Kisalföld logö

2018. 05. 23. szerda - Dezső 15°C | 25°C Még több cikk.

Navracsics: nő az államigazgatás szerepe

Nagyobb szerepe lesz az államigazgatásnak területi, megyei, 2013. januártól pedig járási szinten nemcsak a hatósági ügyekben, hanem az egészségügyben és az oktatásban is - mondta Navracsics Tibor közigazgatási és igazságügyi miniszter pénteken Szekszárdon.

Ha a most folytatott szakmai viták eredménye hasonlít majd a Belügyminisztérium által közzétett koncepcióra, akkor az államigazgatás több feladatot kap a jövőben - jelentette ki a tárca vezetője a szekszárdi kormányablaknál tett látogatásán.
Navracsics Tibor hozzátette: miután a kormányhivatalokhoz került szakigazgatási szervek integrálása befejeződik, arra kell összpontosítani, hogy az államigazgatás be tudja fogadni ezeket a feladatokat, meglegyenek ehhez a személyi és képzési feltételek, valamint a megfelelő infrastruktúra.

A cél, hogy a megyei kormányhivatalokat ne csak szervezetileg integrálják, hanem lehetőség szerint egy helyen működjenek - jegyezte meg.
Kérdésre válaszolva kifejtette: általános elvárás, hogy a 2011. január elején megyeszékhelyeken és több megyei jogú városban megnyílt kormányablakoknál több ügyet lehessen intézni, ami kizárólag informatikai fejlesztés kérdése. Mint mondta, a minisztérium az Államreform Operatív Program, illetve az Elektronikus Közigazgatás Operatív Program révén próbál forrásokat bevonni a fejlesztésekbe, amelyek lehetővé teszik az ügykörök bővítését.
A miniszter emlékeztetett: a tervek szerint 2013. január 1-jétől a járási székhelyeken is megnyílnak a kormányablakok. Ezzel kapcsolatban - szintén kérdésre válaszolva - közölte: több milliárd forintos, elsősorban informatikai fejlesztésre van szükség a felkészüléshez. "Költségvetési források nem nagyon állnak rendelkezésre, az Európai Unió viszont tud támogatást adni az államigazgatás minőségi fejlesztésére" - mondta, hozzátéve, hogy a fejlesztések alapját képező programok rövidesen elkészülnek.
"Szeretnénk elérni, hogy egységes ügyintézési kultúra alakuljon ki, ehhez a kormányablakok jó referenciapontok lehetnek" - fogalmazott Navracsics Tibor.
Arra a kérdésre, hogy mikorra valósul meg az egyablakos ügyintézés, a tárca vezetője úgy válaszolt: arra törekszenek, hogy a nagy gyakoriságú, tömegeket érintő - a családi pótlékkal, a munkanélküli-ellátással, okmányokkal kapcsolatos - ügyekben tudják minél hamarabb egyablakossá tenni az ügyintézést.

Olvasóink írták

 • 3. janika 2011. május 15. 05:50
  „Magyarországot sem a NATO , sem a Magyar Honvédség nemképes megvédeni a felvásárlóitól. Ugyan is az elmúlt húsz év alatt a felelőtlen politika leromboltatta a jól működő üzemeket termelő gyárakat. Így kényszerítették a magyar népet a külföldi szemét, selejt behozatalára. Termesztésen a magyar termét sokszoros áráért. Amíg a sokféle maffia szervezet él , és virul ebben az országban addig valóban felesleges haszontalan dolgokra költeni a közpénzt.
  Köztudott, hogy a politikai ígérgetés és a vállalás nemteljesítése a menő, hisz nem a nép kezében van a hatalom és a törvények betartatása, hanem a politikai elitében. Még arra sem képesek, hogy a sok elítélt bűnözőt dolgoztassák. Sőt e hatalmon lévő politikai elit a nyélverésen kívül másra nemképes.”
 • 2. gjozsi88 2011. május 14. 15:35
  „janika!
  A jobbik ki akar lépni a Nató-ból!
  Ehhez fejleszteni kell a katonaságot......talán nem?
  Ugyanakkor a kapuvári cukorgyár ügyében még senki nem számolta ki, hogy a 100 milliárdos befektetés mellett hány ft-ért lehet előállítani 1 kg cukrot, hogy azt vegyék meg és ne az olcsóbb külföldit!
  500 ft ért állít elő azt nem éri meg létrehozni még akkor sem ,ha magyar, mert azt nem veszi meg a kutya sem!”
 • 1. janika 2011. május 13. 20:25
  „Többmilliárdos katonai megrendelést kaphat a Rába ! ezt is az "államigazgatás intézi? Nem úgy mint a kapuvári cukorgyár építését!”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Késsel kért nyugdíjemelést: a korláthoz láncolta magát, fenyegetőzött

Korláthoz láncolta magát és késsel fenyegetőzött egy férfi a nyugdíjbiztosító nyíregyházi épületében… Tovább olvasom