Kisalföld logö

2018. 10. 19. péntek - Nándor 9°C | 21°C Még több cikk.

Nyaralás: sláger a Balaton és Horvátország

A belföldi főutazások minden eddiginél magasabb arányban irányulnak a Balaton régióba. A magyarok fele nyaralni megy. Ön hova tart idén?

Tovább nőtt a belföldi úti célok népszerűsége Magyarországon, az idén ismét a Balaton és Horvátország a "sláger" - derül ki a Magyar Turizmus Zrt. (MT Zrt.) által készített felmérésből.

A turisztikai marketing szervezet 2005 óta minden főszezon elején vizsgálja a magyar lakosság május-szeptemberi időszakra vonatkozó utazási terveit.

A kutatásban minden olyan utazást vizsgáltak, amely során legalább egy éjszakát töltenek lakóhelyüktől távol az utazók. A kutatás telefonos megkérdezéssel történt 2010 májusában a magyar lakosság körében. Az ezer fős minta nem, életkor, lakóhely és településszerkezet szerint a magyar lakosságra reprezentatív felmérést ad.

A felmérésből kiderül, hogy nőtt a csak belföldi utazást tervezők aránya, az idén a megkérdezettek 73,2 százaléka tesz csak belföldi utazást. Ezzel párhuzamosan csökkent a mind belföldi, mind külföldi utazást tervezők aránya.

A belföldi főutazások minden eddiginél magasabb arányban irányulnak a Balaton régióba. Míg 2005-ben ez az arány 38 százalék volt, addig 2006-ban már 40,3, 2008-ban 47,2, tavaly 38,1, az idén pedig 56,7 százalék. A külföldi utazásoknak továbbra is Horvátország a legfőbb úti célja - közölte az MT Zrt.

Fürdőzők a Balatonban a keszthelyi városi strandon. Fotó: MTI
Fürdőzők a Balatonban a keszthelyi városi strandon. Fotó: MTI


A felmérés szerint várhatóan nőni fog a belföldi utazások időtartama, egy belföldi utazás átlagos időtartama várhatóan 4,8 éjszaka lesz, míg tavaly 4,2 éjszaka volt. Emelkedik a fizetős szálláshelyet igénybe vevők aránya is a belföldi utazások esetében. A belföldi és a külföldi főutazások esetében is - az előző évek tendenciájától eltérően - a legfontosabb időpont az utazásra a július helyett az augusztus lett. A felmérésből kiderült az is, hogy az idén a lakosság 35,2 százaléka tervezi valamilyen fesztivál meglátogatását utazása alatt.

A MT Zrt. közlése szerint a magyar lakosság várhatóan 215 milliárd forintot fog nyári utazásaira fordítani, amely összeg 56,1 százalékát belföldi, 43,7 százalékát külföldi utazásra fogják költeni. Az év legfontosabb belföldi utazásaira várhatóan 82 milliárd forintot, külföldi utazásaira 65 milliárd forintot fognak fordítani az utazók. Utazásra a válaszadó háztartások terveik szerint háztartásonként átlagosan 126 ezer forintot terveznek elkölteni a nyári szezonban. Belföldi utazásra várhatóan átlagosan 81 ezer, külföldi utazásra átlagosan 204 ezer forintot költünk az idei nyáron.

A közlemény szerint a 2010-es főszezonra a magyar háztartások 46,1 százaléka tervez utazást. Ugyanakkor 1,6 százaléka még nem tudja biztosan, hogy a háztartásból ebben az időszakban fog-e valaki utazni, 52,3 százaléka pedig biztos benne, hogy egyetlen utazást sem fognak tenni. Tavaly az utazást tervezők aránya 51,8 százalék, a "nem tudja" válaszok aránya 1,2 százalék volt, 47,0 százalék pedig biztosan tudta, hogy nem utazik sehova abban az évben.

Azok, akik nem terveznek utazást, többségükben (79,1 százalék) anyagi okokra hivatkoztak. A további okok között az egészségügyi állapot (27,8 százalék), az életkor (14,7 százalék), valamint a családi okok (12,4 százalék) szerepeltek.

Az utazást tervezők több mint nyolctizede belföldön (is) utazik, ezen belül 73,2 százalékuk csak belföldi, 13,3 százalékuk pedig belföldi és külföldi utazást is tesz.

A belföldi turizmus térnyerését jól illusztrálja, hogy egy kivételével valamennyi magyarországi turisztikai régió megelőzi a legnépszerűbb külföldi úti célt, Horvátországot - állapítja meg az MT Zrt.

A felmérés szerint az utazók között többségben vannak a városokban élők, valamint az átlagos vagy átlag feletti jövedelemmel rendelkezők. A belföldi utazások 35,7 százalékát - a tavalyi évhez hasonlóan - a Közép-Magyarországi régióban élők tervezik, de sokan kelnek útra a Közép-Dunántúli és az Észak-Alföldi régiókból is. Az előző évhez viszonyítva csökkent a Dél-Alföldről és Észak-Magyarországról utazást tervezők aránya.

A lakosságot a M.Á.S.T. Piac- és Közvéleménykutató Társaság kérdezte meg. Definíció szerint utazásnak tekinthető minden olyan, lakóhelyen kívüli településre történő helyváltoztatás, amelynek során a háztartás valamely tagja legalább egy éjszakát távol töltött otthonától és célja nem napi vagy rendszeres munkavégzés, illetve tanulás.

Olvasóink írták

40 hozzászólás
12
 • 40. gondolat1234 2010. június 16. 21:41
  „RickCartman: Nekem nincs 106 cm HD tévém. Mi a fenének, van kb öt HD csatorna, mondjuk az se magyar, az előfizetés meg drága. A tévé képe meg egyébként úgy szar ahogyan van. Ezeket a HD tévéket bőven ki lehet hagyni, míg jön egy köv generáció és nálunk is oda fejlődik a technika, hogy nézni is lehessen rajta van olyan minőségű adást. Csak felvágás az egész. Nincs MP4 lejátszóm, egy pici szar kijelzőn minek videót, filmet nézni ? Vicc. Mp3 lejátszóm van, de kb 5000 ft-os. Szólni szól, annyi szám ráfér, ahányat hallgatok utazás közben. Nem dohányzom, soha egy szálat sem szívtam el, a füst illatától is undorodom. Bulizni se 20ezerrel indulok, inni se szoktam egyébként sokat.
  Pénz lenne, az egész mégsem motivál. Itthon kimegyek a strandra és ennyi, itt is letudok barnulni, ha akarok. A pénz meg el tud menni "okos" dolgokra is. Bedöglik a mosógép, hűtőszekrény, meg kell venni, nem kis pénz. Persze nem hitelből egyik sem. Vagy mondjuk el kell menni fogorvoshoz, az se kis pénz ésatöbbi.
  Azért meg nem szórom a pénzt nyaralásra, hogy utána az ismerősöknek az IWIWen villogjak, hogy én bezzeg Görögországban süttettem a hátamat, engem ez hidegen hagy. Akinek ez kell, csinálja.”
 • 39. Révfalusi-szúnyog 2010. június 16. 20:45
  „Én a Balatont az ismételten kialakuló tömegnyomor miatt már kerülöm. Ha megyek, legfeljebb egy napra, max. egy hétvégére, és csakis a balatonfelvidék egyik eldugott kis faluja fölötti szőlőhegyre, ahol egy összkomfortossá alakított több évszázados présházban lakunk, gyönyörű kilátással, csenddel. Közel s távol szomszéd nincsen, csak egy csárda jó kilométerre, ahová átsétálunk, ha nincs kedvünk főzni. A tóra csak délután, estefelé megyek le egyet úszni, a balatoni körülkerítős, szoci hangulatú strandokat utálom. Horvátországot azért kedveljük, mert közel van, mindenhová vezetnek autópályák, lehet vezetni akkor is, ha ittam fröccsöket, nem cseszeget senki. Így idén is az Adriára megyünk, ott fürdünk, ahol akarunk, nincs kerítés, nincs baszo..tás és biztos a jó idő. Itthon biztosra vehető, hogy az egész nyár ilyen időt fog produkálni, úgyhogy aki teheti, meneküljön innen a mediterránumba, ha jól akarja magát egy-két hétig érezni.”
 • 38. Mankapunka 2010. június 16. 18:23
  „VAn pár kocsma,ahol jó a hangulat,érdemes lenézni,nem kell midnig álszenteskedni,hogy csak alkoholisták járnak oda.”
 • 37. makacs 2010. június 16. 17:41
  „35
  Sok igzság van Rickcartman fórumtárs mondataiban. El kell dobni a cigit, és felejteni a mondást: romoljon a kocsmárosnál a pénz:). Úgy nem megy. Meg hitelből vett új autóra sincs szükség, meg a telefonom is 3,5 éves és letojom ,hogy van sokkal jobb! Minek? Szebb hangja van az újnak ?Átlagembernek autóvásárláskor sem a dizájnt kell nézni, hanem a praktikumot és egyéb költségeket (na és a teszteket).Plazmatévét is akkor veszek majd, ha ez bedöglik,elég lesz utána nézegetni a torzított képet. Ellenben nyaralni biztos megyünk. Remélem 2szer. +telelni:) Soha nem értettem nálam rosszabbul kereső kollégáimat, hogy miért vesznek a gépből fél liter kólát 200Ft-ért. Az ilyesmi luxus......... mert értelmetlen.”
 • 36. Agent 2010. június 16. 15:01
  „35, nem hát, de szerintem nem is állította ezt:)”
 • 35. Rózsa0315 2010. június 16. 13:00
  „RickCartman , biztos nem minimálbéres alkalmazott vagy.”
 • 34. Mankapunka 2010. június 16. 12:17
  „accelerator

  Melyikre mész,vizseik szotyit és sört.”
 • 33. accelerator 2010. június 16. 11:53
  „Én idén a járda szigetekre utazom!”
 • 32. lolita 2010. június 16. 06:56
  „Siofok nagyon szep erdemes oda lemenni! Persze sok penzel!”
 • 31. Moo 2010. június 15. 20:31
  „Az üdülési csekket is számításba kell venni. Elég sokan kapnak a munkáltatójuktól, azzal meg külföldre nem lehet menni.”
 • 30. RickCartman 2010. június 15. 19:40
  „széchenyi, nem superman, hanem egy gondolkodó (és nyaralni szerető) ember vagyok, a lúzerek meg hadd panaszkodjanak, az a dolguk.”
 • 29. mecsoka 2010. június 15. 18:28
  „Balcsi idén kimarad, fesztiválozni megyek :)”
 • 28. Epoxigyanta 2010. június 15. 18:19
  „Aranyos a képen az a szutyi, én is elvezetgetném...”
 • 27. AHA 2010. június 15. 17:24
  „RickCartman 2010.06.15. 17:02
  Minek esző,úgyis megéhező?”
 • 26. széchenyi12 2010. június 15. 17:14
  „RickCartman: te egy superman vagy? Olyan, mint a Meggájver, mi?”
 • 25. RickCartman 2010. június 15. 17:02
  „"Azok, akik nem terveznek utazást, többségükben (79,1 százalék) anyagi okokra hivatkoztak."
  Ez az egyetlen csúsztatás cikkben, de ez nem a szerző, és nem is a statisztika, hanem a válaszadók hibája.
  Közhely, hogy "arra van pénz, amire akarjuk, hogy legyen" (nagyon kevés tényleg nyomorult sorsútól eltekintve), ezért ez nem ismételném. Inkább gondoljatok bele: mi minden tök felesleges dologra adják ki sokan a pénzt év közben, és nem is gondolják, hogy már pár tízezer forintból úri módon akár külföldön is pihenhetnének néhány napot. Nem létfenntartási cikkekről beszélek...Minek 106 cm-es tévé a nappaliba? Csak mert a szomszédnak is az van? Minek a gyerek fülébe MP4 lejátszó? Csak mert az osztálytársainak az van? Minek a napi 1000,-Ft cigire (havonta 30e, fél év alatt 180ezer, már lehet nézegetni a prospektusokat..).Minek a buliba 20ezressel elengedni a gyereket, hadd igyon kedvére? Mire a vodkás üvegecske estére? Miért kell érintőképernyős mobil az asszonynak?
  Folytassa mindenki kedvére, nézzen magába: nagyon kevés odafigyeléssel prímán összerakunk a családdal egy 10 napos tengerparti nyaralást, és képzeljétek: nem éhezünk év közben, és a számlák is rendben.”
 • 24. dr73 2010. június 15. 15:38
  „Lehet most nem volt tömeg,de iskolaszezonnak vége és itt a szabadságolás ideje is.

  Az odafigyelni pinn@ szónál jót nevettem:D”
 • 23. makacs 2010. június 15. 15:02
  „Balatonon tömeg? Most hétvégén is voltunk, de tömeg nem volt. A discoban esetleg. Ellenben motorosbaleset miatt dugó az igen.
  Egyébként főszezonban a horvát t.parton is sokan vannak. Ez nem érv. A fíling az más igaz, de annyival drágább is. A magyarok aránya mindkét helyen hasonló lehet, pár éve hangosan kimondtam az utcán a punci szót, több fej is arra fordult. :)) odafigyelni!:))”
 • 22. traboca 2010. június 15. 14:58
  „most jöttünk meg vasárnap Görögországból:(((csak az a baj a kint léttel hogy vége lesz és hogy a benzin rettenetesen drága náluk,amúgy az árak hasonlóak mint egy non-stopban itthon ,de kicsit sem drágább mint a Balaton....”
 • 21. dr73 2010. június 15. 14:17
  „Legfőképp otthon maradunk,mivel nem tudják azt a szintet nyújtani a balatonon,mint ahol élünk.Nem vágyódom a pocsolyába,a tömegbe,egymás szájában ülnek a népek....a tengerpartot meg jelenleg nincs "kedvem" kifizetni:)
  Ha tehetném,akkor messze tenger-napsütés,pálmafák!”
40 hozzászólás
12

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Pártelnöki vagyonok: megtakaírtások papírban, dollárban

Orbán viktor fizetést kap pártelnöki tisztségéért. Lendvai Ildikónak 1600 dollár a megtakarítása. Tovább olvasom