, 2008-ban 6900 M euróval, 2009-ben 5900 M euróval.)"”
 • 28. pancser 2012. október 24. 21:37
  „Nem jó dolog, ha bármelyik ünnepet átpolitizálják. 56 össznépi robbanás volt, rövid ideje alatt nem alakulhattak irányzatok, de utólag mindenki másként magyarázza az egyszerűt, mármint a forradalom egyszerű és világos okát és célját, amelyet ekkor mindenki egyként értékelt az elszánt szovjetbarátok kivételével.”
 • 27. gjozsi88 2012. október 24. 17:16
  „load!
  Nem néztem utána.......a közrádióban hallgattam!
  A fényezés onnan származik!
  Bocsánat!”
 • 26. load 2012. október 24. 11:25
  „22.gjozsi88
  "A legversenyképesebb országok rangsorában ....ami fő prioritás nálatok a szocik 49. helyéről 54. re súllyedtünk..."
  Te fényezed a kormányt.
  A valóság ez:
  "Rendkívüli mértékben romlott Magyarország nemzetközi versenyképessége az elmúlt év során. Míg hazánk tavaly a 48. helyet foglalta el a világ országainak rangsorában, addig idén 12 helyet rontva, jelenleg a 60."
  http://privatbankar.hu/makro/oriasit-zuhant-a-magyar-versenykepesseg-250284”
 • 25. gjozsi88 2012. október 24. 10:37
  „még annyit:
  Munka alapú társadalomról papol a barom, miközben mindent megtesz, hogy a munkát létrehozó keresletet, a fogyasztást tönkretegye!
  A célokat adja el nektek.....ezzel nincs is baj.......miközben a mellérendelt eszközei ezeket a célokat egyre nehezebben megvalósítható kategóriába tolják!”
 • 24. gjozsi88 2012. október 24. 10:35
  „fortuna54
  "Nem lássátok a több százezres Orbánt éltetö tömeget?"

  De látjuk,......tele román, lengyellel!
  Meg azt is látjuk, hogy 1% resszeció, 18% beruházás visszaesés, 6% infláció,.......mára már 4 millióra duzzadt a létminimum alatt élő!
  A baj azt, hogy ezt nem látjátok!
  A szocik adatait teszitek tönkre!
  Az összes adatunk rosszabb, mint amikor a szocik kormányoztak.......pedig akkor egy csomó dolgot populizmusból elutasítottatok, megakadályoztatok! Most azokat brutálisabban csináljátok meg, ész nélkül.
  A szocik idején 49. voltunk a legjobb befektetésre ajánlott országok közt, tavaly 51. az idén 54. ek!
  Miközben a régiós országok erősödnek, javulnak!!!!”
 • 23. gjozsi88 2012. október 24. 10:07
  „Túrabakancs
  19!
  Az első Orbán kormány elmaradt nyugdíj emelése....tudod amit a Meggyesi még kipótolt 19 000 ft-al!

  "A nyugdíjakat legalább a megemelkedett
  inflációval párhuzamosan emeli a kormány az illetékesek részére, ez is valami. Plusz 1.6% visszamenőleg
  még idén novemberben. Jövőre januárban meg újabb várhatóan 4-5-%-os emelés."

  Ja.....!
  Tavaly volt a korrekció 0,6% és volt infláció 4,2%....
  Ezt infláció követő módon úgy emelték meg, hogy a 2010- es bázist......0,6% nélküli adatra......tették rá a 0,6+3,8% os emelést!
  Miközben a 0,6% -al emeltre kellett volna rátenni a 4,2% inflációt!
  Azaz megsporoltak reálértéken 0,6%-ot!!!!
  Még észre sem vetted!!!!!
  Most fogadok veled, hogy az 1,6% kompenzációt összecsapják a 4-5% emelési álmoddal. lesz reálértéken 3-4% os emelés.....az infláció 6% feletti!!!!!”
 • 22. gjozsi88 2012. október 24. 10:01
  „Túrabakancs!
  Miért nem a beszédek TARTALMÁVAL foglalkozol????
  Bajnai komoly TARTALMI Felvetéseket tett!!!!

  "Tisztességes módon még ekkor sem foglalkozott az ellenzéki pártokkal."

  Azért mert őket a kétharmados pökhendisége már biodiszletté tette.
  Az UNIÓ-val viv szabadságharcot.......mesélte, hogy mit nem tür el .majd mindent kénytelen megcsinálni!
  Gondolom a matolcsi megszorítás nem megszorítás!

  Fortuna!
  A szocik adóit emelitek, kiadásait csökkentitek és még sincs gazdasági növekedés, nő az infláció,.....ma már minden adatunk romlik!
  A legversenyképesebb országok rangsorában ....ami fő prioritás nálatok a szocik 49. helyéről 54. re súllyedtünk, miközben ugyan az a gazdasági környezet mellett a lengyelek, szlovákok javulnak.”
 • 21. Valaki 2012. október 24. 08:44
  „20. mir 2012.10.24. 07:28

  19. Túrabakancs 2012.10.23. 22:15

  Nem volt üres a kassza. De látom nem szoktok le a hazudozásról.

  Ja tényleg, tele volt a kassza -100ezermilliárddal. Már nem is emléxel. :)))”
 • 20. mir 2012. október 24. 07:28
  „19. Túrabakancs 2012.10.23. 22:15

  Nem volt üres a kassza. De látom nem szoktok le a hazudozásról.”
 • 19. Túrabakancs 2012. október 23. 22:15
  „load! /18/
  Üres kasszából amit a jobboldali kormányra hagytak a szoclibek, nehéz ám adakozni.
  A baloldali bagázs kölcsönből volt nagyvonalú, ezt senki se feledje. Meg is lett az eredménye
  pár év leteltével. Most fizet emiatt /is/ mindenki dögivel. A nyugdíjakat legalább a megemelkedett
  inflációval párhuzamosan emeli a kormány az illetékesek részére, ez is valami. Plusz 1.6% visszamenőleg
  még idén novemberben. Jövőre januárban meg újabb várhatóan 4-5-%-os emelés.”
 • 18. load 2012. október 23. 21:26
  „15.fortuna54
  Ha a tizenharmadik havi nyugdíj jogos volt (senki nem fizetett tizenharmadik havi nyugdíj járulékot), akkor a kétharmad miért nem elég ahhoz, hogy a nyugdíjasok visszakapják ezt a jogtalanul elvett juttatást.
  Csak egy septében benyújtott önálló képviselői indítvány egy saláta törvényhez, és máris hárommillió boldog nyugdíjas tapsikolna örömében, és éltetné a Mi Kiválóságunkat, ami ugye minden pénzt megér.
  Mégsem történik meg.
  Vajon miért?
  "Nem lássátok a több százezres Orbánt éltetö tömeget?"
  De látjuk.
  Látjuk azt is, hogy a békemenet szervezői a "több százezres" tömeg mozgósításával elhitetik Orbánnal, hogy jól kormányoz.
  És ő mindezt, minden cáfoló adat (GDP, munkanélküliség, beruházások csökkenése, versenyképesség hanyatlása, reálbér alakulása, európa bajnok infláció...stb) ellenére el is hiszi.
  Marad tehát az eddigi rossz kormányzás, mert a jelek eszerint ez kell a népnek.
  Ha a kormányváltást a választások nem, az államcsőd majd megoldja.
  Csak ki kell várni.”
 • 17. Ambar 2012. október 23. 20:53
  „Méltóságos ünnep már régóta nincs az országban ,átpolitizáltak mindent!Sajnos.A számháború lényegtelen momentum azért is mert nem is igazak,meg azért is mert lehet hogy egy ember milliókra tehet hatást, jót vagy rosszat!A feltételekben is óriási a különbség,ha a polgármester buszt indít bizony a beosztottak arra felszállnak./Tudjuk miért/!De lehet pont azért szavaz majd másra.De nekem is sokkal jobban tetszene ha ünnep az ünnep lenne.Politikai gyűlésekre maradna még sok nap.Azért az egyértelmű az ország nagy többsége nem ünnepelt és nem vett részt semmilyen rendezvényen.56-nak nem ez volna az üzenete! 56 szellem meg egyre szürkül pont azok végett akik azt nagy hangon hirdetik,lehazudnak mindent!”
 • 16. Eva- 2012. október 23. 20:44
  „ahogy az igért munkahelyek számán is módosítani kéne :)”
 • 15. fortuna54 2012. október 23. 20:25
  „Jozsi.Orbánnak igaza van. Gyurcsánéknak kellett a pénz és elvették a nyugdijasok 13.havi nyugdiját,az nem volt megszorítás?Na meg a felvett milliárdkat,most kell visszafizetni.Hát ti evuskával vakok vagytok,szellemileg rokkantak?Nem lássátok a több százezres Orbánt éltetö tömeget?”
 • 14. Túrabakancs 2012. október 23. 20:11
  „Csetneky! /12/
  Például tízezresek? Remélem hamarosan elinflálódnak...külföldre. :)
  /közel-keleti térségbe/”
 • 13. Túrabakancs 2012. október 23. 20:09
  „Akárki akármit mond, a mai beszédekkel ellentétben Orbán Viktor legalább foglalkozott
  az 56-os eseményekkel, majd csak a beszéde végén tért rá az aktuális gazdasági állapotokra.
  Tisztességes módon még ekkor sem foglalkozott az ellenzéki pártokkal.
  Bajnai Gordon:
  egy vehemens ember beszédét hallhattuk, aki tőle eltérően módon sokszor kiabált, lerítt hogy
  nem ő írta a beszédét, egy szerepet játszott. Nem állt jól ez neki... hiteltelen.
  Gy: F.:
  egy megcsömörlött és sértődött ember beszélt, aki nem csinált mást, mint a mostani hatalmat
  ócsárolta, sokszor személyeskedően. Sőt, "ők és mifajtázott"!!! Hoppá.
  Ungváry Rudolf: /Milla/
  egy vén kisebbségi sokszor a magyar jelképeket ócsárolva, lekicsinyítve ennek szerepét hőzöngött,
  szerintem kimerítve a hazaárulás és rágalmazás fogalmát, hangoztatva a liberális eszméket mint
  követendő példát. Egyszerűen hányinger volt az illető! A többi felszólalót nem is hallgattam, csak
  a Bajnait, de őt sem végig. A liberális ördögök sunyin beálltak a Milla mögé, jobb ha tudják. Tudják sajnos ...”
 • 12. Csetneky 2012. október 23. 20:04
  „A cikkben szereplő számadatok alapján úgy látom, a millának lassan nevet kellene változtatni.”
 • 11. gjozsi88 2012. október 23. 19:05
  „"Orbán: nem hagyjuk, hogy idegenek kormányozzák a magyarokat "

  Én ezt értem!
  Csak azt nem, hogy akkor miért csináltuk meg a két matolcsi csomagot legutóbb?
  Ugyanis az unió semmi mást nem mondott, hogy azt csináltok amit akartok, legfeljebb nem kaptok meg pár száz milliárd kohéziós pénzt.
  Ezért a pár száz milliárdért ....judás pénzért.....csinált megszorítást?
  Ha nem akarjuk, hogy ők irányítsanak, akkor nekünk nem kell a pénzük sem!!!!!
  Vagy ez igazi magyaros!
  Add a pénzt és tünj el????
  Hát szépen nézünk ki!
  Már értem miért flangál egyedül Viktor Brüsszelben!
  Már értem miért nem néppárti alelnök!”
30 hozzászólás
12

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Súlyosan megsebesített egy férfit két támadó Budapesten

Súlyosan megsebesített egy férfit két támadó kedd délután a budapesti Árpád utca egyik társasházának… Tovább olvasom