Kisalföld logö

2018. 01. 19. péntek - Sára, Márió 1°C | 7°C Még több cikk.

Népszavazás nélkül nem megy?

Magyarország - Ha a T. Ház záros határidőn belül nem írja felül a képviselők költségtérítésének jelenlegi rendszerét, akkor a nép dönt arról, hogy „csak bizonylattal alátámasztott, elszámolható kiadások" után járhasson e térítés a honatyáknak. Kedden ugyanis a parlament elrendelte a népszavazást.

Politikusainkat arról kérdeztük, hogy négymilliárdos népszavazás nélkül miért nem úszható meg a kérdés rendezése házon belül – vagy másképp fogalmazva, mi kellene ahhoz, hogy ők maguk döntsenek a nép szemében igazságosabb számlázás bevezetéséről. De természetesen megnéztük és grafikonba rendeztük a legfrissebb (márciusi) költségtérítési számsorokat is arról, hogy a megyei honatyáinknak havonta mennyi költségtérítés jár jelenleg.

Előtte azonban a hír röviden: országos, ügydöntő népszavazáson voksolhatunk a Seres Mária által kezdeményezett kérdésről, miszerint „Egyetért-e Ön azzal, hogy az országgyűlési képviselőknek csak bizonylattal alátámasztott elszámolható kiadásai után járhat költségtérítés?".

 A parlament mindössze három tartózkodás ellenében szavazott erről (a három honatya egyike sem Győr-Moson-Sopron megyei), de gyaníthatóan, ha a képviselők magánvéleményét kérnénk, nem lenne ennyire egységes a „hurráhangulat", hogy a hazavihető fizetésből százezrek maradhatnak el. Ami tény: 530 ezer érvényes aláírást gyűjtött össze Seres Mária, tehát afelől nem lehet senkinek kétsége, hogy az adózó magyaroknak böki a szemét a képviselői költségtérítés – főleg akkor, ha több politikusról tudható, hogy önkormányzati vagy más pozíciója miatt eleve jár neki szolgálati autó, telefonhasználat... stb. 

Seres Mária 530 ezer érvényes aláírást gyűjtött össze a népszavazásért. Győrött is járt. Fotó: Kisalföld-archívum
Seres Mária 530 ezer érvényes aláírást gyűjtött össze a népszavazásért. Győrött is járt. Fotó: Kisalföld-archívum

Emellett elgondolkodtató az is, hogy a  3,9 milliárd forintos népszavazás annyiba kerül, mint a képviselők négyéves költségtérítése.

A megyei képviselők havi költségtérítését látják a hírgrafikánkon, ezt nem részletezzük, mint ahogy a sokszor hangoztatott öltönyök/kosztümök árát sem. Annyit azonban érdemes tudni, hogy a számok idéntől bruttó összegek, amelyek után 15 százalék adót fizetnek a politikusok. Molnár Csaba számára miniszterként biztosítanak autót és telefonhasználatot is, ezért nem kap képviselőként költségtérítés-átalányt. Végül pedig Molnár Csabának és Szijjártó Péternek is  van lakása Pest megyében, ezért nem vesznek fel ők szállásköltség-térítést. A két politikai oldal egy-egy helyi képviselőjétől azt kérdeztük tehát, hogy igazságosnak tartják-e a mostani a rendszert (vagy igazságosabb a számlázás); és szerintük mi kellene ahhoz, hogy népszavazás – és négymilliárd forint állami kiadás – nélkül a honatyák új szabályt alkossanak a költségtérítésről.

Firtl Mátyás Kópházán élő KDNP-s képviselő szerint is tisztázni kellene a kérdést, „de ehhez az kellene, ami most felvállalhatatlan: a képviselői alapfizetések emelése". Jelenleg ugyanis 220–250 ezer forint alapbér mellett a bizottsági tagságokért járó kiegészítéssel 400–500 ezer forint között mozog egy honatya fizetése. Ehhez jön még a költségtérítés. Firtl ellenzéki politikusként azért arra is emlékeztetett, hogy 2002-ig a T. Házban még számlákat adtak a képviselők; s bár az első kérdésünkre adott választ hagyta a végére, végül kimondta: „Igazságosabb, ha nyomon követhető a költségtérítések kifizetése."


Firtl Mátyás említette, hogy tudtukkal az MSZP kidolgoz egy új tervezetet, amely akár tárgyalási alap lehet a többi frakció számára még a népszavazás előtt. Papp József csornai MSZP-s képviselő ezt megerősítette a Kisalföldnek: „Akkor, amikor Bajnai Gordon jelöltként a programját ismertette a frakció előtt, felvetődött ennek a kérdése. Nyilvánvaló ugyanis, hogy a politikai elit nem vonhatja ki magát azok alól a megszorítások alól, amelyek az egész országot érintik.

Nem elsősorban a népszavazás elkerülése az érdekünk – de nyilván ez is egyfajta cél –, sokkal inkább az, hogy a helyzetet rendezzük.

A mostani rendszerben vannak kiskapuk. De ne feledjük: még az is megtörténhet, hogy a számomra is igazságosabbnak tetsző számlázási rendszer bevezetése azt fogja eredményezni, hogy bizonyos képviselők számlákkal még a mostaninál is magasabb költségtérítésben részesülnek."

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Bajnai: Amit kell, ideológiától függetlenül kell megcsinálni

Mindenkinek az lenne a legjobb megoldás, hogyha ez a kormány tudná eljuttatni az országot egy… Tovább olvasom