Kisalföld logö

2018. 06. 20. szerda - Rafael 18°C | 29°C Még több cikk.

Nyilvános a kormány válságkezelő programja - Töltsd le innen

Bárki elolvashatja a Bajnai-kormány részletes válságkezelő porgramját az interneten. A kedden nyilvánosságra került válságkezelő-program a vasárnapinál részletesebben ismerteti a kormány elképzeléseit.

A 39 oldalas dokumentumból kiderül, hogy a program végrehajtását külön programiroda felügyeli majd, amelyet közvetlenül a miniszterelnök irányít, a kabinet konrét végrehajtási hátáridőkkel cselekvési tervet is készít, és hetente ülésező válságkabinetet hoznak létre a kormányon belül.

A teljes program itt >>

A tervek szerint a cselekvési tervet kormányhatározatban ki is hirdeti a kabinet, a legfontosabb lépéseket pedig még az Országgyűlés tavaszi ülésszakában elfogadhatja a parlament.A dokumentum szerint a kormány 2009-re 5,5-6 százalékos gazdasági visszaeséssel, a reálbérek csökkenése és a munkanélküliség növekedése miatt a lakossági fogyasztás 7-8 százalékos csökkenésével, a beruházások 10 százalékos, az export 12-14 százalékos visszaesésével számol. A kiigazító intézkedések hatása miatt a GDP 2010-ben is még enyhén csökken, de 2011-től már a belföldi felhasználás egyre erőteljesebb növekedése érvényesül. 2012-2014-ben a gazdaság növekedése már elérheti a 3,5-4%-ot.

A program szerint ugyanakkor tartható lesz a 3 százalék alatti idei hiánycél és a 4,5 százalék alatti infláció. A kormány tervei szerint az államadósság 2010-ben tetőzik, majd a gazdasági növekedés várható beindulásával párhuzamosan dinamikusan csökkenni kezd. A 2008 végén lehívott, IMF által nyújtott hitel teljes visszafizetése pedig 2012-ben történhet meg. A program kitér arra is, hogy Magyarországnak középtávon mindenképpen be kell vezetnie az eurót, ezért a kormánynak szándékában áll kezdeményezni olyan Nemzeti Eurófelügyelő Bizottság felállítását, amely folyamatosan nyomon követi a makrogazdasági helyzetet, az arra adandó válaszok és az euró bevezetéséhez szükséges feltételek teljesítésének összhangját. A konkrét intézkedések között a program külön foglalkozik a pénzügyi rendszer stabilitásának megerősítésével. Ezen belül a kormány tárgyalásokat kezdeményez a hazai bankokkal, hogy a gazdasági válság hatására kötött megállapodás - amely értelmében a lakossági ügyfelek számára a futamidő hosszabbítása és a deviza alapú hitel forint alapúvá történő alakítása esetén a bankok külön díjat nem számítanak fel, továbbá a deviza alapú hitelek előtörlesztését rugalmasan kezelik a bankok - legyen általános érvényű szabályozás.

A jelenlegi, alapvetően a múltbeli szabálysértések szankcionálásán alapuló felügyeleti hatáskörök mellett a kormány megteremtené annak lehetőségét, hogy a PSZÁF valódi szabályozó hatóság lehessen. A kis- és középvállalkozások (kkv) finanszírozása érdekében a kormány bővíti a Magyar Fejlesztési Bank (MFB) tevékenységét, így törvénymódosítással megteremtenék a lehetőséget az MFB Zrt. számára, hogy a kormány határozata alapján - a piaci elégtelenségek mérséklése érdekében - részt vegyen a gazdálkodó szervezetek és önkormányzatok részére egy évnél hosszabb lejáratú forgóeszköz-hitelek és kölcsönök finanszírozásában, illetve számukra éven túli forgóeszközhitel és kölcsön felvételéhez készfizető kezességet vagy bankgaranciát vállaljon. A munkahelyek megőrzése érdekében a kormány központi programmal segíti a jelentős (50 fő feletti) csoportos létszámcsökkentések megelőzését, foglalkoztatási szerkezetváltást. Azon vállalkozások, ahol csoportos létszámleépítést terveznek, indokolt esetben többlettámogatást is kaphatnak. Ezen kívül uniós forrásból további munkahelymegtartó pályázatokat (4 nap munka, 1 nap képzés) hirdet a kabinet 30 milliárd forint értékben. Ebből 20 milliárd a kkv-szektort érinti, 10 milliárd a nagyvállalatok támogatását szolgálja, és a válság miatt keletkezett foglalkoztatási feszültségek kezelésére, a munkaidő átszervezése mellett megvalósuló képzés támogatására adható.

A kormány emellett módosítani kívánja a rendezett munkaügyi kapcsolatokra vonatkozó törvényt, így csak a legsúlyosabb szabálytalanságot elkövető munkáltatókat zárnák ki a pályázati és közbeszerzési rendszerekből. A munkaidőre vonatkozó szabályozásban olyan átmeneti szabályt vezetne be, amely szerint a munkaidőalap 2009-ben fel nem használt részét - a munkáltató és a munkavállaló ilyen tartalmú megállapodása alapján - a következő évre át lehet vinni. További újdonság, hogy több mint 20 milliárd forintot csoportosít át a kormány uniós forrásból a munkanélkülivé válók újbóli elhelyezkedésének segítésére. A vasárnap ismertetett lépésekhez képest újdonság, hogy a kabinet 2012-től, fokozatosan, évente fél évvel, a nők és férfiak esetében eltérő korcsoportokkal indítva, eltolva valósítaná meg a nyugdíjkorhatár 65 évre emelését. További újdonság, hogy a kormány tervei szerint az eddig tervezettnél (2013) korábban kezdődik az előrehozott öregségi nyugdíjazáshoz kötődő szigorúbb nyugdíjcsökkentés, az úgynevezett malus rendszer alkalmazása. Ennek keretében a fokozatosan emelkedő öregségi korhatár elérését megelőzően legfeljebb 2 évvel lehet előrehozott nyugdíjba vonulni. A megállapított nyugdíj összege az első "hiányzó" évben havi 0,3 százalékkal, a második évben pedig havi 0,4 százalékkal csökken. Az intézkedés célja, hogy a gazdaságilag aktív munkavállalókat hosszabb ideig tartsa a munkaerőpiacon. A program kitér a szociális rendszer változásaira is: a családi pótlék összegének két évre történő befagyasztására és a középfokú oktatási intézményben tanulóknál a jogosultsági korhatár csökkentésére, 2009 júliusától a lakástámogatások felfüggesztésére, valamint a GYES és a GYED összeidejének két évre csökkentésére, ez azonban csak az intézkedés hatályba lépését követő 300 nap múlva született gyermekekre vonatkozna. Az egyéb intézkedések között szerepel az utazási kedvezmények rászorultság-alapúvá tétele, amely a jelenlegi 6-7 millió támogatott utas helyett csak azon lakossági csoportok kedvezményeit tartaná fenn, akik valóban rászorultak az utazási támogatásra.

Az adóváltozások között szerepel, hogy a kormány 2010 január 1-től vezetné be az általános értékalapú ingatlanadót a méltányosság elveinek figyelembevételével olyan módon, hogy az alacsonyabb értékű ingatlanok adóterhelése arányaiban a jelenleg kiszabható szinten maradna, magasabb értékű ingatlanok esetében pedig egy magasabb adókulcs szerint adóznának. A kormány tervei között szerepel az adóparadicsomokban alapított ún. ellenőrzött külföldi társaságok fogalmának pontosítása, és adókötelezettségük kiszélesítése nem csupán az onnan kivont, de az oda kivitt jövedelemre is, mind magánszemélyek mind társaságok vonatkozásában. Ezen kívül a tőkére rakodó terhek enyhítése és az egységes társasági jövedelemadóztatás bevezetése érdekében a társasági adóalap szélesítése mellett a vállalkozások különadójának megszüntetése - is helyet kapott a programban. A jogdíj- és kamatkedvezmények, valamint a beruházáshoz, a kutatás-fejlesztéshez kapcsolódó és a holdingközpontok létrejöttét segítő kedvezmények kivételével az adóalap-kedvezmények megszűnnek, az adókulcs pedig 19 százalékra emelkedik.

További újdonság, hogy 2010-től az szja-kedvezmények a családi kedvezmény és a hosszú távú megtakarításokhoz (önkéntes kölcsönös biztosító-pénztári és nyugdíj-előtakarékossági befizetések) kapcsolódó adókiutalás kivételével megszűnnek, illetve az adóbázis szélesítése érdekében a kormány megvizsgálja az egyes adómentes természetbeni és pénzbeli juttatások adó alá vonásának lehetőségét is. A kormány ezen kívül folytatná többek között az infrastruktúrális fejlesztéseket, így hét új országos főútszakasz átadása mellett több mint 400 kilométer közúti projekt indul el, és további 900 kilométer új, illetve felújított alacsonyabb rendű útszakaszt ad át a kabinet. Magyarország hét régiójában összesen több mint 2000 kilométer út újul meg 2013-ig, és mintegy 800, köztük számos hátrányos helyzetű kistelepülés elérhetősége javul. Emellett összesen közel 400 kilométeren tervez a kormány vasúti felújítást 2013-ig 570 milliárd forint értékben. A közrend és a közbiztonság erősítése érdekében a program számol a Büntető Törvénykönyv módosításával, hogy a fegyveres és erőszakos bűnelkövetők, különösen pedig a visszaesők a mainál sokkal szigorúbb büntetéssel nézzenek szembe. Emellett a szabálysértési törvény kiegészítésével a rendőrség újra nyomozhat a 20.000 forintnál kisebb értékű lopások esetén is. Magyarország nemzetközi megítélésének javítása érdekében a kormány Külgazdasági diplomáciai offenzívát indít, illetve a válságkezelő program hitelességét és eredményeit a tőkepiacok számára is nyilvánossá kívánja tenni, így folyamatos konzultációt folytat a külföldi befektetőkkel (befektetői roadshow-k formájában), valamint számos nemzetközi szervezettel (Európai Bizottság, IMF, Világbank).

A program megtalálható a www.kormanyszovivo.hu és a www.miniszterelnok.hu internetes oldalakon.

Olvasóink írták

 • 10. load 2009. április 22. 21:50
  „9. miamanó
  "Nem vagyok közgazdász, de józan paraszti ésszel annyit azért látok, hogy ez a program néhány tünetet próbál elkendőzni, de az alapbetegséget nem gyógyítja meg. Tehát alkalmatlan a válságkezelésre, és mégmélyebbre fog bennünket taszítani a mocsárban."
  Világos, koherens érvrendszer.
  Te tényleg nem vagy közgazdász.
  Vagy el sem olvastad, vagy igen, de semmit sem értettél meg belőle.”
 • 9. miamanó 2009. április 22. 12:54
  „Pffff... Válságkezelés, meg bizalom építés... Anyátok!

  Nem vagyok mazochista, de végigolvastam ezt a szemetet. Annyit szűrtem le belőle, hogy az biztos, hogy a dolgozó becsületes ember megszívja, de nagyon, de valahogy sehol nem látok semmiféle biztosítékot arra vonatkozólag, hogy két év múlva egy picivel is jobb helyzetben lesz ez az ország. Mellesleg 20 éve folyamatosan azt halljuk, hogy "csak ezt a 2 évet kell átvészelni valahoyg, és eljön a Kánaán". Nekem speciel elegem van ebből.

  Nem vagyok közgazdász, de józan paraszti ésszel annyit azért látok, hogy ez a program néhány tünetet próbál elkendőzni, de az alapbetegséget nem gyógyítja meg. Tehát alkalmatlan a válságkezelésre, és mégmélyebbre fog bennünket taszítani a mocsárban.

  A hal bizony a fejétől bűzlik, de mondhatnám azt is, hogy egyik holló nem vájja ki a másik szemét. Azt a bizonyos felső szekciót kellene felrobbantani úgy, ahogy van, enélkül nem fog megszünni az ilyen aljas mértékű korrupció, csalás, lopás, hazugsággyártás. Ugyanis pont azokat kellene ellenőrizni, megsarcoltatni, akik megkenik az ellenőrzőket, sarcolókat. persze a bevétel az köll, erre vagyunk jók m8i, becsületes, munkából élő polgárok.

  Csakhogy a terhelhetőségnek egy ponton végeszakad. Van egy határ, amit nem lenne szabad ennyire kerülgetni. Vannak emberek, akik már most is olyan színvonalon élnek, hogy ha ebből még elvesznek tőlük, túlzás nélkül állíthatom, hogy nemes egyszerűséggel ehenpusztulnak, de előtte még egy kicsit belekóstolhatnak a híd alatti lét kellemes bájaiba...

  Undorító, hogy ezek az embernek már általam nem nevezhető férgek próbálnak megvezetni olyanokat, akik bíznak/bíztak bennük. Nincs értelme azt firtatni, hogy buták voltak-e, vagy sem... De ha a magyar ember ezt a szart is engedi lenyomni a torkán, akkor itt nagy bajok vannak...

  Nem érzem a terhekben azt a marhanagy egyenlőséget sem, amit a kicsike tiszteletet sem érdemlő bajnai miniszterelnök "úr" és bandája olyan hangosan harsogtak bele a világba. nem kéne elfelejteni, hogy a miniszterek a 15%-kal kevesebb fizetésükkel is a sokszorosát keresik akár az én, akár pedig az ország nagy átlagának bérénél. És érdekes módon, nekik ugyanannyiért adják a boltban a kenyret, meg a tejet, mint nekem, nekünk. Kérdem én: hol van itt bármiféle egyenlőség is???

  Akik a zsírosbödön közelében vannak, azoknak ezután is lesz mit a tejbe aprítani, akik távol vannak tőle, azok meg tovább szívnak. csak kérdés, hogy meddig lehet ezt bírni...”
 • 8. aerodragon 2009. április 22. 07:22
  „Bayer Zsolt:
  Válaszolni kéne...

  ...Mármint néhány kérdésre, Bajnai úr. Mert lenne itt néhány kérdés, amelyre még az előtt kellene válaszolni, hogy Ön a legújabb színjáték végeredményeként - ha csak pillanatokra is - miniszterelnök lesz Magyarországon.

  Mindaddig, amíg ezekre a kérdésekre nincsen válasz, addig Ön az utóbbi idők egyik legaljasabb gazemberének tekintendő, ami, lássuk be, mégiscsak óriási teljesítmény, erős a mezőny. S nehogy azt gondolja, hogy mindez az Ön ellen folyó "karaktergyilkos" kampány része (Istenem, mennyire remek találmánya ez a baloldali sajtónak, most, húsz évvel a rendszerváltás után rádöbbentek, hogy karaktergyilkos kampány folyik, s ők döbbentek rá, akik végigasszisztálták egy Gyurcsány nevű moral insanity múlt idő ez irányú tevékenységét, ők döbbentek rá, akik hónapokig írtak a debreceni főpályaudvar mellett fényes nappal autójában kurvákat fogadó Kósa Lajosról, a baleset után gyermekét a helyszínen felejtő Orbán Viktorról s természetesen a másként gondolkodókat felkötni akaró Kövér Lászlóról. Ez csak a három legkirívóbb eset. S mind-mind hazugság volt, mint az összes többi...). Szóval, nem karaktergyilkos kampány ez, hanem néhány kérdés. Amelyekre előbb-utóbb úgyis muszáj lesz válaszolnia. Vagy így, vagy úgy. Még akkor is, ha az elévülési idő a maguk fajták legeslegjobb barátja...

  Igen-igen, a Hajdú-Béttel kapcsolatos kérdésekről van szó. Arról a cégről, amely az Ön irányítása alatt tönkrement, s ennek következményeként százak váltak földönfutókká, kilencen pedig belehaltak. Mert nem látván kiutat, megölték magukat.

  A dolgok állása szerint Ön kilenc honfitársunk haláláért közvetlenül felelős. Ez a tény mindenképpen megér néhány szót - s leginkább néhány választ. Még mielőtt Ön a Gyurcsány nevű múltidő méltó utódaként elfoglalja a miniszterelnöki széket.

  Nos, Bajnai úr, akkor válaszoljon a következőkre:

  1. A fizetésképtelen és csőd szélén tántorgó Hajdú-Bét miért adott 305 millió forint hitelt a semmilyen anyagi problémával nem küszködő Wallisnak? S miből adta ezt a 305 millió forintot, s az hová lett ? Jutott belőle a tönkrement gazdáknak?

  2. A fizetésképtelen és csőd szélén álló Hajdú-Bét miért mondott le a Bábolna Rt.-vel szemben fennálló 119 millió forintos követeléséről a Wallis Rt. javára? Miképpen lehetséges, hogy a fenti 119 millió forintot a Bábolna egyáltalán nem akarta kifizetni a Hajdú-Bétnek, ellenben a Wallisnak néhány nappal később hiánytalanul kifizette? A befolyó 119 millió forintból mennyit adtak vissza önök a libatenyésztőknek? Semennyit?

  3. Miért biztosított a csődbe ment Hajdú-Bét 25 milliárd forintnak megfelelő eurót a Wallis Rt.-nek, hogy az utóbbi kétes tőzsdei tranzakciókon gyakorlatilag eltapsolja ezt a pénzt?

  4. Mi célja volt annak, hogy különböző offshore cégek segítségével (amelyekben Ön, illetve Kókáné is jelen van, volt) a Hajdú-Bét 12 milliárdos alaptőkéjét leértékeljék? Az volt a céljuk, hogy a leértékelés után mélyen áron alul juthassanak hozzá a Hajdú-Bét jelentős ingatlanvagyonához?

  5. Mi történt a Hajdú-Bét értékesített ingatlanjaiból származó bevétellel? Hová lett a zagyvarékasi gyár és a hozzá tartozó telepek, a törökszentmiklósi hűtőház, a debreceni és a kisvárdai gyár ára? Jutott belőle a libatenyésztőknek?

  6. Mit csináltak Önök azzal a több tízezer libával, amelyet még átvettek a tenyésztőktől, ellenben az árukat nem fizették ki? Mennyi ideig zabált libamájat az egész Wallis, Bajnai úr?

  Nos, most ennyit. Várjuk a válaszokat. Mindaddig Ön az utóbbi idők egyik legaljasabb gazembere. Nem tudom, említettem-e már, komoly teljesítmény ez. Mert erős a mezőny... Bayer Zsolt”
 • 7. menti 2009. április 22. 06:38
  „T csiga68!
  Véleményedet, javaslatodat kiegészíteném, mert az albérletben lakó munkás sem kap költségtérítést, sőt ha ugyanabban a városban lakik, még bejárási költséget sem. Ők miért érdemlik ezt ki? Semmit sem nekik, csak sima alapbér, még a bizottságosdikért sem adnák többletet.”
 • 6. csiga68 2009. április 21. 21:28
  „Hát igen...........
  A z én javaslatom:
  - a parlament létszámának 50%-o s csökkentése!
  - a tisztelt ház csak a ledolgozott órák után kapjon fizetést! fix órabér!
  - csak számla ellenében fizessék ki a juttatásokat!
  - egy fordulós választásokat!
  - csak megválasztott képviselő kerüljön a parlamentbe!
  - stb.”
 • 5. Andersen 2009. április 21. 20:22
  „na és az ingatlanadónál kiemelkedően magas adókulcs megállapítása a kiskorúak nevén levő ingatlanokra...(amihez nem örökség által jutottak, hanem a "szegény,nincstelen" vállalkozó családtag jövedelméből...)”
 • 4. jockey 2009. április 21. 20:07
  „3. tgkv

  Azokkal sok mindent már nem lehet kezdeni, mert az már megtörtént, történelem. Viszont azt sem látom benne, hogy a jövőben változtatnának ezen a gyakorlaton, ez viszont már baj.”
 • 3. tgkv 2009. április 21. 19:45
  „Élelmiszerjegy helyett én az ingyenkonyhát javasolnám ha a tányérból is eladja hogy cigaretta legyen akkor megérdemli hogy éhendögöljön.Szegény megfáradt kisnyugdíjas 40 körüli volt rendőr,határőr,vámosokon se nagyon szorit.”
 • 2. hehe08 2009. április 21. 19:11
  „Csak hogy értelmes is legyek:

  - a segélyezési rendszer teljes felülvizsgálata és átalakítása
  - az eu-s pénzek elosztásának felülvizsgálata és átalakítása ( a közelmúltban jó példa volt a kutyakozmetikus meg a 100 főt foglalkoztató cég ügye.....)
  - a teljesen felesleges, milliárdokat felemésztő különféle oktatások megszűntetése.....
  - a TISZK-ek ideiglenes leállítása (mondjuk el sem indultak, mert ott sem az ész diktál......)
  stb.....

  lenne min megfogni 1000-2000 milliárdot, csak az érdekeket sértene.......”
 • 1. hehe08 2009. április 21. 19:06
  „Nem akarok már megint böszme, embertársait semmibe vevő lenni.....pedig az leszek!!!

  Ugyanis:
  Nem látom, hogy a segílykébű élőket nagyon megszorítanák!!!!!!!!

  Nem azt mondom, hogy haljanak éhen, de pénz helyett olcsóbban jönne ki az élelmiszerjegy......
  és abból még piát sem lehet venni meg a játékgép sem veszi be.......
  Vagy aki beváltja annak börtön és teljes vagyonelkobzás.....
  (ellenőrízni egyszerű..... egy kicsit kreol valaki bemegy és vesz egy üveg szar bort..... ha a pénztáros elfogadja a jegyet akkor bukott)”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Hiába olcsóbb a gáz importára, ebből semmit nem érzünk majd

Magyarország - Eltüntetheti a bejelentett ötszázalékos áfaemelés a júliusra várt gázárcsökkentést -… Tovább olvasom