Kisalföld logö

2017. 05. 27. szombat - Hella 13°C | 25°C Még több cikk.

NAV: az autóját is lefoglalhatják annak, aki fűtőolajat hoz be külföldről

Ausztriából egyes kutakon napi 3-5000 liter fűtőolajat is vásárolnak a magyarok, holott azt magánszemély nem hozhatja be az országba.
A Nemzeti Adó és Vámhivatal közleményében arra hívja fel a más tagállamból, például Ausztriából tüzelőolaj, illetve fűtőolaj lakossági behozatalával kapcsolatban a figyelmet, hogy a hazai jövedéki szabályozás értelmében magánszemélyeknek nincs lehetőségük folyékony tüzelőanyagot a tagállamokból adómentesen behozni. A gépjárművek üzemanyagtartályában és a gépjárműben 10 literes kannában kizárólag üzemanyag hozható be az Európai Unió valamely tagállamából adómentesen.

A napokban a médiában megjelentek szerint jelentősen nőtt az Ausztriában magyar turisták által vásárolt „fűtőolaj" mennyiség, amiből egyes kutakon akár, napi 3-5000 liter fogyott el.

Fontos tudnivaló, hogy a folyékony tüzelőanyag – a például Ausztriában üzemanyagkúton vásárolható színezett tüzelőolaj – Magyarországra nem hozható be semmilyen mennyiségben sem a gépjármű üzemanyag tartályában, sem külön kannákban. Az ilyen tüzelőanyag üzemanyagtartályba való betöltése Ausztriában is jogsértő cselekmény.

Folyékony tüzelőanyag tagállami behozatalához jövedéki engedéllyel kell rendelkezni és az engedéllyel rendelkezőnek jövedéki adót kell fizetni, aminek a mértéke 97 350 Ft/ ezer liter.

Az engedély nélkül, illetve az adó megfizetése nélkül behozott ásványolaj, adózás alól elvont jövedéki terméknek minősül, amit a NAV ellenőrzést végző szerve, akár egy közúti ellenőrzéskor, akár egy lakhely ellenőrzés alkalmával lefoglal és elkoboz, az elkobzott termékre pedig jövedéki bírságot állapít meg. Ezen kívül a szállító eszköz (pl.: a személygépkocsit, utánfutót, tárolóeszközöket) is lefoglalható! A bírság mértéke a meg nem fizetett jövedéki adó kétszerese, de legalább 30 ezer Ft, gazdálkodó esetén ötszöröse, de legalább 150 ezer Ft. Nagyobb mennyiség esetén akár jövedéki bűncselekmény gyanúja miatt büntető eljárást is kezdeményez feljelentéssel az ellenőrző hatóság.

A hatóság a hazai jogszabályok betartását a határhoz közeli közutakon a járművek megállításával, szállítmányok, üzemanyagtankból vett minta ellenőrzésével kívánja elérni és teszi is ezt nap, mint nap.

Hasonlóképpen lép fel a harmadik országból (jellemzően Ukrajnából) irányuló „üzemanyag turizmus" megfékezése érdekében, amikor a vám- és adómentesség jogszerű igénybevételén túl, az alkalmi jelleget meghaladó időközönként üzemanyagért rendszeresen kijáró, azt lefejtő és értékesítő „vállalkozók" ellen a határátkelőn intézkedik - áll a NAV közleményében.

Olvasóink írták

 • 19. Bali01 2011. november 15. 20:29
  „...a hazai jövedéki szabályozás értelmében magánszemélyeknek nincs lehetőségük folyékony tüzelőanyagot a tagállamokból adómentesen behozni....
  Szerintem keverik a fogalmakat,a rendeletekkel.
  Magánszemélyek részére BRUTTO áron kerül értékesítésre bármelyik országban az üzemanyag,az adott ország jövedéki törvényeivel összhangban.Megjegyzem,hogy cégek részére is,csak mi visszaigényelhetjük ezt.
  Tehát az adó megfizetve,mi a kérdés?Fűtő olajat valóban tilos hajtóanyagként használni vagy továbbértékesíteni,de fűteni,tárolni-nem kereskedelmi céllal,szabályozott mennyiségben-minden további nélkül lehet.

  Már megint a megfélemlítés,azon emberek között akiknek hiányos a jogtudásuk.
  A fűtő olaj egy termék a kereskedelemben.”
 • 18. szabi14 2011. november 15. 19:44
  „Javasolnám a NAV -nak először a MOL-nál kezdjen mert SLOVNAFT-os kamionok hordják Magyarországon a ki tudja honnan való üzemanyagot.”
 • 17. oPTiKa 2011. november 15. 19:30
  „Fefe72, én is úgy sejtem, hogy az EU pont azért jött létre, hogy az áruk és szolgáltatások szabadon áramolhassanak. Ezzel ellenkező tartalmú szabályok EU-jogellenesek. Szóval ha valakit ilyenért akar megbüntetni a NAV, akkor törvényt sért...”
 • 16. zakarias3 2011. november 15. 18:57
  „6.kivagyokén!A birkát először meg kell etetni,utána tudod csak megnyírni!”
 • 15. piroskaésabarkasz 2011. november 15. 18:06
  „Azért vigyázzatok,ha egy készséges "benzinkutas"" NAV" logós egyenruhában akarja megtankolni az autótokat,az nem egy osztrák kúthálózatnak a neve....”
 • 14. Fefe72 2011. november 15. 14:56
  „Csak azt nem értem, hogy ha az EU-nak a szabad áru, és munkerő vándorlás az alapja, akkor ilyen és más hasonló intézkedések hogyan élhetnek kishazánkban. Elvileg azt hozhatnék, vihetnék, amit akarok. Vagy ha nem, hát akkor minek is van ez az EU nekünk?”
 • 13. hidas 2011. november 15. 14:48
  „Az az érzésem-olvasva a jővö évi adóváltozásokat- (sok új adó, a régiek emelve), hogy ez a kormány teszteli a lakosságot, hogy meddig mehet el a megszorításokkal! És amíg az időközi választásokon még mindíg nyernek addig nincs probléma (Bp. II.ker), tovább lehet szorítani. Nesztek itt van még egy csomag, ők meg magukat kivonják ezek alól (lásd balesetbiztosítás), és még fizetésemelést is megszavaznak maguknak! Ezek a szép dolgok!”
 • 12. durva 2011. november 15. 14:00
  „nem tudom meddig tűr a Magyar, de már nagyon elég!!! Régen 2 Ft emeltek és taxis blokádok meg kamionok álltak az utakon, most meg mindenki sz..k rá és ugyanúgy tankol és megy ! hát ez kérem a derék büszke Mo. kemény és okos vezetőkkel.
  elihu 2011.11.15. 12:28 és tényleg hiányzik a kalasnyikov !!!!”
 • 11. stop 2011. november 15. 13:39
  „A BA-s KN-s DS rendszámú autókat is behozták.”
 • 10. elemér 2011. november 15. 13:38
  „Nem lajkolom ezt a intézkedést, se ezt a kormányt.”
 • 9. pappe 2011. november 15. 13:30
  „8-hoz: :)))”
 • 8. alekínyó 2011. november 15. 13:24
  „Pappe: jó ´vót mindegyik! mihelyt megtudod hol szőkítenek, szóljál, megyek én is...”
 • 7. Jandex 2011. november 15. 12:56
  „Azért lassan megérti a 2/3 is a fidess "mindenre kidolgozott stratégiánk van" jelentését./és még mindig tűr a birka, pedig mondvacsinált okokból már "békésen gyújtogattak stb stb" 5 évvel ezelőtt, igaz akkor még jobban éltek mint a következő 50 évben fognak!/”
 • 6. kivagyokén 2011. november 15. 12:34
  „Nem tudják, a birkát NYÍRNI és nem AGYONÜTNI kell. Akkor van rajta haszn.
  A következő majd az lesz, hogy zsemlét se vehetsz és hozhatod be. Pedig sajnos már az is olcsóbb!”
 • 5. elihu 2011. november 15. 12:28
  „Az állam ki akarja éheztetni a népet, az meg foggal körömmel ragaszkodik az élethez. Mire az állam: azért is megdöglesz!!!! De kérdem én: Ha minden adófizető állampolgárt ellehetetlenítenek, ki fog adózni? Ez már a komcsiknak sem jött be. Csak most nincsenek Kalasnyikovok.”
 • 4. pappe 2011. november 15. 12:23
  „2-höz: "aki sokat markol,keveset fog! " Na igen. Jó példa rá a játékautomaták megsarcolása. Azaz inkább sarcolási kísérlete...”
 • 3. pappe 2011. november 15. 12:22
  „Figyelem! Figyelem! Achtung! Achtung! Olajszőkítés a láthatáron! Akarom mondani az osztrák határon!”
 • 2. alekínyó 2011. november 15. 11:58
  „Ja kérem??? Nem kéne 430 Ft-ért adni a gázolajat, ´oszt akkor senki nem csempészne! Vagy talán szándékosak ezek a magyar intézkedések? Most az autónk kell, jövőre jöhet a padlás??? Kedves fideszisták: aki sokat markol,keveset fog! Nem hallottátok a nagyszüleitektől a régi mondást? Asszem van még mit tanulnotok! A whiskys rabló is a sitten tanult folyamatosan,remélem ti is oda kerültök!!!”
 • 1. bojtár 2011. november 15. 11:51
  „"magánszemély nem hozhatja be az országba."a beteget is el kellene látni a kórházban,ki az a hülye aki nem él az ilyen lehetőséggel mert ezeket a lehetőségeket ugye szinte már kikényszerítették az emberből sakk-matt”
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Felborult a targoncával: tűzoltók emelték ki az eszméletlen sérültet

Eszméletlen állapotban van az a férfi, aki felborult targoncájával, majd a jármű alá szorult kedd… Tovább olvasom