Kisalföld logö

2018. 06. 24. vasárnap - Iván 12°C | 20°C Még több cikk.

Nem támogatja az ingatlanadót a főpolgármester

Nem támogatja az értékalapú ingatlanadó bevezetését a főpolgármester, mert szerinte a javaslat átgondolatlan, nem kellően előkészített, emellett politikailag is "önsorsrontó" és "vállalhatatlan".

Demszky Gábor szerint a 30 millió forintos érték feletti ingatlanok 60 százaléka a fővárosban és környékén található, így ez az adó leginkább az itt élőket sújtaná, a remélt bevételek ugyanakkor csak a következő kormányzati ciklusban jelentkeznének.A főpolgármester keddi sajtótájékoztatóján emlékeztetett arra is: az ellenzéknek komoly esélye van arra, hogy megnyerje a következő választásokat, és akkor eltörölnék ezt az adót, így előfordulhat, hogy egy fillér sem folyik majd be ebből az államkasszába.

Szerinte a kormánynak most nem ezzel kellene foglalkozni. Főpolgármesterként egyébként is csak egy alaposan előkészített, kidolgozott és az érintettek szociális helyzetetét figyelembe vevő adót támogatna - közölte. A főpolgármester közölte: az állami költségvetésbe beérkező pénz 40 százaléka Budapestről származik. Egy átlagos fővárosi lakos 3 és félszer annyi adót fizet, mint egy vidéken élő. A budapestiek fejenként körülbelül 260 ezer forint személyi jövedelemadót fizetnek be évente, míg egy átlagos vidéki lakos 120 ezer forintot. Ezzel szemben a fővárosiak pénzéből csupán fejenként 750 forintot hagy helyben a kormány, míg a vidékiek esetében lakosonként 9600 forint marad azon a településen, ahol élnek. Éppen ezért nem tartja igazságosnak a főpolgármester, hogy újabb elvonás nehezítse a fővárosiak életét.

Demszky Gábor úgy látja: nincs kellően előkészítve az adó bevezetése, hiszen sem a földhivatali rendszer, sem a lakások négyzetméterenkénti értékének megállapítása, sem pedig a szociális háttér feltérképezése nincs kidolgozva. A főpolgármester tart attól is, hogy ez az adónem ismét megindítaná a kiköltözést a városból, és ismét több ezerrel gyarapodna az autóval ingázók száma is. Demszky Gábor a szerdai közgyűlésen ötpárti egyeztetést kezdeményez, illetve összehívja a budapesti kerületek polgármestereit is. Úgy gondolja, az SZDSZ Ügyvivő Testületének többsége egyetért vele, ezzel együtt kéri liberális politikustársait, hogy ne támogassák az ingatlanadó bevezetését.

Olvasóink írták

 • 7. Truder 2009. június 03. 12:46
  „De ettől még nem lett szimpatikusabb..”
 • 6. Truder 2009. június 03. 12:45
  „Naná,hogy nem!”
 • 5. vill21 2009. június 02. 20:41
  „Ez nem adó! Ez baromság! Ha egy megyei jogu városban élsz,akkor 250 ezer ft/m2-t számolsz. Ha a házad 20 éves akkoris.Legyen 110 m2,+ a szórzók és máris 30 milla felett vagy! Amúgy a házad piaci értéke nem éri el a 17 millát sem!!!Ezért rablás ez! Mert akinek valóban piaci értéken van 40 milliós háza az meg kibirja fizetni.NEM!? De már meg kellene tanúlni a népnek,hogy a tőrvények nem értük vannak,hanem azokért akik kitalálják.”
 • 4. xo16zy 2009. június 02. 20:10
  „Kampányfogás, semmi más. Egy szavát se higgyétek!”
 • 3. asher60 2009. június 02. 18:19
  „nana hogy nem tamogatja,hiszen gondolni valo az o szemelyes villaja tobbe van mint rongyos 30 000 000 Ft!!
  talan inkabb azt ohajtana hogy a hajlektalanok az altaluk elfoglat kartonpapirokert es helyekert a hid alatt
  fizessenek,ingatlanadot!!ja igen meg azok a nyogdijasok akiktol mar eddig is elvettek joforman minden megel
  hetesi lehetoseget!!”
 • 2. fortuna54 2009. június 02. 17:38
  „Persze ö szerény kunnyhóban él.Szerinte az ólcsobb lakásokat kellene adóztatni.”
 • 1. Reális 2009. június 02. 16:25
  „A saját és a fajtársaid pénztárcáját félti ez a mocskos szdszes, csőcselék,..házi tróger!”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Továbbra is negatív a magyar bankok megítélése

Fenntartja a magyar bankszektor egészére érvényben lévő negatív kilátását a Moodyís Investors… Tovább olvasom