Kisalföld logö

2018. 02. 17. szombat - Donát -5°C | 4°C Még több cikk.

Nemzeti Vágta rengeteg látogatóval - fotók

Rengeteg látogatót vonz a fővárosi Hősök terére az ötödik évfordulóját ünneplő, már hagyományosnak számító lovasrendezvény, a Nemzeti Vágta.
A ragyogó napsütésben nemcsak a lelátók, de az "Országkonyha" és a "Vágta korzó" területe is megtelt érdeklődőkkel.

A Műcsarnok mellett berendezett Országkonyhán libamájat, libacombot kóstolhatnak a látogatók, de választhatnak mangalicából, szürkemarhából, kacsából készült ételeket, és a szervezők gondoltak a folyami és tavi halak kedvelőire is.

Nem maradhat el természetesen a tradicionális magyar édesség, a rétes, a kürtőskalács sem. A hazai borok és pálinkák termelői is saját standdal mutatkoznak be az Országkonyhán.

Az 56-osok terén kapott helyet a "Városok faluja" korzó, ahol a Nemzeti Vágtán versenyző települések mutatkozhatnak be. Szombaton kora délután falvakat, városokat képviselő néptáncos fiatalok keltettek jó hangulatot a táncukkal.

A korzón kézművesek árusítják termékeiket, és bemutatkoznak a lovasszakmához és a lovassporthoz kötődő eszközöket kínáló üzletek és vállalkozások is. Az Országkonyha és a korzó is este nyolc óráig látogatható szombaton.

Délután a kishuszár-vágták előfutamait követően a 72 település lovasainak előfutamaival folytatódik a program, amelyet a fogatvágta első sztárfutama színesít.

A közönség a lelátókról vagy a Hősök tere közepéről követheti figyelemmel a díjugratás- és korlátugrató versenyeket. A program szombaton a fogatvágta előfutamaival zárul, a döntőket vasárnap tartják.


Korábban:
Koszorúzással, ágyúszóval, a versenyzők ünnepélyes fogadalomtételével megnyitották a 2012-es, immár ötödik Nemzeti Vágtát szombat délelőtt a fővárosi Hősök terén. A rendezvényhez kapcsolódva több mint 70 település polgármestere és a kormány képviselői a lovaskultúra presztízsének visszaállításáról folytattak eszmecserét.

Lázár Vilmos, a Nemzeti Vágta elnöke, Mondok Gyula társelnök, Székely Tibor főkapitány, illetve gróf Károlyi László, gróf Károlyi István dédunokája koszorúkat, a versenyen részt vevő 72 település polgármesterei, illetve képviselői pedig virágokat helyeztek el a Magyar Hősök Emlékkövénél.

Fodor Lajos, a Honvédelmi Minisztérium közigazgatási államtitkára azt mondta: sok-sok közösség vágya, kitartó munkája és küzdelme kellett ahhoz, hogy megvalósuljon Magyarország népszerű lovasrendezvénye, a Nemzeti Vágta. Azt mondta: a Nemzeti Vágta segítségével "életre kelthetjük és használatba vehetjük hagyományainkat, hogy azok a régiek bölcsességéből és tradícióiból táplálkozva hozzáadjanak valamit jelenünkhöz".

Székely Tibor, a vágta főkapitánya szerint az elmúlt öt évben a vágta elérte, hogy Magyarország több száz településén újra ügy legyen a lovaglás és a lovassport. Ez alatt az idő alatt összesen 15 új lovaspálya épült a vidéki előfutamoknak köszönhetően, a huszár név pedig "visszanyerte régi fényét", és ismét bekerült a magyar köztudatba.

Az ünnepi beszédeket követően a magyar hagyományőrző huszárok közreműködésével felvonultatták Magyarország történelmi zászlósorát, köztük hét tipikus lovassági zászlóval.

Az MTI felvételei.
A versenyzők bevonulását és ünnepélyes fogadalomtételét követően a kishuszár vágta előfutamaival kezdetét vette az ötödik Nemzeti Vágta.

A versenyző 72 település polgármestereivel és a kormány meghívott képviselőinek részvételével reggel megtartották a polgármesterek reggelijét is, amelyen a lovaskultúra presztízsének visszaállításáról, a lovaglás támogatásáról és a lovassport jelentőségéről is szó esett.

Balog Zoltán, az emberi erőforrások minisztere köszöntő beszédében elmondta, hogy a kormánynak meg kell teremtenie azokat a feltételeket, amelyekkel támogatja az ország értékeit, a kreatív magyar elmének pedig arról kell gondoskodnia, hogy a kultúrába "beleforgatható üzletet" teremtsen.

A miniszter kifejtette: az európai uniós források 11 milliárd forintos keretet biztosítanak az oktatási intézmények fejlesztésére. Ebből az összegből pedig lehetőség van a lósporttal kapcsolatos létesítmények infrastruktúrájának fejlesztésére is. "Célunk, hogy a mindennapos iskolai sportba is integrálni tudjuk a lovaglást, ebben pedig a polgármesterek és az önkormányzatok is komoly segítséget tudnak nyújtani" - mondta.

Lezsák Sándor, az Országgyűlés alelnöke szerint "a lovaskultúra nagy nemzeti reneszánszát éljük", amely nagyban köszönhető az ötéves Nemzeti Vágtának is.

Olvasóink írták

 • 4. öröksoproni 2012. szeptember 17. 12:47
  „Szép csendben elvették Gesztitől. Nem kellett volna "nemzeti"-nek hívnia. Még most is az ő rendezvénye lehetne.”
 • 3. pancser 2012. szeptember 17. 08:35
  „Lóversenypálya, méghozzá nemzeti, a Hősök teréből, ez igen, mindenesetre fel vagyok háborodva!”
 • 2. Bali01 2012. szeptember 16. 20:06
  „sebaj
  Nemzeti és ez a lényeg,már aki kivitelezi ugye...
  Van lovi pálya,nem is kicsi,de a hősök terét átalakítani ügetőnek,az az igazi biznisz.
  Meg kell a cirkusz a népnek.”
 • 1. Mankapunka 2012. szeptember 16. 16:54
  „Pedig magyarisztánban éheznek az emberek,és még az iskolábajárásra sincs pénztük egy másik faluba,nem hogy egy fővárosi rendezvényre elmenni.”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Már az idén önálló büntetőjogi tényállás lehet a párkapcsolati erőszak

A kormány tervei szerint még az idén benyújtják azt a javaslatot, amelynek értelmében a… Tovább olvasom