Kisalföld logö

2018. 04. 19. csütörtök - Emma 9°C | 24°C Még több cikk.

Nem éri meg eurót hamisítani!

A hamis pénzek a legtöbb esetben első ránézésre, tapintásról kiszűrhetők. Legutóbb Szombathelyen bukott le egy osztrák férfi százas címlettel.

Banális tanács, de pénzszűke esetén inkább kérjünk kölcsön, vagy vegyünk fel hitelt, de semmi estre se próbálkozzunk a pénzhamisítással. Mint látni fogjuk, ez nem is oly egyszerű.

A pénz előállításának bemutatásban Gábriel Gábor őrnagy, a Vas megyei Rendőr-főkapitányság sajtóügyeletese volt segítségünkre. A beszélgetés apropóját az adta, hogy a napokban Szombathelyen egy osztrák állampolgárságú férfi akart eladni hamis eurót.

– A legtöbb hamis bankjegyet már első ránézésre kiszűrhetjük – kezdte Gábriel Gábor. – A pénz egy speciális papírra készül, amelynek anyaga érezhetően eltér a forgalomban lévő átlagos papíroktól, például az A/4-es laptól. A nyomtatás során mind a három technológiát, a magas-, a mély- és a síknyomó eljárást egyaránt használják. Egy otthoni, bármily jó minőségű nyomtató erre nem képes. Így a dombornyomatok (például a címlet felirata) már tapintással érezhetőek, azaz megállapítható, eredeti, vagy hamis pénzzel van-e dolgunk. További biztonsági elem, hogy az átlagos papír UV fény alatt „világít", hasonlóan a diszkókban megvilágított fehér pólókhoz.

A biztonsági papír sötét marad, illetve normál fényben nem látható képek és egyéb jelzések válnak rajta láthatóvá. A legtöbb bankjegyben ezeken túl fémszál is van, amelyet a papír készítésekor fűznek be. Ezt a biztonsági elemet házilag képtelenség beletenni. Ugyanez a helyzet a vízjellel is, amelyet szintén a gyártás során, a papír elvékonyításával hoznak létre. A hamisítványokon általában nyomtatással kerül fel a papírra. Az eredeti vízjel csak a bankjegyet fény felé fordítva látszik, a hamisítvány esetében halványan bármikor látható. Az eurókban hologrammok is vannak, ennek utánzása szintén kihívások elé állítja a hamisítókat, így ezek többsége meglehetősen silány minőségű.

Gábriel Gábor hozzátette, a bankjegyeken látható feliratokban, ábrákban úgynevezett mikroírásokat alkalmaznak. Ennek reprodukálására sem a tintasugaras, sem a lézer nyomatók nem képesek. További védelmi elem az úgynevezett illeszkedő jel, ami a 100 eurós esetében maga a 100 szám, amelyet a bankjegy két oldalára nyomtattak, részletekben. Átnézetkor a teljes felirat láthatóvá válik, amit igen nehéz utánozni. Gyakran oly módon próbálják a hamisítók megoldani, hogy a bankjegy elő-és hátlapját külön papírra nyomtatják ki, majd ezeket összeragasztják, így azonban az előállított bankjegy vastagabb lesz, mint az eredeti.

Természetesen a szakértők számára ennél sokkal több jellemző áll rendelkezésre, hogy megállapítsák az adott bankjegy valódiságát.

A sajtóügyeletes végezetül felhívta a figyelmet, a pénzhamisítás bűncselekmény, amelyet a Büntető törvénykönyv két évtől nyolc évig terjedő börtönbüntetéssel fenyeget.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

H1N1: az MTA is oltóanyagpárti

A Magyar Tudományos Akadémia Immunológiai Bizottsága felhívást tett közzé az ÁNTSZ honlapján, az… Tovább olvasom